Dodaj do ulubionych

Niezgodność herbu z nazwą woj. "śląskiego"

23.06.02, 14:52
Jakoś dziwnym trafem, żaden z "wysoko postawionych" (bez)radnych
województwa "śląskiego", urzędasów "pracujących" pod adresem Ligonia 46
tudzież "naukowców" z Uniwersytetu Śląskiego nie raczyli zauważyć kardynalnego
błędu semantycznego, mianowicie niezgodności nazwy województwa z jego herbem.
Jest to zasadniczy błąd heraldyczno-semantyczny, żyjący dzięki indolencji
intelektualnej tzw. "elit" - jak widać wyjątkowo kiepskiej jakości i wartości
Województwo nosi nazwę "śląskie", podczas gdy obejmuje w większości ziemie
małopolskie i w mniejszej części górnośląskie. Herb natomiast jest tożsamy z
godłem górnośląskich (opolskich) Piastów (złoty orzeł na błękitnym polu) i nie
jest herbem Śląska. Herb Śląska jest tożsamy z dolnośląskim (czarny orzeł ze
srebrną przepaską na piersiach na złotym polu), co wynika z średniowiecznej
historii tego kraju, kiedy Śląsk utożsamiano z późniejszym Dolnym Śląskiem, zaś
Górny Śląsk (pojęcie pochodzi z końca XV w.) był oddzielnym od Śląska krajem
(księstwo opolskie lub opolsko-raciorskie). Tak więc herb województwa śląskiego
odnosi się zarówno do górnośląskich terenów województwa opolskiego jak i
śląskiego. I jedno i drugie województwo obejmują niegórnośląskie tereny
(opolskie kawałki Dolnego Śląska, Wielkopolski i Małopolski, a śląskie -
Małopolski). Jednak woj. opolskie posiada herb zgodny z nazwą województwa
(historycznie uzasadnionym i poprawnym synonimem pojęcia "górnośląski"
jest "opolski"), zaś śląskie - niezgodny i w tym cały sęk. Jest to kontynuacja
(lub powtórzenie) błędu z okresu międzywojennego, kiedy istniało województwo
śląskie z nieprawidłowym herbem. Podobnie niewłaściwe są nazwy szeregu
instytucji: Biblioteka Śląska, Muzeum Śląskie (Muzeum Górnośląskie ma jak
najbardziej poprawną nazwę), Filharmonia Śląska, Opera Śląska, Śląski Ogród
Zoologiczny, Stadion Śląski itp. - wszystkie bowiem wywiedziono od nazwy
przedwojennego województwa.
Zatem, województwo (jeżeli założymy niemożność odłączenia ziem
niegórnośląskich) należy przemianować na "górnośląsko-małopolskie"
lub "katowickie" i zmienić herb na dwu- lub (lepiej) czterodzielny, gdzie obok
siebie znalazły by się orły górnośląski i małopolski - taka uzasadniona
historyczno-geograficznie opcja heraldyczna została swego czasu zaproponowana
(bez)radnym Sejmiku, ale przepadła - z winy "wysoko kształconych" i
wszystkowiedziących (bez)radnych. Wtedy, poza zaganieniami geograficznymi,
wszystko będzie w porządku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wilym Re: Niezgodność herbu z nazwą woj. IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 17:53
      Witaj Upperian! Niezly i jakze naukowy wywód! Jestem za, choc najbardziej
      jestem za utworzeniem regionu górnośląskiego w jego historycznych granicach i
      z historycznym herbem!
    • zywy63 Re: Niezgodność herbu z nazwą woj. 24.06.02, 14:28
      Dzięki za ten wywód!
      Myślę jednak, że ci "naukawcy" bardzo dobrze wiedzieli co robią i byli w pełni
      swiadomi fałszerstw których sie dopuszczają. Czynili to mając swiadomość
      parasola ochronnego ze strony - pożal się Boże - polityków/radnych. Po prostu
      serwilistycznie odpowiedzieli na ich zapotrzebowanie.
      A ziemie małopolskie i tak wrócą do macierzy, czego mam nadzieję jeszcze
      doczekam! :-)
      Pozdrawiam

PS.
      Do bezwolnych i bezradnych radnych, dołączyła zdawałoby się trzeźwa Gazeta
      Wyborcza, robiac niechciany prezent mieszkańcom np żywiecczyzny w postaci
      naklejki z tym herbem. W radiu "Bielsko" GW dała reklamę z tak idiotycnym i
      jatrzącym tekstem, jakby chcieli sprowokować mordobicie. No ale cóż, trzeba i
      to przeżyć.
    • Gość: Hardy Każdy do siebie IP: *.silesia-region.pl 25.06.02, 11:44
      Niezły wywód na temat herbu. To tak jakby powiedziec ze dzisiejsza
      Rzeczpospolita nie powinna się nazywać Rzeczpospolita bo w herbie nie ma
      Pogoni. Ludzi czy wy nie widzicie, że swiat sie zmienia. A taka a propos dla
      swiętego spokoju proponuję, aby rozwiązać dzisiejsze woj. slaskie. Niech cały
      Górny Śląsk z Opolem zjednoczą się w jedno woj. slaskie ze stolicą we
      Wrocławiu. Czestochowa niech spierdala do Kielc, bo im woj.śląskie śmierdzi. Za
      Częstochową niech idzie Sosnowiec i całe Zagłębie (chociąz mieszkańcy tych ziem
      są najbardziej chyba dzisiaj lojalnymi woj.śląskiemu. Zywieckie, Biała i
      Jaworzno won do Krakowa. Problemem pozostaje Bielsko gdyż te ciemniaki nie
      wiedzą, że mieszkają na Śląsku. Dla nich proponuję utworzyć takie qusi
      województwo PODBESKIDZKIE. I cały problem rozwiązany. A Katowice nawet bez
      Urzędu Wojewódzkiego dadzą sobie radę.
      • Gość: zywcok Re: Każdy do siebie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 19:18
        Gość portalu: Hardy napisał(a):

> Niezły wywód na temat herbu. To tak jakby powiedziec ze dzisiejsza
        > Rzeczpospolita nie powinna się nazywać Rzeczpospolita bo w herbie nie ma
        > Pogoni. Ludzi czy wy nie widzicie, że swiat sie zmienia. A taka a propos dla
        > swiętego spokoju proponuję, aby rozwiązać dzisiejsze woj. slaskie. Niech cały
        > Górny Śląsk z Opolem zjednoczą się w jedno woj. slaskie ze stolicą we
        > Wrocławiu. Czestochowa niech spierdala do Kielc, bo im woj.śląskie śmierdzi. Za
        >
        > Częstochową niech idzie Sosnowiec i całe Zagłębie (chociąz mieszkańcy tych ziem
        >
        > są najbardziej chyba dzisiaj lojalnymi woj.śląskiemu. Zywieckie, Biała i
        > Jaworzno won do Krakowa. Problemem pozostaje Bielsko gdyż te ciemniaki nie
        > wiedzą, że mieszkają na Śląsku. Dla nich proponuję utworzyć takie qusi
        > województwo PODBESKIDZKIE. I cały problem rozwiązany. A Katowice nawet bez
        > Urzędu Wojewódzkiego dadzą sobie radę.

Abyś wiedział Hanysie, ze czestochowianom, zywcokom i innym śmierdzicie na
        kilometr i mamy was po dziurki w nosie. Oby spełniły sie Twoje słowa i zebyscie
        sobie wreszcie zaczeli sami dawac rade w tych cudnych Katowicach! Bule bez nas!
        • Gość: Hardy Re: Każdy do siebie IP: *.silesia-region.pl 26.06.02, 07:48
          Zywcoku , nie jestem Hanysem, mieszkam w miejscu, które geograficznie i
          kulturowo należy do Małopolski. Ale pracuję na Śląsku i widzę wielki potencjał
          kulturowy i przemysłowy tego terenu.Nie pozwolę zatem szydzić sobie z ludzi tu
          mieszkających. A rozwiązanie, które zaproponowałem powyżej byłoby najlepsze,
          ale chyba nie dla tych którzy opuściliby województwo śląskie. Pozdrawiam
          • Gość: zywcok Re: Każdy do siebie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 14:20

> Zywcoku , nie jestem Hanysem, mieszkam w miejscu, które geograficznie i
            > kulturowo należy do Małopolski. Ale pracuję na Śląsku i widzę wielki potencjał
            > kulturowy i przemysłowy tego terenu.Nie pozwolę zatem szydzić sobie z ludzi tu
            > mieszkających. A rozwiązanie, które zaproponowałem powyżej byłoby najlepsze,
            > ale chyba nie dla tych którzy opuściliby województwo śląskie. Pozdrawiam

Dzięki za pozdrowienia.
            Sam mnie sprowokowałes swoimi określeniami typu "ciemniaki" (o bielszczanach) itp.
            Nie mam nic przeciw ślązakom, dopóki nie chcą być gospodzrzami w moim "obejsciu"
            czy też jak mawia mój kumpel" "nie próbuja mi nakrecać zegarka w mojej kieszeni".
            A ten wielki potencjał przemysłowy to historia, natomiast kulturowy zgoda.
            Opuszczenie woj. ślaskiego w niczym nie pogorszy sytuacji takich powiatów jak
            bielski, żywiecki, czestochowski itd. bo niestety śląska czarna dziura jest tak
            głeboka że sama wszystko wessie.
            Też Cie pozdrawiam.
            • Gość: Hardy Re: Każdy do siebie IP: *.silesia-region.pl 26.06.02, 14:35
              Pisząc "ciemniaki" o bielszczanach nie chodziło mi o to, że są kretynami, ale o
              to że będąc ślązakami probują to za każdą cenę fakt ten ukryć. Bielsko to
              bardzo ładne miasto z olbrzymim potencjałem gospdarczym i jak każde miasto w
              Polsce mające swoje problemy. Historia jednoznacznie wskazuje, że jest to
              miasto leżące na Śląsku!!!!taka jest prawada i po cóż wymyślać jakieś dziwne
              stwory w postaci PODBESKIDZIA. Idąc za tokiem myslenia co niektórych
              uczestników tut. forum a przede wszystkim Ciebie drogi Żywcoku na Białej
              postawić należy szlaban oddzielający woj.śląskie od małopolskiego. Będzie
              fajnie jak w Cieszynie, albo najlepiej mur jak w Berlinie.
              • byt Mur 26.06.02, 14:43
                Betonowy mur bracie biegnie przez Twojej środek głowy. Obie półkule z rzadka
                kontaktują się przez "checkpoint Charlie"...
      • Gość: malop Re: Każdy do siebie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 20:57

> Wrocławiu. Czestochowa niech spierdala do Kielc, bo im woj.śląskie śmierdzi. Za
        >
        > Częstochową niech idzie Sosnowiec i całe Zagłębie (chociąz mieszkańcy tych ziem
        >

Oby to było już
        • Gość: QCZ Re: Każdy do siebie IP: *.proxy.aol.com 26.06.02, 08:51
          Bardzo ciekawe stwierdzenie. Jak na slasku kwit przemysl to do tego slaska
          zlazilo sie mnostwa luda z poza slaska. A wtydy nikom jakos nie smierdzialo.
          A wiadomo ze tam szlo fajnie zarobic. Teraz jak to upadlo to naraz Wam smierdzi?
          Ciekawy jestem jakby sie slaski przemysl odrodzil ilu by znowu sie z Was
          zjechalo? A ile miejscowosci z poza slaska (Malopolska) chcialaby spowrotem
          nalezec do Slaska? Ciekawe.
      • byt Re: Każdy do siebie 26.06.02, 14:58

>
        >

Rzeczpospolita (z łac. res publica) - Republika.
        • Gość: Hardy Re: Każdy do siebie IP: *.silesia-region.pl 27.06.02, 07:42
          Zawsze miałem wrażenie, że Gazetę Wyborczą czytają inteligentni ludzie,
          prawdziwi europejczycy. Jak bardzo się myliłem. Ile w was nienawiści i
          ksenofobi. Ludzie zachowujecie się tak, jakby nasza ukochana ojczyzna
          podzielona była na jakieś niewiadomo komu potrzebne województwa, gdzie np. w
          województwie śląskim tępi się każdy wyraz nieśląskiej myśli. Dno i żenada
          Panowie. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
          • upperian Re: Każdy do siebie 27.06.02, 21:13
            Hardy, nie denerwuj się - na katowickim forum każdy rozsądnie rozpoczęty temat
            różni tacy potrafią spierniczyć. Cóż, ryzyko piszącego.
            • Gość: Hardy Re: Każdy do siebie IP: *.silesia-region.pl 28.06.02, 08:17
              Dzięki upesilesian za słowa otuchy. Tak jak pisałem wcześniej nie jestem
              Ślązakiem. jestem Małopolaninem.Jak wychodzę na zewnątrzz budynku to mówię, że
              idę na pole (takie krakowskie), ale od kilku lat pracuję na rzecz Śląska.
              Podoba mi się tu. Cenię sobie bardzo kulture i tradycję tej ziemi.
              • Gość: gorol Do Hardego IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 13:13

> Dzięki upesilesian za słowa otuchy. Tak jak pisałem wcześniej nie jestem
                > Ślązakiem. jestem Małopolaninem.Jak wychodzę na zewnątrzz budynku to mówię, że
                > idę na pole (takie krakowskie), ale od kilku lat pracuję na rzecz Śląska.
                > Podoba mi się tu. Cenię sobie bardzo kulture i tradycję tej ziemi.

A ja myślałem, że sprzedając własną pracę pracuje się przedewszystkim na własną
                rzecz!
                No chyba, że jest się t.zw. działaczem czy politykiem i wtedy sie pieprzy o pracy
                dla idei! W tym przypadku dla Śląska! Biedny ten Śląsk, jeśli na jego
                rzecz "pracują" tacy małopolanie! Pilnujcie swego ślązacy, bo Was całkiem obrobią
                takie typy "miłujące" Śląsk.
              • Gość: swój Re: Każdy do siebie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 22:50

> Dzięki upesilesian za słowa otuchy. Tak jak pisałem wcześniej nie jestem
                > Ślązakiem. jestem Małopolaninem.Jak wychodzę na zewnątrzz budynku to mówię, że
                > idę na pole (takie krakowskie), ale od kilku lat pracuję na rzecz Śląska.
                > Podoba mi się tu. Cenię sobie bardzo kulture i tradycję tej ziemi.
                , a oprócz tego wiele, o wiele za wiele w innych postach...

Posłuchaj Hardy!
                Cieszę się, że Ci się tu podoba. Doceniam również Twoje zaangażowanie w ... nie
                swoją sprawę. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie do końca wszystko rozumiesz.
                Pobądź tu dłużej, poprzyglądaj się, naucz się Śląska (Zagłębia również, bo tam
                mieszkasz), a później zabierz głos. Na razie - jeśli koniecznie musisz pisać -
                pisz w dziale krakowskim forum, tam gdzie są Twoje korzenie. I staraj się
                unikać "popularnego" języka; to na pewno nie dodaje powagi.

Pozdrawiam
                Zagłębiak od wielu pokoleń.

• Gość: gorol Re: do Swojaka IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 21:14
                  Myślisz, że on cokolwiek zrozumie, tem "miłosnik" Śląska?
                  • Gość: Hardy Re: do Swojaka IP: 62.148.89.* 01.07.02, 08:30
                    Doskonale rozumiem pewne rzeczy. Wy najszczęśliwści bylibyście jakby nad
                    Przemyszą i Brynicą dalej stały słupy graniczne. Kochani nie te czasy. Polska
                    jest jedna. Mają prawo w niej mieszkać - gdzie chcą - i Krakowiaki, Górale,
                    Gorole, Ślązaki, Hucuły, Bojki, Łemki i inni.
                • Gość: Hardy Re: Każdy do siebie IP: 62.148.89.* 01.07.02, 08:27
                  Dziękuję za kilka uwag. Cały czas uczę się życia na tej ziemi. Tutaj
                  studiowałem, tutaj pracuję. I bardzo mi się tutaj podoba.Nie muszę się uczyć
                  tej ziemi. To wy wszyscy macie klapki na oczach. Nie widzicie, że w ogóle
                  rzemian jakie się tutaj dokonały. Wpływu wielu kultur na ziemie Śląska i
                  Zagłębia. Zyjecie w jakimś zamkniętym swiecie, sztucznie podzielonym.
                  • upperian Wróćcie do tematu - herbu! 04.07.02, 20:41
                    Czy macie coś do dodania w sprawie herbu województwa "śląskiego"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka