Gość: kaja IP: *.powersurfr.com 11.02.02, 03:29 Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci. Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi? Dziekuje uprzejmie. kaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 03:33 polecam Stadion 10 lecia - tam znajdziesz wszystko i prawie za darmo A tak powaznie, to po co przywozic cos z Polski skoro na swiecie to samo a nawet lepsze..? Z reszta jesli nie bylas 8 lat to mysle, ze sie troche zdziwisz jak zobaczysz "zmiany"... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 03:43 Gość portalu: kaja napisał(a): > Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci. > Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi? > Dziekuje uprzejmie. > > kaja )) zapomnij o duzych zakupach, ja zazwyczaj kupuje sobie jakis garnitur, pare nylonowych krawatow... damskie ubrania tez sa ladne, stylowe i niedrogie... niestety jakosc materialow jest podrzedna. ---> sklepy typu terranova itd. Widzialem ladne produkty tzw AGD, no ale lodowki ani pralki wiesc ze soba nie bedziesz , ooo bardzo tanie i dobrej jakosci sa ramki do okularow, hmmm ksiazki, troche polskiej muzyki, naprawde nie jest tego wiele.... pochwal sie po przylocie co "nawiozlas" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 11.02.02, 04:05 hmmm no to ja kuchennie- grzyby suszone- musz byc b. szczelnie zapakowane w razie kontroli laduja w smieciach, ziolka, ziolowe rozne specyfiki, i to chyba tyle..... no a nie kulinarnie oczywiscie ksiazki, mnostwo ksiazek, troche plyt z polska muzyka i mase cieplych wspomnien na dlugie wieczory kiedy nie ma z kim pogadac..... bo -"przyjaciele sa daleko, daleko ode mnie... oprocz blekitnego nieba ....." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 04:16 powtorze sie: NAJTANSZE PLYTY JAK I CALA RESZTA NAJTANSZA NA STADIONIE 10 lecia . Plyta CD z kazdym rodzajem muzyki jedyne 10 zl = 2.5$. Pirackie oprogramowanie jedyne 20 zl od windozow przez linuxy i cala reszte... AHAAAAAAAAAAA - dodam ze to wszystko, to nie POLACY sprzedaja, tylko ludzie barrrrrdzo ciemnej karnacji = Murzyni jak i sasiedzi zza wschodniej granicy... Wiem wiem, wielu teraz mysli sobie zle o tym, ale 20 zl za winodoza w porownaniu z 400 zl w sklepie legalnie, noooooooo chyba mi nikt nie powie, ze wybierze ten drugi sposob Moj znajomy z Austrii wiezie z Polski zawsze duzo jedzenia.....twierdzi, ze smaczniejsze, tansze i zdrowsze...... Ja tam wole troche tych austriackich specyfikow Polska kuchnia dobra, ale z pewnym czasem staje sie nudna w potrawach...... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Nic nie - warto IP: *.ipt.aol.com 11.02.02, 04:52 Naprawde nic nie warto - chyba ze mieszkasz w Afganistanie wtedy warto , lub w Wladywostoku wtedy tez warto , nie w zadnej innej sytuacji. Moze jesli chodzi o alkohole , Chopin tam jest tanszy i Belvedere o ile znasz te wodki , bo wiekszasc wielce madrych na tym Forum nigdy ich nie pila. Po z atym polecam ksiazki , choc nie tanie , CD , [w ruskim szmuglowanym wydaniu] naprawde nic wiecej . Nie ludz sie duzymi nadziejami Polska jest droga !!!!!to nie 1984 r . Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzj Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 11:05 ale po co wogle kupowac plyty, przeca jest www.audiogalaxy.com a tam jest wszystko! No moze prawie...tylko okladki trzeba sciagnac i juz plytka gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO STUDENTA ------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:58 dzieki za odpowiedz. no tak, ale polska muzyke i przerozne oprogramowanie to mozna sciagnac przez internet (morpheus chociazby). tak czy inaczej odwiedze stadion 10-lecia moze znajde cos ciekawego - sprzedaja tam jeszcze antyki? (chyba nie, chyba musialabym sie cofnac 40-50 lat w tyl, podojenna polska, wspaniale bazarki, starocie, eh - tak jak na filmach) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek DO STUDENTA ------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 12.02.02, 04:49 Gos´c´ portalu: kaja napisa?(a): > dzieki za odpowiedz. no tak, ale polska muzyke i > przerozne oprogramowanie to mozna sciagnac przez > internet (morpheus chociazby). > tak czy inaczej odwiedze stadion 10-lecia moze znajde > cos ciekawego - sprzedaja tam jeszcze antyki? (chyba > nie, chyba musialabym sie cofnac 40-50 lat w tyl, > podojenna polska, wspaniale bazarki, starocie, eh - tak > jak na filmach) > > po antyki zapraszm na kolo- pieknie jest ino trzeba sie troche znac bo idiote latwo z siebie zrobic :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _j Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 19:05 moj brat przywiozl sobie zone, polecam, jaja sa z nia, ze nie wiem..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roller Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.rasserver.net 11.10.02, 07:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G'day Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:35 Ciekawe jest to spostrzezenie z plytami. Oczywiscie to nie my sprzedajemy ale warto zastanowic sie dlaczego wlasnie u nas jest taki popyt, ze az z "zagranicy" towar trafia na rodzime polki. Osobiscie odradzam tego typu zakupu ktory nie tylko, ze jest KRADZIONY ale rowniez swoja JAKOSCIA zasluzenie okrada pasera nabywce. Czas najwyzszy przestac oszukiwac i byc na kazdym kroku oszukiwanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:55 dzieki za odpowiedz. no tak, wiem ze w polsce jest dosyc drogo, nie to co za dawnych czasow jak to bogaci amerykanie przyjezdzali i sie obkupowali, ha, ha. a jakie garnitury kupujesz, jakie sa ceny? nie tak dawno podobno w polsce szyli garnitury pierre cardina, ktore byly super i bardzo tanie w porownaniu z zagranica - widzialam kilka u znajomych i moge przyznac ze rownaly sie tutejszym po $1000 i wiecej. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G'day DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:49 Szanowna pani, "od widzenia do wiedzenia" droga jest daleka. Garnitury o ktorych pani wspomina sa wykonywane z najtanszych materialow i przestarzalych nici. Jednym slowem jakosc produktu (pomimo prezentacji) nie wiele ma wspolnego z oryginalem za "prawdziwe pieniadze" z czego w ostatnim dziesiecioleciu kraj nasz na cala europe slynie. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 16.02.02, 01:57 Gość portalu: G'day napisał(a): > Szanowna pani, > > "od widzenia do wiedzenia" droga jest daleka. > Garnitury o ktorych pani wspomina sa wykonywane z najtanszych materialow i > przestarzalych nici. Jednym slowem jakosc produktu (pomimo prezentacji) nie > wiele ma wspolnego z oryginalem za "prawdziwe pieniadze" z czego w ostatnim > dziesiecioleciu kraj nasz na cala europe slynie. garnitury nie sa zle, koszule sa fatalne.. trzeba troche zroznicowac... mam pare z Vistuli i nie nazekam, kosztuja okolo $150-$200 za 3-piece, porownywalne w stylu i jakosci tutaj 2-3 razy drozej... aha no i pasuja calkiem dobrze! i sa ladne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.upc-d.chello.nl 11.02.02, 10:28 A ja zawsze przywoze sobie bialy ser. Tu gdzie mieszkam jest niedostepny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO LENY ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:01 dzieki za odpowiedz. na szczescie tutaj jest (Kanada), no ale teskno troche za serkami homogenizowanymi... pamietasz moze o smaku waniljowym, mmmmm. jesli mi sie uda to przywioze tylko mam nadzieje ze sie nie zepsuje przez 9 godzin lotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 192.168.1.* 11.02.02, 10:45 Wszystko jest dosc drogie moze slodycze, sztuka obraz, rekodzielo,ksiazki. Nie polecam techncznych rzeczy drogie i slaba jakosc mimo ze moga miec firmowa nalepke robione w kraju skladane nie zawsze dobrze. Zywnosc szybko sie psuje . Ciuchy, buty nie polecam jakosc nie ta. Raczej niewiele moge polecic. Wez z soba aparat fotograficzny i zrob zdjec albo kamere fajna pamiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Marta.. 11.02.02, 16:10 zauwazylem to co Marta: zywnosc szybko sie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO MARTY----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:51 tak tez myslalam o sztuce - moze wiesz cos wiecej, jakie ceny; glownie to chodzi mi o jakies ladne rzeczy z desy, obrazy, moze wyspianskiego albo kossaka itd, - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo DO MARTY----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 209.226.65.* 11.02.02, 20:59 Gość portalu: kaja napisał(a): > > warto by zakupic jakas anprawde ladna sztuke, bo to co > tu jest (Kanada) to wieje kiczem... to wszystko zalezy gdzie szukasz i za ile - mam na mysli kanade. tu akurat jest wyjatkowo latwo dostac bardzo przywoite malarstwo xix-wieczne choc ceny bywaja nie male. z polski, kazde dzielo sprzed 1945 roku potrzebuje swistka z mks zebys mogla je legalnie wywiezc choc, oczywiscie, mozesz kossaka zwinac w rulon i wpakowac do walizki liczac na to, ze i tak nikt ci nie kaze jej otwierac. ale czy sie warto tak narazac akurat dla kossaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO DODO---------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:05 no ja wlasnie pisze z kanady. mozesz powiedziec gdzie dostac te obrazy. mieszkam w edmonton i niestety ale oprocz 'slodkich' gasek i wilkow to naprawde nic nie ma. chyba zeby poprosic studenta sztuk pieknych o namalowanie kopii... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo inwestowanie w sztuke w kanadzie IP: 209.226.65.* 11.02.02, 21:25 w edmonton mieszka bardzo wielu zamoznych ludzi wiec musi byc rynek na dobra sztuke, nie ma innego wyjscia, tak samo jak w toronto, gdzie mieszkam ja kontakty mozesz uzyskac zarowno przez muzeum jak i lepsze galerie ale tez przez instytucje, ktore urzadaja rozne aukcje np. na cele charytatywne jak w toronto chocby sick kids hospital czy wszelkiego typu lions clubs czy rotary clubs, dobre miejsca na "zaciagniecie" jezyka to rowniez golf clubs - nie zeby tam kupowac sztuke ale zeby spotkac takich, ktorzy kupuja. naprawde wszystko zalezy ile chcesz wydac pieniedzy. ja kupuje grafike. glownie europejska z poczatku xx wieku, no - najdalej do poczatku II wojny swiatowej - to wymaga troche czasu i zachodu zeby wiedziec gdzie, co i kiedy, bo wiele wydarzen jest dosc prywatnych ale jezeli interesuje cie albo jednorazowy powazny zakup, albo stale inwestowanie w sztuke, to warto pomeczyc sie z takim "homework". z moich doswiadczen wynika, ze to przynosi wiecej pozytku niz przywozenie roznych rzeczy z polski, ktore tu czesto moga miec wylacznie wartosc sentymentalna. nie twierdze przy tym, ze sentymentalna wartosc nie ma znaczenia, zabolalo mnie tylko stwierdzenie, ze w kanadzie nie da sie kupic przyzwoitych obiektow - da sie, naprawde milej podrozy do polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: inwestowanie w sztuke w kanadzie IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:53 dziekuje ci bardzo za "otworzenie mi oczu" porozgladam sie za czyms ciekawym lokalnie. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G'day Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:55 Trafne spostrzezenie. Miejmy nadzieje, ze w najblizszej przyszlosci wielu innych dostrzeze nieudolnosc "jakosciowo-cenowa" krajowych "ekspertow" handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student grzegorzj IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 11:15 No wiesz... ale nie ma to jak kupic plyte w Polsce (gdzie CD sa dosc drogie jak na nasza kieszen), do tego kupic ja na najwiekszym bazarze w tym zakatku Europy, malo tego, kupic ja na stadionie, jeszcze malo? - ok - kupic ja od "Murzyna" - nie wnikam skad przyjezdzaja, ale jest ich mnostwo, do tego od Murzyna, ktory wlada naszym ojczystym jezykiem w sposob bardzo mily i troche smieszny dla nasi do tego od Murzyna, ktory przetrwal w Polsce, gdzie panuje przeciez tak wielki rasizm!!! To dopiero wszystko dodaje smaczku calym zakupom :o) Pozniej juz nic innego, jak z takowym zrobic sobie pamiatkowa fotke i chwalic sie na zachodzie, ze w Polsce to juz tez "west" !!!! a "east" zaczyna sie za zelazna kurtyna, ktora teraz przeniesli na nasza wschodnia granice Kupic CD od Ruskich to juz nie takie interesujace i ciekawe... no chyba, ze zloto i futra od Pan, ktore jak sie usmiechna do Ciebie, a na ich twarze padna promienie sloneczne, to potrafia az porazic tym zlotem, ktore maja w jamie ustnej pozdrawiam ........ :o))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
muminek-1 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 12:47 Ja sobie zawsze przywize troszke prawdziwej polskiej kielbaski,pare oscypkow ,konfitury malinowe i borowkowe mojej mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO MUMINKA--------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:07 dzieki za odpowiedz. mmmm, a soczek z czarnej pozeczki... albo dzem z agrestu. pamietam jak moja babcia robila. a najlepsze to byly w polsce dzemy wisniowe/czeresniowe - z calymi duzymi owocami w srodku - palce lizac. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 14:06 Ja ostatnio przywiozlem sobie oplatek i ruskie kalesony ocieplane. Takie fajne, zimowe i niedrogie. Poza tym w Polsce jest za drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ink Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 65.129.36.* 11.02.02, 15:56 Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma). Ja zawsze jeszcze biegam po ksiegarniach i kupuje polskie nowosci. Oprocz tego kosmetyki, a zwlaszcza maseczki, bo mnostwo do wyboru, starczja na dlugo i tutaj takiego asortymentu nie ma (tzn. w takim przedziale cenowym). O, i jeszcze plyty z polska muzyka - najlepsze skladanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 16:33 Boszzzzzz ludzie, zal mi Was... Pewnie biedne wynagrodzenia macie za ta zagrammmmmanica Skoro dla Was za drogo, a tutaj 90 % spoleczenstwa ktore trudno zakwalifikowac do klasy sredniej, ktorej i tak nie ma, zyje, musi jesc, ubrac sie i jakos jest... Zatem moze wroccie do Polski, do domu, wowczas powiecie, ze nie jest za drogo A tak powaznie, to fakt, jak sa przeceny sezonowe w Niemczech czy Austrii to przyznam - jest prawie jak za darmo - sam tam kupuje wszystko. Noooooo ale poza przecenami, to mi nikt nie powie, ze jest taniej niz u Nas... powiedzialbym, ze znacznie drozej.... Szkoda tylko, ze Niemcy maja tak strszliwie zalosny gust ----> bezguscie !!! Kobiety grube i brzydkie, do tego nie potrafia o Siebie zadbac... maja pieniedzy w brod, a wygladaja jak rumuny.......... Polska dziewczyna/kobieta to jednak ma to juz w korzeniach, aby zadbac o Siebie... co widac na codzien na ulicach............... pozdrawiam z Polski....... dokladnie z Bielska, gdzie ostatnio powstaly 4 HIPERMARKETY ---> Achaun, Sarni Stok (Hypernova, Media MArkt), Makro Cash...., i Multikino z kompleksem sklepów... i jakoś ludzi stać na to wszystko... no ale moze sie myle, moze my tylko myslismy ze mamy male zarobki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mineta Do kaji IP: 199.71.64.* 11.02.02, 16:34 Z Polski warto przywiezc krajowe wina owocowe .Jest to produkt bardzo rzadki na swiecie .Po za tym warto jeszcze przywiezc dobre wspomnienia .Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G'day Re: Do kaji IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 02:04 Gość portalu: Mineta napisał(a): > Z Polski warto przywiezc krajowe wina owocowe .Jest to produkt bardzo rzadki na > swiecie .Po za tym > warto jeszcze przywiezc dobre wspomnienia .Pozdrowienia Wina jak mi wiadomo sa tylko z winogron, to tez kazdy inny napoj powinien byc okreslany swoim nazewnictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YYZ Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 16:40 Gos´c´ portalu: ink napisa?(a): > Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie > zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma). Jak to mozna zyc bez srebrnej bizuterii? Dziwni ludzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 16:48 Gość portalu: YYZ napisał(a): > Gos´c´ portalu: ink napisa?(a): > > > Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie > > zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma). > > Jak to mozna zyc bez srebrnej bizuterii? Dziwni ludzie ... Tak, sam sie zastanawiam, szczegolnie bez jakiegos wygibasnego fafla wielkosci dloni, i koniecznie z dodatkiem ze skory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO INK --------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:09 dzieki za odpowiedz. tak, pamietam ze w polsce zawsze byla ladna srebrna bizuteria i szczegolnie bursztyny. nie wiem czy ceny sa nadal przystepne? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.sympatico.ca 11.02.02, 16:38 Miodzio - miod pitny bizuteria srebrna ksiazki jedwab z Milanowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mineta Przywiezscdobre wspomnienia IP: 199.71.64.* 11.02.02, 17:10 Gość portalu: roseanne napisał(a): > Miodzio - miod pitny > bizuteria srebrna > ksiazki > jedwab z Milanowka Miod pitny jest dostepny w sklepach monopolowych jest taki wstretny ze tego swinstwa nie da sie pic .Cala butelke wypil moj pies .Polskie srebro tez jest dostepne w Toronto , polskie ksiazki sa dostepne w polskojezycznych ksiegarniach gdzie je mozemy kupic placac trzykrotnie drozej ; to samo ze srebrem .Jedwab mozna kupic chinski tanszy jak ten z Milanowka na chinskiej dzielnicy w Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Przywiezscdobre wspomnienia 11.02.02, 17:11 Gość portalu: Mineta napisał(a): > Gość portalu: roseanne napisał(a): > > > Miodzio - miod pitny > > bizuteria srebrna > > ksiazki > > jedwab z Milanowka > Miod pitny jest dostepny w sklepach monopolowych jest taki wstretny ze tego swi > nstwa nie da sie pic .Cala butelke > wypil moj pies .Polskie srebro tez jest dostepne w Toronto , polskie ksiazki sa > dostepne w polskojezycznych > ksiegarniach gdzie je mozemy kupic placac trzykrotnie drozej ; to samo ze srebr > em .Jedwab mozna kupic chinski > tanszy jak ten z Milanowka na chinskiej dzielnicy w Toronto. > > Ty , MINETA wylales miod "PITNY"? myslalem ze to nektar dla ciebie w kazdej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.sympatico.ca 11.02.02, 20:55 Dwojniaka nie ma. Pewnie, ze wszystko mozna kupic w chinskiej dzielnicy. Mozna miec erzac, ale po co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja -----------Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:29 dzieki za odpowiedz. na pewno przywioze wspaniale wspomnienia i moc zdjec oczywscie. musze przeciez udokumentowac tyle miejsc z przed lat, z dziecinstwa itd. juz sie nie moge doczekac....!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.02.02, 11:28 O przepraszam!!! Miód pitny rodem z Nidzicy o dżwięcznej nazwie Kopernik jest rozchwytywany przez moich zagranicznych znajomych. Ma bosko miodowy smak, polecam gorąco!!! Dla dzieci polecam zakup odzieży w sklepach Endo od czasu jak kupiłam córeczce mojej znajomej sukienkę to szaleje w temacie ENDO. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 17:21 Najpierw sie zorientuj : co jest w sklepach, co jest Ci potrzebne na tyle , ze bedziesz to wlec z Polski, jak wygladaja ceny i jakosc. Ja tradycyjnie kupuje wedliny, ale zaplastowane w folie, zeby sie dluzej trzymaly, ciagne hehehehe grzybki do Szwecji, czasami jakis ciuszek kupie , a udalo mi sie kupic fajne rzeczy i tanio, jakis kosmetyk niekoniecznie polski czasami zza innej granicy, ale taki , ktorego u nas nie ma( pewne kosmetyki apteczne),ot, tak zeby posluchac jakies nagrania z na kasetkach z dinozaurami, mase prasy babskiej, obowiazkowo MIOD , i jeszcze chleb dorzucam , zebym miaka kromke jak rozpakuje torby i bede glodna.Zawsze sobie obiecuje: tym razem nic nie zabieram, jade elegancka i bez toreb, i zawsze waga na max.)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO KARELII--------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:27 dzieki za odpowiedz. no a czy wiesz cos na temat futerek, czy goralskich kozuchow. pameitam jak w latach 80-tych w poslce byly popularne kurtki z futra lamy - z przyjemnoscia bym taka teraz kupila, tylko nie wiem czy sa i ile kosztuja; w sumie, nie jestem pewna czy w 80-tych byly to kurki rodzimej produkcju czy tez przywozone z Turcji? No a zakopianskie kozuchy? pzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
karelia aha, alkohol 11.02.02, 17:23 jesli bedziesz chciala kupic alkohol, nie kupuj w sklepie. Kup na lotnisku, sa rozne ceny, promocje i czasami za smiesznie niska cene mozna cos kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.telia.com 11.02.02, 17:38 Ach, Boze Swiety! Wszystko! Kosmetyki, apteka, ziola, wyroby srebrne, slodycze, alkohole, suszone grzybki, mak, galaretki, smietanka, nadzienie do ciast, serniki, makowce, prasa, ksiazki, plyty, ciuszki z bazaru ruskiego na stadionie, tapety, zamki do roweru, kalendarze, plyny do zmywania Ludwik, kostiumiki kolorowe i szale-czapki z futerkiem na szyje! Raz walizka poleciala a mnie juz nie chcieli wziasc do samolotu z powodu nadwagi (nie mojej) ale bagazu! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia TOLAAAAA 11.02.02, 17:43 kobito, daj sobie na wstrzymanie, przeciez calej Polski w walizce nie przewieziesz!)))Po kiego grzyba potrzebny Ci LUDVIK, do zmywania???? tu sa tez dobre plyny do garow.A na WSZYSTKO to jej pieniedzy nie starczy, bo ceny sa delikatnie mowiac wysokie, za wysokie w stosunku do danego towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: TOLAAAAA IP: *.telia.com 11.02.02, 17:51 Ludwika lubie bo jest w malutkich buteleczkach z takim koreczkiem wysuwanym i o zapachu mietowym! Pewnie, ze wyjezdzam "gola", rodzina musi mi dac pieniadze na kawe z serniczkiem na lotnisku, bo ja juz nic nie mam... Acha, jeszcze dorzuce tran islandski o zapachu mietowym. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: TOLAAAAA 11.02.02, 18:09 no ten tranik kobito to ja musze chyba tez wciagnac na liste, chociaz ten naturalny tez mi smakuje niam niam. Aha kupuje witaminki, preparaty z Herbapolu . Odpowiedz Link Zgłoś
behemotka Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 19:02 Zdecydowanie skorzane zakopianskie kapcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 209.226.65.* 11.02.02, 19:14 narmalne zapalki w pudelkach. eiercognac polski zwany advocat - holenderski bols jest to niczego. oscypki pod warunkiem, ze pies na lotnisku nie da rady wywachac. ksiazki, plyty, kosmetyki - wszystko to mozna dostac w lokalnych sklepach, czesto w lepszym wyborze niz w polsce jak twierdzi rodzina lub znajomi, ktorzy nas tu odwiedzaja wiec nawet jesli ceny w polsce sa ciut nizsze - po diabla sie meczyc z pakowaniem i wleczeniem przez ocean. podobnie suszone czy marynowane grzyby chyba, ze sie je dostanie w prezencie od kogos w polsce. to samo z wyrobami herbapolu. ja najczesciej dostaje tyle upominkow (z ktorymi potem czesto nie wiem co zrobic, niestety), ze sama sobie juz niewiele kupuje, bo i tak nie bardzo jest co. nie dlatego, ze polska taka siermiezna ale glownie dlatego, ze powoli w wiekszosci krajow jest to samo z wyjatkiem pamiatkowych t-shirts z inna nazwa geograficzna. baw sie dobrze w polsce i narob duzo zdjec, pieniadze wydasz na odbitki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 192.168.1.* 11.02.02, 19:11 pol litra - w kanadzie tylko sprzedaja w butelkach 0.75 z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 19:52 Ja przywiozlem babci taki fajny rozaniec, poswiecony podobniez na Jasnej Gorze, a kumplom dwie flaszki Zubrowki. Wszyscy byli bardzo zadowoleni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola do kai IP: *.telia.com 11.02.02, 21:25 Czy u was nie jest teraz noc? Czy ty nie spisz? Czy moze macie dzien? Jestem z natury ciekawska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: do kai IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.02, 21:38 ja podobnie jak Tola w drodze powrotnej zabrac sie nie moge bo mam tyle bagazu.kupuje krakowska sucha(nie zepsuje sie),konserwy mielonki ktore b.lubie a tu nie ma takich,sernik instant(tutaj nie ma sera),kisiele,galaretki,chetnie przywiozlabym ogorki kiszone bo tu sa drogie(21koron-ok 10 zl) i musze jechac po nie do az do Kopenhagi.za slodyczy michalki,czekolady wedla truskawkowe oraz ....e moge wypisywac jeszcze dlugo .ciuchow nie oplaca sie juz kupowac po pierwsze ze sa drozsze niz tutaj, a po drugie jakos w Danii poprawila sie sytuacja w tej branzy, i mozna tutaj kupic przyzwoite ubrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.eszcz Do Selmy z Danii ! IP: *.netcom.ca 11.02.02, 21:51 A czy macie dobre pierogi w Danii? Jesli nie, to mozna sobie przywiezc taka maszynke ze soba, gdyz w Polsce sie teraz takie juz pojawily. Sa one bodajze produkowane w Australii, ale glowy nie dam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: Do Selmy z Danii ! IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.02, 22:39 Gość portalu: l.eszcz napisał(a): > A czy macie dobre pierogi w Danii? Jesli nie, to mozna sobie przywiezc > taka maszynke ze soba, gdyz w Polsce sie teraz takie juz pojawily. Sa one > bodajze produkowane w Australii, ale glowy nie dam ... pierogi mamy jak sobie sami ulepimy,gorzej z serem ale tez sobie radzimy z zsiadlego mleka robimy.ja pierogi rzadko robie ,a Ty masz taka maszyne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: do kai IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:55 jest akurat 1:55 po poludniu (edmonton, kanada); siedze w pracy i od czasu do czasu sprawdzam Forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DZIEKUJE!!!! IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:31 dziekuje wam wszystkim za wspaniale rady. jak wroce to postaram sie napisac jak i co i ile itd - rady dla nastepnych podrozujacych. ale jade dopiero w koncu kwietnia.... pozdrowienia kaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sznake Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.02, 23:04 Ja tez lubie antyki ale ze na originalne mnie raczej nie stac wiec znalazlam malarke w Krakowie, ktora skopiowala mi juz kilka obrazow C.Moneta, P.Cesanne itd, za naprawde male pieniadze.Aczkolwiek aby przewiezc te obrazy bez problemu przez granice moja malarka byla uprzednio w muzeum u kustosza i obrazy maja pieczatki oraz dokumenty za niewielka oplata.Mam hopla na punkcie obrazow i znajomi zawsze je podziwiaja.Kupuje tez piekna srebrna bizuterie,przyprawy , plyty i koszule Pierr Cardin dla mezusia Niemca.A swoja droga to student ma racje.Niemki maja portwele wypchane kasa ale gustu zero.Mlode dziewczyny z pryszczami na twarzach i grubych tylkach, ktore wpychaja w ciasne, drogie spodnie, ale to juz i tak ich nie ratuje.Przepraszam ,jednak w duzych miastach mlode i juz nie tak mlode Niemki, sa niesamowicie gustownie ubrane i zadbane.Ale ogolnie mozna powiedziec ze student trafil w czubek.Dlatego moj maz jest dumny ze swojej Polki a nasza gosposia nie moze sie nadziwic, gdzie ja takie ciuchy kupuje.No troche przywoze co roku z Rzymu ale wiekszosc kupuje w Niemczech.Tylko, ze Polka trzeba byc aby z rzedow ciuchow w sklepie wybrac co trzeba.Zycze udanych wakacji.Ja narazie ciesze sie na podroz do Londynu w maju, bo czatuje na antyki.Ciao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.telia.com 11.02.02, 23:42 Och! Jeszcze te obrazy ze skory. Tez mam ich cala kolekcje. A gdzie mozna te maszyny do pierogow dostac? Czy one sa duze? Mozna wziasc do samolotu? U nas w tej chwili jest 23:45, ziewanko! Pa, ide na czat! A jutro nie moge do pracy wstac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: Mozna tez .... IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 00:11 Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio. Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadliwy i niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznania jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Mozna tez .... 12.02.02, 00:26 Gość portalu: Don napisał(a): > > Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio. > Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadliwy i > > niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow > malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale > najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznania > jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne. Czy tez trzeba pieczatke od kustosza? po slyszalem ze jak sprzed wojny sie wywozi to duze clo wlepiaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: Mozna tez .... IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 00:41 jot-23 napisał(a): > Gość portalu: Don napisał(a): > > > > > Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio. > > > Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadl > iwy i > > > > niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow > > malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale > > najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznan > ia > > jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne. > > Czy tez trzeba pieczatke od kustosza? po slyszalem ze jak sprzed wojny sie > wywozi to duze clo wlepiaja > Jot, ale masz pomysly ! Wywoz staroci nie wchodzi w rachube-tu trzeba towar ,ladny swiezy i jednoczesnie uzytkowy.Mysle,ze polskie emerytury nie wyplaca za granica,to na cholere komu taki biznes ! ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.18-130-66.mtl.mc.videotron.ca 13.02.02, 04:54 Gość portalu: sznake napisał(a): > Ja tez lubie antyki ale ze na originalne mnie raczej nie stac wiec znalazlam > malarke w Krakowie, ktora skopiowala mi juz kilka obrazow C.Moneta, P.Cesanne > itd, za naprawde male pieniadze.Aczkolwiek aby przewiezc te obrazy bez problemu > > przez granice moja malarka byla uprzednio w muzeum u kustosza i obrazy maja > pieczatki oraz dokumenty za niewielka oplata.Mam hopla na punkcie obrazow i > znajomi zawsze je podziwiaja.Kupuje tez piekna srebrna bizuterie,przyprawy , > plyty i koszule Pierr Cardin dla mezusia Niemca.A swoja droga to student ma > racje.Niemki maja portwele wypchane kasa ale gustu zero.Mlode dziewczyny z > pryszczami na twarzach i grubych tylkach, ktore wpychaja w ciasne, drogie > spodnie, ale to juz i tak ich nie ratuje.Przepraszam ,jednak w duzych miastach > mlode i juz nie tak mlode Niemki, sa niesamowicie gustownie ubrane i > zadbane.Ale ogolnie mozna powiedziec ze student trafil w czubek.Dlatego moj maz > > jest dumny ze swojej Polki a nasza gosposia nie moze sie nadziwic, gdzie ja > takie ciuchy kupuje.No troche przywoze co roku z Rzymu ale wiekszosc kupuje w > Niemczech.Tylko, ze Polka trzeba byc aby z rzedow ciuchow w sklepie wybrac co > trzeba.Zycze udanych wakacji.Ja narazie ciesze sie na podroz do Londynu w maju, > > bo czatuje na antyki.Ciao Czy mozesz mi podac za jaka cene i jakiego rozmiaru robi ta znajoma malarka w Krakowie kopie obrazow ktore wymieniasz? Dziekuje i serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO SZNAKE--------Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.powersurfr.com 13.02.02, 17:22 a czy mozesz mi zdradzic nazwisko i kontakt tej malarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.proxy.aol.com 13.02.02, 05:37 Mysle,ze warto przywiezc z Polski CD z przebojami Radia Maryja, obraz Jana Pawla II-go i modlitewnik. Najlepiej jednak zrobisz jak zostawisz pare dolarow rodzinie.Pamietaj,ze wybierasz sie do Europy Wschodniej.Zycze przyjemnego pobytu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_bolek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 05:45 Narty, buty, wiazania oraz deske windsurfingowa. Jesli nie z Polski do z Niemiec. Gość portalu: kaja napisał(a): > Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci. > Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi? > Dziekuje uprzejmie. > > kaja Odpowiedz Link Zgłoś
bigbrada Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 09:27 Przywieź sobie jakąś pamiątkę plus jedzenie jakiego nie masz u siebie, a za jakim tęsknisz. Swoją drogą to czytam wynurzenia Polonii tu zgromadzonej i się nieco dziwię. Ja jak jadę na urlop zagranicę, naprawdę nie główkuję co warto stamtąd przywieźć. A kupuję jakieś tam pierdoły zwane pamiątkami. Jak chcę coś kupić, idę po prostu do sklepu. I wszyscy moi znajomi też. Przemycało się 15 lat temu za komunizmu. A zgromadzeni tu w wielu wypadkach mają ukrytą myśl, że trzeba coś kupić co jest tańsze w Polsce niż u nich i na tym w jakiś sposób zarobić. Proponuje poszukać lepiej płatnej pracy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.abo.wanadoo.fr 13.02.02, 10:09 ...bez mojej "zoladkowej-gorzkiej", nie wyjade!!!...ja i znajomi uwielbiaja, a takiego rarytasa tu nie kupisz...."Vegeta"...w kuchni nie moge sie bez niej obejsc...dla dzieciakow...budyn..mus!...musi byc napisane made in Poland...dla siebie...barszcz czerwony blyskawiczny, ale tylko firmy < Winiary >,....no i kasety..Bolek i Lolek...do sluchania: Bajm, Stare Dobre Malzenstwo, Golec orkiestra, Lzy...i jesli mam wiecej gotowki gobelin z Cepelii...ponoc oplaca sie papierosy, ale.....nie pale!!-)).....dla wszystkich ziomkow, szczesliwej dzisiejszej 13-nastki)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.proxy.aol.com 13.02.02, 11:20 podczas moich ostatnich podrozy z Polski zawsze przywozilem albumy fotograficzne czyli coffe table books,bursztyny w srebrze,obrazy i rzezby oraz $$$$$$$$$$$$$$ szczegolnie $ maja tutaj wartosc Do tego zdjecia i video oraz wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja DO BIGBRADA-------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.powersurfr.com 13.02.02, 17:30 czesc, w moim wypadku tu nie chodzi o jakis tam zarobek lub co sie oplaca bo tansze itd. chodzi mi w pewnym sensie o pamiatki, ale pamiatki pozyteczne. na przyklad, jesli jedziesz do bliski wschod to nie przywozisz sobie tkane egzotyczne dywaniki bo to tyko ze sie oplaca - przywozisz bo to jest wlasnie ladna pamiatka z tamtego regionu - to co jest dla tamtych stron oryginalne. w polsce sytuacja sie zmienila - tak, kiedys dawno temu mozna sie bylo obkupic bo sie oplacalo, teraz popularne polskie rzeczy (bursztyn, literatura, slodycze, itd) mozna dostac tutaj w sklepach polonijnych lub po prostu europejskich. ale zawsze pozostaje cos co jest charakterystyczne dla polski - tym dziesiecileciu jest to jedna rzecz a w drugim bedzie inna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:38 gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie. Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:41 drapieznik napisał(a): > gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie > . > Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa. )) co to "czarnuszka" ?:>>> Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:46 aaaa...juz wiem www.theepicentre.com/Spices/nigella.html Other Names Black Caraway, Black Cumin, Damascena, Devil in-the-bush, Fennel flower, Melanthion, Nutmeg Flower, Roman Coriander, Wild Onion Seed French: cheveux de Venus, nigell, poivrette German: Scharzkummel (black caraway) Italian: nigella Spanish: neguilla Indian: kala zeera (lit, ‘black cumin’, kalonji, krishnajiraka ) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:48 drapieznik napisał(a): > gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie > . > Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa. hehe eh te yahoo www.penzeys.com/cgi-local/SoftCart.exe/scstore/p-penzeyscharnushka.htm? L+scstore+dkby5872ffd429d4+1013673070 Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik J-23 13.02.02, 21:29 dzieki za odzew. Jakas dobra dusza przyslala mi email zebym poszukal w sklepach indyjskich (z okiem). Akurat jeden byl obok. Lezalo to obok czarnego kminku (black cumin), male, czarne nasionka, podobne do grubego mialu weglowego, wcale nie przypominajace polskiego kminku. Wzialem tez kilka innych rodzjow kminku ale okazalo sie, ze polski kminek jest najlepszy. Wszystkie indyjskie kminki powedrowaly do kubla, z wyjatkiem tej czarnuszki. Chleb piecz sie w maszynie i jak wroce to tylko musze dosypac tej CZARNUSZKI. Czarnuszka jest dobra na alergie oraz na klimakterium, gdybym nagle zaczal przechodzic hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: MOZE CIUCHY, ZARCIA ZERO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.02, 18:53 Kaja nie przywoz zadnego zarcia do Kanady, w szczegolnosci nic z bialka, miesa itp. Wjezdzajac wypelniasz deklaracje celna. Jak wpiszesz, ze wwwozisz zarcie, nasiona, albo inna amunicje to masz klopoty i tak ci to odbiora. Mnie zarekwirowali bulke z maslem, ktora mialam dla dziecka jak bedzie glodne. I to zrobiona z zarcia w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniolek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 19:09 zone, polecam a stracisz caly swoj majatek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sznake do Rydzyk i Lulek od Sznake................. IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.02, 22:31 Ta malarka jest naprawde extra.Nazywa sie Maria Stachurska.Kobieta po 40- tce.Mam kontakt mailowy z jej bratanica.Aktualnego adresu nie mam ale moge sie postarac.Wiem, ze ona przeprowadzila sie gdzies kolo Krakowa na wies do wyremontowanej haty, aby tam dalej pracowac.Za obrazy duze,trudno mi powiedziec jakie rozmiary, bo nie pamietam, ale tak gdzies 1,00 na 0,80 cm zaplacilam 150 DM czyli jakies 300 PLN.Mam tez sporo akwarel m.inn.z Latarnia Gdanska i takie krajobrazowe, ale zaden kicz, bo tego nie znosze.Juz mnie mnustwo ludzi pytalo kto mi te obrazy maluje.Kilka znajomych Niemcow posiada rowniez jej obrazy, oczywiscie olejne i sa bardzo zadowoleni.Jesli ktores z was da mi jakis adres mailowy to przesle wam jej namiary i telef.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: do Rydzyk i Lulek od Sznake................. 14.02.02, 22:36 Gość portalu: Sznake napisał(a): > Ta malarka jest naprawde extra.Nazywa sie Maria Stachurska.Kobieta po 40- > tce.Mam kontakt mailowy z jej bratanica.Aktualnego adresu nie mam ale moge sie > postarac.Wiem, ze ona przeprowadzila sie gdzies kolo Krakowa na wies do > wyremontowanej haty, aby tam dalej pracowac.Za obrazy duze,trudno mi powiedziec > > jakie rozmiary, bo nie pamietam, ale tak gdzies 1,00 na 0,80 cm zaplacilam 150 > DM czyli jakies 300 PLN.Mam tez sporo akwarel m.inn.z Latarnia Gdanska i takie > krajobrazowe, ale zaden kicz, bo tego nie znosze.Juz mnie mnustwo ludzi pytalo > kto mi te obrazy maluje.Kilka znajomych Niemcow posiada rowniez jej obrazy, > oczywiscie olejne i sa bardzo zadowoleni.Jesli ktores z was da mi jakis adres > mailowy to przesle wam jej namiary i telef.Pozdrawiam. Boze, to za bitwe pod grunwaldem policzylaby sobie z piec klockow! tez mysle ze lepiej miec malometrazowe obrazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: do J-23 ... i innych chetnych IP: *.ne.ch 19.02.02, 13:47 Pikno mysl miales ... A moze zrzucmy sie na kopie Panoramy Raclawickiej ... Oplotlaby Forum dookola, a Kliken by wmontowal twarze forumowiczow (albo po prostu dostarczylby je Artystce, a namalowalaby juz Ona). Jakie to by bylo pieeekneeee ... "Grunwald" przy tym, to pikus ... Wiadomo, ze emigracja bogata (zreszta na glowe forumowicza przypadlo by niewiele), a Artystka mialaby z czego zyc do konca dni swoich . Jest tylko jeden problem natury towarzyskiej : kto bedzie Naczelnikiem ? Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: do Rydzyk i Lulek od Sznake................. IP: *.powersurfr.com 15.02.02, 15:53 czy mozesz przeslac jej namiary na: fiona_thang@hotmail.com dziekuje slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.abo.wanadoo.fr 15.02.02, 20:34 Gość portalu: kaja napisał(a): > Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci. > Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi? > Dziekuje uprzejmie. > > kaja Polecam Krakowska sucha !!- firmy Krakus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yak-ona Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.client.attbi.com 15.02.02, 21:23 Ci co pisza , ze nic nie warto przywiezc z Polski-klamia!!! warto: czekolady,wodke polska,nursztyny,ksiazki(albumy)oraz pare smakolykow , typowo polskich- mama przysyla mi regularnie w paczkach!!! mniam!!! znajomi amrykanie byli wlasnie 2 razy w polsce i przywiezli:ciuchy-z polskich sklepow , buty-wloskie ,sztuke ludowa- takie plaskorzezby,obrusy,obruziki i inne wyroby z cepelii, obraz ,krysztaly, bursztyny,srebro,zloto,plyty z muzyka powazna ( chopin i moniuszko) napisz co kupilas jak wrocisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechis Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 129.194.42.* 19.02.02, 10:39 Slownik ortograficzny, zeby nie robic takich bledow jak "przywiesc"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMS Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.pspeng.cz 11.10.02, 12:56 Kiedy ja jestem w Polsce (jestem z Czech) to kupuję naprzykład to: biały ser, kiełbasę, chałwę (można uwierzyć w to, że w Czechach tego nie ma?), czekoladę, poprostu żarcie we wszystkich postaciach. Do _j - też chciał bym se przywieźć żonę z Polski, ale gdzie taką znaleźć? Doradź! Odpowiedz Link Zgłoś