Dodaj do ulubionych

Powrót cenzora

14.01.05, 16:10
To się nazywa "robić z igły widły". Skąd w dodatku domniemanie, że podanie
wyladuje w koszu? Może jakieś przykłady? A już zdanie, w którym napisał że ma
być uznane że Górnego Śląska nigdy nie było to już szczyt. Czytanie tego Pana
jest zawsze bardzo zabawne ale nieczęsto tak jak dzisiaj.
Obserwuj wątek
    • Gość: A. K. Re: Powrót cenzora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:46
      Szanowny Panie Michale!

Nie mogę zaakceptować "Anschlussu", jakiego dokonał Pan (chyba w swoim własnym
      imieniu) Bielska do Górnego Śląska. Właśnie Bielsko, a nie żadne tam Bielsko-
      Biała, to jest oczywiście Śląsk Cieszyński, i to wbrew pobożnym życzeniom
      różnych galicyjskich desantowców (którzy zdusili śląskość tego miasta w 80
      procentach).
      Pomyślności pozatym

A. Kubok
      • Gość: haze Re: Powrót cenzora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 19:02
        Śląsk Cieszyński stał się nazwą dla tej częśći Górnego Śląska, która pozostała pod rządami Habsburgów w XVIII w. To jest Górny Śląsk, a nie "Anschluss"
        redaktora Smolorza, to historia.

• synziemi Re: Powrót cenzora 14.01.05, 20:11
          Pozwolcie Bielszczanom samym zadecydowac o swojej przynaleznosci. Domagacie
          sie tego od innych a sami wpisujecie to miasto w okreslone ramy. Czy to tak
          ladnie?
          • Gość: haze Re: Powrót cenzora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:10
            Nikt nie każe im się uważać za Górnoślązaków. Mogą być nawet Chińczykami. Chodziło mi tylko o kwestie historyczne.
            • wislok1 Śląsk Cieszyński to Śląsk Cieszyński, nie Górny 14.01.05, 21:50
              W Cieszynie na grobie na cmentarzu ewangelickim współpracownika Korfantego,
              ministra przemysłu ihandlu w rządzie Grabskiego, Józefa Kiedronia jest napisane
              jak byk:
              działacz narodowy na Śląsku Cieszyńskim i Górnym
              • Gość: ? Re: Śląsk Cieszyński to Śląsk Cieszyński, nie Gór IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.05, 02:23
                czy ty dzisiaj napiszesz tutaj jakas bzdure (jak powyzej :), to myslisz, ze
                jutro bedzie w nia wierzyl caly swiat?

poza tym co oznacza to "dzialacz narodowy"?.
                • wislok1 Re: Śląsk Cieszyński to Śląsk Cieszyński, nie Gór 15.01.05, 21:51
                  Idź sie sóm podziwać na cmyntorz i nie fulej
    • Gość: Alfred Jak PRL bis to i cenzor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 20:43
      I słusznie,nareszcie po piędziesięciu latach zwruce się do szkoly o zmiane
      oceny.
      Na egzaminie zapytano mnie gdzie jest Górny Sląsk odpowiedziałem,że niewiem
      dostałem niedostateczny.
    • wislok1 Ale o co chodzi ? 14.01.05, 21:45
      Felieton jest klasycznym robieniem zadymy z niczego, zero konkretnych przykładów
      i robi się aferę
      • broneknotgeld Re: Ale o co chodzi ? 15.01.05, 12:08
        Hehe, Wiślok, na forum "Ruda Śląska" zaczło se regularne wycinanie ślonski frszki.
        "Gazeta" mo co nojmni dwie gymby i zdo sie że zaczyła robić ta "zadyma".
        • wislok1 Re: Ale o co chodzi ? 15.01.05, 21:50
          Wycinani ?
    • bartoszcze Re: Powrót cenzora 15.01.05, 21:55
      Kolego hierowski,
      nie pamiętamy już takiego pojęcia, jak środki artystycznego wyrazu?
      W każdym razie, j e ż e l i tylko prawdziwy jest punkt wyjścia felietonu
      (dyrektywa o nieużywaniu nazwy Górny Śląsk i pochodnych), to w dalszej części
      Smolorz ma rację, nawet jeżeli w tym czy w innym punkcie złośliwie przesadza..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka