Dodaj do ulubionych

Rosengarten im Südpark

14.10.04, 21:01
www.heimatsammlung.de/topo_unter/schlessien/schlesien_138.jpg
W ktorym miejscu to bylo? Tam gdzie stoi niemajacy nic wspolnego z Katowicami
i Slaskiem obelisk ku czci Kosciuszki?
Obserwuj wątek
    • kc.kpzr T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:08
      Wybaczysz, ale ideowiec pokroju T. Kościuszki, dla którego idea wolności
      KAŻDEGO narodu była rzeczą najświętszą, dać może tylko splendor i chwałę
      miastu, w którym jego pomnik stoi i, które wstydzić się go w żadnym wypadku
      nie musi a nawet nie może. Uwierz mi a priori ...

Niestety nie mam w tej chwili już sił by pisać, więc pozwolę sobie już zniknąć,
      DOBRANOC.
      • bartoszcze Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:14
        To pociagnijmy wątek tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=16706612
      • arnold7 Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 14.10.04, 21:16
        kc.kpzr napisał:

> Wybaczysz, ale ideowiec pokroju T. Kościuszki, dla którego idea wolności
        > KAŻDEGO narodu była rzeczą najświętszą, dać może tylko splendor i chwałę
        > miastu, w którym jego pomnik stoi i, które wstydzić się go w żadnym wypadku
        > nie musi a nawet nie może. Uwierz mi a priori ...

Jak sobie wyobrazasz Kosciuszke wcielajacego w zycie swoja idee wolnosci dla
        kazdego narodu podczas III "powstania" polskiego na Slasku? Po ktorej stronie
        by ja wcielal? Slaskiej, polskiej czy niemieckiej?

>
        >
        > Niestety nie mam w tej chwili już sił by pisać, więc pozwolę sobie już
        zniknąć,
        > DOBRANOC.

Pyrsk!

• Gość: mkspolem Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.04, 01:16
          Czasem mi sie wydaje, ze dla niektorych jak ktos nie ma nic ze Slaskiem
          wspolnego to po prostu nie warto sie tym zajmowac. W innych krajach czci sie
          osiagniecia obcokrajowcow, nadaje sie im nazwy ulic i stawia pomniki ale jakos
          na Slasku tak byc nie powinno. Oczywiscie Slask jakims cuden dla tej
          niewielkiej grupy rozwinal sie w prozni poza cywilizacja europejska.
          • Gość: Peter Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 00:49
            Gość portalu: mkspolem napisał(a):

> Czasem mi sie wydaje, ze dla niektorych jak ktos nie ma nic ze Slaskiem
            > wspolnego to po prostu nie warto sie tym zajmowac. W innych krajach czci sie
            > osiagniecia obcokrajowcow, nadaje sie im nazwy ulic i stawia pomniki ale
            jakos
            > na Slasku tak byc nie powinno. Oczywiscie Slask jakims cuden dla tej
            > niewielkiej grupy rozwinal sie w prozni poza cywilizacja europejska.
            wzruszający tekst.Najfajniejsze jest to że apelujesz o poszanowanie
            obcokrajowców podczas gdy na Śląsku są lekceważone osiągnięcia miejscowych.Toż
            to kpina.Może najpierw zajmij się uhonorowaniem osób zasłusożych dla Śląska a
            dopiero jak ta pula się wyczerpie zajmnij się obcokrajowacami.Pamiętasz może
            jak hołota profanowała pomnik Redena w dniu jego odsłonięcia?
            Czy jesteś wogóle w stanie wymienić zasłużonych miejscowych.
          • amoremio Re: T. Kościuszki wstydzić się nam nie wolno .... 31.10.04, 15:49
            No to prosze o podanie mi adresu
            jakiejs szkoly lub pomniku w Polsce (poza Slonskliem)
            np. Eichendorffa, A.Silesiusa, H.Bienka, ......

Pojde nawet dalej: przypuszczam, ze nie ma tam nawet
            niczego (moze oprocz kilku tylnych uliczek) ku czci
            dla was "czcigodnego" Korfantego.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka