arnold7 14.10.04, 21:01 www.heimatsammlung.de/topo_unter/schlessien/schlesien_138.jpg W ktorym miejscu to bylo? Tam gdzie stoi niemajacy nic wspolnego z Katowicami i Slaskiem obelisk ku czci Kosciuszki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kc.kpzr T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:08 Wybaczysz, ale ideowiec pokroju T. Kościuszki, dla którego idea wolności KAŻDEGO narodu była rzeczą najświętszą, dać może tylko splendor i chwałę miastu, w którym jego pomnik stoi i, które wstydzić się go w żadnym wypadku nie musi a nawet nie może. Uwierz mi a priori ... Niestety nie mam w tej chwili już sił by pisać, więc pozwolę sobie już zniknąć, DOBRANOC. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:14 To pociagnijmy wątek tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=16706612 Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:16 kc.kpzr napisał: > Wybaczysz, ale ideowiec pokroju T. Kościuszki, dla którego idea wolności > KAŻDEGO narodu była rzeczą najświętszą, dać może tylko splendor i chwałę > miastu, w którym jego pomnik stoi i, które wstydzić się go w żadnym wypadku > nie musi a nawet nie może. Uwierz mi a priori ... Jak sobie wyobrazasz Kosciuszke wcielajacego w zycie swoja idee wolnosci dla kazdego narodu podczas III "powstania" polskiego na Slasku? Po ktorej stronie by ja wcielal? Slaskiej, polskiej czy niemieckiej? > > > Niestety nie mam w tej chwili już sił by pisać, więc pozwolę sobie już zniknąć, > DOBRANOC. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkspolem Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.04, 01:16 Czasem mi sie wydaje, ze dla niektorych jak ktos nie ma nic ze Slaskiem wspolnego to po prostu nie warto sie tym zajmowac. W innych krajach czci sie osiagniecia obcokrajowcow, nadaje sie im nazwy ulic i stawia pomniki ale jakos na Slasku tak byc nie powinno. Oczywiscie Slask jakims cuden dla tej niewielkiej grupy rozwinal sie w prozni poza cywilizacja europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 00:49 Gość portalu: mkspolem napisał(a): > Czasem mi sie wydaje, ze dla niektorych jak ktos nie ma nic ze Slaskiem > wspolnego to po prostu nie warto sie tym zajmowac. W innych krajach czci sie > osiagniecia obcokrajowcow, nadaje sie im nazwy ulic i stawia pomniki ale jakos > na Slasku tak byc nie powinno. Oczywiscie Slask jakims cuden dla tej > niewielkiej grupy rozwinal sie w prozni poza cywilizacja europejska. wzruszający tekst.Najfajniejsze jest to że apelujesz o poszanowanie obcokrajowców podczas gdy na Śląsku są lekceważone osiągnięcia miejscowych.Toż to kpina.Może najpierw zajmij się uhonorowaniem osób zasłusożych dla Śląska a dopiero jak ta pula się wyczerpie zajmnij się obcokrajowacami.Pamiętasz może jak hołota profanowała pomnik Redena w dniu jego odsłonięcia? Czy jesteś wogóle w stanie wymienić zasłużonych miejscowych. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 31.10.04, 15:49 No to prosze o podanie mi adresu jakiejs szkoly lub pomniku w Polsce (poza Slonskliem) np. Eichendorffa, A.Silesiusa, H.Bienka, ...... Pojde nawet dalej: przypuszczam, ze nie ma tam nawet niczego (moze oprocz kilku tylnych uliczek) ku czci dla was "czcigodnego" Korfantego....... Odpowiedz Link Zgłoś