Dodaj do ulubionych

żelazny przedświąteczny program

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:28
Przed świetami maniakalnie sprzatam,warczę na przyjaciół ,którzy mi ten
porzadek burzą,i mam przedswiąteczny żelazny wykaz rzeczy,które muszę
wykonać,choćbym miała nie chodzić spać wcale.A mianowicie:
1 robię domowy ajerkoniak i bohatersko bronię do niego dostępu do 24 XII
2 obowiązkowo piekę ciasteczka maślane i pierniki......j.w
3 nadziewam owoce gozdzkami,nie muszę ich pilnować ,bo to ozdoba:)
4 maluję ozdobne butelki farbami do szkła i w ten sposób tworzę swoje małe
dzieła sztuki,każde na dnie podpisane aktualną datą

A wy ,co robicie w przedświątecznym zamieszaniu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wasz Marjanek Re: żelazny przedświąteczny program IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.06, 22:42
      Hallo zuza,
      poruszylas bardzo ciekawy temat. Problem - ja to nazywasz - przedswiatecznego
      zamieszania, wyglada mi charakterystyczny dla Polakow (nie w pejoratywnym
      znaczeniu).
      Tydzien przed Wigilia poprzedniego roku - wybralismy sie z zona na pare dni do
      Polski (do Warszawy). Znajomi mieszkajacy tam byli juz w przedswiatecznej
      panice, przygotowujac 100.000 tradycyjnych potraw wigilijnych, zaopatrujac sie
      w maslo wiejskie, i inne rzeczy, jakgdyby kryzys zywnosciowy w Polsce sie
      jeszcze nie skonczyl. Pani domu wziela urlop, by sprostac postawionym przed
      soba zadaniom. I dziwila sie nam, ze my wracamy na dwa dni przed wigilia do
      domu - a nie jestesmy do niej przygotowani (zreszta - jak co roku tradycyjna
      wigilia wypadla wysmienicie).
      Takze pani w muzeum byla zdziwiona, ze mamy czas na tak prozaiczne rzeczy jak
      marnowanie czasu na zwiedzanie - zamiast go spedzac przy kuchni i piekarniku.
      Moze robi sie sobie niepotrzebny stress ? A moze to pozostalosci
      czasu "kombinowania" w bylych realiach dobrobytu socjalistycznego ??
      Pyrsk!
      Wasz Marjaneke
      • Gość: zuza Re: żelazny przedświąteczny program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 23:11
        Masz rację,ja ogólnie przez to całe zamieszanie po prostu świąt nie lubię.Ale
        nie potrafię inaczej /próbowałam /.Tradycja, okazało się,jest dla mnie b.
        ważna.Całe szczęście,że odpada mi przygotowywanie Wigili ,spędzam ją u Rodziców.
        • Gość: Hugo Re: żelazny przedświąteczny program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 20:14
          też mam żelazne założenia przedświąteczne.Im bliżej świąt tym więcej z niego
          wykreślam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka