arnold7 28.11.02, 19:09 Jeszcze kilka minut...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 19:21 Koncowy wynik 1:1 jest korzystny dla Schalke, gol na wyjezdzie, szkoda tylko, ze nie bylo wygranej, mimo wyraznej przewagi w drugiej polowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 19:28 -kogo?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 19:34 -tylko remis bo bramkaz zawinil na 10min. przed koncem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 19:34 Schalke! Nasi goroum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 19:36 -no, gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 19:38 jo tyz im gratuluja i sie ciesza :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 19:46 -za jakim klubem kibicujes na Slasku?, jo z gieksa z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:12 Jo tyz. Kiedys. Teraz to je jakis Dospel, a wlasciciele som zza rzyki. Aktualnie kibicuja MK Kattowitz. Uostatnio dokopali Sosnowcowi. III liga hehhee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 21:06 Jo tam w sumie ni je zodyn wielki kibic, ale juz grajoum to ida za Cidrami, Odroum Wodzislaw i Ruchem Chorzow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 20:09 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Schalke! Nasi goroum!!! Co ma wspolnego Schalke Gelsenkirchen z Gornym Slaskiem? Bo ostatnio jak ktos spytal, nie widzialem, by dostal odpowiedz. Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:15 Oj bardzo duzo. Ale Wilym juz to tlumaczyl. Jo ino Ci powiym, ze na kupa Sloonzokow kierych znom, a kiere som we Niymcach, pora miyszko w Gelsenkirchen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 20:18 arnold7 napisał: > Oj bardzo duzo. Ale Wilym juz to tlumaczyl. Jo ino Ci powiym, ze na kupa > Sloonzokow kierych znom, a kiere som we Niymcach, pora miyszko w Gelsenkirchen. Ja znam Slazakow mieszkajacych w na terenie prawie calego BRD (jedynie z samej polnocy nikogo nie znam), wiec ten argument mnie nie przekonuje. Jacy "wasi"?! Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 20:24 -czosem mi sie wydaje, ze loni lubia tyn klub bo tom mieszkaja, ja tyz kibicuje gieksie ale i tyz ze strony UK Arsenal-owi - to jest chyba w ten sposob interpretowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 20:25 Gość portalu: mrW napisał(a): > -czosem mi sie wydaje, ze loni lubia tyn klub bo tom mieszkaja, ja tyz > kibicuje gieksie ale i tyz ze strony UK Arsenal-owi - to jest chyba w ten > sposob interpretowane Ale np. Wilym mieszka z Gliwicach, a podnieca sie jak lysy grzebieniem.. pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:28 A jo miyszkom w Kattowitz i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 20:34 -daj mu, on tym zyje! -sam widzisz, ze tylko forum czasem da mu rozrywke, a tak ciagle kuje - chce byc dobry -wiesz?, nie kazdy jest taki jak bys chcial, by byl, ludzi trzeba poznac by wiedziec jak z nimi rozmawiac, nie ktorych glubstwo obrazi, a nie ktorzy beda sie z tego smiali - takie jest zycie! -osobiscie, jestes jeden z nielicznych na tym forum, ktorego rozumie i lubie w opiniach -pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 21:09 Gość portalu: mrW napisał(a): > -daj mu, on tym zyje! a niech sobie zyje, ja sie po prostu spokojnie pytam:) > -wiesz?, nie kazdy jest taki jak bys chcial, by byl, ludzi trzeba poznac by > wiedziec jak z nimi rozmawiac, nie ktorych glubstwo obrazi, a nie ktorzy beda > sie z tego smiali - takie jest zycie! ale ja nie chce, zeby wszyscy byli tacy jak ja, no bez przesady, nie jestem takim samolubem, hehehehe;))) poza tym zycie byloby nudne, gdyby wszyscy byli tacy sami.. :/ > -osobiscie, jestes jeden z nielicznych na tym forum, ktorego rozumie i lubie w > opiniach i vice versa:) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym do mrW-mojego najlepszego przyjaciela IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 21:10 Gość portalu: mrW napisał(a): > -czosem mi sie wydaje, ze loni lubia tyn klub bo tom mieszkaja, ja tyz > kibicuje gieksie ale i tyz ze strony UK Arsenal-owi - to jest chyba w ten > sposob interpretowane a jo z angielskich wola Chelsea, Sheffield, Newcastle i Sunderland :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 21:08 Schalke 04 przez lata uchodzil za slaski klub w Niemczech, a to z racji faktu, iz wielu slaskic pilkarzy gralo wlasnie w tym klubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 21:30 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Schalke 04 przez lata uchodzil za slaski klub w Niemczech, a to z racji faktu, > iz wielu slaskic pilkarzy gralo wlasnie w tym klubie. to bylo kiedys.. a dzis?:) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 22:42 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > Gość portalu: Wilym napisał(a): > > > Schalke 04 przez lata uchodzil za slaski klub w Niemczech, a to z racji > faktu, > > iz wielu slaskic pilkarzy gralo wlasnie w tym klubie. > to bylo kiedys.. a dzis?:) > > pozdr > > Jaracz Dzis prawda jest taka, ze spaetersiedlerzy kibicuja Borusii (a fe!), natomiast stara slaska gwardia dalej idzie za Schalke. Kibicowanie 04 to pewien slaski rytual, wiernosc pewnym zasadom i tradycjom - to tak jak roznica miedzy Ruche Chorzow a Gornikiem Zabrze - obydwa klub sa slaskie, ale to Ruch ma tradycje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurt Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: 213.216.86.* 28.11.02, 20:37 pozdrawiam kurt.nasi górą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 20:39 -a to ty jestes Niemiec!, wisz bo jo myslol, zy ty pochodzisz ze Slonska? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:44 mrW, prosza Cie, niy miyszej. Pochodzynia sie niy wybiyro. A nalezy byc z niego dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 20:47 -OK!, sorry! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:16 Gratuluję Shalke 04 drugiej połowy, gdzie jak najbardziej zasłużyła na wypracowanego gola. W pierwszej części natomiast przeważała Wisła. W sumie wynik wydaje się sprawiedliwy, choć po drugiej połowie ze wskazaniem na Schalke. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:27 Jaracz - proste. W Gelsenkirchen mieszkaja rowniez Slazacy. Na Slasku mieszkaja rowniez Malopolanie. W sejmiku i urzedzie wojewodzkim rzadza, mimo ze na Slasku nie mieszkaja. :)) Malopolanin ma racje - remis byl sprawiedliwym wynikiem tego meczu. Przewaga Wisly w I polowie, Schalke w II. 10 grudnia decydujacy mecz. Ja bede oczywiscie za Schalke. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 28.11.02, 20:30 Chodzi mi o Jastrzebskiego i jakiegos tam Czarskiego, ktorzy mieszkaja zdaje sie w Sosnowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Jaracz, jak myslisz? 28.11.02, 20:37 Komu kibicowalby Polak mieszkajacy we Lwowie podczas meczu Dynamo Kijow -Slask Wroclaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Jaracz, jak myslisz? IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 28.11.02, 21:06 arnold7 napisał: > Komu kibicowalby Polak mieszkajacy we Lwowie podczas meczu Dynamo Kijow - Slask > Wroclaw? Tego nie wiem, i Ty tez nie wiesz, zalezy kim by ten Polak byl, jaka mial historie zycia, jaki temperament;) Wiec znowu nie uogolniaj:) Czyli Gelsenkirchen to takie "skupisko" Slazakow? Bo tak jak pisalem, znam Slazakow z calych poludniowo-zachodnich Niemiec, ale nie zauwazylem jakiejs zaleznosci, byc moze taka istnieje i jest ich gdzies wiecej.. pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Jaracz, jak myslisz? 29.11.02, 11:50 Tradycyjnie największe skupisko Górnoślązaków to Zagłębie Ruhry. Gelsenkirchen należy do najbardziej "śląskich" miast. Górnoślązacy przybywali tu do roboty w kopalniach juz w XIX w. Po roku 1945 osiedliła się tu kolejna fala przybyszów ze Śląska - niektóre dzielnicy były wtedy w całości śląskie. Dużo był też Mazurów (oni chyba nawet byli założycielami klubu). Słowiańskie tradycje żyją nawet w nazwie nowego stadionu S 04 - Arena Auf Schalke. Jak być może wiesz w Hochdeutsch nie powie się idę NA mecz, NA stadion itp. Owo AUF jest kalką językową z dialektów słowiańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 20:41 -a jo za Wisla i wim, zy moci lani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 21:14 Generalnie to ida za Ahleticiem Bilbao, Rennes i Bastia do tego lubia Alaves i Real Sociedad San Sebastian Italokow ni cierpia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: 213.186.78.* 28.11.02, 22:28 A jo zajs lubia italokow. Ala niy uoazi sam uo kluby. Wiycie kiery land we Italyji mo podobny herb do tego co mo Obeschlesien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 22:43 Jo wiym! Friuli - zolty orzel na modrym polu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: 213.186.78.* 28.11.02, 22:44 Jaaaaaaaaa! :))))) Ino skond te konotacyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 23:07 No jak to chopie niy wiysz? W poczountkach trzecigo stolecio w oklice dzisiejszego Udine zajechala kapela ze Mikulczyc groc na weselu. Tak fajnie grali, ze frelki ze Udine sie onych pochytaly no i kapelmajstry ze Mikulczyc od roku 214 zaczli plodzic mlodych Hanysow. Gospodarczo i militarno potynga Slonska juz wtedy bola znano, a szczegolnie tzw. trojpolowka i szczylanie ze szlojdra, to te kapelmajstry pedzieli Friulokom: abo za herb sie wezniecie slonskigo adlera abo my idymy curick do Mikulczyc groc na hohcajcie tanty Erny. Friuloki pedzieli: "Niyyyyyyy", wziyni sie slonskigo orla, a frelki ze Udine durch ino rodzioly mlodych Hanysow, kerzi tak szaleli, ze jak sie dzisiej przysluchosz, to odkryjesz we Friuli jak loni fajnie godajoum po slonsku, oczywiscie bez polskich zapozyczyn, czysto po slonsku bez zodnych polonizmow. Arnold! Na piyrona kandego, ni godej zes tego ni wiedziol! Przeca o tym we kozdyj encyklopedii piszoum! pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 28.11.02, 23:39 -josny piron!, a po jokemu ty tu godosz? - to we Gliwic tok godajom?, jo bym wos ni kapnol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: 213.186.78.* 29.11.02, 07:51 Ja, mosz recht, ale terozki juz wiedzom nawet te, co jij niy majom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.cpe.quickclic.net 29.11.02, 00:06 Juz niydugo moj Gornik wos wszyskich pogodzi,jak wpiere tym woszym klubom!,juz niydugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.blueyonder.co.uk 29.11.02, 00:35 -a kiedy Go`rnik gro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Gooool! Wisla-Schalke 1:1 IP: *.cpe.quickclic.net 01.12.02, 03:03 Grac w pucharach jeszcze nie gra,druzyna jest w budowie,ale juz mamy 6-miejsce w tabeli ligowej i A.Niedzielana krola strzelcow polskiej ligi,teraz szukaja sponsora moze bedzie nimniemiecki Bayern,i grupa polonusow z Chicago,rozmowy sa w trakcie,zobaczymy,ale juz mozna powiedziec ze wielki Gornik znowu sie odrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś