Gość: ona IP: *.zone3.bethere.co.uk 05.09.09, 12:53 Czy ktoś może udzielić informacji na temat osiedla Basztowego w Siemianowicach oraz rzetelności i wiarygodności inwestora tj. Śląskiego Towarzstwa Budowlanego ? pozdrawiam Anita Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siemianowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.09.09, 14:33 a co chcesz mieszkac w jednej z "piekniejszych" dzielnic Siemianowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.zone3.bethere.co.uk 05.09.09, 15:25 no właśnie myślałam o tym :) tak, wiem, ze to Michałkowice, jednak nadal nie wiem czy to dobrze, czy źle i bardzo licze na opinie siemianowiczan, których serdecznie pozdrawiam, każda opinia będzie mile widziana, po prostu nie jestem pewna, czy warto kupić taką nieruchomość z rynku pierwotnego w Siemianowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.kimsufi.com 05.09.09, 20:15 wykonawcą jest Śląskie Towarzystwo Budowlane z siedzibą w Siemianowicach Śląskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 30.09.09, 22:11 Witam, mogę sporo powiedzieć o tym miejscu... 1. Pierwsza budowa tego dewelopera co jest i dobre i złe, 2. Lokalizacja Ogólnie może być jak na BLOKOWISKO spełnia wszystkie standardy 3. Praktycznie brak miejsc parkingowych 4. WYGÓROWANE CENY 5. Umowę lepiej dać komuś do przeczytania kto wie o co chodzi przed podpisaniem 6. Jeden z Bez Sprzecznych plusów to to że mieszkania są naprawdę dobrze zaprojektowane jeśli chodzi o wykorzystanie przestrzeni 7. Cisza i Spokój... nie w tym miejscu 8. Wątpliwa przyszłość osiedla np. pod kątem związania wspólnoty 9. Ogólnie RADZE rozejrzeć się za czymś innym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 22:52 Tak, osiedle jest dość ładne pod względem architektonicznym i jako jedyne ma podziemny parking. Niestety lokalizacja nie jest najlepsza. Nie wiem również jak rzetelny jest developer. Z moich informacji wynika, że to jego pierwsza inwestycja budowlana, rozpoczeta w 2008 roku, jeszcze przed prawdziwym kryzysem budowlanym. Rzeczywiście, ceny są wysokie jak na siemianowice, nawet tansze sa nowe inwestycje na terenie katowic w dobrych dzielnicach poludniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemianowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 10.10.09, 11:32 Faktycznie osiedle jest ciekawe pod wzgledem wyglądu (nowoczesne). Co do otoczenia to ma ono podlegać podobno rewitalizacji (odnowienie niektórych starych kamienic itp). Ceny faktycznie są wysokie. Powinni pomyśleć o jakimś upuście lub dodatkowym wyposażeniu co zachęciło by do kupna mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowiarek Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.c201.msk.pl 10.10.09, 11:52 Z ciekawości wszedłem na portal www.slaskie-towarzystwo- budowlane.pl/ i nie znalazłem żadnej informacji na temat cen. Jeśli ktoś oferuje "towar" i utajnia cenę mnie od razu zapala się czerwone światełko ostrzegawcze. Tu większość informacji jest utajniona. Na portalach porządnych developerów poza rysunkiem rzutu są podane podstwowe dane techniczne, standarty wykończenia objęte ceną zakupu a niejednokrotnie wzory umów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit osiedle Basztowe Siemianowice -ceny, dojazd, otocz IP: *.centertel.pl 11.10.09, 14:12 Mnie oprócz cen jeszcze interesuje opłata za zarządzanie, oświetlenie, ciecia itd. Mało kto wie, że to nie jest raczej kwota 200 zł, tylko większa, do tego dochodzą jeszcze koszty mediów, śmieci i tzw. konserwacja wszystkiego po kolei. A poza tym - dojazd z Michałkowic do Katowic czy Chorzowa jest makabryczny - jedna ulica do telewizji jest zakorkowana. Łatwo dojechać do Piekar, Bytomia i Czeladzi. Te koszty wychodzą powoli potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemianowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice -ceny, dojazd, IP: *.mmj.pl 12.10.09, 21:10 Z tego co wiem to koszty utrzymania nie są wygórowane. A jeżeli chodzi o ceny metra to zaczynają się podobno od 4tyś do ponad chyba 5tyś/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedopowiedziane Re: zanim kupisz IP: *.c201.msk.pl 13.10.09, 10:08 Chybają albo skaczą tylko pchły. Mieszkanie wartości kilkuset tysięcy złotych to nie kilo mąki, którą można wyrzucić do śmietnika. Oferta sprzedaży mieszkania musi być precyzyjna aż do bólu. A dlaczego deweloperzy unikają podpisywania umów przedwstępnych w notariatach tylko wciskają do podpisu "kit" wypreparowany przez "własnego" prawnika z wieloma pułapkami? A przecież nie mają nic do ukrycia? Tylko niech nikt nie próbuje pisać,że to są dodatkowe koszty bo nie są. Podpisując umowę przedwstępną płaci się 50% taksy notarialnej a drugie 50% po podpisaniu umowy właściwej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panh CENY IP: 195.94.208.* 13.10.09, 10:10 ceny zaczynają się podobno od 4k ale jedyną ofertą jaką znalazłem w necie było mieszkanie 106m2 to w baszcie na ostatnim piętrze za około 600000!!!! przeginają. chyba za szybko tego nie sprzedadzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: CENY IP: 195.200.212.* 15.10.09, 12:11 Wystarczy zadzwonic albo poczytac ogloszenia w sieci - ceny od 3950 za parter do 4500 za pietra, sa tez jakies za ok 4100 i 4800.. generalnie lokalizacja mizerna, glownie chodzi o otoczenie.. To bylaby super inwestycja gdyby ja wybudowali w innym miejscu (nawet w Siemianowicach, tylko nie tam..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemia-nowiczanin Re: CENY IP: *.mmj.pl 16.10.09, 20:31 Faktycznie umiejscowienie osiedla nie jest jego najmocniejszą stroną. Szkoda że w Siemianowicach tak mało buduje się nowych domów wielorodzinnych a jak już to ceny są bardzo wygórowane. Miejmy nadzieje że wreszcie ktoś zainteresuje się budową mieszkań dla "zwykłych ludzi" a nie tylko dla VIP-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny człowiek kolejne zamknięte GHETTO IP: 217.17.32.* 18.01.10, 13:26 Ciekawe co zamierzacie powiedziec swoim dzieciom za kilka lat gdy spytają się czy moga podejść do płotu: "Dziecko nie podchodz bo tam mieszkaja zli ludzie i bandyci" czy "Krolewiczu/Krolewno nie zadawaj sie z pospulstwem mieszkajacym poza naszym krolestwem?" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie mniej wolny Re: kolejne zamknięte GHETTO IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 09:06 Wolny człowieku, a czy nie przyszło Ci do głowy, że niektórzy nie tyle chcą być zamknięci, ale chcą móc wypuścić dziecko bez obawy, że zostanie potrącone przez któregoś "doskonałego" kierowcę. A o królestwie, zamkniętej strefie i złych ludziach mawiają raczej tylko osoby z dziwnymi fobiami, trochę takimi jak prezentowane przez "Wolnego człowieka". Nie chcesz, nie mieszkaj, ale nie siej swoich własnych obaw, tam gdzie inni ich nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny czlowiek Wypuscic to mozna psa coby sie polotoł IP: 217.17.32.* 04.03.10, 17:45 Skoro uwazasz ze dziecko się 'wypuszcza' jak psa z zagrody to w porzadku, ja bylem wychowywany pod czujnym okiem moich kochajacych i szanujacych swoje potomstwo rodzicow, zaden plot nie zastapi Ci prawdziej opieki nad dzieckiem przyjacielu :) - Swoja droga czy masz pewnosc ze bedziesz mial po co 'wypuscic' swoje dziecko skoro nie bedzie tam placu zabaw?? :)... co do fobii? Nie nazwalbym tego w ten sposób, jednak nadal twierdzę ze nie ma miejsca na swiecie gdzie zbudowanie plotu (lub muru) przyniosloby szczescie i zadowolenie z wzajemnego sasiedztwa mieszkancow po obu stronach wspomnianego podzialu - jesli wiesz o czym mowie ;] Panie przezorny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.centertel.pl 03.11.09, 18:47 Też zastanawiam się nad zakupem mieszkania na Osiedlu Basztowym. Kontaktowałem się z biurem sprzedaży i dostałem informację,że mieszkania są od 3950, większość mieszkań jest w cenie 4540zł. Co do lokalizacji wydaje mi się, że jest w porządku- dobry dojazd do Katowic i miast sąsiadujacych, bliskość szkoły, przedszkola i basenu to zaleta dla naszej rodziny. Co do parkingu- są garaże podziemne i miejsca naziemne więc o to też bym się nie martwił, a sama inwestycja ma się już ku końcowi. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 03.11.09, 22:53 Tak miejsca podziemne są... za 25 TYSIĘCY! To chora cena jak garaż można mieć za 15 tyś. ale kto co lubi.... a miejsca "pod chmurką" są... tak za jedyne 8500 .... i jest ich jak na lekarstwo... Ale z lokalizacja słuszna uwaga Blisko szkoła, kompleks sportowy z niezłym basenem sklepy, bezproblemowy dojazd do Chorzowa, Bytomia Katowic Czeladzi i Piekar ... ale same Blokowisko bo inaczej tego nie można nazwać jest w ŚREDNIO przyjaznym miejscu a trzeba najpierw z bloku Wyjść żeby np na basen dojść, nie mówiąc o powrocie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 13:28 Miejsca podziemne rzeczywiście kosztują 25tys ale za wygodę trzeba zapłacić- ma być podobno automatyczna brama wjazdowa i podgrzewany podjazd, a poza tym z garażu wchodzisz bezpośrednio do klatki w której masz mieszkanie a nie idziesz 500m zimą do swojego domu... Co do blokowiska- nie zgadzam się z Tobą. Osiedle Basztowe widziałam- architektura budynku i plan zagospodaroawania jest bardzo zachęcający, nie nazwałabym tego nigdy blokowiskiem- chyba nie masz pojęcia co to blokowisko!Tam są tylko 2 budynki...więc chyba nie wiesz o czym pieszesz!A okolica- fakt, są wokół budynki, które może nie są zbytnio zachęcające, ale obok też masz dzielnicę domków jednorodzinnych i nic się tam nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 05.11.09, 14:29 Ja bylem ogladac, wszystko jest ladne piekne z zewnatrz i w srodku, mieszkania dobrze rozplanowane ale okolica naprawde jest _bardzo_ srednia, kto tam podjedzie te od razu zrozumie o co chodzi, rewitalizacja terenow nie pomoze.. :) No i budynki niskie wiec bez wind, do tego brak komorek lokatorskich = dla lokatorow wyzszych pieter problem z codziennym targaniem do gory wozkow dla dziecka, rowerow itp.. Cena tez nie zacheca, to jest tylko "pod Katowicami" a nawet "pod Warszawa" jest duzo taniej niz tutaj, w 'developerskich' dzielnicach Katowic tez jest taniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmoklym? IP: *.psary.eu 07.11.09, 09:04 Slyszalem, ze budynki, ktore kiedys tam staly przy rozbiorce mialy cegly namokniete do wysokosci drugiego pietra a na basztowym beda musialybyc zamontowane w piwnicach pompy odwadniajace? Moze to ktos potwierdzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onn Re: Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmokly IP: *.tvtom.pl 08.11.09, 14:25 Bloki piękne ale jaka fatalna lokalizacja wśród familoków. Bieda wkoło, obok skup surowców wtórnych, jacyś luddzie sprzedający złom. Z okolicznych familoków opalanych węglem unosi się swąd dymu. To będzie takie getto tylko wjechać autem i zamknąć się w mieszkaniu zapomnieć o wyjściu na spacer czy do sklepu. Ciekawe czy brame wjazdową do osiedla nie ukradną na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michałkowiczanin Re: Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmokly IP: *.chello.pl 08.11.09, 22:12 Fakt 20 m od blokowiska jest skup złomu :D a co do terenu "podmokłego" to ja nic nie wiem na ten temat. a co do tego że to NIE JEST Blokowisko.... kilka klatek okna sąsiada w odległości 30m z każdej strony kondygnacja powyżej 5 poziomów.... jak to nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmokly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 14:29 Z moich informacji Osiedle Basztowe nie leży na terenie podmokłym, co co do blokowiska- blokowiskiem mogę nazwać Osiedle Tysiąclecia w Katowicach, Osiedle Zamkowe w Będzinie- a tutaj są zaledwie 2 budynki w niskiej zabudowie, budynki 2-3 piętrowe. Komórki lokatorskie podobno są- w częśći budynków komórki lokatorskie mają być bezpośrednio przy mieszkaniu, dodatkowo mają być wydzielone komórki w garażu podziemnym. Miejsca parkingowe- około 55 miejsc w garażu podziemnym i około 40 miejsc na parkingu naziemnym to chyba dobra statystyka. A co do getta- nie rozumiem osób, które to piszą, mieszkamy obok budowanego osiedla, w uliczce z domami jednorodzinnymi- tutaj jest naprawdę spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmokly IP: *.chello.pl 09.11.09, 23:48 Pani Magdo, może po kolei, miejsca naziemne jest ich na pewno mniej niż 40 niech Pani sobie zobaczy rzut osiedla. Co do blokowiska to dalej tak będe To osiedle tak nazywał gdyż: Teren ogrodzony(zamknięty metrowym ogrodzeniem) odstaje od budynków całe MAX 10 m! Jaki to teren? chyba na rząd cyprysów do posadzenia. Obok same kamienice i bloki w tym jeden Nowo powstający na minimum 4 kondygnacje, całość tworzy zwarta jedność dlatego mówię o blokowisku. A domki obok sa (jakieś 200 300 m0 ALE JA I MOI ZNAJOMI NIE ZNAJĄ NIKOGO KTO TAM MIESZKA... może boja sie wychodzić na miasto? A "piękny" wygląd osiedla? przecie to nic innego jak zwykłe 5 piętrowe bloki pomalowane na kolorowo ze skośnym dachem! Lubie Przyjrzyjcie się! Zamiast kolorować sobie rzeczywistość, skupmy się na Faktach typu: NAPRAWDĘ SUPER LOKALIZACJA jesli chodzi o dojazd od większych miast typu KATOWICE CHORZÓW BYTOM CZELADŹ PIEKARY i to bez przesiadek, oraz SUPER zaprojektowane mieszkania pod kątem wykorzystania przestrzeni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Czy osiedle basztowe lezy na terenie podmokly IP: 195.200.212.* 10.11.09, 07:47 Lokalizacja nie taka super bo w godzinach szczytu przez Bytkow ciezko sie dopchac do Katowic, prosciej w druga strone na Czeladz, Bytom, Piekary.. Ale mieszkania same w sobie naprawde ladne. Czyli sa po dwa duze minusy - cena i okolica i dwa duze plusy - wyglad bloczkow (nie ukrywajmy, jest lepszy niz przecietna) i rozklad mieszkan. Krotko mowiac gdyby te mieszkania byly taniej i gdzie indziej to bylaby to inwestycja idealna ;). Najlepsza (najciekawsza) jednak inwestycja ktora miala byc robiona w Siemianowicach niestety odpadla albo przynajmniej na razie jest wstrzymana (osiedle Przy Parku, kolo Plantow Slaskich) - developer ktory mial to robic wystawil na sprzedaz ta dzialke wiec w najblizszych latach raczej nici z tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olav Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 217.153.253.* 11.11.09, 15:01 Powiem ci tylko tyle bo znam to miejsce mieszkają tam sami emeryci z górnictwa i bezrobotni menele A w nocy bałbym się tam wyść na ulicę aby nie dostać w łeb Dzieci natomiast nie wiem co miały by tam robić Mieszkania fajne tylko lokalizacja fatalna !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 28.11.09, 22:32 Dziwne na stronie WWW dewelopera są Nowe fotki z Inwestycji... Pytanie... Czemu wszystkie nie pokazują gruntu? Tylko bloki w górę? Ja znam odp ;) może ktoś ma coś do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 30.11.09, 07:20 Jak tam bylem ostatnio to otoczenie bylo jeszcze niewykonczone ale maja jeszcze miesiac czasu na oddanie inwestycji.. a pozniej zobaczymy ile czasu bedzie sie sprzedawalo. Ktos ma jakies informacje na temat oblozenia mieszkan? Kiedys byla na stronie jakas tabelka ze sa 34 rezerwacje ale gdzies zniknela :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 09.12.09, 23:10 Obłożenie pewnie marne, biorąc pod uwagę Cało Kształt Inwestycji... wiec spieszyć się nie musisz, nie wykupią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 11:23 Mnie strasznie się podoba to osiedle, niska zabudowa, ciekawa architektura, ładne mieszkania, dobry dojazd. Budynki wokół może nie powalają, ale słyszałam że blok z basztą należący do SM Michał przejdzie w 2010 generalny remont, więc będzie tu naprawdę ładnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Dziadostwo IP: *.centertel.pl 29.12.09, 01:43 Lokalizacja fatalna, menelstwo, do i z pracy do jechać to na pewno nie szybko,,, układ mieszkań kto zna się choć trochę na architekturze zauważy wiele wad - nie będę ich wytykać. o wyglądzie bloku nie dyskutuje.. dlatego sprzedaż jest fatalna.... rezerwacje zapytajcie się w dziale sprzedaży czy mieszkanie rezerwowane można kupić...jak sprzedali 3 mieszkanie będzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy Re: Dziadostwo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 09:13 Real zna się na architekturze, bo przecież podał tyle rzeczowych stwierdzeń. Aaaa, przecież nie podał :) Skoro jest tak fatalnie, to czemu na forum dla prostych ludzi nie napiszesz co jest nie tak? Ja chętnie się dowiem, bo może coś poprawię sobie. Sprzedali więcej niż 3 mieszkania, bo dwa kupiono zaraz obok mnie - coś zatem licho z tą twoją prawdziwością danych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Michałkowic Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 01.01.10, 23:00 Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami Wg mojej opinii cześć mieszkań jest naprawdę optymalnie zaprojektowanych - to jest największy i chyba jedyny plus tej oferty dużo opinii z którymi się zgadzam już tutaj przedstawiono ale w skrócie: lokalizacja północne obrzeże michałkowic ogólnie nie najgorsza - dojazd do bytomia piekar czeladzi dobry kierunek Katowice dobry w godzinach nocnych (od 21 do 6 rano) w godzinach szczytu koszmar po drodze kilka świateł, przejazd jednopasmowe ulice, na których jest zakaz wyprzedzania ograniczenia do 40km/h i pełno ruchliwych skrzyżowań z ulic wyjazdowych mijanych dużych osiedli najbliższe otoczenie fatalne stare zaniedbane familoki, skup złomu bieda lub okno na sąsiada taki widok czeka przyszłych mieszkańców co do ceny to nich każdy sobie sam odpowie i ma na uwadze fakt, że podawana przez nich cena nie uwzględnia balkonu dopłata 6,5 tys., strasznie drogie miejsce parkingowe lub podziemny box co do postępowania ŚTB mam pewne zastrzeżenia, a mianowicie koło roku temu na ich stronie w ulotkach z zagospodarowaniem budynków większość mieszkań była już sprzedana albo zarezerwowana a z innych źródeł otrzymałem informację, że jak dotąd mają 1 klienta !!! Skąd nagle w ofercie prawie wszystkie mieszkania? Wszyscy się rozmyślili, a może sprzedają wszystko po dwa razy i np. każde mieszkanie będzie miało dwóch lokatorów, aby były niższe koszty utrzymana :). Jak to był chwyt zabieg, żeby zmusić, żeby klient działał pod presją czasu i nie przeanalizował dokładnie oferty to im ten manewr nie wyszedł. Samo osiedle jako bryła nie najgorsze gdyby zmienili lokalizację np. koło parku górnik 1 km dalej to pewnie nie mieliby takich problemów z wciśnięciem tej oferty a teraz z zaciekawieniem będę się przyglądał kolejnym pomysłom tego dewelopera? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.zone3.bethere.co.uk 04.01.10, 23:14 To prawda, że budynki mogą się podobać wizualnie, są ładnie i gustownie zaprojektowane, znacznie ładniejsze niż np. w Katowicach. To duży plus. Według opinii osób, które mieszkają tam od lat i znają okolicę twierdzą, że wcześniej w tym miejscu zawsze 'stała woda' oraz były problemy z drenażem gruntu przed inwestycją. Na razie nikt tam jeszcze nie mieszka, prawdopodobnie nie ma jeszcze odbioru technicznego, nie ma również księgi wieczystej, ani wydzielonej własności. Jeżeli nie ma księgi wieczystej na całości budowy, zakup mieszkania jest ryzykiem, nawet jeżeli nieruchomość fizycznie jest całkowicie wybudowana. W Polskich realiach księga wieczysta, wydzielona z niej własność na określonym mieszkaniu oraz akt notarialny zakupu z wpisem do księgi wieczystej chronią klienta. Chciałbym kupić mieszkanie z pełnymi prawami własności dla kupującego, po odbiorze technicznym, które będzie moją własnością wg polskiego prawa w momencie podpisania aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTA Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.10, 11:00 Ja również jestem zainteresowana mieszkaniem na Osiedlu Basztowym. Z moich informacji budynek jest w trakcie odbiorów, do końca stycznia powinni mieć pozwolenie na użytkowanie. Ja jak byłam na Osiedlu Basztowym dostałam Księgę Wieczystą, budynek rzeczywiście nie jest jeszcze ujawniony, bo nie ma pozwolenia na użytkowanie- ale jest to normalna sytuacja w trakcie budowy. Jeżeli chodzi o mieszkania to będą one indywidualnie wydzielane dla przyszłych lokatorów. Jeżeli będziesz potrzebował mogą dać Ci promesę ze zgodą na bezciężarowe wydzielenie hipoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi basztowe IP: 85.14.109.* 05.01.10, 21:12 Znalazłem parę fotek w sieci www.celder.pl/galerie/osiedle_basztowe/index.html budynki mi się podobają ... okolica mniej Czy ktoś już tam coś kupił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalistka Basztowe a Euro 2012 IP: 217.17.32.* 06.01.10, 13:25 Podobno duza ilosc angielskich kibicow majacych zamiar przyjechac na euro 2012 chce kupic tam mieszkania ... radzilbym sie spieszyc i brac po 4,5 za m2 jak proponuja bo za chwile moze byc za pozno ;]. P.S. garaz za 25 koła tez jest nielada gratką w okolicy w ktorej mogą Ci odrapać auto i łatwo dostać w 'łeb'. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Basztowe a Euro 2012 IP: *.chello.pl 06.01.10, 14:34 4500 zł za m2 tej inwestycji... ŚMIECHU WARTE :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Basztowe a Euro 2012 IP: 195.200.212.* 07.01.10, 09:13 I tak sie juz opanowali, na poczatku bylo 5500 i to netto, wtedy to dopiero byl smiech na sali.. a pani z biura sprzedazy jakos nie mogla dac mi racjonalnych argumentow dlaczego mam zaplacic wiecej za Basztowe niz za nowe w Katowicach.. mysle ze cena, ktora zrekopensuje wady tej inwestycji to ok. 3500zl/m2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znaffca Re: Basztowe a Euro 2012 IP: 217.17.32.* 18.01.10, 13:15 Ja i tak nie rusze sie do tego biura bo za 2900 moge miec 2 pokojowe mieszkanie w katowicach jakies 2 km od centrum. blok 3 pietrowy wybudowany w 1980 r. cegla, docieplony, plastikowe okna, parkiety. Ale uwaza ze to nadal za duzo... zaczekam, wiekszosc mieszkan wisi juz ponad rok czasu. I powisi jeszcze sporo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Michałkowic Re: basztowe IP: 81.210.100.* 07.01.10, 10:58 www.celder.pl/galerie/osiedle_basztowe/index.html te zdjęcia pokazują tylko bryłe i widok na stronę wschodnia, która nie jest najgorsza. Dlaczego nie ma zdjęć na 3 pozostałe strony, nie pozwolili robić czy zdjęcia sponsorowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: basztowe IP: 195.200.212.* 07.01.10, 13:32 Mi to po prostu wyglada na prywatne fotki kogos kto ogladal 37 metrowe mieszkanko z segmentu C dlatego tylko ta czesc jest na zdjeciach, podjechalbym pstryknac pare zdjec ale zimno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: basztowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 16:57 Jeżeli chodzi o ceny mieszkań w Katowicach- to wszystkie inwestycje mają ceny powyżej 5000PLN za m2. Jedynie Mała Skandynawia ma niższą cenę. Trzeba zwrócić uwagę, co deweloper daje Ci w cenie sprzedaży- u dużej części deweloperów w Katowicach nie ma tynków wewnętrznych, ściany w mieszkaniu nie są pomalowane, jest np. tylko wentylacja grawitacyjna, balustardy są metalowe bądź drewniane i długo by można jeszcze wymieniać. Na Basztowym mieszkania są od 4540PLN- co za tą lokalizacje chyba jest sensowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: basztowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.10, 17:51 Ktore inwestycje w Katowicach sa drozsze niz 5000 za m2? O ile mi wiadomo poza Mala Skandynawia to Ligota Park tez jest tansze, nowe na Tysiacleciu tez tansze, Bazantowo tez o ile pamietam taniej, nawet Debowe w promocji na duze mieszkania sa ponizej 5000..w sumie to nie wiem ktore moga byc drozsze, jakie pastelowe i cos tam pewnie jeszcze sie znajdzie ale tez pewnie tylko wywolawczo.. Przez ostatnie pare lat mieszkania tak zdrozaly ze staly sie dobrem luksusowym, za te 1,5 sredniej krajowej za m2 chcialoby sie poczuc jakis prestiz tylko jak go szukac miedzy familokami stojacymi w odleglosci 5m od osiedla i to z kazdej praktycznie strony? Dla zainteresowanych pare fotek okolicy: zapodaj.net/49d4b8c3c763.jpg.html zapodaj.net/bbf6f365d426.jpg.html zapodaj.net/b119aab09b1f.jpg.html zapodaj.net/007d7d2e431f.jpg.html zapodaj.net/d143dc3fe6f2.jpg.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: basztowe IP: *.chello.pl 07.01.10, 21:25 Okolica jak każdy widzi... ale mniejsza o okolice. Jak ktoś chce naprawdę tam kupić mieszkanie niech odda umowę do przeczytania Prawnikowi to już się zdziwi na dzień dobry! Porównuje się ta inwestycje z innymi... głównie w Katowicach... A Siemce to na pewno nie KATOWICE! A są inne inwestycje w Chorzowie, Bytomiu i innych miastach dosiadujących tam poniżej 4 tys. zł za m2 można dostać w miarę( bo każdy deweloper kombinuje) UCZCIWEGO dewelopera ( osoby reprezentujące ŚTB troszkę mija się z prawdą w rozmowach z klientami) tak samo i ile nie lepiej wykończone mieszkanie, w lepszym terenie, z uczciwą umową kupna, niższej zabudowie przecież mimo tego że ktoś tam wcześniej pisał że to nie jest blokowisko... TO TO JEST BLOK NA BLOKU WOKÓŁ STARSZYCH BLOKÓW! A pamiętajmy że kupno takiego mieszkania może oznaczać mimo innych planów (jak ktoś ma) że spędzimy w nim RESZTĘ ŻYCIA! Jednym słowem... NAPRAWDĘ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU życzę osobą co już tam jakieś metry kwadratowe kupili... Powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: basztowe IP: 195.200.212.* 08.01.10, 08:06 Naskrobalem dlugiego posta ale mi go skasowalo :/ W kazdym razie Siemianowice to nie Katowice i nie ma co ceny porownywac, sama nazwa waznego miasta to + kilkaset pln do ceny, jak ktos sie wyprowadza do Warszawy to tez szuka "mieszkanie Warszawa" a nie "mieszkanie Legionowo" wiec automatycznie na lokalizacji 'pobocznej' jest strata wartosci. Siemianowicom blizej do Chorzowa a tam m.in osiedle Teczowe za o ile pamietam 4200pln/m2 (ciekawie zaprojektowane i w otoczeniu fajnych domkow), lub w poblizu Basztowego - Panorama Maciejkowicka z wczesniejsza oferta o ile pamieta 3500pln/m2, teraz raczej tez nie przekracza 4000pln/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: basztowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 10:25 Wracając do cen mieszkań w Katowicach to Dębowe Tarasy są w cenie od 5500PLN do ok.9000PLN, Ligota Park- od 5100 do 5300+dopłata do balkonu w granicach 900PLN za m2, garaże w parkingu podziemnym w granicach 30 000PLN. Zwrócić trzeba również uwagę na opłaty za zarządzanie. Jeżeli chodzi o Panoramę Maciejkowicką, to są dopiero w trakcie zatwierdzania projektów i budowa może ruszy na wiosnę ( mowa tutaj o mieszkaniach)- cena za m2 w granicach 4100PLN, a lokalizacja dużo słabsza ( brak infrastruktury), Chorzów Osiedle Tęczowe- wybudowane, moim zadaniem architektonicznie i lokalizacyjnie również słabsze od Basztowego- ale każdy podejmuje decyzję indywidualnie, powinien najpierw zobaczyć inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: basztowe IP: *.chello.pl 08.01.10, 11:28 Co do tych dwóch inwestycji (Panorama i Tęczowe) to o ile dobrze pamiętam "Kinga" coś powiedziała o wyższości Basztowego.... ale bez jakiejkolwiek argumentacji :) Co do Panoramy to nie wiem za dużo o tej inwestycji po za tym że NIE JEST TO BLOKOWISKO a to już ogromny plus. Może to takie małe moje "zboczenie" ale jako osoba która 27 lat mieszka w bloku.... to już mam tego dość i szukałbym czegoś zupełnie odmiennego czyli Mniej sąsiadów mniejsza zabudowa itp. a Basztowe to dalej blok na bloku na blokowisku :)A co do Tęczowego rozumie że chodzi o osiedle na "Pniokach" w Chorzowie? Pytam bo często bywam w tym rejonie i nigdzie tam nie widziałem nazwy TĘCZOWE tylko nazwę PARKDOM. Tam się budują jakieś 3 odrębne Półkola. dwa domków szeregowych i jedno (gotowe) mieszkań. Wygląda to sympatycznie, spory parking 3 bramy wjazdowe super oświetlone i nawet maja tam przedszkole :) Maja tam taką ogromną choinkę na dziedzińcu całą oświetloną wieczorem wygląda to super :) Za osiedlem dość spora łąka i mini lasek, sąsiedztwo doków, szkoła, oświetlone nocą boiska tartanowe sklepy więc wydaje się sympatycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: basztowe a Chorzów IP: 139.1.128.* 08.02.10, 16:10 Oglądałem to chorzowskie zgrabne osiedle. Półokrągłe budynki mają to jednak do siebie, że w środku też mogą posiadać łuki. Łukowa ściana w przedpokoju sprawia, że za nic nie postawimy szafy :/ Poza tym tam mają tez takie balkony w półokręgu o promieniu około 1,5m - trochę mało. Pod tym względem Basztowe się popisało, bo balkony są naprawdę sporych rozmiarów - a niektóre mieszkania mają ich po 2, po 3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: basztowe IP: 195.200.212.* 08.01.10, 11:52 Zarowno "Pnioki" jak i Panorama Maciejkowicka sa sklonne do negocjacji mimo ze i tak juz sa tansze od Basztowego, o ile z Panorama Maciejkowicka to mozna sie zgodzic ze lokalizacyjnie tak samo kiepskie jak Basztowe to juz Teczowe wypada zdecydowanie lepiej - otoczenie lepsze, infrastruktura dobra, architektura - ciekawa (na pewno ciekawsza niz Basztowe, co nie oznacza ze oczywiscie ze ladniejsza). Hmm..ciekawi mnie jakimi argumentami Basztowe bedzie zachecalo do zakupu zamiast tych wspomnianych lokalizacji (ktore tez sie jakos rewelacyjnie nie sprzedaja) bo te z www (spokój cisza i bezpieczeństwo) to raczej sa spalone juz po pierwszych odwiedzinach terenu a cenowo to jest obecnie totalna klapa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przykładowa oferta Re: basztowe IP: *.mmj.pl 09.01.10, 12:23 Dębowe Tarasy 5360 za metr i za balkon nie trzeba płacić otodom.interia.pl/mieszkanie-katowice-dab-7088m2-3-pokoje-380000-pln-id2067750.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: basztowe IP: *.psary.eu 09.01.10, 19:05 bezposrednio mozna kupic taniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: basztowe IP: 195.200.212.* 30.12.10, 11:42 Hehe, to mieszkanie do dzis jest aktualne, jest juz wystawione rowne dwa lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z niedaleka Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.10, 15:56 A czy "z Michałkowic" zadał sobie trud zadania pytania autorowi zdjęć, czy ten zgadza się na wykorzystywanie adresu czy samych zdjęć? Wg moich informacji nie - co sprawiło, że zdjęcia zostały ukryte. Zatem przy braku zgody na publikację, wydaje mi się, że administrator winien wymoderować wpis, usuwając zamieszczony prywatny link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.10, 17:31 A o co tu sie pytac, jak ktos umieszcza zdjecia w Internecie to je UPUBLICZNIA, nikt nie musi prosic o pozwolenie umieszczania linku. Poza tym zdjecia sa dalej dostepne www.celder.pl/galerie/osiedlebasztowe/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właściciel Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.silesialan.pl 08.02.10, 20:08 Otóż "x" mylisz się. Autor nie zezwala, nie godzę się na korzystanie ze zdjęć bez mojej zgody, dlatego też galeria zniknęła a do katalogu nie ma już dostępu. Przypominam że istnieje coś co się nazywamy prawami autorskimi, których będę się domagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 09:46 zdjecia umiesciles na publicznym serwerze dostepnym dla kazdego, nie masz zadnych praw skoro ich nie zablokowales, tym bardziej ze nikt ich nigdzie nie wykorzystal tylko zostal podany link, mozna go tu podac jeszcze z milion razu, poczytaj o prawie autorskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaciekawiony Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 10:39 A jednak x się myli. Skoro autor wyraźnie zaznaczył, że sobie nie życzy publikacji, mało tego usunął galerię, a ktoś nadal uparcie będzie publikował to co należy do niego - mamy do czynienia z naruszeniem przepisu. Autor nie umieścił nigdzie swojego linku, a nie wszystko co jest do znalezienia w Google, jest do wykorzystania za free :) Zaznaczył się jednak brak znajomości prawa u użytkownika x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 13:41 zdjecia dalej sa na stronie autora i dalej sa niezabezpieczone a wiec oficjalnie dostepne dla wszystkich. Jezeli macie z tym problem to proponuje zaczac pozew od oskarzenia google za udostepnianie linku bez zezwolenia. Jezeli autor nie chce zeby inni ogladali jego zdjecia to niech nada odpowiednie przywileje bo aktualnie zdjecia sa legalnie DLA WSZYSTKICH, zarowno te z basztowego jak i z urodzin babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaciekawiony Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.10, 15:45 Ale jesteś zabawnie nieświadomy. Ze zdjęć z Wikipedia też korzystaj bez zgody... powodzenia do chwili gdy usłyszysz pukanie do drzwi :))) Inna rzecz, że bajki tu opowiadasz o dostępności zdjęć z rodzinnych imprez. Znalazły się tam jakieś, choć imprezowych nie widzę, czyżby złudzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: basztowe - propozycja usunięcia linku prywatn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 18:24 a w ktorym tu miejscu ktos skorzystal bezprawnie z tych zdjec? byl podany link do strony autora i nic wiecej, wiec w czym problem? wg twojego rozumowania podawanie linku do wikipedii tez powinno wymagac pozwolenia wlasciciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi rewitalizacja IP: 85.14.109.* 10.01.10, 11:17 co do wyglądu otoczenia to przecież miasto deklarowało rewitalizacje budynków w okolicy basztowego był nawet artykuł na ten temat www.siemianowice.pl/isi/index.php?op=show&cat=2&nid=8596 trzeba to wziąć pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: rewitalizacja IP: *.chello.pl 10.01.10, 15:09 A co ta rewitalizacja da? Kiedy będzie? sam artykuł ma błędy np ostatnia fotka w nim nawet NIE POCHODZI z osiedla basztowego. A to że deweloper kłamie w oczy klientom a osoba odpowiedzialna za sprzedaż musisz używać rożnych sztuczek, kłamst itp żeby ktoś kupił mieszkanie tam, to żadna rewitalizacja tego nie zasłoni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: rewitalizacja IP: 195.200.212.* 11.01.10, 07:13 Rewitalizacja frontow to jest porownywalna do nalozenia makijazu na Jole Rutowicz, jezeli rozumiecie o co chodzi.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda-25 Re: rewitalizacja 11.01.10, 09:36 Jeśli jeszcze nie zauważyłeś to już są nowe lampy wokół osiedla, które zrealizowane są prze UM w Siemianowicach. Budynek naprzeciwko Osiedla Basztowego ma zostać wyremontowany ( budynek wpisany jest do rejestru zabytków). Na czym polegają kłamstwa dewelopera, sztuczki- mógłbyś to wytłumaczyć?Jeżeli dajesz jakiś osąd powinieneś mieć konkretne argumenty.A tutaj do rewitalizacji zobowiązało się samo miasto! Owszem, ostatnie zdjęcie z artykułu nie jest zrobione w otoczeniu osiedla, ale przeczytaj artykuł to z treści wynika na jakiej ulicy zrobione jest to zdjęcie:) Osiedle jest interesujące, mieszkania są ciekawie rozplanowane, blisko osiedla jest cała potrzebna do życia infrastruktura, a dojazd do Katowic zajmuje ok. 10-15min. Developer zgodnie z podpisaną umową dotrzymuje terminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: rewitalizacja IP: *.chello.pl 11.01.10, 18:40 Zgadza się powinienem mieć konkretne argumenty, i je mam i zaraz napisze ale najpierw może skomentuje ten dojazd do Katowic w 15 minut... zgadza się ale o 3 nad ranem a około 15:00 może to trwać nawet godzinę a w dalsze rejony Katowic nawet 1,5h. A teraz te "argumenty" : Po pierwsze to "Developer zgodnie z podpisaną umową dotrzymuje terminów." w przypadku ŚTB jest śmiechu warte znam dwóch klientów którzy teraz dziękują bogu że sie nie skusili na Basztowe, i każdemu powiedziano inny termin oddania usłyszeli po kolei że na 100% bez opóźnień PAŹDZIERNIK i GRUDZIEŃ, mamy styczeń :D a nic nie jest oddane z tego co wiem. Inne "sztuczki" zapchanie strony www rezerwacjami i Niby sprzedanymi mieszkaniami- teraz już ta lista z www ŚTB zniknęła. Więcej innych zabiegów, żeby klient działał pod presją czasu i nie przeanalizował dokładnie oferty (już ktoś tu wcześniej o tym pisał) głupkowate telefony że ktoś się też interesuje tym a nie innym mieszkaniem że trzeba się już decydować itp. Znajomemu sam właściciel ŚTB powiedział prosto w oczy że ten budynek nowy co właśnie powstaje przy Basztowym będzie miał na 100% jedno piętro więc aż takiego cienia dawać nie będzie... budynek ten ma już Parter i dwa piętra. Dale ten sam człowiek usłyszał że każdy Deweloper zawsze chce około 90% kwoty za mieszkanie przed oddaniem kluczy (tak jest na basztowym dajesz 90% wartości mieszkania i czekasz na klucze....) co jest bzdurą bo specjalnie pytałem kilku ludzi co w ostatnim okresie kupili nowe mieszkanie ile się wpłaca, więc jest to zróżnicowane mocno ale rzadko że prawie całość, czyli kolejna ściema :D I to tylko takie rzeczy co zapamiętałem podobno w umowie było więcej takich "pajacyków" :) A dziś jeszcze się dowiedziałem że to osiedle ma JUŻ wybranego opiekuna SM SIEMION... z tego co wiem standardem jest to że się wspólnotę zawiązuje przez mieszkańców która sama sobie takim czymś rządzi, a do czasu kiedy jej nie można zawiązać to opiekuje się osiedlem DEWELOPER...a tu proszę już osiedle ma opiekuna... dziwnym trafem Prezes ŚTB chyba był kiedyś w zarządzie SM SIEMION czy coś podobnego co za zbieg okoliczności :D ale to tylko słyszałem. A dodatkowo te osoby co biorą tam mieszkanie na Kredyt będą miały podwójna hipotekę bo Basztowe jest budowane za pieniądze z kredytu który nie jest jeszcze spłacony ale to to tylko słyszałem... szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: rewitalizacja IP: *.mmj.pl 11.01.10, 20:48 Czym sie rozni mieszkanie bezczynszowe na Basztowym od mieszan czynszowych? Kto bedzie oplacal gaz, ogrzewanie, smieci, itp? Ile tego wyjdzie na miesiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: rewitalizacja IP: *.mmj.pl 11.01.10, 20:58 a jeszcze potwierdze wersje o oddaniu NAJPOZNIEJ w grudniu oraz ze ten budyneczek obok bedzie mial 1 pietro max <- tez te rzeczy slyszalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: rewitalizacja IP: 85.14.109.* 11.01.10, 21:31 Na Basztowym nie ma czynszu ale jest oplata na utrzymanie, remontowe wywoz smeci, utrzymanie kont itp. podobno 2zl za m2/miesiac. Teraz gazu raczej juz sie nie podłacza w nowych inwestycjach (nie wiem jak tam) reszta oplat prad woda ogrzewanie normalnie jak wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: rewitalizacja IP: 195.200.212.* 12.01.10, 07:37 ciekawe czy te 2zl za m2 i nic wiecej bedzie na pismie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: rewitalizacja IP: 85.14.109.* 11.01.10, 21:26 Witam! W normalnych warunkach do chorzowskiej 15-30min zależnie od nateżenia ruchu :D pokonuje ta trase 3 razy dziennie, moze mam takie szczescie, nie wiem ;) Tak jak pan "Michałkowiczanin" napisal jesli bedziemy mieli pecha moze to zajac i godzine ale wedlug mnie to skrajne sytuacje. Jeśli chodzi o terminy, pan z dzialu sprzedazy faktycznie informowal mnie, ze UKONCZENIE BUDOWY nastapi miedzy pazdziernikiem a grudniem (tak tez sie stalo) ale czas na ODDANIE zgodnie z umowa maja do konca kwietnia. Wydaje mi sie, ze te niescislosci biora sie z braku rozróżnienia przez zainteresowanych terminu wybudowania a oddania. Dla scislosci w umowie widnieje termin wybudowania do 31 grudnia, oddania do 30 kwietnia. Ja rowniez nie rozumiem co mialo na celu znikniecie rezerwacji ze strony www. Faktycznie 60-65% mieszkan we wrzesniu niestety bylo juz sprzedanych. Napisalem niestety bo interesowalo mnie kilka opcji z tych "zarezerwowanych" i nie bylo mozliwosci ich wykupu :/ Tak wiec chyba nie byl to tylko chwyt marketingowy, bo raczej nie pozwoliliby uciec potencjalnemu kupcowi. Co do platnosci i tych 90% to jak bylem we wrzesniu mozna bylo indywidualnie ustalic procentowy sposob podzialu i terminu wplaty transz. Nie mieli sztywnej umowy. Jesli na budowe jest hipoteka to zaden powazny bank nie udzieli kredytu na mieszkanie bez oswiadczenia banku (w ktorym developer zaciagnal kredyt) o zgodzie na bezciezarowe wydzielenie mieszkania, wiec bez przesady z ta podwojna hipoteka. Teraz banki pod tym wzgledem sa bardzo restrykcyjne. Ten developer ma kredyt w PKO BP i bank ten bez problemu wydaje takie oswiadczenie. Z tym opiekunem ciekawa sprawa ale to mnie juz nie interesuje :D poza tym jak widac nie warto opierac sie na tych "zaslyszanych" informacjach tylko isc i samemu dopytac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: rewitalizacja IP: *.zone3.bethere.co.uk 12.01.10, 20:43 Według urzędu ochrony konsumentów, ustalenie zarządu zewnętrznego przez developera w postaci wybranej przez niego firmy jest naruszeniem prawa !!! Na początku zawsze opłaty płacone dla zewnętrznej firmy administrującej są niskie, później gwałtownie rosną jeżeli nie jest to prawdziwy zarząd wybrany spośród mieszkańców. Po prostu będą zarabiać na mieszkańcach ile się da. Nie zdziwiłbym się, gdyby w ciegu kilku miesiecy cena opłaty za metr znacznie wzrosła. Płacenie 90% ceny mieszkania przed podpisaniem właściwego aktu notarialnego jest bardzo ryzykowne. BTW - to jakiś totalny absurd, że w Polsce płaci się za coś, do czego nie ma się pełnego prawa własności (brak księgi wieczystej i wydzielnoej własności), tak nie ma nigdzie na świecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy mieszkaniec Re: rewitalizacja IP: *.147.234.254.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.01.10, 14:32 Nie jestem zadowolony z uslug developera. Wzielem kredyt wplacilem 90% a mieszkania jak nie mam tak nie ma. W pazdzierniku 2009 podpisalem umowe, developer odbiecal, ze koniec grudnia poczatek stycznia beda akty. Pozniej byl termin na koniec stycznia a teraz mowi, ze zgodnie z umowa ma czas do konca kwietnia. To jakas paranoja no ale nie mam wyjscia musze splacac kredyt i czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madry konsument Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 217.17.32.* 13.01.10, 14:47 Jak wyzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.chello.pl 13.01.10, 15:04 Sponsorowana? Znam 2 ludzi co mieli by podobne sytuacje i PRZEZ NIKOGO NIE SPONSOROWANE! Ale dzięki bogu wycofali się z kupna tam czegokolwiek w porę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rossi Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.centertel.pl 13.01.10, 21:39 Witam wszystkich, Kupiłem mieszkanie u dewelopera, o którym tutaj wiele osób się wypowiada i nie zgadzam się z bardzo wieloma zarzutami, które niektóre osoby przedstawiają. Otóż zostałem o wszystkim przed zakupem mieszkania poinformowany, również o tym, że może nastąpić opóźnienie w terminie oddania budynku (co jest częstą praktyką wielu deweloperów, nie tylko w/w). Jeżeli chodzi o otoczenie to mi osobiście nie przeszkadza - mieszkałem już w wielu miejscach na Śląsku, a to wcale nie odstaje od innych lokalizacji na terenie, na przykład Katowic. Piszę te słowa jako nabywca mieszkania, nie mam powiązań z deweloperem czy innymi osobami z jego otoczenia. Nie mam zamiaru go chwalić czy też ganić - jestem po prostu zadowolony z zakupu mieszkania. Chciałbym również zauważyć, że część osób pisząca na tym forum jest bardzo aktywna (te same loginy/nazwy użytkowników występują przy wielu komentarzach) co może świadczyć, że chcą oczernić (np. konkurencja) lub też zbytnio wychwalić dewelopera. Proponuję nie brać pod uwagę ich zdania, lecz zdanie ludzi którzy kupili rzeczywiście kupili tam mieszkanie. Oczywiście ktoś może podnieść, że nie mieszkam tak jeszcze i nie wiem jak się będzie w rzeczywistości mieszkać. Zgadzam się, że nie wiem, ale chyba mało kto wie, gdy kupuje mieszkanie - może się dopiero przekonać po pewnym czasie. A ja jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że będę miał fajnych sąsiadów;-) Pozdro, Rossi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.chello.pl 13.01.10, 22:00 Rossi Oby tak było żeby ci się fajnie mieszkało :) ja np. nikomu źle nie życzę ale osobiście Bardzo się ciesze że ostatniej chwili zrezygnowałem z podpisania umowy bo dowiedziałem się paru rzeczy. I mnie nie tak jak ciebie wręcz odwrotnie każdy zapewniał ze październik góra grudzień mogę się wprowadzać na 100%... pomijając inne rzeczy o których już tu było pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z M Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.mmj.pl 13.01.10, 22:25 Rossi jaki masz numer lokalu według gazetki nie omieszkam zadzwonić i sprawdzić czy aby ten lokal nie jest na sprzedaż. A czy może Ty nie jesteś naganiaczem? Czemu wg osób pracujących w STB sprzedali jedno mieszkanie - może to właśnie Tobie? to tylko kilka pytań jakie się nasuwają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 85.14.109.* 14.01.10, 00:57 I oto mamy kolejna "TEORIE SPISKU" :DDD Mi placa a pan "Rossi" jest naganiaczem :) Ludzie dajcie spokoj, czy tak trudno jest zaakceptowac fakt, ze w Michalkowicach powstalo fajne osiedle, w ktorym ludzie kupuja mieszkania? Malo tego, sa zadowoleni! :D co jak widac, niektorych najbardziej boli :/ Od razu developer kretacz, a klienci to nie klienci tylko oszusci i naganiacze developera. Moze najzwyczajniej w swiecie, rozsadniej byloby sie wstrzymac z takimi komentarzami do dnia oddania i zmierzyc z faktami. Isc i poprosic o wzor umowy, sprawdzic jak to jest z tymi terminami? Skupic sie na tym co jest na papierze a nie na tym co pan "Henio" z budowy nam powiedzial ;D O ile mniej rozczarowan i nieporozumien mielibysmy na tym swiecie gdyby ludzie tak postepowali ;) Na marginesie, co ma na celu i co wnosi do dyskusji gdybanie o ilosci sprzedanych mieszkan? Co za roznica? Odpowiada Ci i stac Cie to kupuj, nie to nie ;) Jeszcze dla zainteresowanych oplata na utrzymanie ma wyniesc 2,28 zl za m2/miesiac (na pismie) i bedzie taka do utworzenia wspolnoty. Skonczyla sie "promocja cenowa" na mieszkania :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 195.200.212.* 14.01.10, 12:11 Hmm.. z czego wy jestescie tacy zadowoleni, przeciez nie macie jeszcze mieszkan, nie jestescie jeszcze wlascicielami niczego (poza kredytem..) ? Moze jako wlaciciele powiecie co was skusilo do zakupu bo jakos nie odnosicie sie ani do minusow ani tez nie podajecie plusow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 195.200.212.* 14.01.10, 12:56 I jeszcze pytanie co wg ciebie znaczy "skonczyla sie promocja cenowa na mieszkania" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z M Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.mmj.pl 14.01.10, 20:41 "skonczyla sie promocja cenowa na mieszkania" to brzmi jak artykuły sprzed półtora roku sponosorwane przez deweloperów, a mianowicie pisali, ze najtaniej mieszkania będzie można kupić w dołku na przełomie 2008/2009 jest rok po tym terminie i nie dość, że mieszkania tanieją dalej - fakt, że wolno ale trzeba doliczyć również ich realną utratę wartości ze względu na inflację, a spadki cen nieruchomości dopiero przed nami. koniec promocji cenowej mógłby napisać, ktoś komu schodzi produkt jak ciepłe bułeczki, a nie deweloper, którego goni termin spłaty kredytów z prawie zerowym obłożeniem, dla mnie to jakaś farsa z uwagi, że interesuję się rynkiem deweloperskim jako inwestor dlatego będę śledził poczynania naszego lokalnego rodzynka. dodam, że problem ze sprzedażą w okolicy ma nie tylko ten deweloper. Ceny po prosty nie są na kieszeń polskiego społeczeństwa i prędzej, czy później spadną a jest z czego. Ciekawa jest wypowiedź prezesa Budimex Nieruchomości jednego z większych deweloperów w Polsce. Jego zdaniem, obecny kryzys znacząco różni się od dekoniunktury z lat 2000-02 r. Powód? Wówczas zarobki deweloperów były małe, a obecnie marże utrzymują się na wysokim poziomie. (Czyli jest pole do dużo większych upustów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 85.14.109.* 14.01.10, 22:55 Heh :D Za duzo kombinujecie panowie. Odpowiedz jest mniej zlozona i nie wymaga wrozeniana na podstawie analizy rynku nieruchomosci ;) tym bardziej, ze osobiscie uwazam, ze na dzien dzisiejszy to jak prognozowanie pogody albo kursu franka na nastepny rok ;) Chodzilo konkretnie o osiedle basztowe. Znajomi odwiedzili developera. Jeszcze do niedawna mozna bylo kupic mieszkania od kwoty 3700-3950zl/m2, teraz ceny zaczynaja sie od ok. 4500zl/m2. Pytajac o przyczyne uslyszeli: "skonczyla sie promocja cenowa na mieszkania" :) Taka ciekawostka, spodziewalem sie odwrotnej sytuacji tym bardziej, ze nadal maja sporo wolnych mieszkan. Z ciekawosci zapytam, gdzie zdobyles informacje o zerowym oblozeniu?? :) Tylko prosze nie pisz ze od "Henia" z budowy :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Michał co wiecie o nowej inwestycji Nowe Horyzonty IP: *.147.22.42.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.01.10, 23:31 dwa kroki od basztowego a od razu przyjemniejsze otoczenie.Nowe osiedle ma powstać pomiędzy Paryską a Domina z oferty wydaje mi się ciekawsze i korzystniejsze.Mają zacząć marzec/kwiecień.Proszę o jakąś refleksje na ten temat.Zna ktoś tego dewelopera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: co wiecie o nowej inwestycji Nowe Horyzonty IP: 85.14.109.* 15.01.10, 00:11 Moze ŚTB?? :D Sa w posiadaniu dzialek na ktorych planuja kolejne inwestycje ale ciezko cos wiecej od nich wyciagnac, podobno konkurencja nie spi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: co wiecie o nowej inwestycji Nowe Horyzonty IP: 195.200.212.* 15.01.10, 09:36 Gdzie to dokladnie jest? Tam przy tej drodze przez pola? Cos sie juz buduje? Bo Nowe Horyzonty to chyba domy maja byc a nie mieszkania pojedyncze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 195.200.212.* 15.01.10, 09:29 3950-4500 to ceny takie same jak caly czas, 3950 parter, 4500 wiekszosc reszty, wiec ta promocja to chyba jakas nieistniejaca byla? Przegladalem wczoraj dodatek gazeta dom i jest kilka ogloszen developerow z podanymi cenami, m.in Mala Skandynawia (Katowice) - 4000zl, Dombud - Chorzow, Ruda - ok. 3400zl/m2, 3300 za nowe pol domku 106m2 w Myslowicach (do Ktw moim zdaniem szybszy dojazd niz z Basztowego), jakies domki Jastruna Residence za 2900 i kilka innych ofert wiec dalej nie widze zeby Basztowe sama jakoscia (?, zakladam ze chociaz tym moze jest lepsze bo innych argumentow nie widze) moglo nadrobic cene.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola o Basztowym krutko.................... IP: *.147.32.68.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 11:07 podoba ci się kupujesz, nie podoba ci się nie kupujesz, albo wprowadzasz się do Marcina na "Jastruna Residence".Nie wiem po co tyle gatki czy kogoś oszukali? nawet baba w sklepie kombinuje jak ci trefny towar sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k nowe horyzonty już 2 domy stoją IP: *.147.32.68.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 11:12 domy,bliżniaki ,szeregówka ,mieszkania do Marcina ty chyba pola nigdy nie widziałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koks Re: nowe horyzonty już 2 domy stoją IP: *.147.35.13.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 11:20 wybudują osiedle i będzie stało puste jak na przeciwko parku czy w Maciejkowicach będzie tanio-ludzie pieniędzy nie mają a develop musi sprzedać.Na basztowym garaż gratis mają dawać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 85.14.109.* 15.01.10, 13:09 Nie porownuj cen za metr2 szeregowcow czy blizniakow do cen mieszkan w bloku. Moze i nizsza cena za metr ale co z tego jak za calosc trzeba wylozyc 469kzl(wspomniana JASTRUNA RESIDENCE) czy 500kzl (Brzęczkowice) nie wspominajac juz o Katowicach. Trzeba przyjac, ze ludzie szukajacy mieszkan jednak zazwyczaj nie dysponuja takimi pieniedzmi i niekoniecznie chca brac kredyt. Co do basztowego i jakosci, z pewnoscia ma to wplyw na ceny ich mieszkan, przynajmniej z opisu technicznego tak by wynikalo. Jednak nie oszukujmy sie, dzisiaj wiekszosc ludzi bardziej interesuje cena za metr niz jakosc. Po prostu nie stac nas na tak drogie mieszkania :/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemianowice Nowe Horyzonty IP: *.147.244.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 14:11 Basztowe+rewitalizacja+Nowe Horyzonty=zmieni pozytywnie Michałkowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis Re: Nowe Horyzonty IP: *.147.244.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 14:14 zobacz ofertę "Nowe Horyzonty" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis Re: Nowe Horyzonty IP: *.147.244.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 14:15 zobacz ofertę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lis Re: Nowe Horyzonty IP: *.147.244.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 14:16 Najlepiej zapowiadająca się inwestycja w Siemianowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: Nowe Horyzonty IP: *.zone3.bethere.co.uk 15.01.10, 20:39 Ale dlaczego to ja mam z własnych pienędzy sponsorować investycję developera, która jeszcze się nie rozpoczęła ?! Dlaczego w tym kraju każdy chce budować za cudze pieniądze ?! Niech wybuduje i potem sprzedaje, chce mieć realne prawo własności zgodne z prawem, kupić coś, co w momencie wyjścia od notariusz będzie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z M Re: Nowe Horyzonty IP: *.mmj.pl 15.01.10, 21:52 dokładnie czasy, kiedy sprzedawało się dziurę w ziemi minęły teraz mieszkania gotowe zaczynają zalegać wystarczy zerknąć na obłożenie Dębowych Tarasów. Zawsze dziwiłem się jak łatwo dali się zmanipulować spekulacyjnej branży deweloperskiej ludzie, którzy kupując bajki głowę wysłali chyba na urlopy i to przy największej transakcji swojego życia. Nie wiem czy widzieliście Lawędy Bytkowskie (szeregowce) otoczenie podobne do Basztowego i jeszcze mniej przestrzeni - porażka. Chyba jedynym racjonalnym wytłumaczeniem takich inwestycji jest, praktycznie darmowa działka z mediami w granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
fnieruchomosci Profesjonalny odbiór mieszkań od dewelopera. 16.01.10, 15:01 F.H.U Fleszar-Nieruchomości. Świadczy usługi przy odbiorze mieszkań, domów, lokali usługowych od dewelopera, jak również od firm podwykonawczych. Masz dość niedoróbek i chcesz sprawdzić swoją nieruchomość pod względem technicznym ? Przed podpisaniem protokółu odbioru mieszkania oddaj je w ręce profesjonalisty a unikniesz dodatkowych kosztów podczas prac wykończeniowych. Podczas odbioru Twojego mieszkania zajmuje się: - sprawdzaniem wymiarów pomieszczeń - sprawdzeniem jakości i równość ścian i tynków - sprawdzeniem równości podłóg i posadzek - sprawdzeniem okien, szyb i parapetów wewnętrznych jak i zewnętrznych - sprawdzeniem drzwi wewnętrznych i zewnętrznych - sprawdzeniem instalacji elektrycznej - sprawdzeniem liczników mediów - sprawdzeniem instalacji wodnej i kanalizacyjnej - sprawdzeniem instalacji centralnego ogrzewania, grzejników, ogrzewania podłogowego - sprawdzeniem instalacji wentylacyjnej - sprawdzeniem balkonu, tarasu, piwnicy i garażu. Twoje mieszkanie będzie Profesjonalnie sprawdzone w oparciu o Polskie Normy Budowlane. Napisz na maila: fleszar.nieruchomosci@o2.pl lub zadzwoń na nr tel. 692-497-772. Region działania: cała Małopolska. Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Nowy Targ, Zakopane, Rzeszów, Katowice, Tychy, Bielsko-Biała, Kielce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Nowe Horyzonty IP: 82.177.125.* 28.05.10, 14:54 Jest już strona Nowych Horyzontów: www.nowehoryzontysiemianowice.pl Odpowiedz Link Zgłoś
basztowianka Re: Nowe Horyzonty 23.09.10, 22:24 Mam akt wlasnosci. Wszystko przebieglo w milej atmosferze. No to pozostalo sie wprowadzac i sprawdzic jak sie tam mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowe Horyzonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 13:51 Niestety w tym kraju lobby developerów tak aktywnie działa w sejmie, że nie ma co liczyć na jakiekolwiek zmiany w prawie. Kiedy PDM (Osiedle przy Parku) nie budowało (mimo wzięcia 30 zaliczki) ani poseł Żymełka, ani rzecznik konumentów w UM nie byli łaskawi odpowiedzieć na prośbę o pomoc. Nie wiem czy dożyjemy czasow kiedy developer wybuduje a potem uczciwie sprzeda mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Nowe Horyzonty IP: 93.175.66.* 26.03.10, 20:07 Dajmy sobie już spokój, nie ma co tyle pisać o Basztowym marne osiedle, drogie, brzydkie, nieprzemyślane, wciśnięte w okolice blokowisko i sprzedawane przez ludzi którzy na dzień dobry okłamują klienta... szkoda naszego czasu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Nowe Horyzonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 13:59 Zauważam na forum grupę osób piszących negatywnie o Osiedlu Basztowym, zastanawia mnie to. Ja kupiłem mieszkanie, osiedle moim zdaniem naprawdę fajne, na terenie osiedla trwają rzeczywiście jeszcze prace wykończeniowe i porządkowe, ale ja już dostałem klucze i wykańczam swoje mieszkanie. Nie wiem na czym polegają kłamstwa- termin oddania przesunął się, ale każdy z nas pamięta jaka była zima. Co do kosztów utrzymania- to mam ich potwierdzenie na papierze- dostałem przy odbiorze mieszkania. Budynek jest już oddany do użytkowania, podpisywane są akty notarialne i już można się wprowadzać do mieszkań. Co do cen jak ktoś wielokrotnie wspominał na forum- nie ma cen na stronie, natomiast udając się do biura lub dzwoniąc do biura uzyskuje się kompletne informacje. Może aktywna jest mało uczciwa konkurencja... Pozdrawia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: Nowe Horyzonty IP: 93.175.66.* 31.03.10, 19:09 Witam Ponownie, Może i ktoś z tu piszących jest z jakieś tam konkurencji, ale ja jestem osoba prywatną. I Bogu dziękuje że się nie dałem nabrał na tandetne triki biura sprzedaży ŚTB. I teraz mieszka w nowym mieszkaniu gdzie NAPRAWDĘ JEST CISZA I SPOKÓJ:D NIE JEST TO BLOKOWISKO :) i to taniej o ponad 600 zł za m2 niż na basztowym :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasciciel Re: Nowe Horyzonty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 17:05 Witam. Bardzo dziwne, bo ja tez jestem wlascicielem jednego z mieszkan. Czkam na akt notarialny od maja (obiecano w grudniu 2009) i rozmawialam z notariuszem NIKT NIE MA JESZCZE AKTU z wlascicieli. Bardzo malo mieszkan sprzedanych i czego sie dziwic. To bardzo nierzetelny deweloper, obiecuje gruszki na wierzbie. Mieszkania sa mniejsze niz projektowane i oddaja zwrot tylko za mieszkanie a balkony tez pomniejszone i za to nie kwapia sie oddac. Wkoncu za to placilismy osobno. Nikt nie pilnuje tam porzadku, bramy pootwierane, zupelne samopas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: *.147.244.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.01.10, 14:21 Sprzedam apartament przy basztowym(kamienica) 60m ,120 000,do remontu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Uooo jaka piekna sponsorowana odpowiedz IP: 195.200.212.* 15.01.10, 15:36 Oferty za 3400 (Ruda i Chorzow) i 4000 (Katowice) to sa bloczki a nie domy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawo cytat z gazety prawnej - Klauzule Niedozwolone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 17:13 WALDEMAR JURASZ delegatura UOKiK w Krakowie Powszechną praktyką deweloperów jest wprowadzanie do wzorców umowy postanowień stanowiących, że zarządcą nieruchomości przez czas nieokreślony lub okres wskazany w umowie będzie deweloper lub podmiot przez niego wyznaczony. Takie klauzule są niedozwolone, uniemożliwiają bowiem konsumentom korzystanie z ustawowych uprawnień określonych w przepisach ustawy o własności lokali, ograniczając klientom dewelopera wykonywanie praw właścicielskich. Inną nieprawidłowością deweloperskich wzorców umów jest wprowadzanie zapisów uznających za skutecznie doręczone każde pismo wysłane na wskazany przez konsumenta adres, nawet jeżeli nie zostanie ono przez niego odebrane. Postanowienia takie naruszają przepis art. 61 par. 1 kodeksu cywilnego, zgodnie z którym oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. KRZYSZTOF HŁĄD adwokat z Częstochowy Przepisy art. od 3851 do 3853 k.c. o niedozwolonych postanowieniach umownych, tzw. klauzulach szarych obowiązują od 2000 roku. Kolejne orzeczenia sądów publikowane w Rejestrze wzorców umów uznanych za niedozwolone, prowadzonym przez Prezesa UOKiK pokazują, że wbrew prawu część deweloperów nadal stosuje niedozwolone postanowienia umów. Konsument umowę podpisuje w kancelarii notarialnej, a jej analiz, jako wzorcowej, nie zleca prawnikowi. Mimo podpisania umowy konsument może w drodze procesu żądać uchylenia konkretnego jej postanowienia. Dla wygranej musi wykazać, że zaskarżonego postanowienia umowy indywidualnie nie uzgodnił z deweloperem i że jest ono sprzeczne z dobrymi obyczajami lub rażąco naruszać jego interesy (żądanie jednak nie może dotyczyć oznaczonej ceny lokalu). Stąd warto zapoznać się z Rejestrem Prezesa UOKiK. Źródło: GP Artykuł z dnia: 2008-08-18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grch Re: rewitalizacja IP: 87.204.33.* 26.03.10, 13:07 15 min to zajmuje dojazd do wieży telewizyjnej. No ale w sumie tam jest granica miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy artykuł Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 24.01.10, 18:01 biznes.onet.pl/budownictwo-czy-jest-zycie-po-boomie,18496,3151213,1,prasa-detal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~obywatel Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 24.01.10, 18:27 Kupilem rok temu mieszkanie w Trevizo (Wlochy) 70m2 za 120tys euro w tej cenie jest tez garaz na 2sam. komorka 15m2 i ogrod 50m2. wziolem kredyt w banku na 30lat,place rate 560 euro miesiecznie tj 30%mojej pensji . W Basztowym za 120 tys euro/500 tys zł kupimy 107m2 ale już bez ogodu podwójengo garażu i 15m komórki, a rata to 100% pensji (średniej rajowej) w czym jest lepsze Basztowe od reszty europy? widoki lokalizacją bliskością morza jezior czystym górskim powietrzem a może w planach przewidziano tu kiedyś kurort? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 24.01.10, 23:39 Witamy w Polsce! :D Wydajesz sie byc zaskoczony, musialo Cie dawno nie byc w naszym pieknym kraju. Polecam zapoznac sie z cenami mieszkan na rynku, basztowe jest raczej jednym z tanszych w szeroko rozumianej okolicy :) Jesli poszukasz mieszkan w podobnej cenie jak te, ktore kupiles tj. 7000zl/m2 to tez znajdziesz cos przyzwoitego (jak na polskie warunki) ;) Dlatego nie szukalbym roznic w mieszkaniach tylko raczej w naszych zarobkach :D Swoja droga tanie kredyty tam macie, u nas ta rata bylaby duzo wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 24.01.10, 23:46 W temacie: biznes.onet.pl/ponad-95-tys-euro-za-metr-kw-mieszkania-w-wenecji,18491,3151531,1,news-detal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 25.01.10, 14:37 nawet nie czytam artykułów sponsorowanych przez deweloperów tutaj masz oferty www.casa.it/ricerca/veneto/venezia/venezia/vendita+residenziale/appartamento?Pm=50000&sort=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 25.01.10, 22:00 Heh to rynek wtorny, pierwotny masz tutaj: www.casa.it/ricerca/veneto/venezia/venezia/vendita+residenziale/nuova+costruzione?sort=2&cp=2 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 25.01.10, 23:38 Wynajem czy kredyt na mieszkanie Bankier.TV, 2010-01-25 15:00 chodzi tylko o pokazanie absurdalnych cen, a tutaj ktoś stara usprawiedliwić, że w Wenecji jest drożej - typowy przedstawiciel rynku deweloperów. Za niedługo jak zaczną się problemy z płynnością wśród deweloperów zaczną się promocje, teraz wciskają ludziom kity, że taniej już nie będzie, raczej mistrzostwem świata będzie sprzedaż po obecnych cenach. Co mają zrobić młodzi ludzie, którzy chcą wyprowadzić się od rodziców i zacząć życie na własny rachunek? Czekać, bo mieszkania będą tanieć, a oferta kredytowa banków będzie lepsza - mówi Michał Macierzyński z Bankier.pl bankier.tv/video/Wynajem-czy-kredyt-na-mieszkanie-51808.html Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 26.01.10, 07:43 Kupa nowych mieszkan za ok. 1500 euro / m2, mysle ze to nie przekracza ich sredniej miesiecznej pensji.. za basztowe musisz wylozyc dwie srednie krajowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 27.01.10, 12:27 Eureka!! "odkryles ameryke" ;D No widzisz a my niestety mamy tylko takie blokowiska jak "debowe tarasy" i ceny nawet do 3000euro/m2, nic tylko sie spakowac i przeprowadzic do wloch ;) Aaaa i podobno jeszcze w Rosji maja znacznie tansze mieszkania ;) No tak, ale chyba troche sie zapedzilismy przeciez watek dotyczy osiedla basztowego a nie rynku nieruchomosci na swiecie :D Czyli co?? Podsumujmy, pozostaje czekac rok, dwa, piec?? az mieszkania stanieja, wzrosna zarobki a banki beda chetnie udzielaly kredytow na bardzo przystepnych warunkach :D Albo skoro nam za drogo, zamiast narzekac na ceny nowych mieszkan poszukac czegos na rynku wtornym gdzie latwiej o "normalne" ceny?? Jak dla mnie oba te rozwiazania wygladaja kiepsko ;/ Szczegolnie dla kogos kto nie ma tego komfortu nieograniczonego czasu i chce kupic mieszkanie w NAJBLIZSZEJ przyszlosci. Tak wiec czy tego chcemy czy nie spora czesc spoleczenstwa jest zmuszona kupic mieszkania po cenach jakie nam teraz oferuje rynek. Niestety tak jak i ja. Tyle w temacie z mojej strony :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ACTIV tysiaclecie - parkowa strona miasta IP: 195.200.212.* 27.01.10, 12:36 Jest gdzies watek na temat tej inwestycji? Jak im idzie budowa? To jest co prawda wielka plyta ale raczej rozni sie troche od tej z lat 70tych a zalety tego miejsca sa dosc spore (infrastruktura - sklepy, szkoly, blisko i szybko do centrum i w inne rejony, park po przeciwnej stronie ulicy, garaze podziemne). Mam gdzies stara oferte od nich i pamietam ze cena byla dosc dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: ACTIV tysiaclecie - parkowa strona miasta IP: *.net.stream.pl 03.04.10, 15:47 Czy ktos z Panstwa , obecnie mieszkajacych w tej inwestycji moglby sie wypowiedzec na temat warunkow i jakosci pracy developera . Wiem ze czesc mieszkan jest juz zasiedlona a sam bardzo powaznie rozwazam zakup mieszkania wlasnie w tej inwestycji . Jak sie tam mieszka , czy sa jakiekolwiek przeslanki ku temu zeby nie kupowac tam mieszkania ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 22.02.10, 12:29 Witam! Dla zainteresowanych oraz licznych spekulantów. Mieszkania są już oddane. Półtora miesiąca przed terminem i bez żadnych niespodzianek :> Pozdrawiam :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 22.02.10, 16:52 Pierwotne terminy minely juz dawno, wiec nie ma sie czym szczycic, ze w polowie lutego skonczyli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 93.175.66.* 22.02.10, 19:39 Mieszkania oddane, a teren osiedla wygląda dalej jak budowa w fazie początkowej no i dalej nie ma parkingu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 22.02.10, 21:27 Trudno, żeby w zimę sadzili drzewka i montowali plac zabaw :) Uwierz mi, że dla osób które kupiły tam mieszkania, jest to teraz najmniej ważne. Budynki są gotowe, mieszkania oddane, można wejść i zacząć wykańczać i urządzać. A zanim ktokolwiek tam zamieszka minie jeszcze sporo czasu. Nie martwiłbym się teraz o porządek na placu budowy, tym bardziej, że już praktycznie wszystko dookoła osiedla gotowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 22.02.10, 21:07 Widzę, że nie jesteś zbytnio doinformowany. Na przyszłość, przed zabraniem głosu, polecam poczytać wątek. Termin oddania był jeden do 31 kwietnia (czarno na białym w umowie) i nie był nigdy przesuwany. Nie wiem jak Ty to liczysz ale jakby do tego nie podejść to luty jest przed kwietniem :D Pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 23.02.10, 10:25 Nie wiem kiedy kupiles mieszkanie ale jak ja bylem w wakacje to OSTATECZNY termin to byl grudzien ale planowano oddawac wczesniej.. Zreszta mi to nie robi obecnie wiekszej roznicy, zrezygnowalem z zakupu bo wynajem tak spadl, ze praktycznie stanowi 50% tego ile bym placil za rate kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 23.02.10, 13:10 Witam! Panie Marcinie nigdy nie było ostatecznego terminu na grudzień, temat był już wałkowany, może ktoś z budowy Ci tak powiedział( "pan Henio"? ;) ) ale to tylko moje przypuszczenia. Jak dotąd nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie gdzie widział te dziwne daty. W umowach od samego początku widniał termin oddania do 30 kwietnia 2010. Wyrobili się i to sporo przed czasem, wszystko jest ok więc nic tylko się cieszyć :) Tak jeszcze w ramach ciekawostki. Jeżeli byleś w wakacje to nikt nie mógł Cię informować o takim terminie (grudniu) z bardzo prostej przyczyny, deweloper w umowie zastrzegł sobie, że od momentu wybudowania bloków ma 4 miesiące na załatwienie wszystkich formalności. To by oznaczało, że aby oddać je przed grudniem już w lipcu osiedle musiałoby stać kompletnie gotowe, jak wiesz tak nie było (wtedy mieli jeszcze spoooooro do zrobienia). Mało tego, deweloper ma obowiązek poinformować kupującego o terminie oddania mieszkania z miesięcznym wyprzedzeniem, więc z 4 miesięcy robią się 3 i przed końcem października musieliby już mieć załatwione wszelkie formalności i wysyłać listy. Jak sam widzisz coś nie gra z tymi Twoimi terminami. Już w czerwcu wiadomo było, że oddanie mieszkań przed końcem roku nie jest fizycznie możliwe. Potraktuj to jako moje gdybanie. Nie twierdze, ze kłamiesz tylko cały czas zastanawiam się jak to możliwe, że widziałeś gdzieś taki termin :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 24.02.10, 07:45 Ja grudniowego terminu nigdzie nie widzialem bo zadnej umowy z Basztowy nie mam - ostateczna data oddania w grudniu to byla informacja USTNA ktora dostalem w dziale sprzedazy podczas ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulla marzec czas na NoWe HoRyZoNtY IP: *.147.111.70.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.02.10, 00:07 ciekawe jaki oni dają czas bo na razie datę rozpoczęcia 2 razy zmieniali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto to N o w E H o r y z o n t Y Michałkowice IP: *.147.100.82.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.02.10, 00:31 czy szeregówka ma szansę konkurować z mieszkaniem wciśniętym między familoki? pytanie kieruję do właścicieli mieszkań na basztowym.wydaje mi się że basztowe i podobne mu twory to WTOPA. Apropo cen - 150 000 pln Kamienica po Naszej Siemianowickiej Hucie Jedność poszła dzisiaj na przetargu - Żal nie kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Sprzedaz IP: 195.200.212.* 03.03.10, 09:02 Czy ma ktos jakies informacje jak tam idzie sprzedaz Basztowego? Niestety po skasowaniu zakladki z rezerwacjami ciezko cos wywnioskowac :) Ostatnio czytalem sporo artykulow o tym ze najwazniejsza jest lokalizacja i zastanawiam sie jak to sie przeklada na sprzedaz. A moze cena sie zmienila? Katowice sa juz w tej chwili w granicach 4000-4500 za m2, a okolice od 3500, basztowe dalej twardo stoi z cena? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemce Re: Sprzedaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.10, 17:25 A gdzie w Katowicach ceny są w granicach 4000-4500 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Sprzedaz IP: 85.14.109.* 04.03.10, 18:27 Dokładnie :> Ciekawe gdzie w Katowicach można za tyle kupić nowe mieszkanie? Jeżeli gdzieś widnieje taka cena, to bez wszystkich dodatkowych opłat jak udział w gruncie, udział w drodze, balkon, vat itd. Mam za sobą wizyty u praktycznie wszystkich deweloperów z oferta nowych mieszkań w Katowicach. Ładnie wygląda tylko w internecie, ale jak się dopytać o szczegóły to z 4000zl/m2 robi się 5200zl/m2. Nie wspominając już o jakości użytych materiałów i wykończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Sprzedaz IP: 85.14.109.* 04.03.10, 18:33 Oddano ponad 50 mieszkań. Jeśli ktoś wie ile jest ich ogólnie to łatwo wyliczyć ;) (o ile mnie pamięć nie myli to razem było około 80) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprzedaz IP: 195.200.212.* 05.03.10, 14:30 Oddano 50 mieszkan czy sprzedano 50 mieszkan, bo to jest zasadnicza roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyszły mieszkani Re: Sprzedaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 15:50 Panie Marcinie, a dlaczego interesuje Pana tak Osiedle Basztowe? Co do Małej Skandynawii i inncyh inwestycji w Katowicach, to chyba najlepiej jest pojechać na spotkanie i osobiście sprawdzić cenę, a nie wzorować się na tym co Pan Marcin pisze na forum. Być może Mała Skandynawia ma taką cenę, ale proszę napisać co jest w tej cenie, w jakim standardzie oddają mieszkanie- ja byłam, widziałam i nie ma nawey tynku na suficie, nie wiem jak wygląda sprawa grzejników oraz parapetów oraz z jakich materiałów jest wykonana? Proponuję również wejść i poczytać forum o Małej Skandynawii- podaję link: forum.gazeta.pl/forum/w,778,84402251,105216733,Re_Murapol_Mala_Skandynawia_Katowice_Kostuch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprzedaz IP: 195.200.212.* 08.03.10, 10:52 Interesuje mnie Basztowe poniewaz swego czasu ogladalem tam mieszkanie, obecnie stwierdzilem, ze przy takich cenach najmu jak teraz nie warto kupowac () ale staram sie byc w temacie i wiedziec jak inni sobie radza.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprzedaz IP: 195.200.212.* 05.03.10, 14:19 Mala skandynawia jest oficjalnie od 3999, pozostale ktore znam w granicach 4500, po sasiedzku jeszcze kilka inwestycji w chorzowie za 3500-4000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemce Re: Sprzedaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 16:49 Osiedla tęczowego nie widziałem, ale panoramę maciejkowicką owszem. I nie chciałbym tam mieszkać, może i spokój tam jest ale nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprzedaz IP: 195.200.212.* 27.04.10, 09:00 Wygrzebalem kilka nowych inwestycji w Katowicach: Osiedle Kameralne - 3700zl/m2 Apartamenty Barcelonska - 3450zl/m2 Zeby pozostac w temacie - w Basztowym tez podobno promocja, teraz w promocji majowej za jedyne 4400 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 10:47 yy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co nas czeka Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 21.03.10, 10:42 biznes.onet.pl/stac-nas-na-apartamenty-nad-morzem-czarnym,18496,3194068,1,prasa-detal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TO NAS CZEKA Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 217.17.32.* 25.03.10, 15:18 No niestety, spadki sa naturalna koleja rzeczy, tyle ze jesli wzrost byl znaczny to i spadek bedzie jeszcze wyrazniejszy. To co dzieje sie dookola dopiero czeka Polskę, wszelkie zawieruchy/zmiany/rewolucje na swiecie przychodza do nas zazwyczaj z opoznieniem - tak jest i teraz .Mieszkania sa obecnie przewartosciowane kilkukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemianowiczanka Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 109.243.78.* 03.04.10, 11:32 Szczerze odradzam zakup mieszkania w tej dzielnicy Siemianowice. Mieszkam niedaleko, zatem moim zdaniem za samą lokalizacje mieszkania nie są warte swojej ceny. Ponadto chciałabym zaznaczyć, że osiedle wokół nowo wybudowanego jest bardzo starym osiedlem, co wiąze się z ogrzewaniem poprzec piece węglowe, wiec w okresie grzewczym, nie istnieja tam warunki idealne dla mieszkańców. Zatem pytanie?? Czy warto zainwestować mnóstwo pieniędzy na zakup mieszkania w tejże dzielnicy Siemianowic?? Moim skromnym zdaniem za taką kwotę jesteśmy w stanie postawić własny dom z działką w Siemianowicach Śląskich. Uważam więc, że mimo, iż osiedle ma swój efekt wizualny, to jego otoczenie, jak również jest porażką inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Jest to najgorsza dzielnica Michałkowic IP: 217.153.253.* 09.04.10, 12:23 Ludzie nie dajcie się nabrać i wkopać na całe życie Będziecie tego żałować W tych okolicach mieszka masę meneli i złodzieji i nie życze Wam abyście się o tym przekonali na własnej skórze Owzem mieszkania są ładne ale nie za tą w cenę i to w takim miejscu w którym bardzo łatwo dostać po ryju i być okradzionym Niech developer wybuduje jeszce takie same mieszkania na Hugo w Siemianowicach tam też jest dzielnica cudów Dlaczego Polacy są takimi frajerami i tak łatwo dają się robić w konia Powtarzam i ostrzegam miejsce jest fatalne i niebezpieczne dla was i waszych rodzin a co zrobicie to już jest wasza sprawa Mieszkam na Bytomskiej 40 lat i wiem co mówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: Jest to najgorsza dzielnica Michałkowic IP: *.182.166.232.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.04.10, 12:03 z tego wynika że lubisz taki klimat ( rozboje,gwałty,kradzieże ) bo mieszkać 40 lat w tak strasznym miejscu ( HI HI HA HA ) zasługuje na respekt czarnuchu.Widzisz trzech pijaczków za oknem i czujesz się jak w getcie na brooklinie. Z twojej wypowiedzi wynika że mieszkańcy bytomskiej będą polować na nowych lokatorów z basztowego-klupnij się w łeb.Na Bytomskiej albo Hugo wszyscy boją się pierdnąć bo na zawiasach lecą.Na Hugo nie ma tak rozwiniętej infrastruktury , Hugo teraz to raczej wieś niż dzielnica cudów. A tobie proponuję kupić gnata zrobić tatuaż i film z murzynami obejrzeć....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.182.166.232.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.04.10, 12:11 ciekaw jestem czemu sama mieszkasz w takich złych warunkach a innym odradzasz? Dom w Siemianowicach za te pieniądze chyba stara kamienica po Hucie Jedność od komornika.Twoja wypowiedz jest nie godna michałkowicznina powinnaś zachęcać a nie odradzać więc wnioskuję że jesteś od konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 14.04.10, 08:44 klania sie czytanie ze zrozumieniem. Pani napisala ze mieszka " w okolicy" i ze dom mozna taniej zbudowac (a nie kupic). I ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SSM Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 18.04.10, 08:57 już w trakcie budowy jest już atrakcyjniejsza inwestycja 3.800 zł i to z garażem i w atrakcyjniejszym miejscu www.ssm.siemianowice.com/files/ogloszenie.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 19.04.10, 11:26 O tym juz slyszalem pare miesiecy temu, niestety Wrobla to tez nie jest zadna rewelacja, pewnie gdzies miedzy blokami bedzie wcisniete.. SSM postawilo juz troche fajnych mieszkan na Lokietka, mogliby tam jeszcze cos zbudowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 19.04.10, 11:48 swoja droga w ktorym miejscu na wrobla zaczyna sie ta budowa, blizej ulicy czy gdzies glebiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemce Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 16:22 No właśnie budynki będą wciśnięte pomiędzy 10 piętrowe bloki. No i niestety jest do wyboru albo 55m2 czyli 2 pokoje lub 84m2 3 pokoje. Nie ma nic pomiędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabrowiak Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 27.04.10, 17:35 Powiedzcie mi tylko jedną rzecz. Ile to osiedle liczy bloków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 93.175.66.* 27.04.10, 21:22 W sumie 7 segmentów, ale jak by liczyć bryłami to 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabrowiak Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 27.04.10, 22:30 No bo kurcze z drogi widziałem tylko dwa, i tak się zastanawiałem co to za osiedle. Skoro jest 6 to chyba nie wypada się czepiać. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 28.04.10, 08:14 Bloki sa dwa podzielone na pare segmentow www.slaskie- towarzystwo-budowlane.pl/Download/schemat_osiedla.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siemce Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 13:42 Teraz mają promocję majową tzn. 4400 brutto za metr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukający domu Nowe Horyzonty IP: *.182.130.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.10, 15:18 nowe horyzonty ruszyły,pola zamieniają się w plac budowy, zaledwie 100metrów od basztowego i lepszy klimat.Co sądzicie o tym osiedlu docelowo 20pare domów ,1 etap 8.Moim zdaniem całkiem przyzwoicie i lepiej niż w Panoramie Maciejkowickiej.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nowe Horyzonty IP: 94.40.123.* 15.05.10, 13:57 A co tam jest lepszego od Panoramy Maciejkowickiej? O ile mi wiadomo roznica w cenie to jakies 100tys pln na niekorzysc Nowych Horyzontow, pomijajac juz fakt ze Nowe Horyzonty to dziura w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nowe Horyzonty IP: 94.40.123.* 15.05.10, 13:58 Poza tym sorry ale za 3800pln za m2 to sie mozna wybudowac samemu w duzo lepszej lokalizacji i to uwzgledniajac luksusowe wyposazenie domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nowe Horyzonty IP: *.mmj.pl 16.05.10, 15:44 bylem tam dzisiaj i zadne pole nie przemienilo sie w plac budowy.. chyba ze chodzi o ten kawalek plotu i usunieta "murawe". No ale i tak jezeli cena to 3800zl za m2 to porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukający domu Re: Nowe Horyzonty IP: *.146.33.0.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.05.10, 11:11 macie rację za drogo znowu porażka życiowa.Nas żyjących od 1go do 1go nie stać.Nowe Horyzonty nie są dla szaraczków i ciułaczy.To ma być osiedle dla "GRUBASÓW"dla nich 100tyś w jedną czy w drugą to pryszcz.Mój sąsiad mieszkanie wynajął a sam wyprowadził się na ogródki i wybudował piękną altanę-można tanie?Można! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nowe Horyzonty IP: 195.200.212.* 18.05.10, 07:54 Osiedle dla "grubasow"? Jak ktos chce wylozyc 550 tys to nie wprowadza sie do szeregowca i to w takiej okolicy. Malutka dzialka (ile to ma metrow?) + szereg i calosc drozej od kupienia dzialki w lepszej okolicy i samodzielnego postawienia domu (nie szeregowca)? To nie jest oferta dla "grubasow" tylko "myslacych inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nowe Horyzonty IP: 195.200.212.* 18.05.10, 08:00 Doczytalem ze dzialki ok. 400m - przy takiej powierzchni koszt dzialki na Bytkowie to ok. 80tys pln, a tutaj na zadupiu w Michalkowicach pewnie polowe tego, czyli 510tys przypada na wykupienie kawalka szeregowca? Kpina z klientow, ciekawe czy sie znajda frajerzy za taka cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: Nowe Horyzonty IP: *.146.154.152.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.10, 13:41 jesteś chyba za chudy Marcinie bo najtańszy 550+podatek za pół bliźniaka na 330mkw.Jeśli chodzi o działki w okolicach Nowych Horyzontów to trochę się spóźniłeś rok temu za ok. 400mkw chodziły po 120tyś kto miał kupić to kupił, bank wyceniał pod kredyt na 99tyś.Jeśli chodzi o Michałkowice to czego ci jeszcze brakuje KINA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nowe Horyzonty IP: 94.40.123.* 18.05.10, 21:52 frajerow na te domki mozesz szukac ale nie tutaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nowe Horyzonty IP: 195.200.212.* 19.05.10, 14:00 Budowa domu to nie budowa osiedla, nie ma wielkiej filozofii ani zagmatwania i mozna to zrobic w najgorszym wypadku mala ekipa (niektorzy nawet sami). Jezeli twierdzisz, ze jestem za "cienki" bo nie chce wylozyc 550tys + podatek za cos co sam moge zrobic lepiej, taniej i wedlug wlasnego upatrzonego projektu..to tak, masz racje, jestem za chudy. A ty zyj sobie "grubo" w Nowych Horyzontach z "grubymi" sasiadami, chociaz nie wiem czy poza zbudowaniem bedziesz chcial miec cos wspolnego z tym osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp2 Re: Nowe Horyzonty IP: *.147.202.229.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.10, 17:35 Drogi Marcinie nie mnie jest oceniać zasobność twojego portfela czy preferecji mieszkaniowych.Potraktuj mój wpis żartobliwie .Nikogo nie namawiam do kupowania Nowych Horyzontów ,550+podatek to kupa forsy lecz są ludzie dla których to pryszcz i kupią to bo chcą być trendy,modni,....bo mają zachciankę.Jeśli czegoś chcesz to dostaniesz to ale często za cenę wiele wyższą niż jest to warte. Życzę ci powodzenia w realizacji i spełnienia celu. Jestem Siemianowiczaninem i cieszę się z każdej inwestycji w moim mieście , dzięki nim miasto się rozrasta i rozwija.To że deweloper,inwestor,urzędnik państwowy na tym zarabia krocie to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Nowe Horyzonty IP: *.mmj.pl 20.05.10, 22:40 co za pajac z grubym portfelem chciałby mieszkać pomiędzy familokami i osiedlem robotniczym za 500tys jak znalazł by się taki to palcem go będą pokazywać i śmiać się mu w twarz za 500tys z hakiem można było kupić domki przy parku chorzowskim znajoma kupiła i naprawdę ma super domek i lokalizację Odpowiedz Link Zgłoś
basztowianka Re: Nowe Horyzonty 21.06.10, 17:30 Witam. To osiedle to porazka. Nabylam mieszkanie w zeszlym roku, obiecano oddanie w grudniu poslizg do marca tego roku. Akty jeszcze nie ruszyly czekam od maja na 2 gi termin bo pierwszy odwolano. Dweleoper niedpowiedzialny i traktuje mnie jakbym kupila u niego bulke za 2 zl a nie mieszkanie za 200 tys. Mieszkania mniejsze niz zapis w umowie, ze 3% calosci. Zwrot wyprosilam po kilku upomnieniach, ze deweloper obraca moja gotowka. Calkowita wplata za mieszkanie odbyla sie w grudniu 2009 w zwrot otrzymalam w maju 2010. Balkony tez sa mniejsze a osobno za nie sie placi. Za to nie chce deweloper dokonac zwrotu, gdyz nie ma takiego zapisu w umowie. Poprostu rece opadaja. Bramki do wejsc sa pootwierane, ladny mi to monitoring. Mam placic za koszty utrzymania tzw administracyjne ale przeciez nie jestem jeszcze wlascicielem. Pytam za co mam placic? Szkoda slow. Ten zakup to jest jeden z najwiekszych bledow w moim zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oniebo ciekawsza Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 20.05.10, 22:46 nieruchomosci.interia.pl/details,191,110169150.asp Odpowiedz Link Zgłoś
basztowianka Re: osiedle Basztowe Siemianowice 21.06.10, 17:38 Witam. To osiedle to porazka. Nabylam mieszkanie w zeszlym roku, obiecano oddanie w grudniu poslizg do marca tego roku. Akty jeszcze nie ruszyly czekam od maja na 2 gi termin bo pierwszy odwolano. Dweleoper niedpowiedzialny i traktuje mnie jakbym kupila u niego bulke za 2 zl a nie mieszkanie za 200 tys. Mieszkania mniejsze niz zapis w umowie, ze 3% calosci. Zwrot wyprosilam po kilku upomnieniach, ze deweloper obraca moja gotowka. Calkowita wplata za mieszkanie odbyla sie w grudniu 2009 w zwrot otrzymalam w maju 2010. Balkony tez sa mniejsze a osobno za nie sie placi. Za to nie chce deweloper dokonac zwrotu, gdyz nie ma takiego zapisu w umowie. Poprostu rece opadaja. Bramki do wejsc sa pootwierane, ladny mi to monitoring. Mam placic za koszty utrzymania tzw administracyjne ale przeciez nie jestem jeszcze wlascicielem. Pytam za co mam placic? Szkoda slow. Ten zakup to jest jeden z najwiekszych bledow w moim zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 93.175.66.* 09.07.10, 21:42 Ja powiem tak... nie ważne ze deweloper jest Kłamcą, nie ważne że lokalizacja jest co najmniej średnia, nie ważne że cena za metr jest BARDZO ALE TO BARDZO wysoka biorąc pod uwagę tylko mieszkania ( w szeregowcach jest np niższa) , nie ważne ze parking pod budynkiem został zalany, nie ważne że budowa jest sponsorowana przez kilka kredytów, nie ważne że już osiedle ma opiekuna Spółdzielnie której niedawnym prezesem jest prezes firmy która to osiedle postawiła, nieważne że budowa nie trzyma się założeń projektowych... to wszystko jest nieważne gdyż MOŻNA PO PROSTU DUŻO taniej, lepiej i gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 12.07.10, 09:51 mozesz cos wiecej na temat zalania garazu (to tak w temacie wczesniejszych postow o tym, ze osiedle jest na terenie podmoklym, ktore wczesniej ktos obalil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itd Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 13.07.10, 22:25 i nie ważne, że bliżej centrum Katowic i Parku powstają nowe inwestycje www.ssm.siemianowice.com/files/ogloszenie.jpg www.szybko.pl/1134937 o 25% tańsze i o niebo lepsze lokalizacje a to, że kredyty pobrali to jest najmniej ważne, bo przecież znajdą kogoś kto je im spłaci i jeszcze zysk do kieszeni włoży, za te wszystkie niedogodności bo przecież oni w tych warunkach musieli budować to za pracę w szkodliwym ekstra zysk się należy a może to jednak rynek i zdrowy rozsądek wygra i jednak zejdą z ceną akceptowalną przez niewidzialną rękę rynku - 3800 to chyba jednak dalej za dużo nawet jeżeli ktoś płaci za bilet na horror "deweloper górą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itd Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 13.07.10, 22:35 przyponę tylko jeden z zabiegów stosowanych przez tego dewelopera - 1,5 roku temu wg informacji na ich stronie 90% lokali było sprzedanych albo zarezerwowanych a rzeczywistość jak pokazał czas jest inna 1,5 roku później 3 lokatorów na krzyż albo na południową stronę ;) a reszta straszy - ciekaw jestem ile wybulą ci lokatorzy w zimę za ogrzanie tego pustostanu a co do zalanych garażów to może warto rozważyć opłatę za kryty basen albo hodowlę karpia w zimie za lodowisko bez wychodzenia z budynku - wydaje mi sie, ze jak się już ma tych kilku lokatorów to trzeba o nich dbać Odpowiedz Link Zgłoś
basztowianka Re: osiedle Basztowe Siemianowice 20.07.10, 21:54 Ojej o tym, ze zalane garaze nie wiedzialam. Dzisiaj odebralam pismo, ze do konca miesiaca maja byc wyznaczone terminy aktow. Pewnie kolejny blef. Prezes juz nawet telefonow odemnie nie odbiera. W co ja sie wkopalam? Kredyt splacam, kasa obracaja, place za wynajem i nie wiem kiedy tam zamieszkam? Tak to swieta racja jak teraz ogrzac pusty budynek, pewnie z naszej kieszeni. W niedziele bylam znowu bramki pootwierane, przykry widok jak deweloper dba o taka inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 15:10 Moze nie bedzie tak zle. W kazdym razie ja zycze nabywcom i developerowi, aby wszystko dobrze sie skonczylo. Zastanawiam sie tylko nad jednym, jak taka spolka/developer splaci kredyt w banku na kilkanascie milionow (tak bylo w umowie przedwstepnej) jezeli nie sprzeda wiekszosci z ponad 80 mieszkan ? Czy ma jakies zabezpieczenia ? kapital wlasny ? Wszystko zalezy od tego ile sprzeda mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 93.175.66.* 31.07.10, 00:21 Właśnie... oby nie było tak źle... Basztowianka, trzymaj się ciepło i nie trać nadziei :) i inne osoby które dały się wkręcić w to osiedle... mi na szczęście się udało NIE kupić tam mieszkania i teraz pare km dalej sobie spokojnie pisze na tym forum... pewniej, taniej, w ciszy po prostu uczciwie i lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
basztowianka Re: osiedle Basztowe Siemianowice 05.08.10, 14:31 Dziekuje za slowa pocieszenia. No coz jak dalo sie nabic w butelke to tak jest. Zalezalo mi na czasie, aby nie wynajmowac tylko byc na swoim. I tak czekam juz prawie rok na akt wlasnosci, paranoja. Czy ktos sie orientuje ile mieszkan zostalo sprzedanych na tym basztowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 12.08.10, 08:36 wczoraj przejezdzalem, firanki wisza chyba w 3-4 mieszkaniach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 13.08.10, 13:54 zaktualizowali fotki na stronie, widze ze moje pobiezne liczenie firanek mniej wiecej pokrylo sie z tym co na zdjeciach. A jeszcze wazne, zapomnialem dodac - w kamienicy na przeciwko w miedzyczasie siedziala (siedziala to za duzo powiedziane..) grupka pijanych sasiadow, na ktora az zal bylo patrzec.. tym samym nie wiem po co zacznac rewitalizacje tej kamienicy z baszta skoro pewnych (kluczowych) rzeczy to i tak nie zmieni.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 22:05 ważne, aby ci co już kupili dostali w końcu akty notarialne i stali sie w pełni wlascicielami oswiadczenie powyzej dobrze swiadczy o dbaniu o klienta, oby tak sie stało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚTB Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.chello.pl 17.09.10, 14:13 Oświadczenie Zarządu W imieniu Śląskiego Towarzystwa Budowlanego Sp. z o.o. Spółka komandytowa w Siemianowicach Śląskich uprzejmie informuję, że tutejsza Spółka podpisała z bankiem finansującym inwestycję, odpowiednią ugodę, umożliwiającą sprzedaż mieszkań i lokali użytkowych na Osiedlu Basztowym w Siemianowicach Śl. bez jakichkolwiek obciążeń hipotecznych na zbywanych nieruchomościach. Uzyskano również zgodę banku na bezobciążeniowe (bez hipoteki) wydzielenie nieruchomości lokalowych dla nabywców, którzy zawarli umowy przedwstępne. Aktualnie sukcesywnie podpisywane są notarialne akty kupna-sprzedaży. W imieniu ŚTB Sp. z o.o. Sp. k. bardzo serdecznie przepraszam wszystkich tych nabywców mieszkań, którzy musieli wykazać dużą cierpliwość, oczekując na zwolnienie przez bank hipotek i ostateczne zawarcie umów. Dziękuję za okazane nam zaufanie i wiarę w nasze zapewnienia, że wywiążemy się ze swoich zobowiązań. Wszystkie perturbacje pozostają w związku z powszechnie znanym kryzysem, co ograniczyło również popyt na mieszkania w 2010 roku. Dla tutejszej Spółki i dla mnie osobiście najważniejsze jest bezpieczeństwo naszych klientów, o czym zapewniamy, zapraszając do korzystania z naszej oferty sprzedaży mieszkań. z poważaniem Prezes Zarządu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michałkowiczanin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.telpol.net.pl 18.09.10, 21:23 Jaki kryzys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 03.10.10, 23:09 zasłania się kryzysem to raczej wina zachłanności deweloperów może chodziło mu o kryzys moralny bo półtora roku temu zgodnie z ofertą na ich stronie mieli sprzedane i zarezerwowane prawie 80% mieszkań, a teraz okazuje się, że mają 3 lokatorów - czy taki deweloper jest godny zaufania? dlaczego budowali w tak mało atrakcyjnym miejscu na podmokłych terenach? ziemia tam była tania i uzbrojona ale jakoś tych oszczędności nie widać w końcowej cenie tutaj jest filmik m.in z okolicami basztowego od 1:08 - super widok na punk skupu złomu i przepięknie wymalowane znaki: swastyki i Ruchu to tak na powitanie, żeby było wiadomo kto tu rządzi www.youtube.com/watch#!v=BpylyV1OylI&feature=related ciekaw jestem kiedy banki zaczną dopominać się o swoje - poznamy po obniżkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 83.143.100.* 05.10.10, 16:37 Mocno kontrowersyjny wpis o braku zaufania do dewelopera. Żeby wypowiadać się o kiepskim otoczeniu to trzeba to miejsce odwiedzić, a aby mówić o kondycji tych którzy osiedle wybudowali - wypada zasięgnąć pewnych opinii. Co do drugiego - nie wypowiadam się, bo sam nie analizowałem. Mieszkam na osiedlu stosunkowo niedługo bo 1,5 miesiąca, ale nie mogę się zanadto skarżyć. Na akt notarialny musiałem trochę poczekać, ale jak z każdym podmiotem można negocjować warunki, ze mną i deweloperem również. Przeprowadziłem się z Katowic, z osiedla które jest znacznie większe, jednak Basztowe ma swoje korzyści, a przede wszystkim jest nowe. Jesli za rok wyjdą jakieś niedogodności lub wady - na pewno o nich wspomnę, na dzisiaj jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 06.10.10, 11:45 Z jakiego osiedla sie przeprowadziles i jakie sa korzysci Basztowego? Tak z ciekawosci.. Bo za cene podobna do basztowego mozna kupic w Katowicach w znacznie wygodniejszej lokalizacji (dla kogos kto pracuje w Katowicach). Basztowe jest ladne (i byc moze dobrze wykonane, ciezko powiedziec) i to jest jego aut - natomiast poza tym to ciezko z tymi plusami, przynajmniej za taka cene to nie jest zbyt konkurencyjna oferta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MieszkankaOsiedla osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mie5.1000lecie.pl 10.10.10, 19:14 Niedawno podpisała akt notarialny kupna mieszkania na Osiedlu Basztowym , klucze do mieszkania odebrałam na ok 3 msce przed jego podp. , dzięki czemu miałam czas na remont mieszkania i mogłam wprowadzic się już na gotowe :)Dostałam rachunek który mam płacic regularnie co miesiąc i o dziwo , zaskoczyły mnie tak niskie koszty eksploatacyjne wynoszące nie całe 2zł/m2 , w których już wliczone jest minn. wynagrodzenie dla zarządcy i administratora Osiedla , oświetlenie oraz utrzymanie porządku na jego terenie . Co do samego Osiedla i jego loklizacji......można nad tym sporo debatowac , przyznaje ,że nie jest to za ciekawa okolica aczkolwiek trzeba przyznac , iż z Michałkowic mamy blisko do sąsiadujących miast minn. Katowice , Piekary Śl,Czytając poniższe wypowiedzi ...... jestem pewna , iż konkurencja poprostu chce zniechęcic osoby poszukujące nowego mieszkania do tego osiedla, no ale naszczęście każdy ma swój rozum i wie ,że najlepiej przejechac się osobiście na Osiedle, zobaczyc je na żywo i porozmawiac z jego mieszkańcami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 11.10.10, 07:26 jesli chodzi o mnie to ja jestem zwyklym klientem szukajacym mieszkania (kiedys bylem zainteresowany zakupem na basztowym ale od momentu propozycji zenujacego rabatu na duzym mieszkaniu i obnizce cen u konkurencji ogladam juz tylko z ciekawosci jako rodzynek w Siemianowicach..) i nie wydaje mi sie zeby tu byla jakakolwiek konkurencja bo zaden post na to nie wskazuje. Ja osobiscie uwazam ze cena w stosunku do oferty jest bardzo kiepska. >no ale naszczęście każdy ma swój rozum i wie ,że najlepiej przejechac się osobiście na Osiedle Mysle, ze jezeli ktos najpierw obejrzy zdjecia w internecie a potem przyjedzie osobiscie to na pewno juz bedzie wiedzial, ze negatywnych postow nie pisze zadna konkurencja.. Z ciekawosci pytanie do mieszkancow - ile juz macie sasiadow, bo jak pare dni temu przejezdalem to firanki dalej w 3-4 mieszkaniach.. ps. Wczoraj byly "targi" mieszkaniowe w Katowicach ale Basztowe sie nie pojawilo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mmj.pl 11.10.10, 18:30 Marcin bardzo trafnie ubrał w słowa działania dewelopera też uważam, ze nie ma tutaj konkurencji a to, że są oferty podobnych mieszkań w niedalekiej okolicy i taniej 3800zł/m2 www.ssm.siemianowice.com/files/ogloszenie.jpg nie świadczy, że działa tutaj konkurencja tylko zwykli obserwatorzy, którzy starają się obiektywnie odpowiedzieć na zadane w temacie pytanie a, że z czasem przerodziło się w dłuższą polemikę .. widocznie intrygujący temat Co do ilości mieszkańców jak przechodzę to widzę 3 mieszkania z firankami plus biuro sprzedaży z potężną klimatyzacją. W sumie to najlepsze mieszkania czyli południowe i pierwsze piętro już sprzedane teraz czekają te z gorszych pięter i potem w kolejce z widokiem na sąsiada lub na kamienice. Z innej strony czemu deweloper już zaprzestał informacji na stronie o ilości sprzedanych mieszkań i rezerwacji tak jak to robił kiedyś mamiąc potencjalnego klienta znikającymi mieszkaniami o jego atrakcyjności - może ktoś im zwrócił uwagę, że to nadaje się do prokuratora. Z tego co widzę z bilbordów w Katowicach to na razie deweloper stawia na reklamę, ciekaw jestem kiedy zmieni taktykę albo niewidzialna ręka rynku to spowoduje i zacznie się obniżka cen, jeżeli jeden sposób nie przynosi efektu to dobry strateg wie co robić. Za niedługo będziemy na rynku mieszkaniowym obserwowali niezły wyścig po klienta a oto przedsmak "Tylko do końca września kupisz mieszkanie bez VAT-u! Oferta zakupu mieszkania bez VAT-u dotyczy mieszkań gotowych na I etapie .... Zapraszamy do biura sprzedaży i na inwestycję w celu obejrzenia lokali i zapoznania się ze szczegółową propozycją. Czekamy na Panstwa do końca września 2010." Do mieszkanki Basztowego mieszkam niedaleko Basztowego i eksploatacja wynosi również 2 zł, a tam gdzie się potworzyły wspólnoty płacą jeszcze mniej i tego wam życzę. Interesuje mnie jednak ile będzie wynosiło zużycie gazu/koszt na ogrzanie mieszkania. Budynek ma grube ściany i docieplenie a okna malutkie więc tu jest szansa na małe rachunki za ogrzewanie gazem, które nie należy do najtańszych. Jak byście mieli doświadczenia po pierwszych zimowych miesiącach byłbym wdzięczny za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 18:52 Marcinie i obserwatorze... A to dużo jest nowych osiedli w Siemianowicach w których opłaty sa poniżej 2 zł? I tu z MieszkankąOsiedla trochę bym się zgodził, ze podsumowując wszystko - nie jest źle. Można krecić nosem, można marudzić gdy się ma sporo więcej... Ja powiem otwarcie nie mogłem sobie pozwolić na 2-pokojowe mieszkanie nowowybudowane za cene sporo poniżej 200 000 zł. Trudno mi się doszukać ścisłej konkurencji w Siemianowicach, pozostaje jednak niesmak wielu negatywnych opinii tutaj, no bo jaki ktoś ma interes że wypisuje w sporej ilości nieprawdziwe historie i to w sposób dosyć agresywny? Nie ma nas mieszkańców zbyt wiele, ale nie posiadam jeszcze firanek nadal i może nie traktujecie mnie poważnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MieszkankaOsiedla osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.mie5.1000lecie.pl 10.10.10, 19:14 Niedawno podpisała akt notarialny kupna mieszkania na Osiedlu Basztowym , klucze do mieszkania odebrałam na ok 3 msce przed jego podp. , dzięki czemu miałam czas na remont mieszkania i mogłam wprowadzic się już na gotowe :)Dostałam rachunek który mam płacic regularnie co miesiąc i o dziwo , zaskoczyły mnie tak niskie koszty eksploatacyjne wynoszące nie całe 2zł/m2 , w których już wliczone jest minn. wynagrodzenie dla zarządcy i administratora Osiedla , oświetlenie oraz utrzymanie porządku na jego terenie . Co do samego Osiedla i jego loklizacji......można nad tym sporo debatowac , przyznaje ,że nie jest to za ciekawa okolica aczkolwiek trzeba przyznac , iż z Michałkowic mamy blisko do sąsiadujących miast minn. Katowice , Piekary Śl,Czytając poniższe wypowiedzi ...... jestem pewna , iż konkurencja poprostu chce zniechęcic osoby poszukujące nowego mieszkania do tego osiedla, no ale naszczęście każdy ma swój rozum i wie ,że najlepiej przejechac się osobiście na Osiedle, zobaczyc je na żywo i porozmawiac z jego mieszkańcami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 18:43 Konkretnie Wełnowiec... Powiadasz w Katowicach podobne ceny nowych mieszkań? A to ciekawe, chętnie poglądam. Może masz na myśli mieszkania na 1000-leciu? Minimalnie wyższa stawka (nawet była by zrozumiała) gdyby nie mały fakt, że tam do każdego mieszkania przewidziane jest miejsce parkingowe na poziomie parteru - płatne dodatkowo. I już miałbym kłopot z kredytem. Też myślałem że kupno mieszkania w Michałkowicach to kiepski pomysł, jednak w Katowicach musiałbym dodać ok. 50 000 zł to jednak nie jest już takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 15.10.10, 11:44 Tak, 1000lecia, ceny sa praktycznie takie same jak na Basztowym, w obu przypadkach za garaz trzeba doplacic, na Basztowym miejsce postojowe na terenie tez kosztuje (nie na terenie mozna w obu parkowac za free - z trudem oczywiscie). Sa oczywiscie jeszcze tansze mieszkania w Katowicach ale w dzielnicach poludniowych, wiec tu juz Basztowe na plus jest. Debowe Tarasy z wyprzedaza koncowki mieszkan tez sa gdzies w granicach 4500-5000zl.. Po prostu Basztowe powinno byc obiektywnie tansze i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowo Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 83.143.100.* 15.10.10, 17:08 A gdzie to niby ceny podobnych mieszkań czyli poniżej 50m2 w Dębowych Tarasach są za 4500-5000 zł? Mieszkania bez balkonu za około 5200 zł - owszem. Gdyby tak było sam chętnie bym zamieszkał blisko SCC. Co do 1000-lecia to z tego co mi przekazano w biurze, tam miejsce postojowe jest obligatoryjne, a z tego co wiem na Basztowym logicznym jest wziąć parking lub garaż, ale przymusu niema. Widzę tu zatem drobną choć bolesną różnicę tym bardziej, że na wstępie musimy w Katowicach zapłacić 4900-5000 zł za metr. Że Basztowe mogło by być tańsze, z tym się zgadzam, klucz w tym by argumentując przekonać dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przyszly Lokator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 85.14.109.* 09.11.10, 00:31 Do "obserwatora": Mam mieszkanie na „osiedlu basztowym” (tak przy okazji dla osób oceniających liczbę sprzedanych mieszkań po firankach-nie posiadam takowych :), planuje wprowadzić się dopiero w następnym roku. Jednak przebywam na osiedlu prawie każdego dnia, dlatego w miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na Twoje pytania i wątpliwości: > zasłania się kryzysem to raczej wina zachłanności deweloperów "Kryzys" na rynku pierwotnym to bolączka nie tylko ŚTB i "osiedla basztowego", nie trzeba daleko szukać by zauważyć jakie problemy ze sprzedażą nowych mieszkań mają deweloperzy, chociażby w Katowicach. Nie zapominaj, że w dużej mierze wpływ na ceny mieszkań na naszym rynku mają Banki, które nie pozwalają na zbytnie obniżanie cen, gdyż same decydują o granicy rentowności inwestycji, niestety często nie ma ona zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością :/ >półtora roku temu zgodnie z ofertą na ich stronie mieli spr > zedane i zarezerwowane prawie 80% mieszkań, a teraz okazuje się, że mają 3 loka > torów - czy taki deweloper jest godny zaufania? W okresie o którym piszesz akurat szukałem mieszkania i masz racje, wtedy jeszcze na stronie www osiedla były informacje o rezerwacjach, jednak zapewniam Cię, że nigdy nie było ich więcej niż z 30 na 81 lokali. Pamiętam doskonale z czego wybierałem :) Nie mam pojęcia ile faktycznie zostało sprzedanych, w mojej turze podpisanych zostało kilkanaście aktów notarialnych, ile we wcześniejszej i późniejszej tego nie wiem. Przejdźmy jednak do rzeczy, nie mam zastrzeżeń natury prawnej, mieszkanie zostało bezwarunkowo i bezciężarowo wydzielone, została utworzona odrębna księga wieczysta dla lokalu. Posiadam już akt notarialny, który został podpisany z opóźnieniem wynikającym niestety głównie z winy Banku, jednak deweloper informował na bieżąco o sytuacji przedstawiając na moja prośbę stosowne dokumenty. Mało tego, wziął na siebie pełną odpowiedzialność za opóźnienie. W tej materii jestem w pełni usatysfakcjonowany. Na dzień dzisiejszy według mojej oceny jak najbardziej godny zaufania. >dlaczego budowali w tak mało at > rakcyjnym miejscu na podmokłych terenach? ziemia tam była tania i uzbrojona ale > jakoś tych oszczędności nie widać w końcowej cenie W kwestii atrakcyjności trudno mi się wypowiadać, kwestia natury i gustu. Ja wole te dwa bloczki w niskiej zabudowie wśród kilku kamienic gdzie jest zdecydowanie spokojniej , niż sporo droższe bloki przy SCC, gdzie wiecznie jest ruch i hałas. Jednak znam takich, którzy mają wręcz przeciwne upodobania ;) Nie wiem co znajdowało się w tym miejscu zanim wybudowano osiedle, całkiem prawdopodobne, że były tam jakieś podmokle tereny. Jednak nie ma to najmniejszego wpływu na obecny stan gruntu. Domyślam się, że łączysz to z opowieściami o zalewanych garażach. Chciałbym Cię uspokoić :) Mam tam mieszkanie od początku (umowę podpisałem przed oddaniem pierwszych mieszkań) i tylko raz zdarzyło się, że w garażu zalegała woda, jednak przyczyną był problem z odpływami oraz pompą i nie miał nic wspólnego z wodami gruntowymi. Wprowadzono odpowiednie poprawki i od kilku miesięcy, mimo sporych ulew i nawałnic, nie było tam nawet kropli wody,. Również wilgotność powietrza wewnątrz jest w normie. Cena. Dla mnie prosta sprawa, miałem do wyboru, w zbliżonej cenie za metr kw. mieszkanie z rynku wtórnego w bloku z wielkiej płyty w Katowicach lub nowe na „Basztowym”. Jak się teraz okazało również koszty utrzymania, wody i ogrzewania bardzo mile zaskoczyły i są znacznie niższe niż na blokowiskach w Katowicach. Swego czasu odwiedziłem wszystkie nowe inwestycje w okolicy (głównie w Katowicach) i Basztowe było najatrakcyjniejsze cenowo. W wielu przypadkach deweloper kusił atrakcyjną ceną a na miejscu czekało tylko rozczarowanie, w podanych kwotach nie uwzględniano udziału w gruncie, drodze, obowiązkowym miejscu parkingowym albo wręcz podawano cenę netto za metr. Nie wspominając już o jakości wykonania, użytych materiałach czy ustawności mieszkań. Przyznam, że nigdy nawet nie brałem pod uwagę, że mógłbym wyprowadzić się z Katowic, gdzie żyję od urodzenia i gdzie pracuję, jednak "Basztowe" skusiło mnie jakością wykonania(zachęcam do odwiedzenia osiedla), ustawnością mieszkań (mądrze zaprojektowane) i właśnie ceną. Jak dotąd nawet przez moment nie żałowałem tej decyzji. > tutaj jest filmik m.in z okolicami basztowego od 1:08 - super widok na punk sku > pu złomu i przepięknie wymalowane znaki: swastyki i Ruchu to tak na powitanie, > żeby było wiadomo kto tu rządzi Przyznam, że zanim zdecydowałem się na kupno mieszkania również miałem obawy i obiekcje odnośnie okolicy. Minęły po kilku wizytach :) A teraz czym więcej przebywam na osiedlu tym bardziej mi się tu podoba. Teren dookoła jest systematycznie rewitalizowany, zamontowano nowe lampy uliczne (podobne do tych wewnątrz osiedla), postawiono nowe płoty, zauważyłem też regularne wizyty służb sprzątających oraz zajmujących się zielenią, robi się przyjemniej :) W planach jest jeszcze rewaloryzacja kamienic. Starałem się przedstawić fakty, jednak zdaję sobie sprawę, że wiele osób potraktuje moja wypowiedź jako subiektywną ocenę właściciela, dlatego naprawdę zachęcam do odwiedzenia osiedla i osobistą ocenę :) Nowi sąsiedzi zawsze mile widziani ;P Pozdrawiam Przyszły Mieszkaniec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 09.11.10, 09:20 > "Kryzys" na rynku pierwotnym to bolączka nie tylko ŚTB i "osiedla basztowego", > nie trzeba daleko szukać by zauważyć jakie problemy ze sprzedażą nowych mieszka > ń mają deweloperzy, chociażby w Katowicach. w nowych na tysiacleciu niewiele juz pozostalo a na basztowym jak tak dobrze policzyc to sprzedalo sie moze z.. 15 mieszkan? Cos musi byc na rzeczy.. a to cos to pewnie cena (obnizona ostatnio) i okolica. Moze jak odnowia kamienice do okola (a tego poza jedna to chyba nie ma w planie) to jakos ruszy sprzedaz.. Ale z ciekawosci zapytam - jakie sa koszty utrzymania miesiecznie? > Cena. Dla mnie prosta sprawa, miałem do wyboru, w zbliżonej cenie za metr kw. m > ieszkanie z rynku wtórnego w bloku z wielkiej płyty w Katowicach lub nowe na > 8222;Basztowym”. pytanie ile mieszkanie na basztowym bedzie warte za 3-4 lata kiedy tez juz bedzie rynkiem wtornym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.piekary.net 16.11.10, 18:42 Kupię te mieszkanie kiedy zejdą do ceny na poziomie 3800 ... w innym wypadku wybiorę blokowiska .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 89.174.197.* 16.11.10, 21:05 tutaj masz po 3.800 bez czekania www.ssm.siemianowice.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.piekary.net 17.11.10, 16:14 Bardzo dziękuję . Ich oferta bardzo ciekawa , dodatkowo przysługuje garaż w cenie lokalu . Jutro poznam bliższe szczegóły . Pozdrawiam , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkani Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.10, 20:45 > tutaj masz po 3.800 bez czekania > www.ssm.siemianowice.com/ Na tym polega wolny rynek i prawo wyboru. Ale albo ja zle czytam, albo informacja jest nieaktualna. "SSM rozpoczyna budowe"! 3800 zl za metr to ciekawa cena, oby nie skonczylo sie tak jak w Debowych Tarasach gdzie klienci podpisywali aneksy ze znaczna podwyzka za metr - w majestacie prawa - bo drastycznie wzrosly wtedy koszty materialow i stawki za godzine. Oby tym razem inaczej sie to skonczylo. Wrodzony sceptycyzm kaze mi watpic w ta oferte, z tym ze zaznaczam, ja juz nie szukam, bo mam i zupelnie inaczej patrze na ten rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 89.174.197.* 22.11.10, 23:04 nie wiem dokładnie na jakim jest etapie budowa bo tak jak piszesz to ogłoszenie "rozpoczyna"nie zmieniają od początku bo już budynki stoją i na dniach będzie się można spodziewać pierwszych lokatorów a co do cena z ogłoszeń w portalach wynosi 3815/m2 co do rzeczywistej ceny to może wypowie się ktoś kto chociaż zadzwonił do SSM. Co do cen na Basztowym to uważam, że są naprawdę nieadekwatne to ich wartości, zresztą chyba nie ja tak uważam świadczy o tym obłożenie. Mam teraz porównanie do Krakowa, bo brat się tam przeprowadza i kupił miesiąc temu nowe mieszkanie w stanie deweloperskim za 6 tys./m2, w cenie duży 12m2 balkon w części mieszkań ma 25m2 i na trzech ostatnich dodatkowo przeszklony z widokiem na Kraków i Tatry z bardzo dobrą infrastrukturą i komunikacją 100m przedszkole 500m uniwersytet 2 km Wawel winda od 4 piętra przeszklona z widokiem na Tatry, z okien widok na plac zabaw i trawniki a nie ulice i walące się kamienice. Jak się teraz to zestawi to Basztowe wygląda jak dom w czarnej d.... smutne ale prawdziwe. Basztowe od dłuższego czasu z tego co obserwuję prowadzi agresywną politykę marketingową -dużo ogłoszeń w portalach i bilbordy reklamowe w Katowicach a efekt jak widać mizerny. Pokuszę się o prognozę i powiem tak do czasu jak Basztowe sprzeda 30% swoich lokali SSM będzie miało 100% obłożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsewator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 89.174.197.* 22.11.10, 23:06 www.szybko.pl/1134937 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 89.174.197.* 25.11.10, 17:58 no i mamy promocję Basztowe zaczyna mięknąć !!!!!!!!!!!!!!!!!!KUPUJĄCY NIE PŁACI PROWIZJI!!! NOWA NIŻSZA CENA DO KOŃCA 2010 ROKU- TYLKO 4 290 ZŁ/M2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!Polecamy!!!!! dom.gratka.pl/tresc/397-30450017-slaskie-siemianowice-slaskie-michalkowice.html#b87cd666f8f6fbd8,1 w przyszłym roku spokojnie dojadą do 3800 czyli ceny ofert konkurencji w atrakcyjniejszej lokalizacji, potem w zależności od efektów jak będą czekali dalej to się doczekają aż hiszpanie z Fasingiem wejdą na rynek z budową tanich mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 95.154.230.* 11.01.11, 17:20 Oferta zaczyna byc interesujaca. Zastanawiam sie tylko dlaczego nie wszystkie latarnie swieca sie na osiedlu i dlaczego zjazdy do garazy nie sa ogrzewane, a mialy byc. Czy to powod do niepokoju? Mysle ze wszyscy uznamy to osiedle godnym polecenia gdy wszystko bedzie dzialalo jak nalezy, na razie mam pewne opory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 12.01.11, 09:56 Ze niby dzialajace latarnie i podgrzewany wjazd spowoduja, ze to osiedle zacznie byc pozadane? Nie wydaje mi sie. Byla promocja 4290 ale watpie czy sie w tym czasie sprzedalo chociaz jedno mieszkanie.. ps. okolica dalej nie jest zrewitalizowana.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doMarcina Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.rev.rootvps.pl 12.01.11, 22:13 Marcinie, strasznie czepiasz sie tej okolicy. Nie wiem czy nie odpowiadaja ci mieszkancy czy tez brak nowiutkich elewacji na okolicznych kamienicach. Czy latarnie cos zmienia i podjazdy, sam nie wiem ale moze bedzie sympatyczniej. Natomiast wokol basztowego nie jest zle, a raczej wszystkie twoje posty opieraja sie na tym ze jest zbiornica zlomu, ze wg ciebie za drogo bo to, ze tamto. Nudne. Z ciekawostek, nie widzialem natomiast oznaczen klatek, choc byc moze numery sa juz za drzwiami do klatek schodowych, tego nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: 195.200.212.* 13.01.11, 07:55 Ja nic o skladnicy zlomu nigdy nie pisalem, jakby kto inny tego nie napisal to bym nie wiedzial, ze takie cos tam jest. Zaliczasz to do plusow okolicy? Mysle, ze w ciagu tych 200 postow juz zostalo kilka razy podsumowane, ze okolica to nie jest plus, wiec w tym temacie nie ma juz co dodawac, pozostaje sie skupic na tym jak wygladaja fakty i obietnice z poczatkow budowy. Mialy byc nowe elewacje na starej kamienicy z baszta czy nie mialo byc?A nie ma.. fakt czy nie fakt? Wiec sie powtorze z moja od dawna podtrzymywana opinia na temat Basztowego (ktora jest wbrew pozorom POZYTYWNA) - bloczki ladne, uklady mieszkan ladne, lokalizacja nieladna. A jak to mawiaja agenci nieruchmosci - liczy sie lokalizacja, lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja. Wiec osiedle sie sprzeda jak sie znajdzie kompromis miedzy lokalizacja a cena, jak na razie chyba tego kompromisu ciagle nie ma.. a przynajmniej tak mi sie wydaje no bo w innym przypadku dlaczego nie ma sprzedazy i tyle wolnych mieszkan skoro reszta rzeczy jest na plus? Jestem pewien, ze jakby Basztowe powstalo w otoczeniu np. kawalka parku to juz dawno by sie sprzedalo i to za cene pierwotna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.play-internet.pl 30.01.11, 23:31 A wiecie po co park? żeby można z pieskiem iść się wysr... Ha Ha Ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaS Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.static.as29550.net 31.01.11, 08:34 Trzeba byc wyjatkowym prostakiem, zeby wpasc na tak idiotyczny pomysl.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.play-internet.pl 14.02.11, 00:35 no to gzie ma mój pupil się wydalać na klatce schodowej czy parkingu? a tak wybiega się w parku zwali kupę i do domku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.3s.pl 03.06.11, 10:30 z tego co ja słyszałem balkon na Basztowym jest nie odpłatny, a biuro sprzedaży odwiedziłem na początku maja . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.10, 20:32 Marcinie, Rzeczywiscie koszty miesieczne sa spora zaleta tego obiektu. U mnie bez kosztow energii elektrycznej jest to kwota ok. 200 zl (woda, ciepla woda, utrzymanie osiedla, sprzatanie, wspolna energia, wywoz smieci itp.). Zas co do wartosci za 3-4 lata... Z pewnoscia cena na basztowym bedzie podobna do dzisiejszej, gdzie dla porownania analitycy spodziewaja sie spadku cen mieszkan z wielkiej plyty i tych wybudowanych przed 2000 rokiem. Mysle ze to bedzie tak, wokol basztowego wyglad otoczenia sie poprawi, bo mozliwa jest chyba tylko taka opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 19:14 Interesuje mnie, czy ktos, kto już mieszka zna obecny stan prawny tej nieruchomosci ? Czy te osoby maja juz akt notarialny z wpisem do księgi wieczystej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 19:00 Tak, nawet ja mam podpisany akt notarialny. Z całą pewnością we wrześniu podpisywało go kilku lokatorów. Co do stanu prawnego, nie wiem co cię interesuje, ale skoro bank kredytujący dewelopera zadbał o to by każda z zainteresowanych osób mogła podpisac akt - chyba jest conajmniej nieźle. Chcesz poznać opinię nt. osiedla od kogoś kto tu mieszka? Nie czytaj całego forum (chyba że masz czas) lub odwiedź osiedle, co wymaga chwilki cierpliwości, bo trafić domofonem na będącego w domu lokatora nie jest może najłatwiej, ale ja sam moge szczerze opowiedziec i o korzyściach z tego lokum, jak i grzeszkach ŚTB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: osiedle Basztowe Siemianowice IP: *.tys15.1000lecie.pl 31.07.10, 11:35 Mozecie mi cos napisac o ulicy pocztowej w siemianowicach ? Jest to spokojna dzielnica ? Odpowiedz Link Zgłoś
castelia.com.pl Oferta Zarządca 14.08.10, 19:53 Zapraszamy właścicieli do zapoznania się z naszą ofertą zarządzania nieruchomością. Szczególnie dlatego, że na Państwa osiedlu nie było wyboru zarządcy przez właścicieli, ale przez dewelopera. Prosimy o kontakt na biuro@castelia.com.pl Serdecznie zapraszamy Zespół Castelia Odpowiedz Link Zgłoś