Dodaj do ulubionych

Jest alternatywa dla Piotra Uszoka!

• Gość: Obserwator Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.08, 23:39
      Mialem okazje spotkac osobiscie soltysa uszoka. Ten facet nie ma za
      grosz pokory i samokrytyki. Uwaza sie za swietnego menadzera dzieki,
      ktoremu rozwija sie stolica aglomeracji slaskiej. Katowice,
      szczegolnie jego centrum wyglada dramatycznie zle. Ale faktem jest,
      ze otoczenie niektorych parafii bardzo ladnie. Szkoda tego miasta,
      stracilo juz swoja szanse.
    • adam81w Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... 29.04.08, 01:58
      popierajcie ruch narodowosci slaskiej. Wstyd mi, że gw jest tak antypolska (jak
      tam dalej pójdzie to przestanę was kupować) i że takie artykuły piejące nad
      gorzelikiem puszcza się tam do obiegu. Czy wy chcecie Polski bez Slaska?

--
      Śląsk na zawsze polski.
      • Gość: rwerwe Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 16:46
        Autonomia nie byłaby zła. A jak Gorzelik by się sprawdził jako prezydent
        Katowic, to szanse na autonomie by wzrosły.
        • Gość: Trójkolorowy Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... IP: *.chello.pl 29.04.08, 20:35
          GoRzelik jest spalony w Katowicach, co pokazują kolejne wybory, choć nie na
          prezydenta. Ja mam rozdarte serce, a takich jak ja jest wielu, bo najchętniej
          zagłosowałbym na RAŚ, ale nie moga przez JoRgusia właśnie.
        • Gość: Trójkolorowy Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... IP: *.chello.pl 29.04.08, 20:37
          no i wcale nie uważam, że JoRguś sprawdził by się, jako prezydent. Akurat wśród
          z tych kandydatów wypada blado - kompetencje. Jako historyk miasta mógłby dostać
          fuchę.
          • Gość: antykibol Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 23:38
            Takich sekciarzy jak ty, którzy kierują się sympatiami klubowymi w
            wyborach, jest garstka, więc twierdzenie, że Gorzelik jest spalony w
            Katowicach to bzdura. Problemem pozostaje brak doświadczenia na
            podobnym stanowisku. Co innego kierować stowarzyszeniem, co innego
            administrować dużym miastem. Sośnierz wydaje się mniej ryzykowną
            kandydaturą.
      • fyrlok Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... 29.04.08, 19:41
        > Czy wy chcecie Polski bez Slaska?

Ano!

Z colkiygo slonskiygo serca !!!!!!!!!
      • Gość: Marcin Re: Ta Popierajcie Gorzelika GW. a potem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 21:17
        Niestety koledze mylą sie pojecia, autonomia to w zadnym stopniu separatyzm.
        Podobne rozwiazanie jest obecne w Europie zachodniej, ale coz Polska i jej
        mieszkancy musza dorosnąc do pewnego poziomu. Nie twierdze ze autonomia dla
        Gornego Slaska to dobra alternatywa, nie jestem ekonomista, natomiast rozrozniam
        decentralizacje od separatyzmu. Jerzy Gorzelik ma za slabe doswiadczeniu w
        rzadzeniu, natomiast patrzac jak rozwinal RAS, nie uwazam ze jest najgorszym
        kandydatem. Pozdrawio Marcin, pyrsk.
    • adam81w Juz wole PIS. 29.04.08, 01:59
      i wolalbym zeby oni rządzili nizby na Slasku mieli rzadzic separatysci z rasiu.
      • Gość: ulga Re: Juz wole PIS. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 08:43
        Cale szczescie jako mieszkaniec Warszawy nie bedziesz mial wplywu na
        to, kto rzadzi na Slasku.
      • fyrlok Re: Juz wole PIS. 29.04.08, 19:42
        adasiu: pitej!
        • kieliszki Fyrlok, fyrlok.. siedzisz w Niemczech na socjalu 02.05.08, 11:48
          Fyrlok, fyrlok.. siedzisz w Niemczech na socjalu, to twoja sprawa,
          twój wybór. Nie rzygaj na nas swoimi frustracjami.
    • Gość: antyUSZOK K-ce to tylko jedno z miast konurbacji... IP: *.chello.pl 29.04.08, 09:17
      ...jeszcze największe i ma znaczenie związane z tym, że kilkanaście lat temu
      zrobiono go stolicą województwa i wszystkie urzędy są w Katowicach, no i
      siedziby spółek węglowych i tauronu. Tu potrzeba zmiany prezydenta!
      • Gość: rewrew Tu potrzeba wałdzy zwierzchniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 16:49
        Wydaje mi się,że powinna jak najszybciej wejść dobra ustawa aglomeracyjna, z
        wybieralnym "oberprezydentem" aglomeracji. Dlaczego? Bo mamy potencjał żeby być
        drugim po Warszawie najważniejszym ośrodkiem gospodarczym, naukowym i nawet
        kulturalnym w Polsce, a na braku "jedności" dużo tracimy.
        • Gość: antyUSZOK najlepiej robi konkurencja! IP: *.chello.pl 29.04.08, 20:59
          konkurować muszą również miasta aglomeracji, a kolejny stołek nam nie potrzebny.
          Tym bardziej gdyby miał hamować rozwój jednych, żeby sztucznie dawać innym. W
          ogóle co by było, gdyby został nim Uszok. Tak przynajmniej inne miasta mogą się
          rozwijać! A tak by była klapa na całą konurbację! DECENTRALIZACJA!
    • Gość: sim Re: Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! IP: *.ds.pg.gda.pl 29.04.08, 10:02
      Prezydent 16 Parafii Katolickich ,Szkoda że nie Prezydent Miasta Katowice
    • Gość: master Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 12:25
      wyborcy z 16 parafii? To skad ten swietny wynik wyborczy p.Uszoka?!
      Smolorz znowu sie wyglupil,ale taka widac wola zleceniodawcow
    • Gość: R. z S-ca Z tych kandydatów najlepszy byłby Gorzelik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:37
      Może wreszcie prezydent Katowic przestałby uważać Sosnowca za Śląsk. Dla Uszoka jesteśmy hanysami jak on sam, co mnie obraża bo się nie poczuwam. Głosujcie ludzie na Gorzelika (o ile wystartuje) gorzej jak za Uszoka już być nie może więc i tak nic nie ryzykujecie.
      • Gość: GieKSiorz Re: Z tych kandydatów najlepszy byłby Gorzelik LOL IP: *.chello.pl 29.04.08, 20:32
        GoRzelik prezydentem w Katowicach buahaha. Jestem zwolennikiem RAŚ, ale nie
        zagłosuje na nich dopóki jego będą wystawiać w Katowicach. GoRzelik jest spalony
        w Katowicach, co pokazują kolejne jego starty w wyborach. Szkoda RAŚ, bo tacy
        jak ja zagłosowali by na nich chętnie, a jest nas tysiące ino GoRzelik przeszkadza!
        • Gość: ugrupowanie! Kandydata musi już forsować największe opozycyjne IP: *.chello.pl 29.04.08, 21:02
          ...ugrupowanie. Niestety Szpyrka nie ma szans z tą swoją przeróbką podobizny
          Chegewary. Ale PO ma swojego iceprezydenta! Może on
        • Gość: antykibol Re: Z tych kandydatów najlepszy byłby Gorzelik LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 23:44
          Tysiące? W porywach 10 tysięcy na stadionie, z tego 30% poniżej
          osiemnastki. Z pozostałych 70% dwie trzecie nie chodzi na wybory.
          Kibolom się wydaje, że będą wybierać prezydenta.
          A kandydata, który miałby szanse, trzeba szukać poza wymienioną
          czwórką.
          • Gość: kibic Re: Z tych kandydatów najlepszy byłby Gorzelik LO IP: *.chello.pl 30.04.08, 01:57
            *w ostatnich wyborach ponad 2000 (ok 3% wyborców) o których wiemy, że poszli,
            była to pierwsza taka akcja, niewielu wierzyło w powodzenie, mnóstwo błędów,
            mały odzew wśród samych kibiców (bo np. u mnie w domu głosowały 2 osoby co nie
            kibicują, m.in. moja mama)
            *jesteśmy grupą wyborców przedstawiającą siłę ok. (ale ponad) 5%, którzy głosowali
            * w wieku wyborczym jest min. 10.000 kibiców (na meczach jakaś rotacja jest -
            jedni mogą przyjść, inni nie, właśnie starsi często nie chodzą a ino śledzą
            wyniki i sie interesują klubem) i jest większa szansa, że pójdą do wyborów niż
            wśród innych wyborców, choćby z tego powodu, że klub ich będzie namawiał na wybory
            * po nazwie autora widzę, ze jesteś jakiś nawiedzony
    • fyrlok Dejcie link 29.04.08, 19:43
      Wciepnijcie sam jaki LINK
      do tyj landkarty struktury parafii+wyborcow !
    • Gość: harc mistrz =----> Nie ma absolutnie alternatywy dla Piotra Uszoka!!! IP: 77.223.194.* 29.04.08, 20:16
      Niestety. Te wymienione osoby nie mają najmniejszych szans, żeby móc skutecznie
      konkurować w wyborach prezydenckich z Piotrem Uszokiem.
      A już lansowanie przez Smolorza Jerzego Gorzelika z RAŚ - zakrawa po prostu na
      kpiny z rozsądku mieszkańców Katowic.
      Smolorz, o ile mnie pamięć nie myli, też z podobnym do do RAŚ wynikiem
      wyborczym "startował na prezydenta"!?

Można Uszokowi zarzucać to czy tamto, ale spośród dotychczasowych prezydentów
      Katowic jest najlepszy, gładko pokonywał w wyborach innych kontrkandydatów i
      nadal nie ma osoby ani osobowości, która byłaby w stanie wygrać z NIM najbliższe
      wybory.
      (HKP)
      ...
      NIE MA NAD CZYM CZUWAĆ!!!
      Smolorz & Gorzelik + Czech - "tercet egzotyczny". ;-))))

• Gość: z miasta Re: Nie ma absolutnie alternatywy dla Piotra Uszo IP: *.chello.pl 29.04.08, 20:27
        Nie wiem czy Uszok jest najlepszy z dotychczasowych prezydentów, może od Lutego.
        ALE NIE JEST DOBRYM PREZYDENTEM. Może być lepszym prezydentem niż ja byłbym, ale
        miasto stoi w miejscu, a w pewnych sprawach się cofa. Tu nie chodzi o to od kogo
        jest lepszy Uszok, ino że Uszok nie jest dobrym prezydentem.
    • Gość: ugrupowanie Kandydata musi już forsować największe opozycyjne IP: *.chello.pl 29.04.08, 21:04
      ...ugrupowanie. Niestety Szpyrka nie ma szans z tą swoją przeróbką podobizny
      Chegewary. Ale PO ma swojego wiceprezydenta! Może on?! Arkadiusz Godlewski!?
    • Gość: Arkadiusz Godlewsk Arkadiusz Godlewski IP: *.chello.pl 29.04.08, 21:06
      Arkadiusz Godlewski - wiceprezydent z PO?! Z prezydentem może konkurować jedynie
      przedstawiciel drugiego największego ugrupowania w Radzie miasta (pierwsze
      trzyma z Uszokiem).
    • Gość: hehe jade z wami Uszok jest jednak najlepszy IP: *.dedibox.fr 29.04.08, 21:50
      tacy marni ci kandydaci od Smolorza że widzi mi się Piotr Uszok ma zaklepaną następna kadencje.

Kto wygra bybory? - USZOK!!!
      kto? USZOOOK!!!!
      kto? USZOK!!! USZOK!!! USZOK!!!!
    • Gość: obserwator Gorzelik....buhahahaha, tos Pan dowalił... IP: *.kolista.pl 29.04.08, 23:10
      To że on jest dr nie znaczy od razu że sie nadaje. Kieruje RAS-iem i co? Jakie
      wyniki? Zero wygranych, zero swoich członków w Radzie, bardzo nikłe poparcie
      tego ruchu co widać po organizowanych "pochodach, manifestacjach". Do
      narodowości śląskiej przyznaje się wiele osób, ale może właśnie przez takich jak
      Gorzelik w wyborach tego nie widać. Chociaż jest plus...W Katowicach byłoby
      bardzo ciekawie na ul. Młyńskiej przez te 4 lata rządów Gorzelika. Dlaczego?
      Gorzelik to oddany kibic zespołu z ...Chorzowa do czego sie przyznaje zawsze.
      Kibice, ci z Katowic byliby tym zachwyceni i z "kwiatami" byliby tam częstym
      gościem, a UM musiałby zmieniać szyby chyba co 2 dni.Nie no. Pan Gorzelik to
      byłby "super strzał". Katowiczanin który kibicuje zespołowi z innego miasta, dr
      który jest zagorzałym kibicem, kibic który rządzi ugrupowaniem
      polityczno-społecznym...Super przykład na "IDEAł" dał Pan panie Solorz...

• Gość: antykibol Re: Gorzelik....buhahahaha, tos Pan dowalił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 23:52
        Niesamowity argument. A najlepsze jest to, że kibolu nie wiesz
        nawet, że po 1989 roku było już dwóch kibiców konkurencji na
        stanowisku prezydenta Katowic. I kogo to interesuje poza garstką
        fanatyków?
        Może wreszcie rozpocznie się debata o kompetencjach kandydatów. Ale
        nie tych namaszczonych przez prasę, tylko takich, co to faktycznie
        będą kandydować.
        • Gość: Katowiczanin Re: Gorzelik....buhahahaha, tos Pan dowalił... IP: *.chello.pl 30.04.08, 02:09
          hmm ta garstka w ostatnich wyborach stanowiła ok. 3% zweryfikowanych i ok. 5%
          niezweryfikowanych wyborców (o których nie wiemy, że głosowali), a wiadomo, że
          się nie popisaliśmy. Ja chcę głosować na kandydata, który w sercu ma przede
          wszystkim Katowice. Uszok jest jaki jest ale z prezesem GieKSy rozmawia. Jestem
          Katowiczaninem i kocham to miasta więc oceniam Uszoka w perspektywie całego
          miasta, nie tylko GieKSy, ale to dla mnie jeden z najważniejszych aspektów. W
          perspektywie 50% na 50%, głosy kibiców in minus 2,5% (taka gwarantowana liczba,
          tych którzy zwrócą uwagę zwłaszcza na GKS) nawet dla jednego kandydata i in plus
          dla drugiego, to wynik ok. 47,5% przegranego i 52,5% dla zwycięzcy. A może być
          lepiej.
          • Gość: naga prawda Re: Gorzelik....buhahahaha, tos Pan dowalił... IP: *.centertel.pl 30.04.08, 06:52
            glosujcie na Uszoka, tylko potem nie krzyczcie,ze jest korupcja,
            ustawiane przetargi,Głosujac na Uszoka właśnie się z tym wszystkim
            godzicie
        • Gość: bo to kibol:)) rozumiem, że antykibol, znaczy antyGorzelik IP: *.chello.pl 30.04.08, 02:12
          bo to kibol:)) w potocznym rozumieniu tego słowa, które używanego przez osoby
          nie kibicujące.
          • Gość: antykibol Re: rozumiem, że antykibol, znaczy antyGorzelik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 07:44
            Nie interesuje mnie co kto robi w wolnym czasie, jeżeli nie łamie
            prawa. Ale sympatie piłkarskie jako kryterium oceny kandydatów w
            wyborach prezydenta miasta, posła czy senatora to przejaw
            sekciarstwa. Mnie jest zupełnie obojętne komu i czy w ogóle kibicuje
            Gorzelik czy którykolwiek z proponowanych kandydatów. Chcę wiedzieć
            co mogą zrobić dla miasta. Nie wierzę, że historyk sztuki bez
            doświadczenia w administracji może sprawnie zarządzać Katowicami. I
            to jest powód, dla którego na Gorzelika nie zagłosuję.
            • Gość: naga prawda Re: rozumiem, że antykibol, znaczy antyGorzelik IP: *.centertel.pl 30.04.08, 07:59
              to jeszcze powiedz co rozumiesz przez to doświadczenie. Grono
              zaufanych i skorumpowanych współpracowników. Każdy kiedyś zaczynał.
              To moze już ogłoście,ze Uszok jest prezydentem Katowic do śmierci,
              bo ma najwieksze doświadczenie, ha,haha.Po co wogóle wydawać
              pieniądze na jakies wybory.
              • Gość: antykibol Re: rozumiem, że antykibol, znaczy antyGorzelik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 08:06
                Nie popieram Uszoka. Doświadczenie z czwórki kandydatów Smolorza ma
                Sośnierz, który kierował kasą chorych. Pewnie poradziłby sobie jako
                prezydent.
                • Gość: harc mistrz =----> Tylko Sośnierz może być dobrym prezydentem Katowic IP: 77.223.194.* 30.04.08, 12:35
                  Gość portalu: antykibol napisał(a):

> Nie popieram Uszoka. Doświadczenie z czwórki kandydatów Smolorza ma
                  > Sośnierz, który kierował kasą chorych. Pewnie poradziłby sobie jako
                  > prezydent.

E w e n t u a l n i e ...
                  Ma największe doświadczenie, jest energiczny i przebojowy, bardzo pragmatyczny.
                  Partyjność nie jest dla niego większą wartością. Był w PO - teraz jest w PiS-ie.
                  Nie jest za młody ani za stary na tę funkcję.
                  I nie utożsamia się z lokalnym ksenofobicznym środowiskiem, jak np. Gorzelik,
                  Czech i... Smolorz lansujący miejscowych "ślounzoków" i RAŚ-istów. :-)))))))))

Prezydent Katowic musi być obiektywny i ponad tym wszystkim...
                  Tylko, czy Sośnierza zaakceptuje tzw. parafialny wpływowy elektorat?
                  (HKP -
                  horoskopy katowickiej prezydentury)
                  ...
                  CZUWAĆ!!!
            • Gość: Katowiczanin dla ciebie, ale nie dla mnie... IP: *.chello.pl 30.04.08, 13:19
              wypraszam sobie ten przejaw sekciarstwa. Kibic piłkarski to wyborca i w
              głosowaniu kieruje się także dobrem klubu. Kibic konkurencyjnej drużyny z innego
              miasta, wrogo nastawiony do mojej, startujący w wyborach do mojego miasta nie
              jest dla mnie dobrym kandydatem. I tyle! Patrze na dobro mojego miasta, a bardzo
              dużym jego elementem jest GKS. Kibice wraz z rodzinami to kilkadziesiąt tysięcy
              osób z 300.000 miasta, a wierz mi że moi rodzice żyją po części GKS-em, czytają
              gazetkę kibicowską co im przynoszę, starsze kupiła kiedyś piwa, żebym z fatrem
              uczcił awans do 3 ligi itp. I pytała się na kogo ma tam głosować, bo miała se
              wybory odpuścić, ale poszła bo mi zależało, w związku z tym że startowali
              przedstawiciele GieKSy Może 1/6 mieszkańców jakoś jest związana z GieKSą
              (oczywiście wiele to dzieci). Nie rozumiem czemu sympatie kibicowskie nie mogą
              być jednym z kryteriów wyboru. Oczywiście, że nie musi być kibicem, Uszok nie
              jest, ale np. na GieKSie sie pojawiał przed wyborami, czyli dostrzega kibiców i
              współpracuje z nimi, a raczej z klubem. Chociaż raczej klubowi ciężko się
              współpracuje z Uszokiem. JoRguś za to jest osobą nieporządaną na Bukowej i dla
              każdego kibica niepożądaną, jako prezydent. Poza tym ma małe kompetencje. Stąd
              przedstawianie go jako kontrkandydata dla Uszoka jest śmieszne. Ale nie mów
              ludziom, dla których GKS jest jedna z kilku NAJWAŻNIEJSZYCH rzeczy w życiu, że
              maja wyłączyc sobie miłość do klubu na wybory. Miłość do GKS-u jest jedną z
              przejawów miłości do miasta. A Gorzelik na stadionie siedzi z ORGANIZACJĄ
              ANTYKATOWICKĄ (OAK z Siemc) i z kibicami R z K-ce, których jednym z haseł jest
              Pseudokibice Pier**** Śląska Stolicę.
              • Gość: 1964 ale jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 17:58
                Ciekawe co było przejawem miłości do miasta przed rokiem 1964.
              • Gość: Boerschachte Uszok wazeliniarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 11:04
                Jaki z tego wniosek? Uszok podlizuje się kibicom GKS. Na stadion
                chodzi przed wyborami. Gdyby startował na prezydenta Sosnowca,
                chodziłby na Stadion Ludowy. Na mecze curlingu czy siatkówki nie
                chodzi, bo tam mały elektorat. Ten Gorzelik to przynajmniej jaja ma,
                skoro nie ukrywa za kim idzie i jest w tym konsekwentny.
                • Gość: moja stara buehehe IP: *.chello.pl 01.05.08, 19:55
                  Co do Uszoka się zgodzę. Co do JoRgusia...buehehe. Niby co oznacza ta
                  konsekwencja. Na GieKSie i tak by go nie przyjęli (przerzut jest gorszy od
                  kibica zespołu zza miedzy), a o tym, że jest kogo jest kibicem nie ma jak ukryć
                  bo wszyscy o tym wiedzą. Więc jaj mu nie doprawiaj. Z konsekwencją przegrywa
                  wszystko w Katowicach. Żal ino RAŚ!
      • Gość: Marcin Re: Gorzelik....buhahahaha, tos Pan dowalił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 21:24
        Ja bym zobaczył status RASu sprzed 2003 roku, i aktualny. Taki rozwoj jest
        rzadko ogladany, co oczywiscie nie oznacza ze Gorzelik sie nadaje na prezydenta.
        Nie wiem komu kibicuje pan Gorzelik, ale nie wiem tak jak moi znajomi gdzie jest
        stadion konkurencyjnego mu GKSu Katowice. Zreszta watpie aby na GKS chodzilo
        nawet 10% spoleczenstwa Katowic (30 tys), wiec to nie ma znaczenia.
    • Gość: Concerned ALARM: jestesmy 100 lat za reszta Polski IP: *.tsi.tychy.pl 30.04.08, 12:16
      mam coraz mocniejsze wrazenie, ze K-ce i Slask zostaja w tyle, i to mocno, za
      reszta Polski.
      Nowe inwestycje, jakos omijaja Slask ostatnio, przyklady: fabyrka laptopow
      Lenovo pod Legnica, potencjalna inwestycja D.Chrysler - rejon gornego slaska w
      ogole nie padl jako potencjalne miejsce inwestycji, Kimball Electronics -
      Poznan.Katowice w ogole nie sa wymieniane jako konkurent dla innych miast.
      Ludzie - co sie dzieje ??? za niedlugo bedziemy 100 lat za najwiekszymi miastami
      Polski - Katowice - stolica 5 mln aglomeracji.
      Newsweek z tego tygodnia: W katowicach brakuje biur klasy A - przez to wielu
      inwestorow zrezygnowalo (tak wlasnie w czasie przeszlym !) z inwestycji w
      Katowicach. Kto za to odpowiada ?
      Rynek - mamy rok 2008 - tak naprawde inwestycja przebudowy rynku juz sie powinna
      konczyc, tymczasem kilka miesiacy temu czytalem o rozstrzygnieciu konkursu
      architektoniczego ! 'Slynny' dworzec PKP - no przeciez jak sie wroci pociagiem
      z Krakowa, gdzie estetyczny dworzec PKP laczy sie nowoczesnym budynkiem galerii
      handlowej (mozna przejsc lacznikiem nie wychodzac z budynku dworca), toz to
      jest SZOK! Zastanawielm sie wczoraj czy nie pomylilem pociagow, zamiast do
      Katowic to do Bangladeszu. Ja nie wiem dlaczego jestesmy tak zacofani
      inwestycyjnie - ale cos jest mocno nie tak, skoro inne miasta sie rozwijaja tak
      intensywnie. Kto Waszym zdaniem odpowiada za ten stan rzeczy ? Moim zdaniem:
      CHANGES NOW !!!!
      • Gość: setenbrini Re: ALARM: jestesmy 100 lat za reszta Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.08, 13:13
        racja Katowice to tylko smrod, bród, menelstwo!

Nie ma gdzie wyjść na piwo czy na spacer w tym miescie. Do tego bija
        na ulicach. Chce mi się wyć. Winny jest ten USZOK, co duzo gada i
        gó.. robi.
      • Gość: S-ec Re: Śląsk jest 100 lat za reszta Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 14:28
        Gość portalu: Concerned napisał(a):

> Ludzie - co sie dzieje ??? za niedlugo bedziemy 100 lat za najwiekszymi miastam
        > i
        > Polski - Katowice - stolica 5 mln aglomeracji.

Chyba oszlalałeś. Dla ciebie Aglommeracja = Województwo?!
        Nawet całe wojeództwoe śląskie nie ma 5 mln, coś koło 4,6
        Nie przesadzaj z tą gigantomanią chłopczyku.
        • Gość: Concerned Re: Śląsk jest 100 lat za reszta Polski IP: *.tsi.tychy.pl 30.04.08, 19:16
          S-ec napisal:
          > Chyba oszlalałeś. Dla ciebie Aglommeracja = Województwo?!
          > Nawet całe wojeództwoe śląskie nie ma 5 mln, coś koło 4,6
          > Nie przesadzaj z tą gigantomanią chłopczyku.

Niepotrzebne inwektywy, gdyz nie bylo moim celem przytaczanie dokladnych danych
          statystycznych a podkreslenie rangi miasta, ktore:

(a) jest stolica 4,6 mln wojewodztwa,
          (b) pretenduje do bycia stolica 2,2 mln aglomeracji (jesli brac pod uwage 19
          miast czlonkowskich).

w mojej wypowiedzi przesadzilem to fakt - ale przeciez to nie oto chodzilo, a
          forum Gazety nie jest forum Katedry Statyski. Niemniej dzieki za zwrocenie uwagi
          (chociaz forma pozostawia wiele do zyczenia)
          Wszystkim pedantom i wrazliwcom SORRY!

co gigantomani - nie wiem skad ten wniosek .Moja wypowiedz jest powodowana
          troska o miasto i region, a nie zadna gigantomania. prosze o wskazanie drugiego
          miasta w Polsce o podobnych uwarunkowaniach demograficznych.

w miedzyczasie przyszlo mi do glowy kilka dalszych przemyslen:

Katowice+miasta oscienne maja wszelkie atuty aby przyciagac inwestorow +
          inwestycje na duza skale, nie tylko w sektorze przemyslowym:

(1) doskonala infrastruktra drogowa jak na polskie warunki:
          (A4, S1, expres do Cieszyna w przyszlosci A1)
          (2) Znakomita zaplecze jesli chodzi o kadre (inzynierowie specjalisci,etc)
          (3) dobra lokalizacje geograficzna - blisko do granic z Niemcami i Czechami slowacja
          (4) Blisko lotnisko (nawet dwa, Balice, o ile nie remontuja A4 to 30-40 min.
          samochodem)
          (5) Duze mozliwosci jesli chodzi o mniej wykwalifikowan sile robocza.

Wiec dlaczego zaczynamy odstawac za innymi miastami ?? (vide: POznan, Wroclam,
          Krakow) a moze wkrotce juz Lodz i Gdansk ??

• Gość: dfg z Katowic zrobił zadupie IP: 213.227.87.* 30.04.08, 14:21
      taka prawda, byłem niedawno w małej mieścince, Stary Sącz, pewnie Giszowiec jest
      większy, miasto jest czyściutkie, kamieniczki i domki zadbane a ulice całe w
      bruku i płytach granitowych + kocie łby na rynku

w Katowicach syfiata kostka z betonu albo płytki kładzione za Gierka, brud i smród

o zaniechaniach i lenistwie już napisano, nie będę powtarzał

te lata to klęska Katowic
      • Gość: S-ec Re: z Katowic zrobił zadupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 14:33
        Gość portalu: dfg napisał(a):

> taka prawda, byłem niedawno w małej mieścince, Stary Sącz, pewnie Giszowiec jes
        > t
        > większy, miasto jest czyściutkie, kamieniczki i domki zadbane a ulice całe w
        > bruku i płytach granitowych + kocie łby na rynku
        >
        > w Katowicach syfiata kostka z betonu albo płytki kładzione za Gierka, brud i sm
        > ród

Zawsze możesz wyjechać. Bo po co się kopać z koniem? Śląsk i Katowice się nie zmienią nawet za 50 lat. Będzie ta sama szarzyzna.
    • holtze Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! 30.04.08, 22:26
      deser.gazeta.pl/deser/1,83452,5166447,W_Katowicach_powstaje_nowa_przeSZtrzen_miejska.html

uszok i luty gratuluje!
      tablica informacyjna na mariackiej o nowej 'przesztrzeni' miejskiej
      jest zdecydowanie lepsza niz jakies tam plakaty... niech zyja
      wielkie wydarzenia!

jaki uszok taka pszeszczen chcialoby sie powiedziec...
      • Gość: naga prawda Re: Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! IP: *.centertel.pl 01.05.08, 10:35
        zacytowałeś oryginalna pisownię?
    • Gość: Uszatynka Tracą natomiast Gdańsk, Katowice i Lublin. IP: *.chello.pl 01.05.08, 19:50
      Wydarzenia [Forbes 06/07, str. 38]
      Biznes kocha Warszawę
      Andrzej Witul, 31.05.07, 00:00 AM

Które z polskich miast jest najatrakcyjniejsze dla biznesu? Aby odpowiedzieć na
      to pytanie, sprawdziliśmy liczbę spółek prawa handlowego zarejestrowanych w
      poszczególnych miejscowościach w ciągu ostatnich pięciu lat, pomniejszając ją o
      upadłości i likwidacje. Kilka dodatkowych punktów dawała obecność firm
      nagrodzonych Diamentami Forbesa - tak powstał ranking. Obrazu dopełnia
      zestawienie lokalizacji preferowanych przez inwestorów zagranicznych.

W gronie dziesięciu największych miast bezapelacyjnym zwycięzcą jest Warszawa.
      Wśród miast średniej wielkości (od 100 do 300 tys. mieszkańców) - ulubienicą
      biznesu jest Gdynia. W tej grupie na podium znalazły się też Gliwice i Kielce.
      Sopot wygrywa w gronie miejscowości poniżej 100 tys. mieszkańców. Wiele firm
      przyciąga również podwarszawskie Piaseczno. Spośród miejscowości oddalonych od
      wielkich aglomeracji najlepiej radzi sobie niespełna 90-tysięczna Jelenia Góra.
      Z naszego rankingu wyłania się miażdżąca przewaga Warszawy nad innymi polskimi
      miastami. W ostatnich pięciu latach w stolicy przybyło ponad 37 tys. spółek. W
      drugim w zestawieniu Krakowie tylko nieco ponad 8,6 tys., a we Wrocławiu 7,7
      tysiąca. Okazuje się, że wielkość miasta ma umiarkowany wpływ na przyciąganie
      biznesu. Druga pod względem liczby ludności Łódź znalazła się dopiero na 6.
      miejscu. Z kolei wśród lokalizacji preferowanych przez spółki z udziałem obcego
      kapitału Wrocław wyprzedza dwa większe miasta: Łódź i Kraków. W oczach
      inwestorów zagranicznych zyskują Łódź, Szczecin i Bydgoszcz - zajmują wyższą
      pozycję niż w klasyfikacji ogólnej. Tracą natomiast Gdańsk, Katowice i Lublin.
      • Gość: śmieje sie z wos Re: propagande siejesz kobicinko IP: *.server4you.de 01.05.08, 20:58
        Za to Gliwice zyskuja, zrozum Uszatynko że tu jest aglomeracja, system naczyń połaczonych, to nie Wrocek, Pozen czy Krak że wkoło wsie i łatwo wyliczyć, jakby była Aglomeracja to byś wiedziała czy tracimy czy nie, chcesz żeby Katowice zassały wszystko do siebie z calej metropolii? Trza też się dać roziwjac mniejszym.

I nie porónuj Katowic do Warszawy bo to tak jakby Warszawe porównywac do Paryża.
    • Gość: kkt Jest alternatywa dla Smolorza : RYBNIK ! IP: *.tsi.tychy.pl 02.05.08, 17:22
      O czym ten pismak pisze...
      • Gość: pulok Re: Jest alternatywa dla Smolorza : RYBNIK ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 18:07
        Nie ma co, rzeczowa odpowiedź. Pewnie uważasz się za bardzo
        inteligentnego.
    • Gość: jansta2 Re: Jest alternatywa dla Piotra Uszoka! IP: *.gbn.pl 02.06.09, 15:21
      Ja myślę ,że Wojciech Czech jako były wojewoda jest najlepiej
      rozpoznawalny. I co istotne w swoim życiorysie nie ma podejrzeń o
      tak modne "kręcenie lodów." Jako były wojewoda ma doświadczenie w
      zarządzaniu dużymi jednostkami organizacyjnymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka