amoremio 21.11.06, 00:15 > Zaskoczone wojska carskie po krwawej walce uciekły > na tereny zaboru pruskiego. Jesli mowa o G.Slasku, to Slask nie byl oczywiscie pod zadnym "zaborem" ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: macia Re: Powstańczy bastion 1863 IP: 83.143.96.* 25.11.06, 15:54 Zgadza się. To wciąż powtarzający się błąd marnych historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawe: Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 16:04 Gość portalu: macia napisał(a): > Zgadza się. To wciąż powtarzający się błąd marnych historyków. Czy to jest ten sam Z.W., któremu niejaki George Hedgehog na Silesianie reklamę robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.stk.vectranet.pl 25.11.06, 17:21 Gość portalu: Ciekawe: napisał(a): > Czy to jest ten sam Z.W., któremu niejaki George Hedgehog na Silesianie reklamę > robi? Ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Hedgehog Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.dedicated.turbodns.co.uk 25.11.06, 20:40 > Czy to jest ten sam Z.W., któremu niejaki George Hedgehog na Silesianie reklamę > robi? Dziekuje za slowa uznania dla mojej dzialalnosci :))) ---- Lingua Latina Domino Grbae discenda est Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.06, 17:42 A kogo to obchodzi poza Toba? Bo mi to wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.stk.vectranet.pl 25.11.06, 18:13 Gość portalu: tu i teraz napisał(a): > A kogo to obchodzi poza Toba? Bo mi to wisi. Obchodzi tych, którzy są zwolennikami rzetelności warsztatu pracy historyka. Tobie może to wisieć. Do tego, że Ci wisi już przywykłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie: Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:01 Gość portalu: R napisał(a): > Gość portalu: tu i teraz napisał(a): > > > A kogo to obchodzi poza Toba? Bo mi to wisi. > > Obchodzi tych, którzy są zwolennikami rzetelności warsztatu pracy historyka. > Tobie może to wisieć. Do tego, że Ci wisi już przywykłeś. Czy ten gośc aby wie co to jest rzetelności warsztatu pracy. No cóż, jaki pan taki kram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.06, 17:42 Zyjesz w zascianku. Tyle Ci powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.stk.vectranet.pl 26.11.06, 18:02 Gość portalu: tu i teraz napisał(a): > Zyjesz w zascianku. Tyle Ci powiem. Żyjesz w zaślepieniu. Tyle ci powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
colddance Re: Powstańczy bastion 1863 27.11.06, 02:28 Ja historie znam ale nie klepie o niej na okraglo to samo dzien w dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Bla-Bla-Bla from abroad (zaglymb.gorololandia) 25.11.06, 22:14 Blablabla z zagranicybrynicy. D.G. na slonskim forum ? A w tym czasie my Slonzoki my mieli np. - tajlungi somsiedniej Polski - wojny (anty)napoleonskie, - powstania tkaczy (Weberaufstand), - frankfurcki parlament 1848, - wojny kolonijne (Afryka,Chiny,...) - francusko wojna 1871 etc. Wszyndy byli nasze slonskie karlusy. I fto lo tym pamiynto i pisze ? Z mojyj bytomskiyj famili niyjedyn robjol udano (abo smutno) "kariera" w pruskim (=swoim) wojsku, w tym tysz u Blüchera w SLONSKICH oddzialach. I fto to wjy, fto lo tym szkryflo ? A iny mody hopok z Kruleskiyj Huty bol (kajs w 1900-1915) w Chinach/Mandzurii, kaj sie bil dla Wilusia sie o Kiang-Tsiao, siedziol potym kilka lot w Japoni, a potym wruciol dodom na huta. Som brify, pamiyntniki, fotki.......... Ale naszo S L O N S K O gszychta sie niy liczy, ja ? Ale zato my sam musimy futrowac jakies stories o lostatnich zaglymbiofskich komunistach ! VIVAT SILESIA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Wihajster Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.06, 17:41 My na Slasku mjeli swoje slaskie stycznie ! Wogule colki iny kalynder jak ruski zabur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu i teraz Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.06, 17:44 Pruski zabor mial taki sam kalendarz jak rosyjski (gregorianski). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Wihajster Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.06, 17:48 ty baranku: to byl ino obrazek, ale widac za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Wihajster Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.06, 17:49 > Pruski zabor meeeeee,beeeeeee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Wihajster Re: Powstańczy bastion 1863 IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.06, 17:47 Nie wiem czy wiecie, ale Paulskirche w r.1848 we Ffm. przez kilka tydni obstawiala prywatna (ok. 50-osobowa) garda - górnoslaska ! Karlusy tam byli, bo nowemu (niestety krótkiemu) parlamentowi przewodniczylo m.in. kilku szlachciców(Adel) z Górnego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś