Dodaj do ulubionych

Gliwice mają mieć krematorium

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 12:30
to dobrze niech budują. śmieszą mnie tacy ludzie co mówią że będzie z tego
smród i dym. problem raczej w złych skojarzeniach
Obserwuj wątek
    • Gość: kesnona Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 12:59
      To dobre miejsce w poblizu mieszka Janusz Moszynski.
      • Gość: gulu Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.stk.vectranet.pl 03.01.07, 21:36
        Proszę przedzwonić do mieszkańca Rudy Śląskiej z ul.Krńcowej,czy czuje swąd palących się zwłok.Mówię nie,proszę przyjechać i sprawdzić.To nie jest Oświęcim
    • Gość: post Gliwice mają mieć krematorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 13:01
      Obecna wladza dba o to zeby w Gliwicach bylo krematorium natomiast nie dba o to
      zeby w miescie byly szalety.
      • Gość: ja Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.rozbark.net.pl 02.01.07, 15:02
        a w bytomiu mamy
        najlepsza publiczna ubikacje w regionie haha
        pzdr
      • mieszko966 Re: Gliwice mają mieć krematorium 03.01.07, 00:07
        > Obecna wladza dba o to zeby w Gliwicach bylo krematorium natomiast nie dba o
        > to zeby w miescie byly szalety.

Zarzut stary i od dawna nieaktualny. Jakbyś nie zauważył(a), to miejskie
        szalety w większości są już pootwierane, a miasto rozpisuje przetargi na
        obsługę kolejnych. No ale skoro nie ma się do czego przyczepić, to trzeba
        przyczepić się do czegokolwiek, nawet jeśli zarzut jest nieprawdziwy.

A co do spopielarni, to też uważam, że nie będzie to wcale wielki, dymiący
        komin. Dziś takie rzeczy rzeczywiście robi się w zupełnie inny sposób. Poza
        tym, na coś przecież trzeba wykorzystać ten fragment nieużytków pomiędzy
        cmentarzem a DK88.
        • Gość: gulu Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.stk.vectranet.pl 03.01.07, 21:53
          w Rudzie ŚL.też jest obok A-4 i jest ok.Nikt nie arzeka
    • Gość: Davy Gliwice mają mieć krematorium IP: *.polsl.pl 02.01.07, 18:17
      Jak zauważa p. Kubit w przedwojennych niemieckich Gliwicach krematorium nie
      wzbudzało kontrowersji. Chciałbym przypomnieć, że w tym samym czasie w tym samym
      kraju kontrowersji nie wzbudzały także krematoria w Oświęcimiu...
      • kandz1 czy to jest krematorium 02.01.07, 21:17
        wyznania tzw."Gliwiczan" z kresów są ważne ale nie mogą decydować o tym jak ja
        chcę dokonać żywota.I goowno mnie obchodzi głos jakiejś wiekowej paniusi na ten
        temat
        Tez mieszkam na Gwardii i żądam wolnego wyboru zakończenia żywota.
    • Gość: olcha1 Gliwice mają mieć krematorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:12
      Gdy bym miał wybierać, bez zastanowienia podpiszę się pod papierem, że po
      mojej śmierci chcę zostać spopielony, przynajmniej nie zajmę miejsca, gdzie na
      przykład można by było postawić plac zabaw dla dzieci lub wybudować nowe domy,
      liczy się pamięć a nie pomniki, na które i tak większość chodzi w odwiedziny,
      bo tak wypada.
      …niech historia, pozostanie w tyle dla innych, a przyszłość niech da, wielu
      innym!...

Pewnie mnie wielu nie rozumie, ale wielu będzie miało więcej miejsca!
    • Gość: zibias Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 09:47
      Byłem na takiej uroczystości w krematorium w Częstochowie.
      Sama uroczystość wiadomo, bardzo osobista. Sala oddzielona
      szybą od pomieszczenia z piecem. Mistrz ceremonii podnosi
      wrota do pieca i wsuwa trumnę, po czym zamyka. Chwila na własne
      przemyślenia, modlitwę i w zasadzie tyle.

Samo krematorium nowo wybudowane, przy cmentarzu komunalnym.
      Żadnego komina, tylko dyskretne wyloty rur nierdzewnych,
      żadnych zapachów czy "czarnego dymu".

Jestem za, uciążliwość dla otoczenia niewielka, albo raczej znikoma.
      Skojarzenia, no cóż, zawsze będą, ale nie ma wyjścia,
      kiedyś i tak każdy z nas umrze więc...
      • Gość: gulu Re: Gliwice mają mieć krematorium IP: *.stk.vectranet.pl 03.01.07, 21:46
        "zibias"masz rację.Trzeba uczestniczyć w takiej uroczystości,mamy dobre zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka