Dodaj do ulubionych

dojazd na lotnisko Pyrzowice

18.03.06, 12:08
Zdziwiło mnie niezmiernie zamknięte miasto Katowice,które w godinach rannych
nie ma połączenia z własnym portem lotniczym w Pyrzowicach.Zamierzam wykupić
wycieczkę i odlatywać z Katowic ale brak połączenia lotniska z dworcem PKP
spowoduje chyba zmianE planów.Nieliczne połączenia z Katowic na lotnisko tak
się synchronizują jak pięść z nosem.Można dojechać z Bytomia ,Sosnowca,
Krakowa czy nawet z Opola ale nie z Katowic. Kto mi podpowie dlaczego tak jest.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olo Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: 62.233.185.* 18.03.06, 12:23
      może jak więcej potencjalnych klientów zmieni plany jak Ty i podróżnych zamaist
      przybywać zacznie ubywać, to ktoś się ocknie w tej materii. Oby nie za późno.
      Temat lotów "widmo" na które nie ma możliwości dojazdu na lotnisko wraca
      systematycznie i jest wielkim zaskoczeniem dla zainteresowanych.
      • Gość: ! Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:27
        a co Ty pieprzysz?:))!
        www.kzkgop.pl/rozklady/frame.php?kat=LOT_20051201&nr=1&kier=1
        • Gość: ! Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:28
          Oprócz tego jeżdzą busy, spod hotelu na roździeńskiego,obok przystanku kzkgop,
          tam jest rozkład
          • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 18.03.06, 13:07
            Nie znam topografii miasta.Ponadto idiotycznym wydaje się cena przejazdu 30 km
            droższa niż bilet lotniczy czy PKP z drugiego końca Polski.
            • settembrini Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 15.08.06, 23:45
              tez sadzilem, ze cena 20 zlotych by dostac sie na lotnisko jest przesadzona.
              moja opinia zmienila sie, gdy zostalem pewnego dnia zmuszony zaplacic za dojazd
              autobusem na lotnisko kwote kilkukrotnie wyzsza (regularne polaczenia
              autobusowe z pewnym lotniskiem w gb). nie ma natomiast tego problemu, gdy leci
              sie z lotniska polaczonego np. metrem czy kolejka(jak heathrow, jfk, de gaulle,
              lotnisko w stuttgarcie), bo tam ponosi sie zwykly koszt przejazdu metrem.
        • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 18.03.06, 12:59
          Gość portalu: ! napisał(a):

> a co Ty pieprzysz?:))!
          > www.kzkgop.pl/rozklady/frame.php?kat=LOT_20051201&nr=1&kier=1
          Ten rozlkład akurat znalazłem,ale proszę go dostosować do godziny wylotu 8.30
          przyjazd na dworzec Pkp 5.00 (pięść do nosa).Jestem z daleka nie znam topografii
          miasta,w ubiegłym roku z tego samego względu musiałem jechać samochodem kilkaset
          kilometrów.W tym roku błędu nie zamierzam powtórzyć bo zmienię miejsce wylotu
          ale to jest ewenement chyba na skalę światową ze dojazd 30 km.jest niemożliwy a
          parkowanie samochodu kosztuje drożej niż bilet lotniczy na drugą półkulę.
        • Gość: Olo Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: 62.233.185.* 18.03.06, 14:42
          Gość portalu: ! napisał(a):
          > a co Ty pieprzysz?:))!
          > www.kzkgop.pl/rozklady/frame.php?kat=LOT_20051201&nr=1&kier=1

panie kolego ja nie pieprze. Takie są fakty. Nie raz się spotkałem z sytuacją
          odlotu wczesnym rankiem, na który nie było żadnego połączenia z Katowic, ani
          chyba z nikąd. Sprawdzone były autobusy PKM Katowice, wszelkie miejskie
          autobusy KZKGOP(z przesiadkami przez Bytom itp), PKS-y, a także wszelkie busy
          typu Matuszek itp. I opcje były tylko dwie: Taxi lub dojechanie wieczorem i
          koczowanie dobrych parę godzin w Pyrzowcach.
      • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 18.03.06, 13:04
        Dziękuję za uświadomienie,myślałem że w ubiegłym roku to był przypadek i ze mną
        jest coś nie tak.Okazuje się jednak że nie ze mną ale z waszymi władzami które
        problemu nie rozwiążą.Coraz więcej osób ucieka z tego kierunku do W-wy lub
        Krakowa o innych lotniskach nie wspominając.
        • Gość: ! Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:40
          Busy jezdzą cześciej,ale masz rację tam powinna być komunikacja publiczna
          bardziej rozwinięta,widać miastu na tym nie zależy.
        • Gość: slonzak Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.elsat.net.pl 23.03.06, 00:56
          janan2 napisał:

> Dziękuję za uświadomienie,myślałem że w ubiegłym roku to był przypadek i ze mną
          > jest coś nie tak.Okazuje się jednak że nie ze mną ale z waszymi władzami które
          > problemu nie rozwiążą.Coraz więcej osób ucieka z tego kierunku do W-wy lub
          > Krakowa o innych lotniskach nie wspominając.

Problem jest bardziej złożony. Jest projekt drogi ekspresowej do Pyrzowic,
          jednakże Skarb Państwa nie chce wyłożyć na to ani grosza. Pozostaje więc zatem
          wybudować za własne pieniążki, zresztą podobnie jak to się ma teraz z DTŚ.
          Druga sprawa - KZK GOP uznał, że połączenie z Pyrzowicami jest nierentowne. PKM
          Katowice uruchomiło prywatną linię, niby pod KZK GOP, ale jak dobrze wiadomo,
          cennik podróży 40km na północ jest nie z tej ziemi. Całe szczęście, że jest
          niegospodarny MZKP, któremu każde połączenie się opłaca (choć wiadomo, że 53 i
          85 raczej przychodów nie przynoszą). Zatem pozostaje podróż autobusem z Bytomia
          - czas przejazdu - 53-55minut - wiem, bo raz tak jechałem.
          Co do tego uciekania. Właśnie, że na odwrót. Jak jest mgła w Balicach, to
          wszystko do Pyrzowic ucieka. Lotnisko ma ten plus, że jest najwyżej położone w
          Polsce i mgły na tamtejszej płycie to rzadkość. Więc warunki za są. Brakuje
          drogi ekspresowej i rozsądnego połączenia z miastami poprzez komunikację miejską
          KZK GOP.
          • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 23.03.06, 15:56
            Dzięki za info ale to dla mnie słaba pociecha.Problemy komunikacji lokalnej
            jednak zdegradują dobre warunki meteo,ten problem to tylko kwestia czasu przy
            dzisiejszej technice.Dziw bierze że władzom lokalnym ani lotniskowym nie zależy
            na wspólnym rozwiązaniu problemu bo okres prosperity tak szybko może się
            skończyć jak się zaczął takie jest moje zdanie.Na państwo nie ma co liczyć bo
            ono jest tak zajęte sobą i własnymi sprawami,że takimi bzdetami zajmować się nie
            będzie chyba że na względzie będzie miało obłupienie obywateli.Przydał by się
            wam sejm regionalny jak przed wojną lub dobra niemiecka organizacja wtedy
            problem by zniknął.
            • Gość: slonzak Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.elsat.net.pl 23.03.06, 17:14
              Lokalnym władzom zależy, ale pieniędzy brak. Ot taka smutna powiatowa rzeczywistość.
      • Gość: Monia Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: 88.156.80.* 25.11.06, 10:21
        Witaj.MAm pytanko.Potrzebuje się jak najtaniej dostać z dworca pkp z Katowic na
        lotnisko 5.XII na godzinę 10.Ale bardzo zależy mi by jak najszybciej wysodtać
        się 8.XII w piatek w okolicy 17:45 na dworzec pkp do AKtowic tak by być na
        stacji najpóźniej 18:45.Proszę o radę.CZy orjentujesz sięczy spod stacji pkp
        nadal jeżdzą bus-y?
      • Gość: raz jeszcze ja Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: 88.156.80.* 25.11.06, 10:23
        chyba nie podałam swych namiarów
        Bigmazij@tlen.pl
        Z góry dzięki za pomoc
    • kacprzakowa Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 23.03.06, 19:44
      W sobotę będzie wprowadzony nowy rozkład zawierający 20 kursów dziennie (teraz
      jest 18, bo chyba liczą parami - 9 tam i 9 z powrotem), więc może akurat teraz
      będzie ten kurs na 7/8 rano. Ale nie wiadomo czy zmieni się oprócz tego cała
      reszta. Na razie nie ma rozdkładu w Internecie.
      • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 24.03.06, 10:31
        Będzie po zmianie czasu ale nie ma żadnej pewności czy nastąpi synchronizacja z
        lotniskiem,bo u nas z tym różnie bywa.
    • iberia30 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 23.03.06, 20:26
      www.gtl.com.pl/index.html?page=dojazdy
      fakt, ze dojazd do Pyrzowic jest delikatnie rzecz biorac nieciekawy,ale nie
      zgodze sie z twierdzeniem, ze klienci stad uciekaja do Krakowa czy nie daj Bog
      Wawy.
      Nie mozesz poprosic znajomych czy przyjaciol zeby Cie odwiezli?
      Kiedy lecisz moze bede mogla Ci jakos pomoc.
      • Gość: slonzak Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.elsat.net.pl 23.03.06, 21:03
        Dojazd nieciekawy, a i tak większość wybiera się na lotnisko samochodem. Więc
        kochana komunikacja miejska nie ma motywacji do zwiększenia liczby kursów.
        Dodam, że niektóre kursy 85 z lotniska są puściutkie przez dobre kilka przystanków;)
      • jasiole Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 23.03.06, 21:56
        iberia30 napisała:

> Nie mozesz poprosic znajomych czy przyjaciol zeby Cie odwiezli?

Zapewne można, zapewne też zawsze kogoś się znajdzie w otoczeniu do wyświadczenia takiej usługi. Tylko po co?
        Podróżowanie samolotem powszednieje nam. I tak, jak to, tak i dojazd na oraz powrót z lotniska, przynajmniej do centrum danego obszaru, nie powinien być żadnym halo. Czyż nie paradoksalnie wygląda sytuacja, że szybciej można przebyć 1000, aniżeli 35 km.?

Dosłownie pod drzwi terminalu pyrzowickiego lotniska biegnie tor kolejowy. Wiecie, ile by dali teraz Krakowanie, gdyby i u nich tak było? Właśnie bowiem zmagają się z problemem, że jakaś duszyczka nieujawniła w księgach wieczystych spadkobierców swojej działeczki, bez czego nie da się podciągnąć toru pod ichniejszy port.

Droga swoją drogą, jak najbardziej, ale dlaczegóżby nie kupić ze 2-3 niewielkich wagoników kolejowych i w dostosowaniu do odlotów/przylotów uruchomić je na trasie np. Gliwice - Katowice - Pyrzowice? Bądź z Katowic przez Bytom, Tarnowskie Góry (co jednak wymaga większej inwestycji - ostatnio szlajałem się po Żyglinie, to zauważyłem, że niewiele z dawnego szlaku zostało, wiaduktu przed wjazdem do Miasteczka tez już nie ma, a dalej nie mam pojęcia).

Było, nie było, tymi samolotami przylatują do nas też pieniądze i chyba stać nasz region na taką skromną odwdziękę? Czy to zresztą odwdzięka, czy bardziej reklama, zachęta?
        Tak sobie myślę, że z Katowic trasą kolejową przez Siewierz będzie z 50 km, to przy średniej 100 km/h wychodzi 30 min. czasu przejazdu. Prawie jak na Heathrow, gdzie dojeżdża się z kolei metrem, w komfortowych warunkach. Bez korków, bez stresów, za relatywnie niewielką opłatą.
        • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 24.03.06, 11:16
          Znam tę bezsilność.Ja wiem że noromalni ludzie chcieli by jak najlepiej ale mamy
          to co mamy,władze tak zajęte sobą że noromalne problemy ich przerastają.Wszystko
          było do załatwienia z mojej strony, nie przewidziałem tylko jednego że w związku
          z wizytą papy nawet biuro podróży potrafi zmienić datę wylotu ryzykując
          odszkodowanie.Nie podejmę się też podróży z Rzeszowa do Katowic samochodem w
          związku z ogólnym paraliżem kraju a w szczególności Krakowa,którego nie cierpię
          podobnie jak W-wy,ze względu na przysłowiową hipokryzję spod znaku.....Dlaczego
          wierni od tacy i proboszczów w większości z okazji świąt uciekają za granicę(1
          maja,boże ciało)Wśród nich mam wielu znajomych z waszego regionu z którymi
          spotykam się od wielu lat u Madziarów.Super kumple tylko mnie wstyd za krakówek
          czy maje miasto.A teraz kiedy dopadła mnie taka okolicznośc,nie chcę nadużywać
          tych znajomości nie zwrócę się o pomoc aby delikatnie rzecz biorąc nie było im
          wstyd za nie swoje winy.
        • Gość: andrzej Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.06, 12:47
          "Czyż nie paradoksalnie wygląda sytuacja, że szybciej można przebyć 1000,
          aniżeli 35 km.?" to jest wlasnie paradoks w polsce. pieniadze wplywaja, ale
          gdzie ida dalej? , moze warszawa? nie jest to polityka pomalu ale pewnie zabic
          slask? i to jest nie tylko ten temat......hmmm
      • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 24.03.06, 10:53
        Nie, Nie zaryzykuję wyjazdu w dniu przylotu papy.Nastąpi całkowity paraliż kraju
        i przed tym chciałem uciec zresztą nie tylko ja.W ubiegłym roku owszem byłem
        samochodem,ale jak zapłaciłem za parking drożej niż przelot do Egiptu to
        dziękuję za taki interes.Zmienili mi zresztą już teraz datę wylotu,Polska staje
        na głowie aby domorośli p[oltykierzy mogli sobie zrobić tylko zdjęcie.Przyznam
        się że jestem z Rzeszowa i mam sentyment bardziej do Katowic niż krakowa czy
        Wa-wy,ale obiecałem sobie że będzie to po raz ostatni.U nas lotnisko jest w
        rozbudowie,już miały być wyloty w tym roku ale brak jest sali odpraw (w tym roku
        zbudują 70 mln przyznał skarb państwa)mogą lądować najwieksze samoloty świata
        włącznie z ruskim rusłanem lub nawet wahadłowcem,Niewiele samolotów u nas ląduje
        zaledwie 5 linii,mgieł też nie ma,ale jest jedno niezależnie od tego czy
        obłożenie pasażerskie jest czy go nie ma na 3 godz przed odlotem jest
        podstawiony autobus miejski finansowany z budżetu miasta do dowozu pasażerów.To
        jest pewnik.Tak się złożyło że w tym kościelnym województwie rządzi SLD(miasto)
        i oni doiskonale wiedzą Ze okno na Swiat musi być otwarte niezależnie od kosztów.
      • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 24.03.06, 11:21
        Jeśli byłoby to możliwe to owszem,tylko dlaczego akurat ty jesteś chętny a wasze
        władze śpią. poczytaj resztę postów tam jest cała wykładnia jakie mam zdanie na
        temat tak prozaicznego problemu jak łączność Katowic z własnym oknem na świat.
      • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 24.03.06, 11:40
        Dzięki za życzliwośc.Sprawa jest do dogadania.W zamian za to nie będę tylko
        wdzięczny.Sprawa jest do dogadania nie tylko tu i teraz ani ja ani Ty nie masz
        żadnego obowiązku w rozwikłaniu nie własnych problemów.Znam i mam wielu kumpli z
        Waszego regionu, tylko z nimi przysłowiowe konie kraść,ale zazwyczaj spotykamy
        sie w Egerze u Madziarów wtedy mamy wszyscy wytchnienie od rzeczywistiści.
    • Gość: stewardesa zjajami może coś z tego ? IP: 212.160.172.* 24.03.06, 14:35
      www.airfrance.awos.com.pl/
    • Gość: gość Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: 193.24.196.* 26.03.06, 13:25
      Częściowo o tym temacie była mowa na pewnym forum:
      www.tram-silesia.pl/forum/viewtopic.php?t=768
      Często tam zaglądają ludzie zajmujący się organizacją komunikacji no i
      oczywiście pasażerowie.
    • Gość: agnieszka Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.law.uj.edu.pl 18.05.06, 19:04
      Dzien dobry,
      Mam jutro jechac z Krakowa na lotnisko w Pyrzowicach. I jestem troche
      wystraszona - nie mam pojecia, jak to zrobic. Gosc na informacji powiedzial mi,
      zeby nie jechac, po przejechaniu drugiej bramki na autostradzie, wg wskazowki na
      Pyrzowice, tylko na Warszawe i przez jakies miasteczko na S. - gdzies je sobie
      zanotowalam. Czy ktos ma prosta recepte, jak sprawnie dojechac na to lotnisko z
      Krakowa?
      Bardzo prosze mnie oswiecic.
      pozdrawiam,
      agnieszka
      • emarx Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 19.05.06, 08:57
        S=Siewierz.
        Najlepiej wejdź na www.viamichelin.com i jako punkt docelowy wprowadź
        lotnisko w Pyrzowicach (tj. "Address, station...=airport", "City, area...
        =Pyrzowice) i dostaniesz dokładną instrukcję dojazdu.
        Pzdr,
        Marek
        • Gość: Joleczka Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.res.pl / *.res.pl 14.08.06, 15:55
          Błagam o pomoc! Jak dojechać przed północą na lotnisko z dworca PKP (możliwie
          najtaniej)?
          • Gość: Olo Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.kat.3s.pl 14.08.06, 16:43
            o 21.00 oraz 23.00 w tygodniu odjeżdża autobus(pod estakadą przy dworcu PKP).
            szczegóły:
            www.pkm.katowice.pl/pyrzowice.php
            www.kzkgop.pl/rozklady/start.php?kat=LOT_20060325
            • Gość: joleczka Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.res.pl / *.res.pl 14.08.06, 17:08
              Dzięki bardzo, rozumiem ze tylko PKM obsługuje tę trasę i taniej się nie da?
              • Gość: Olo Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.kat.3s.pl 14.08.06, 18:49
                są jeszcze inni przwoźnicy np. Matuszek(Wizz), ale tańsi nie są.
          • dowoz.na.lotnisko.pyrzowice Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice-do joleczki 14.08.06, 22:01
            Jeśli potrzebujesz dostać się z Katowic lub okolic na lotnisko w
            Pyrzowicach,Balicach lub na Okęcie to napisz do mnie maila-oferuję transport
            samochodem kombi z klimatyzacją, w tygodniu transport możliwy w
            godz.popołudniowych i wieczornych oraz nocnych , w weekendy 24h.Cena
            atrakcyjna-do uzgodnienia w zależności od ilości km.
            W razie zainteresowania proszę o kontakt mailowy:
            dowoz.na.lotnisko.pyrzowicemalpkagazeta.pl
            • Gość: joleczka Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice-do joleczki IP: *.res.pl / *.res.pl 15.08.06, 10:53
              OK, jeśli znajdą się jeszcze jacyś chętni to bierzemy to (na lotnisku musimy
              być najpóźniej o 23).
            • bigmazij Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice-do joleczki 25.11.06, 10:28
              Witaj,
              Właśnie buszuje po necie poszukjąc możliwości taniego i szybkiego powrótu z
              lotniska na stację pkp w katowicach 8.XII w piatek.Planowy przylot mam 17:35 a
              o 18:52 pociąg powrotny do domu.
              Proszę podać mi jakie były by koszta przejazdu z Panią z lotniska do katowic
              satacja pkp
              • dowoz.na.lotnisko.pyrzowice Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice-do joleczki 26.11.06, 11:27
                oferta na mailu.
                Pozdrawiam
    • Gość: Marek Ja zamawiam transfer razem z lotem IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.06, 16:00
      www.turystyka.com.pl/wizzair/
      www.matuszek.com.pl/wizz/index.htm
      Z/Do Katowic i Krakowa.
      • Gość: tenor Re: Ja zamawiam transfer razem z lotem IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.06, 10:22
        Jak to nie ma doajzdu?? Chyba, że chodzi tylko o to, że ma być to KZK

www.gtl.com.pl/index.html?page=dojazdy,2
        • Gość: Olo Re: Ja zamawiam transfer razem z lotem IP: *.kat.3s.pl 15.08.06, 10:35
          jest kilka lotów, które nie mają połączenia i pozostaje jedynie transport
          indywidualny lub kilkugodzunne koczowanie w nocy przed lotniskiem. Temat
          wałkowany juz nie raz.
    • Gość: joleczka Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice IP: *.res.pl / *.res.pl 15.08.06, 10:58
      A może ktoś będzie jechał własnym transportem na samolot do Tunezji i zechce
      nas zabrać ze sobą (oczywiście za opłatą)?
    • janan2 Re: dojazd na lotnisko Pyrzowice 28.11.06, 18:11
      janan2 napisał:

> Zdziwiło mnie niezmiernie zamknięte miasto Katowice,
      Nie tak całkiem zamknięte.Miałem ten sam problem szukając pomocy.Zaryzykowałem i
      uwierzyłem Olo.Podaje prawidłowe namiary.Rozkład jest prawdziwy pod adresem
      który podaje 14.08 i dojazd autobusem jest najtańszy wystarczy dopasować się z
      pociągiem na stacji pkp.Sam tak jechałem nie tylko ze żle zrozumianej
      oszczędności ale i zamkniętego praktycznie przejazdu i paraliżu
      komunikacyjnego(wizyta papieża)a parking na 2 tygodnie to dopiero
      zdzierstwo.Autobusy praktycznie są co godzinę,za wyjątkiem nocy.Mnie się udało
      bo był nawet taki o 2 co go być nie powinno.Nie nastawiać się na oczekiwanie na
      dworcu.Przypomina raczej gorszą melinę,pijalnię jadłodajnię i hotel dla
      bezdomnych i innych niebieskich ptaszków.Bardzo niebezpiecznie dla
      podróżnych.Miałem trochę obaw choć do ułomków nie należę,ale przy rodzinie nie
      odpowiada się tylko za siebie.Olo rozkład podaje aktualny.Trzeba chwilę poczekać
      na estakadzie lub przy kasach na stojąco bo ławek brak i pierwszym autobusem
      uciekać na lotnisko,tam już bezpiecznie.Autobus jedzie godzinę kosztuje 20 zł za
      bagaż nie płacisz i to jest opcja optymalna. Busy owszem są ale droższe na
      lotnisko wykorzystują sytuację że dworzec jest nie dla podróżnych,ale czasem
      warto zapłacić więcej w trosce o własne bezpieczeństwo.Z powrotem też są
      autobusy zgodnie z rozkładem i też trzeba się dopasować do pociągu.Po przylocie
      samolotu są też busy co dziwne w cenie autobusu.Dogaduje się ekipa lub sami
      namawiają i jedziesz choćby do Krakowa,kwestia wybory trasy.odpowiedziałem
      zbiorczo.Jak ktoś chce szczegóły to proszę pisać my to przerobili praktycznie.Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka