rpg-1 27.01.04, 23:24 Mam pytanko , czy ktoras z was wie w jakiej sieci sklepow moge dostac sloiczki Gerbera ? Moje dziecko je Heinza w miare dobrze ale podczas pobytu w Polsce sprobowala Gerbera i to bylo szalenstwo , podwojne ilosci . Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_rn Re: Gerber - Toronto 27.01.04, 23:40 Ja Gerbera nie widzialam od lat - kiedys byl w Shoppers Drug Mart, ale teraz juz nie ma. Inna rzecz - tutejszy Gerber to nie to samo co w Polsce. Inne dania i w ogole o wiele ubozszy asortyment - pewnie zdazylas sie zorientowac po Heinz. Gerber byl taki sam. Ja bedac w Polsce w 2002 (wtedy syn jeszcze jadl sloiczki) dostawalam oczaplasu Tutaj to by bylo raczej niemozliwe Pozdrowienia, AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
rpg-1 Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 00:02 Oh jak smutno , te deserki owocowo - smietankowe z muesli - pycha .Czego tu szukam zawsze oferta ubozuchna , nikt w domu nie chce wierzyc, proszki do prania (plamy sa chyba nawet bardziej wyrazne ) odplamiacze , wybielacze itd .Dobrze ze chrupki kukurydziane znalazlam ! Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 02:16 aga_rn napisała: > Inna rzecz - tutejszy Gerber to nie to samo co w Polsce. Inne dania i w ogole > o wiele ubozszy asortyment - pewnie zdazylas sie zorientowac po Heinz. Gerber > byl taki sam. Nie wiem czy w Kanadzie i USA jest tak samo, ale tutejsze Gerbery maja o wieeele wiekszy asortyment niz w Polsce. Te z Polski faktycznie sa troche inne, maja tez inne smaki i konsystencje (Alexandrze bardzo smakowaly) ale zawartosc soli, cukru i innych przypraw jest oszalamiajaca. Tak na marginesie: sloiczkowe jedzonko Heinza zawiera genetycznie modyfikowane skladniki Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 14:54 Nie ma teraz Gerbera w Kanadzie. Jeszcze jak moj straszy syn byl maly (9 lat temu) byl. Pozniej wynikla jakas afera, ze te sloiczki nie spelniaja jakis tam norm i Gerber sie wycofal. Zwracli nawet pieniadze rodzicom urodzonym w jakims tam okresie. Moj syn sie lapal, ale nie skorzystalam, bo nie chcialo mi sie wyrabiac SIN dla niego. Jest Heinz, President Choice i jeszcze dwie czy trzy inne mniej znane firmy. Dostepne tylko w pewnych sklepach. My tez uzywamy tylko Heinz. Jak chcesz troszke lepszy wybor to wybierz sie do drozszego sklepu typu A&P lub Dominion. Np. trzymaja tam blubery pie, banan z jabkiem i kaszka i pare innych, ktorych nigdy nie spotkalam w aptecy czy No-Frils. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 14:55 edytkus napisała: > Tak na marginesie: sloiczkowe jedzonko Heinza zawiera genetycznie modyfikowane > skladniki > To chyba byl Gerber i dlatego musial sie wycofac z Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
rpg-1 Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 18:05 O genetycznych modyfikacjach nic nie znalazlam ale nie wykluczam bo sama widze ile tu zmienionej zywnosci . wydaje mi sie ze skoro jest tylko Heinz i Pres. choice to lepszy ten pierwszy , fakt ze jezdze po roznych sklepach zeby miec duzy wybor w domu , na szczescie juz nie dlugo zaczne dawac malej normalne jedzenie jesli tu takie istnieje .Szukalam Gerbera ba zawsze lepsze sa produkty firmy produkujacej dla konkretnego konsumenta np dzieci niz firma prod. 'wszystko '. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 22:20 ma.pi napisała: > edytkus napisała: > > > Tak na marginesie: sloiczkowe jedzonko Heinza zawiera genetycznie > modyfikowane > > skladniki > > > > To chyba byl Gerber i dlatego musial sie wycofac z Kanady. Niestety chodzi o Heinz'a. Gerber po protestach przeszedl na zywnosc bez GM skladnikow. Nie pisze z domu i nie moge szukac na internecie ale moze potem uda mi sie odnalezc link do odp. strony. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Gerber - Toronto 28.01.04, 22:26 Na wszelki wypadek gdyby nie udalo mi sie znalezc linka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=9065638&v=2&s=0 (informacja o Gerberze w ww watku jest nieaktualna) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gerber - Toronto 29.01.04, 15:03 Edytkus, z tego linku co podalas to wynika, ze jedynie w kaszce nr. 2 znalezli jakies skladniki modyfikowane. Za to zaskoczyla mnie lista mieszanek mlecznych dla niemowlakow, ktore zawieraja takie skaldniki. Wiekszosc, ktore mozna tutaj dostac. I pytanie czy ta lista stwierdza, ze dany produkt stale zawiera te modyfikowane skaldniki, czy to byla tylko jakas partia, ktora akurat miala to. Nie chce tu udowadniac wyzszosci jednej firmy nad druga, tak tylko sie zastanawiam na ile takie badanie jest miarodajne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Gerber - Toronto 31.01.04, 01:26 ma.pi napisała: > Edytkus, z tego linku co podalas to wynika, ze jedynie w kaszce nr. 2 znalezli > jakies skladniki modyfikowane. Za to zaskoczyla mnie lista mieszanek mlecznych > dla niemowlakow, ktore zawieraja takie skaldniki. Wiekszosc, ktore mozna tutaj > dostac. > Niestety w moim komputerze oprocz outlooka nic nie dziala i wszystkie linki (a te o zywnosci modyfikowanej, z ktorych pochodza wczesniej podane fragmenty, specjalnie wpisalam do ulubionych) przepadly > I pytanie czy ta lista stwierdza, ze dany produkt stale zawiera te modyfikowane > > skaldniki, czy to byla tylko jakas partia, ktora akurat miala to. Te listy (w internecie jest wiecej) wskazuja produkty STALE zawierajace GM skladniki. > Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gerber - Toronto 29.01.04, 16:57 I tak jeszcze jedno na temat modyfikowanego i niemodyfikowanego jedzenia. Wlasnie przegladnelam strone internetowa Gerbera i Heinza. I jedna i druga firma ma dwie linie. Normalne jedzonko i organiczne jedzonko. Przy tym drugim jest napisane, ze uzyskuje je sie z naturalnie wyprodukowanych i przetwozonych sorowcow. A co z tymi nieorganicznymi produktami? Z czego sie je produkuje? Na polskiej stronie Gerbera jest to samo. I np. czytam na tym forum, ze Gerber to ma wyselekcjonowane uprawy itd. i wszystko w sloiczkach jest zdrowe. We wszystkich sloiczkach czy tylko w tych drozszych (organicznych). Ja akurat osobiscie nie wierze, ze te "regular" jedzenie dla dzieci, nie wazne z jakiej firmy, to jest z tych super duper upraw i nic chemii nie zawieraja. Przynajmniej takie wnioski sie nasuwaja jak sie czyta wypowiedzi producentow. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rpg-1 Re: Gerber - Toronto 29.01.04, 18:12 Czesc Normalne jedzenie produkuje sie z upraw prowadzonych metodami powszechnie stosowanymi czyli najpierw przygotuje sie glebe przez oranie itd oraz nawozenie nawozami mineralnymi ( sztucznie skompomowanymi) , potem sie sieje czy tez sadzi , podczas procesu wzrostu zabezpiecza sie przed szkodnikami i chorobami stosujac srodki ochrony roslin .Po zbiorze mozna tez do powstalych produktow dodac nieco chemi zeby przedluzyc termin przydatnosci .Jesli chodzi o zwierzeta do podaje sie im sztuczne dodatki , witaminy a nawet hormony zeby szybko i zdrowo rosly a jak choruja to rozne leki , sa oczywiscie okresy karecji zeby mogly to wydalic ale wszystkiego sie nie da.Mieso jest tez czesto moczone lub nastrzykiwane roznymi substancjami przedluzajacymi jego trwalosc lub poprawiajacymi kolor. Do paszy kur niosek dodawane sa poprawiacze koloru zoltka , sztucznie mamy tak "jaja ze wsi". I tak dalej .......Sa normy dopuszczalnych substancj ale roznie bywa z ich stosowaniem stad afera za afera.To jest normalna zywnosc.Zywnosc dla dzieci jest z gospodarstw spelniajacych normy , czyli uzywajacych wszystkiego odpowiednio , maja wiec troche gorsze plony hahaha wiec musi byc drozsza. Zywnosc organiczna czyli ekologiczna jest produkowana na srodkach pochodzenia biologicznego , nieprzetwozonych, odrzuca sie chemie weterynaryjna , rolna i spozywcza. W praktyce wyglada to tak ze zamiast worka nawozow stosuje sie obornik czy kompost ,zamiast sr ochrony roslin tzw biologiczne pulapki lub naturalnych wrogow ... itd itp. Dlatego Polska ma byc taki wielkim producentem zywnosci ekologicznej do UE - u nas caly czas byla ekologia bo brak pieniedzy na nawozy..Rozpisalam sie strasznie ale to tylko skrot , duzo jezdzilam po takich uprawach i zakladach ,mysle ze to co widzialam uspokoilo mnie na tyle ze podaje sloiczki z czystym sumieniem bo na pewno nie bedzie bezpieczniej zrobic z warzyw i mies supermarketowych o normach dla doroslych.Oczywiscie jest na to rada , rodzina na wsi , prosiaczek , kurki i warzywka z wlasnego zagonka . Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Gerber - Toronto 29.01.04, 19:17 Wszysto fajnie, tylko skad oni biora niezanieczyszczone powietrze nad tymi uprawami? I chyba jednak taki czysty ekologicznie region to szybciej sie znajdzie w Kanadzie lub USA gdzie sa regiony niezamieszkale przez ludzi i przemyslu brak. Ok, a odpowiedzi dalej nie ma, co wykorzystuje sie do produkcji normalnych sloiczkow a co do tych organicznych. Bo z tego co piszesz to wychodza mi te organiczne. Bo jezeli to sa te normalne, to wtedy z czego produkuja organicze? Produkty z Marsa biora? Pozdr. P.S. To sa moje takie sobie czysto akademickie rozwazania. Odpowiedz Link Zgłoś
rpg-1 Re: Gerber - Toronto 29.01.04, 20:11 Przeczytaj jeszcze raz moj post , do produkcji normalnych sloiczkow bierze sie warzywa i owoce oraz mieso z gospodarstw uprawianych przy uzyciu tych wszystkich sztucznych srodkow ale w scisle przestrzeganych dawkach i nie konserwowanych sztucznie tylko termicznie a do produkcji organicznych bierze sie wszystko z gospodarstw prowadzonych met ekologiczna czyli np zamiast nawozow z worka stosujemy obornik czyli po prostu kupe ze sloma (to jest nawet bogatsze niz standartowe nawozy sztuczne ) .To jest oczywiscie uproszczenie . Odpowiedz Link Zgłoś