13.03.03, 13:04
Witam,
Przesylam ciekawa rzecz - cytat z ksiazki na jaka natknalem sie w angielskiej
ksiegarni w Brukseli. Dla zainteresowanych podaje tez notke bibliograficzna.
Pozdrawiam,
Bartek

"The Statesman's Yearbook"
the Politics, Cultures and Economies of the World - 2003
Ed. Barry Turner
page 1295 (chapter: Poland)
cite: A movement for Silesian autonomy has attracted sufficient support to
suggest that further moves towards decentralization may soon be considered.
Obserwuj wątek
    • Gość: Oranje Re: ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.03, 22:51
      Niech sie sami zdecentralizują, czy ta ksiązka nie należy przypadkiem do twojej
      prywatnej biblioteczki, dział bajki? O Europie regionów mówi się od dawna więc
      nie wyrywaj zdań z kontekstu, i nie interpretuj na swoją modłę przyjacielu...
      • barteks4 Re: ksiazka 14.03.03, 10:57
        Podale notke bibliograficzna-jesli nie wierzysz zawsze mozesz sprawdzic, czy to
        co podaje jest prawdziwe czy nie. Nie wnikam w intencje ani ukryte cele autora
        tych slow-nie wyrwalem zdania z kontekstu, a tylko zacytowalem co znalazlem w
        ksiazce.
        Nie wiem czy to taka Wasza specyfika negowac fakty?
        • Gość: Maksi Re: ksiazka IP: 136.173.146.* 14.03.03, 14:27
          Rzeczywiscie ciekawe, ze RAS jest tak popstrzegany na zachodzie-to chyba
          dobrze, ze o nas pisza, no nie?
        • Gość: fajfocl Re: ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.03, 14:34
          barteks4 napisał:

> Podale notke bibliograficzna-jesli nie wierzysz zawsze mozesz sprawdzic, czy
          to
          >
          > co podaje jest prawdziwe czy nie. Nie wnikam w intencje ani ukryte cele
          autora
          > tych slow-nie wyrwalem zdania z kontekstu, a tylko zacytowalem co znalazlem w
          > ksiazce.
          > Nie wiem czy to taka Wasza specyfika negowac fakty?

Towarzyszu o co chodzi ze zwracaniem się do mnie per "Wasza"(nie nazywam się
          Wasza ani nie jestem monarchą ni rektorem uniwersytetu ni towarzyszem) ni! ni!
          ni!
          O jakich faktach mówisz?
          Upieram się że wyrwałeś zdanie z kontekstu i ono jest dzięki temu bardzo
          niejasne.. Juz sam fakt wyrwania przez ciebie zdania z kontekstu pozwoli mi
          sądzić że żyjesz w świecie bajki...

pozatym nie bierz sobie moich słów zbyt serio bo lubię się zgrywać...
          • barteks4 Re: ksiazka 14.03.03, 14:44
            Gość portalu: fajfocl napisał(a):

> barteks4 napisał:
            >
            > > Podale notke bibliograficzna-jesli nie wierzysz zawsze mozesz sprawdzic, c
            > zy
            > to
            > >
            > > co podaje jest prawdziwe czy nie. Nie wnikam w intencje ani ukryte cele
            > autora
            > > tych slow-nie wyrwalem zdania z kontekstu, a tylko zacytowalem co znalazle
            > m w
            > > ksiazce.
            > > Nie wiem czy to taka Wasza specyfika negowac fakty?
            >
            >
            > Towarzyszu o co chodzi ze zwracaniem się do mnie per "Wasza"(nie nazywam się
            > Wasza ani nie jestem monarchą ni rektorem uniwersytetu ni towarzyszem) ni!
            ni!
            > ni!
            > O jakich faktach mówisz?
            > Upieram się że wyrwałeś zdanie z kontekstu i ono jest dzięki temu bardzo
            > niejasne.. Juz sam fakt wyrwania przez ciebie zdania z kontekstu pozwoli mi
            > sądzić że żyjesz w świecie bajki...
            >
            > pozatym nie bierz sobie moich słów zbyt serio bo lubię się zgrywać...

Na Slasku istnieje taki dosc sympatyczny zwyczaj zwracania sie per "Wy" do
            osob, ktore sie szanuje, a nawet per "Oni" - forma archaiczna uzywana w
            kontaktach z dziadkami, osobami starszymi i ogolnie darzonymi szacunkiem.
            Ta druga forma jest w zasadzie juz w zaniku. Pierwsza podobnie, ale mimo to
            jest jak najbardziej uprzejma i nie ma niz wspolnego z towarzyszami.
            Zdania nie wyrwalem z kontekstu - zdanie przed tym, ktore zacytowalem po prostu
            podawalo liczebnosc mniejszosci narodowych w Polsce, nie ma wiec mowy o jakims
            szerszym kontekscie i imputowanie mi niecnych zamiarow jest pozbawione sensu-
            nawet jesli to zgrywa.
            Pyrsk
            • Gość: Arnold Re: ksiazka IP: 213.186.78.* 14.03.03, 14:48
              barteks4 napisał:

,> Na Slasku istnieje taki dosc sympatyczny zwyczaj zwracania sie per "Wy" do
              > osob, ktore sie szanuje, a nawet per "Oni" - forma archaiczna uzywana w
              > kontaktach z dziadkami, osobami starszymi i ogolnie darzonymi szacunkiem.
              > Ta druga forma jest w zasadzie juz w zaniku. Pierwsza podobnie, ale mimo to
              > jest jak najbardziej uprzejma i nie ma niz wspolnego z towarzyszami.

Mosz recht Bartek

Pyrsk - Arnold
              • Gość: fajfocl Re: ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.03, 15:01
                Gość portalu: Arnold napisał(a):

> barteks4 napisał:
                >
                > ,> Na Slasku istnieje taki dosc sympatyczny zwyczaj zwracania sie per "Wy" d
                > o
                > > osob, ktore sie szanuje, a nawet per "Oni" - forma archaiczna uzywana w
                > > kontaktach z dziadkami, osobami starszymi i ogolnie darzonymi szacunkiem.
                > > Ta druga forma jest w zasadzie juz w zaniku. Pierwsza podobnie, ale mimo t
                > o
                > > jest jak najbardziej uprzejma i nie ma niz wspolnego z towarzyszami.
                >
                > Mosz recht Bartek
                >
                > Pyrsk - Arnold

Arnold podwójne standardy? - czemu więc na podobne adresowanie, per wy, przez
                wszechpolaków odpowiadasz że nie ma wy ?

Bartku może podałbyś krótką notkę na temat książki, o czym traktuje itp.,
                więcej przykładów.No chyba że tylko ten przykład zdołałeś sobie "przetłumaczyć"?
                pozdro
                • barteks4 Re: ksiazka 14.03.03, 15:13
                  Owszem.
                  Notka bibliograficzna jest do znalezienia w moim pierwsyzm poscie.
                  Ksiazka to rodzaj leksykonu, ktory omawia poszczegolne organizacje swiatowe i
                  euroipejskie jak UE, ONZ, FAO, etc. oraz wszystkie kraje swiata lacznie z
                  terytoriami zaleznymi.
                  Zdanie ktore przetlumaczylem znajduje sie w rozdziale dotyczacym Polski, a
                  konkretnie w podrozdziale dotyczacym podzialu administracyjnego i ludnosci. Jak
                  na almanach przystalo podawane sa suche fakty bez jakichkolwiek komentrazy itd.
            • Gość: fajfocl Re: ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.03, 15:11

> Nie wiem czy to taka Wasza specyfika negowac fakty?

hmm, hmm, hmm....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka