Dodaj do ulubionych

CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI?

IP: *.powersurfr.com 11.02.02, 03:29
Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci.
Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi?
Dziekuje uprzejmie.

kaja
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 03:33
      polecam Stadion 10 lecia - tam znajdziesz wszystko i prawie za darmo smile A tak
      powaznie, to po co przywozic cos z Polski skoro na swiecie to samo a nawet
      lepsze..?
      Z reszta jesli nie bylas 8 lat to mysle, ze sie troche zdziwisz jak
      zobaczysz "zmiany"...

pozdrawiam
    • jot-23 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 03:43
      Gość portalu: kaja napisał(a):

> Prosze o rade. Wybieram sie do Polski na wiosne po 8 latach nieobecnosci.
      > Co warto kupic w Polsce - moze ktos mi poradzi?
      > Dziekuje uprzejmie.
      >
      > kaja

smile)) zapomnij o duzych zakupach, ja zazwyczaj kupuje sobie jakis garnitur, pare
      nylonowych krawatow... damskie ubrania tez sa ladne, stylowe i niedrogie...
      niestety jakosc materialow jest podrzedna. ---> sklepy typu terranova itd.
      Widzialem ladne produkty tzw AGD, no ale lodowki ani pralki wiesc ze soba nie
      bedziesz smile, ooo bardzo tanie i dobrej jakosci sa ramki do okularow, hmmm
      ksiazki, troche polskiej muzyki, naprawde nie jest tego wiele....

pochwal sie po przylocie co "nawiozlas" !

• Gość: aniutek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 11.02.02, 04:05
        hmmm no to ja kuchennie- grzyby suszone- musz byc b. szczelnie
        zapakowane w razie kontroli laduja w smieciach, ziolka, ziolowe rozne
        specyfiki, i to chyba tyle..... no a nie kulinarnie oczywiscie ksiazki,
        mnostwo ksiazek, troche plyt z polska muzyka i mase cieplych
        wspomnien na dlugie wieczory kiedy nie ma z kim pogadac.....
        bo -"przyjaciele sa daleko, daleko ode mnie... oprocz blekitnego nieba ....."
        • Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 04:16
          powtorze sie: NAJTANSZE PLYTY JAK I CALA RESZTA NAJTANSZA NA STADIONIE 10
          lecia . Plyta CD z kazdym rodzajem muzyki jedyne 10 zl = 2.5$.

Pirackie oprogramowanie jedyne 20 zl od windozow przez linuxy i cala reszte...

AHAAAAAAAAAAA - dodam ze to wszystko, to nie POLACY sprzedaja, tylko ludzie
          barrrrrdzo ciemnej karnacji = Murzyni jak i sasiedzi zza wschodniej granicy...

Wiem wiem, wielu teraz mysli sobie zle o tym, ale 20 zl za winodoza w
          porownaniu z 400 zl w sklepie legalnie, noooooooo chyba mi nikt nie powie, ze
          wybierze ten drugi sposob smile

Moj znajomy z Austrii wiezie z Polski zawsze duzo jedzenia.....twierdzi, ze
          smaczniejsze, tansze i zdrowsze......

Ja tam wole troche tych austriackich specyfikowsmile Polska kuchnia dobra, ale z
          pewnym czasem staje sie nudna w potrawach......

pozdrawiam
          • Gość: observer Nic nie - warto IP: *.ipt.aol.com 11.02.02, 04:52
            Naprawde nic nie warto - chyba ze mieszkasz w Afganistanie wtedy warto , lub w
            Wladywostoku wtedy tez warto , nie w zadnej innej sytuacji. Moze jesli chodzi
            o alkohole , Chopin tam jest tanszy i Belvedere o ile znasz te wodki , bo
            wiekszasc wielce madrych na tym Forum nigdy ich nie pila. Po z atym polecam
            ksiazki , choc nie tanie , CD , [w ruskim szmuglowanym wydaniu] naprawde nic
            wiecej . Nie ludz sie duzymi nadziejami Polska jest droga !!!!!to nie 1984 r .
          • grzegorzj Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 11:05
            ale po co wogle kupowac plyty, przeca jest www.audiogalaxy.com a tam jest
            wszystko! No moze prawie...tylko okladki trzeba sciagnac i juz plytka gotowasmile
          • Gość: kaja DO STUDENTA ------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:58
            dzieki za odpowiedz. no tak, ale polska muzyke i
            przerozne oprogramowanie to mozna sciagnac przez
            internet (morpheus chociazby).
            tak czy inaczej odwiedze stadion 10-lecia moze znajde
            cos ciekawego - sprzedaja tam jeszcze antyki? (chyba
            nie, chyba musialabym sie cofnac 40-50 lat w tyl,
            podojenna polska, wspaniale bazarki, starocie, eh - tak
            jak na filmach)

smile
            • aniutek DO STUDENTA ------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 12.02.02, 04:49
              Gos´c´ portalu: kaja napisa?(a):

> dzieki za odpowiedz. no tak, ale polska muzyke i
              > przerozne oprogramowanie to mozna sciagnac przez
              > internet (morpheus chociazby).
              > tak czy inaczej odwiedze stadion 10-lecia moze znajde
              > cos ciekawego - sprzedaja tam jeszcze antyki? (chyba
              > nie, chyba musialabym sie cofnac 40-50 lat w tyl,
              > podojenna polska, wspaniale bazarki, starocie, eh - tak
              > jak na filmach)
              >
              > smile

po antyki zapraszm na kolo- pieknie jest ino trzeba sie troche znac bo idiote
              latwo z siebie zrobic :smile))))
          • Gość: _j Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 19:05
            moj brat przywiozl sobie zone, polecam, jaja sa z nia, ze nie wiem.....
            • Gość: Roller Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.rasserver.net 11.10.02, 07:13
          • Gość: G'day Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:35
            Ciekawe jest to spostrzezenie z plytami. Oczywiscie to nie my sprzedajemy ale
            warto zastanowic sie dlaczego wlasnie u nas jest taki popyt, ze az
            z "zagranicy" towar trafia na rodzime polki. Osobiscie odradzam tego typu
            zakupu ktory nie tylko, ze jest KRADZIONY ale rowniez swoja JAKOSCIA zasluzenie
            okrada pasera nabywce.
            Czas najwyzszy przestac oszukiwac i byc na kazdym kroku oszukiwanym.
      • Gość: kaja DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:55
        dzieki za odpowiedz. no tak, wiem ze w polsce jest
        dosyc drogo, nie to co za dawnych czasow jak to bogaci
        amerykanie przyjezdzali i sie obkupowali, ha, ha.
        a jakie garnitury kupujesz, jakie sa ceny? nie tak
        dawno podobno w polsce szyli garnitury pierre cardina,
        ktore byly super i bardzo tanie w porownaniu z
        zagranica - widzialam kilka u znajomych i moge przyznac
        ze rownaly sie tutejszym po $1000 i wiecej.
        pozdrowienia
        • Gość: G'day DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:49
          Szanowna pani,

"od widzenia do wiedzenia" droga jest daleka.
          Garnitury o ktorych pani wspomina sa wykonywane z najtanszych materialow i
          przestarzalych nici. Jednym slowem jakosc produktu (pomimo prezentacji) nie
          wiele ma wspolnego z oryginalem za "prawdziwe pieniadze" z czego w ostatnim
          dziesiecioleciu kraj nasz na cala europe slynie.
          • jot-23 DO JOTA ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 16.02.02, 01:57
            Gość portalu: G'day napisał(a):

> Szanowna pani,
            >
            > "od widzenia do wiedzenia" droga jest daleka.
            > Garnitury o ktorych pani wspomina sa wykonywane z najtanszych materialow i
            > przestarzalych nici. Jednym slowem jakosc produktu (pomimo prezentacji) nie
            > wiele ma wspolnego z oryginalem za "prawdziwe pieniadze" z czego w ostatnim
            > dziesiecioleciu kraj nasz na cala europe slynie.

garnitury nie sa zle, koszule sa fatalne.. trzeba troche zroznicowac...

mam pare z Vistuli i nie nazekam, kosztuja okolo $150-$200 za 3-piece,
            porownywalne w stylu i jakosci tutaj 2-3 razy drozej... aha no i pasuja calkiem
            dobrze! i sa ladne....
    • Gość: Lena Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.upc-d.chello.nl 11.02.02, 10:28
      A ja zawsze przywoze sobie bialy ser. Tu gdzie mieszkam jest niedostepny.

Pozdrawiam
      • Gość: kaja DO LENY ----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:01
        dzieki za odpowiedz. na szczescie tutaj jest (Kanada),
        no ale teskno troche za serkami homogenizowanymi...
        pamietasz moze o smaku waniljowym, mmmmm. jesli mi sie
        uda to przywioze tylko mam nadzieje ze sie nie zepsuje
        przez 9 godzin lotu smile
    • Gość: Marta Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 192.168.1.* 11.02.02, 10:45
      Wszystko jest dosc drogie moze slodycze, sztuka obraz,
      rekodzielo,ksiazki. Nie polecam techncznych rzeczy
      drogie i slaba jakosc mimo ze moga miec firmowa nalepke
      robione w kraju skladane nie zawsze dobrze. Zywnosc
      szybko sie psuje . Ciuchy, buty nie polecam jakosc nie
      ta. Raczej niewiele moge polecic. Wez z soba aparat
      fotograficzny i zrob zdjec albo kamere fajna pamiatka.
      • drapieznik Marta.. 11.02.02, 16:10
        zauwazylem to co Marta: zywnosc szybko sie psuje.
      • Gość: kaja DO MARTY----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 20:51
        tak tez myslalam o sztuce - moze wiesz cos wiecej,
        jakie ceny; glownie to chodzi mi o jakies ladne rzeczy
        z desy, obrazy, moze wyspianskiego albo kossaka itd,
        -
        • Gość: dodo DO MARTY----------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 209.226.65.* 11.02.02, 20:59

>
          > warto by zakupic jakas anprawde ladna sztuke, bo to co
          > tu jest (Kanada) to wieje kiczem...

to wszystko zalezy gdzie szukasz i za ile - mam na mysli kanade. tu akurat jest
          wyjatkowo latwo dostac bardzo przywoite malarstwo xix-wieczne choc ceny bywaja
          nie male.
          z polski, kazde dzielo sprzed 1945 roku potrzebuje swistka z mks zebys mogla je
          legalnie wywiezc choc, oczywiscie, mozesz kossaka zwinac w rulon i wpakowac do
          walizki liczac na to, ze i tak nikt ci nie kaze jej otwierac. ale czy sie warto
          tak narazac akurat dla kossaka?
          • Gość: kaja DO DODO---------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:05
            no ja wlasnie pisze z kanady.
            mozesz powiedziec gdzie dostac te obrazy. mieszkam w
            edmonton i niestety ale oprocz 'slodkich' gasek i
            wilkow to naprawde nic nie ma. chyba zeby poprosic
            studenta sztuk pieknych o namalowanie kopii...

pozdrowienia
            • Gość: dodo inwestowanie w sztuke w kanadzie IP: 209.226.65.* 11.02.02, 21:25
              w edmonton mieszka bardzo wielu zamoznych ludzi wiec musi byc rynek na dobra
              sztuke, nie ma innego wyjscia, tak samo jak w toronto, gdzie mieszkam ja smile
              kontakty mozesz uzyskac zarowno przez muzeum jak i lepsze galerie ale tez przez
              instytucje, ktore urzadaja rozne aukcje np. na cele charytatywne jak w toronto
              chocby sick kids hospital czy wszelkiego typu lions clubs czy rotary clubs,
              dobre miejsca na "zaciagniecie" jezyka to rowniez golf clubs - nie zeby tam
              kupowac sztuke ale zeby spotkac takich, ktorzy kupuja.
              naprawde wszystko zalezy ile chcesz wydac pieniedzy.
              ja kupuje grafike. glownie europejska z poczatku xx wieku, no - najdalej do
              poczatku II wojny swiatowej - to wymaga troche czasu i zachodu zeby wiedziec
              gdzie, co i kiedy, bo wiele wydarzen jest dosc prywatnych ale jezeli interesuje
              cie albo jednorazowy powazny zakup, albo stale inwestowanie w sztuke, to warto
              pomeczyc sie z takim "homework".
              z moich doswiadczen wynika, ze to przynosi wiecej pozytku niz przywozenie
              roznych rzeczy z polski, ktore tu czesto moga miec wylacznie wartosc
              sentymentalna. nie twierdze przy tym, ze sentymentalna wartosc nie ma
              znaczenia, zabolalo mnie tylko stwierdzenie, ze w kanadzie nie da sie kupic
              przyzwoitych obiektow - da sie, naprawde smile
              milej podrozy do polski!
              • Gość: kaja Re: inwestowanie w sztuke w kanadzie IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:53
                dziekuje ci bardzo za "otworzenie mi oczu" smile
                porozgladam sie za czyms ciekawym lokalnie.
                pozdrowienia
      • Gość: G'day Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 01:55
        Trafne spostrzezenie. Miejmy nadzieje, ze w najblizszej przyszlosci wielu
        innych dostrzeze nieudolnosc "jakosciowo-cenowa" krajowych "ekspertow" handlu.
    • Gość: student grzegorzj IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 11:15
      No wiesz... ale nie ma to jak kupic plyte w Polsce (gdzie CD sa dosc drogie jak
      na nasza kieszen), do tego kupic ja na najwiekszym bazarze w tym zakatku
      Europy, malo tego, kupic ja na stadionie, jeszcze malo? - ok - kupic ja
      od "Murzyna" - nie wnikam skad przyjezdzaja, ale jest ich mnostwo, do tego od
      Murzyna, ktory wlada naszym ojczystym jezykiem w sposob bardzo mily i troche
      smieszny dla nassmilei do tego od Murzyna, ktory przetrwal w Polsce, gdzie panuje
      przeciez tak wielki rasizm!!!

To dopiero wszystko dodaje smaczku calym zakupom :o)

Pozniej juz nic innego, jak z takowym zrobic sobie pamiatkowa fotke i chwalic
      sie na zachodzie, ze w Polsce to juz tez "west" !!!! a "east" zaczyna sie za
      zelazna kurtyna, ktora teraz przeniesli na nasza wschodnia granicesmile

Kupic CD od Ruskich to juz nie takie interesujace i ciekawe... no chyba, ze
      zloto i futra od Pan, ktore jak sie usmiechna do Ciebie, a na ich twarze padna
      promienie sloneczne, to potrafia az porazic tym zlotem, ktore maja w jamie
      ustnej smile

pozdrawiam ........ :o)))))))))))))))))))))))
    • muminek-1 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 12:47
      Ja sobie zawsze przywize troszke prawdziwej polskiej kielbaski,pare
      oscypkow ,konfitury malinowe i borowkowe mojej mamusi.
      • Gość: kaja DO MUMINKA--------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:07
        dzieki za odpowiedz. mmmm, a soczek z czarnej pozeczki...
        albo dzem z agrestu. pamietam jak moja babcia robila.
        a najlepsze to byly w polsce dzemy wisniowe/czeresniowe
        - z calymi duzymi owocami w srodku - palce lizac.
        pozdrowienia
    • Gość: Zenek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 14:06
      Ja ostatnio przywiozlem sobie oplatek i ruskie kalesony ocieplane. Takie
      fajne, zimowe i niedrogie. Poza tym w Polsce jest za drogo.
      • Gość: ink Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 65.129.36.* 11.02.02, 15:56
        Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie
        zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma). Ja zawsze jeszcze
        biegam po ksiegarniach i kupuje polskie nowosci. Oprocz tego kosmetyki, a
        zwlaszcza maseczki, bo mnostwo do wyboru, starczja na dlugo i tutaj takiego
        asortymentu nie ma (tzn. w takim przedziale cenowym). O, i jeszcze plyty z
        polska muzyka - najlepsze skladanki.
        • Gość: student Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 16:33
          Boszzzzzz ludzie, zal mi Was... Pewnie biedne wynagrodzenia macie za ta
          zagrammmmmanica smile Skoro dla Was za drogo, a tutaj 90 % spoleczenstwa ktore
          trudno zakwalifikowac do klasy sredniej, ktorej i tak nie ma, zyje, musi jesc,
          ubrac sie i jakos jest...

Zatem moze wroccie do Polski, do domu, wowczas powiecie, ze nie jest za drogo smile

A tak powaznie, to fakt, jak sa przeceny sezonowe w Niemczech czy Austrii to
          przyznam - jest prawie jak za darmo - sam tam kupuje wszystko. Noooooo ale poza
          przecenami, to mi nikt nie powie, ze jest taniej niz u Nas... powiedzialbym, ze
          znacznie drozej....

Szkoda tylko, ze Niemcy maja tak strszliwie zalosny gust ----> bezguscie !!!
          Kobiety grube i brzydkie, do tego nie potrafia o Siebie zadbac... maja
          pieniedzy w brod, a wygladaja jak rumuny..........

Polska dziewczyna/kobieta to jednak ma to juz w korzeniach, aby zadbac o
          Siebie... co widac na codzien na ulicach...............

pozdrawiam z Polski....... dokladnie z Bielska, gdzie ostatnio powstaly 4
          HIPERMARKETY ---> Achaun, Sarni Stok (Hypernova, Media MArkt), Makro Cash....,
          i Multikino z kompleksem sklepów... i jakoś ludzi stać na to wszystko... no ale
          moze sie myle, moze my tylko myslismy ze mamy male zarobki smile
        • Gość: Mineta Do kaji IP: 199.71.64.* 11.02.02, 16:34
          Z Polski warto przywiezc krajowe wina owocowe .Jest to produkt bardzo rzadki na swiecie .Po za tym
          warto jeszcze przywiezc dobre wspomnienia .Pozdrowienia
          • Gość: G'day Re: Do kaji IP: *.tmns.net.au 16.02.02, 02:04
            Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Z Polski warto przywiezc krajowe wina owocowe .Jest to produkt bardzo rzadki na
            > swiecie .Po za tym
            > warto jeszcze przywiezc dobre wspomnienia .Pozdrowienia

Wina jak mi wiadomo sa tylko z winogron, to tez kazdy inny napoj powinien byc
            okreslany swoim nazewnictwem.

• Gość: YYZ Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 16:40
          Gos´c´ portalu: ink napisa?(a):

> Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie
          > zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma).

Jak to mozna zyc bez srebrnej bizuterii? Dziwni ludzie ...
          • jot-23 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 16:48
            Gość portalu: YYZ napisał(a):

> Gos´c´ portalu: ink napisa?(a):
            >
            > > Ubrania nie, bo ceny bardzo wygorowane. Moze jednak jakoas oryginalnie
            > > zaprojektowana srebrna bizuteria (tu nikt takiej nie ma).
            >
            > Jak to mozna zyc bez srebrnej bizuterii? Dziwni ludzie ...

Tak, sam sie zastanawiam, szczegolnie bez jakiegos wygibasnego fafla wielkosci
            dloni, i koniecznie z dodatkiem ze skory
        • Gość: kaja DO INK --------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:09
          dzieki za odpowiedz. tak, pamietam ze w polsce zawsze
          byla ladna srebrna bizuteria i szczegolnie bursztyny.
          nie wiem czy ceny sa nadal przystepne?
          pozdrawiam
    • Gość: roseanne Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.sympatico.ca 11.02.02, 16:38
      Miodzio - miod pitny
      bizuteria srebrna
      ksiazki
      jedwab z Milanowka
      • Gość: Mineta Przywiezscdobre wspomnienia IP: 199.71.64.* 11.02.02, 17:10
        Gość portalu: roseanne napisał(a):

> Miodzio - miod pitny
        > bizuteria srebrna
        > ksiazki
        > jedwab z Milanowka
        Miod pitny jest dostepny w sklepach monopolowych jest taki wstretny ze tego swinstwa nie da sie pic .Cala butelke
        wypil moj pies .Polskie srebro tez jest dostepne w Toronto , polskie ksiazki sa dostepne w polskojezycznych
        ksiegarniach gdzie je mozemy kupic placac trzykrotnie drozej ; to samo ze srebrem .Jedwab mozna kupic chinski
        tanszy jak ten z Milanowka na chinskiej dzielnicy w Toronto.

• jot-23 Re: Przywiezscdobre wspomnienia 11.02.02, 17:11
          Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Gość portalu: roseanne napisał(a):
          >
          > > Miodzio - miod pitny
          > > bizuteria srebrna
          > > ksiazki
          > > jedwab z Milanowka
          > Miod pitny jest dostepny w sklepach monopolowych jest taki wstretny ze tego swi
          > nstwa nie da sie pic .Cala butelke
          > wypil moj pies .Polskie srebro tez jest dostepne w Toronto , polskie ksiazki sa
          > dostepne w polskojezycznych
          > ksiegarniach gdzie je mozemy kupic placac trzykrotnie drozej ; to samo ze srebr
          > em .Jedwab mozna kupic chinski
          > tanszy jak ten z Milanowka na chinskiej dzielnicy w Toronto.
          >
          >

Ty , MINETA wylales miod "PITNY"? myslalem ze to nektar dla ciebie w kazdej
          postaci.
        • Gość: roseanne Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.sympatico.ca 11.02.02, 20:55
          Dwojniaka nie ma.
          Pewnie, ze wszystko mozna kupic w chinskiej dzielnicy.
          Mozna miec erzac, ale po co
          • Gość: kaja -----------Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:29
            dzieki za odpowiedz. na pewno przywioze wspaniale
            wspomnienia i moc zdjec oczywscie. musze przeciez
            udokumentowac tyle miejsc z przed lat, z dziecinstwa itd.
            juz sie nie moge doczekac....!!!!!!
        • Gość: miranda Re: Przywiezscdobre wspomnienia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.02.02, 11:28
          O przepraszam!!! Miód pitny rodem z Nidzicy o dżwięcznej nazwie Kopernik jest
          rozchwytywany przez moich zagranicznych znajomych. Ma bosko miodowy smak,
          polecam gorąco!!!
          Dla dzieci polecam zakup odzieży w sklepach Endo od czasu jak kupiłam córeczce
          mojej znajomej sukienkę to szaleje w temacie ENDO.
    • karelia Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 17:21
      Najpierw sie zorientuj : co jest w sklepach, co jest Ci potrzebne na tyle , ze
      bedziesz to wlec z Polski, jak wygladaja ceny i jakosc.
      Ja tradycyjnie kupuje wedliny, ale zaplastowane w folie, zeby sie dluzej
      trzymaly, ciagne hehehehe grzybki do Szwecji, czasami jakis ciuszek kupie , a
      udalo mi sie kupic fajne rzeczy i tanio, jakis kosmetyk niekoniecznie polski
      czasami zza innej granicy, ale taki , ktorego u nas nie ma( pewne kosmetyki
      apteczne),ot, tak zeby posluchac jakies nagrania z na kasetkach z dinozaurami,
      mase prasy babskiej, obowiazkowo MIOD , i jeszcze chleb dorzucam , zebym miaka
      kromke jak rozpakuje torby i bede glodna.Zawsze sobie obiecuje: tym razem nic
      nie zabieram, jade elegancka i bez toreb, i zawsze waga na max.smile))))
      • Gość: kaja DO KARELII--------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:27
        dzieki za odpowiedz. no a czy wiesz cos na temat
        futerek, czy goralskich kozuchow. pameitam jak w latach
        80-tych w poslce byly popularne kurtki z futra lamy - z
        przyjemnoscia bym taka teraz kupila, tylko nie wiem czy
        sa i ile kosztuja; w sumie, nie jestem pewna czy w
        80-tych byly to kurki rodzimej produkcju czy tez
        przywozone z Turcji? No a zakopianskie kozuchy?
        pzdrowienia
    • karelia aha, alkohol 11.02.02, 17:23
      jesli bedziesz chciala kupic alkohol, nie kupuj w sklepie. Kup na lotnisku, sa
      rozne ceny, promocje i czasami za smiesznie niska cene mozna cos kupic.
    • Gość: Tola Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.telia.com 11.02.02, 17:38
      Ach, Boze Swiety! Wszystko! Kosmetyki, apteka, ziola, wyroby srebrne, slodycze, alkohole, suszone
      grzybki, mak, galaretki, smietanka, nadzienie do ciast, serniki, makowce, prasa, ksiazki, plyty, ciuszki z
      bazaru ruskiego na stadionie, tapety, zamki do roweru, kalendarze, plyny do zmywania Ludwik,
      kostiumiki kolorowe i szale-czapki z futerkiem na szyje! Raz walizka poleciala a mnie juz nie chcieli
      wziasc do samolotu z powodu nadwagi (nie mojej) ale bagazu!
      • karelia TOLAAAAA 11.02.02, 17:43
        kobito, daj sobie na wstrzymanie, przeciez calej Polski w walizce nie
        przewieziesz!wink)))Po kiego grzyba potrzebny Ci LUDVIK, do zmywania???? tu sa
        tez dobre plyny do garow.A na WSZYSTKO to jej pieniedzy nie starczy, bo ceny sa
        delikatnie mowiac wysokie, za wysokie w stosunku do danego towaru.
        • Gość: Tola Re: TOLAAAAA IP: *.telia.com 11.02.02, 17:51
          Ludwika lubie bo jest w malutkich buteleczkach z takim koreczkiem wysuwanym i o zapachu
          mietowym!
          Pewnie, ze wyjezdzam "gola", rodzina musi mi dac pieniadze na kawe z serniczkiem na lotnisku, bo ja
          juz nic nie mam...
          Acha, jeszcze dorzuce tran islandski o zapachu mietowym.
          • karelia Re: TOLAAAAA 11.02.02, 18:09
            no ten tranik kobito to ja musze chyba tez wciagnac na liste, chociaz ten
            naturalny tez mi smakuje niam niam. Aha kupuje witaminki, preparaty z
            Herbapolu .
    • behemotka Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 11.02.02, 19:02
      Zdecydowanie skorzane zakopianskie kapciesmile
      • Gość: dodo Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 209.226.65.* 11.02.02, 19:14
        narmalne zapalki w pudelkach.
        eiercognac polski zwany advocat - holenderski bols jest to niczego.
        oscypki pod warunkiem, ze pies na lotnisku nie da rady wywachac.
        ksiazki, plyty, kosmetyki - wszystko to mozna dostac w lokalnych sklepach,
        czesto w lepszym wyborze niz w polsce jak twierdzi rodzina lub znajomi, ktorzy
        nas tu odwiedzaja wiec nawet jesli ceny w polsce sa ciut nizsze - po diabla sie
        meczyc z pakowaniem i wleczeniem przez ocean. podobnie suszone czy marynowane
        grzyby chyba, ze sie je dostanie w prezencie od kogos w polsce. to samo z
        wyrobami herbapolu.
        ja najczesciej dostaje tyle upominkow (z ktorymi potem czesto nie wiem co
        zrobic, niestety), ze sama sobie juz niewiele kupuje, bo i tak nie bardzo jest
        co. nie dlatego, ze polska taka siermiezna ale glownie dlatego, ze powoli w
        wiekszosci krajow jest to samo z wyjatkiem pamiatkowych t-shirts z inna nazwa
        geograficzna.
        baw sie dobrze w polsce i narob duzo zdjec, pieniadze wydasz na odbitki smile
    • Gość: a psik Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 192.168.1.* 11.02.02, 19:11
      pol litra - w kanadzie tylko sprzedaja w butelkach 0.75
      z wyrazami szacunku
      • Gość: Zenek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.netcom.ca 11.02.02, 19:52
        Ja przywiozlem babci taki fajny rozaniec, poswiecony podobniez na Jasnej
        Gorze, a kumplom dwie flaszki Zubrowki. Wszyscy byli bardzo zadowoleni!
    • Gość: Tola do kai IP: *.telia.com 11.02.02, 21:25
      Czy u was nie jest teraz noc? Czy ty nie spisz? Czy moze macie dzien? Jestem z natury ciekawska.
      • Gość: selma Re: do kai IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.02, 21:38
        ja podobnie jak Tola w drodze powrotnej zabrac sie nie moge bo mam tyle
        bagazu.kupuje krakowska sucha(nie zepsuje sie),konserwy mielonki ktore b.lubie
        a tu nie ma takich,sernik instant(tutaj nie ma sera),kisiele,galaretki,chetnie
        przywiozlabym ogorki kiszone bo tu sa drogie(21koron-ok 10 zl) i musze jechac
        po nie do az do Kopenhagi.za slodyczy michalki,czekolady wedla truskawkowe
        oraz ....e moge wypisywac jeszcze dlugo .ciuchow nie oplaca sie juz kupowac po
        pierwsze ze sa drozsze niz tutaj, a po drugie jakos w Danii poprawila sie
        sytuacja w tej branzy, i mozna tutaj kupic przyzwoite ubrania.
        • Gość: l.eszcz Do Selmy z Danii ! IP: *.netcom.ca 11.02.02, 21:51
          A czy macie dobre pierogi w Danii? Jesli nie, to mozna sobie przywiezc
          taka maszynke ze soba, gdyz w Polsce sie teraz takie juz pojawily. Sa one
          bodajze produkowane w Australii, ale glowy nie dam ...
          • Gość: selma Re: Do Selmy z Danii ! IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.02, 22:39
            Gość portalu: l.eszcz napisał(a):

> A czy macie dobre pierogi w Danii? Jesli nie, to mozna sobie przywiezc
            > taka maszynke ze soba, gdyz w Polsce sie teraz takie juz pojawily. Sa one
            > bodajze produkowane w Australii, ale glowy nie dam ...

pierogi mamy jak sobie sami ulepimy,gorzej z serem ale tez sobie radzimy z
            zsiadlego mleka robimy.ja pierogi rzadko robie ,a Ty masz taka maszyne?
            • Gość: selma poprzednie bylo do leszcza IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.02, 22:41
      • Gość: kaja Re: do kai IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 21:55
        jest akurat 1:55 po poludniu (edmonton, kanada); siedze
        w pracy i od czasu do czasu sprawdzam Forum smile
    • Gość: kaja DZIEKUJE!!!! IP: *.registrar.ualberta.ca 11.02.02, 22:31
      dziekuje wam wszystkim za wspaniale rady. jak wroce to
      postaram sie napisac jak i co i ile itd - rady dla
      nastepnych podrozujacych.
      ale jade dopiero w koncu kwietnia....

pozdrowienia

kaja
      • Gość: sznake Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.02, 23:04
        Ja tez lubie antyki ale ze na originalne mnie raczej nie stac wiec znalazlam
        malarke w Krakowie, ktora skopiowala mi juz kilka obrazow C.Moneta, P.Cesanne
        itd, za naprawde male pieniadze.Aczkolwiek aby przewiezc te obrazy bez problemu
        przez granice moja malarka byla uprzednio w muzeum u kustosza i obrazy maja
        pieczatki oraz dokumenty za niewielka oplata.Mam hopla na punkcie obrazow i
        znajomi zawsze je podziwiaja.Kupuje tez piekna srebrna bizuterie,przyprawy ,
        plyty i koszule Pierr Cardin dla mezusia Niemca.A swoja droga to student ma
        racje.Niemki maja portwele wypchane kasa ale gustu zero.Mlode dziewczyny z
        pryszczami na twarzach i grubych tylkach, ktore wpychaja w ciasne, drogie
        spodnie, ale to juz i tak ich nie ratuje.Przepraszam ,jednak w duzych miastach
        mlode i juz nie tak mlode Niemki, sa niesamowicie gustownie ubrane i
        zadbane.Ale ogolnie mozna powiedziec ze student trafil w czubek.Dlatego moj maz
        jest dumny ze swojej Polki a nasza gosposia nie moze sie nadziwic, gdzie ja
        takie ciuchy kupuje.No troche przywoze co roku z Rzymu ale wiekszosc kupuje w
        Niemczech.Tylko, ze Polka trzeba byc aby z rzedow ciuchow w sklepie wybrac co
        trzeba.Zycze udanych wakacji.Ja narazie ciesze sie na podroz do Londynu w maju,
        bo czatuje na antyki.Ciao
        • Gość: Tola Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.telia.com 11.02.02, 23:42
          Och! Jeszcze te obrazy ze skory. Tez mam ich cala kolekcje. A gdzie mozna te maszyny do pierogow
          dostac? Czy one sa duze? Mozna wziasc do samolotu?
          U nas w tej chwili jest 23:45, ziewanko! Pa, ide na czat! A jutro nie moge do pracy wstac!
          • Gość: Don Re: Mozna tez .... IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 00:11

Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio.
            Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadliwy i
            niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow
            malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale
            najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznania
            jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne.
            • jot-23 Re: Mozna tez .... 12.02.02, 00:26
              Gość portalu: Don napisał(a):

>
              > Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio.
              > Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadliwy i
              >
              > niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow
              > malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale
              > najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznania
              > jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne.

Czy tez trzeba pieczatke od kustosza? po slyszalem ze jak sprzed wojny sie
              wywozi to duze clo wlepiaja

• Gość: Don Re: Mozna tez .... IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.02.02, 00:41
                jot-23 napisał(a):

> Gość portalu: Don napisał(a):
                >
                > >
                > > Przywiezc meza lub zone z Polski ! Wybor duzy i wychodzi to dosc tanio.
                >
                > > Ostatnio mozna tez dostac z importu.ale nie polecam-towar najczesciej wadl
                > iwy i
                > >
                > > niskiej jakosci.Oczywiscie najlepsze okazy to krajowe.Klopotow
                > > malo,przystosowuja sie szybko do nowego itd. Mozna kupic z katalogu,ale
                > > najlepsze to z wolnego rynku ,wyszukane wlasnorecznie. Polecam z np.Poznan
                > ia
                > > jak mowi fama -okazy dorodne i ekonomiczne.
                >
                > Czy tez trzeba pieczatke od kustosza? po slyszalem ze jak sprzed wojny sie
                > wywozi to duze clo wlepiaja
                >

Jot, ale masz pomysly ! Wywoz staroci nie wchodzi w rachube-tu trzeba
                towar ,ladny swiezy i jednoczesnie uzytkowy.Mysle,ze polskie emerytury nie
                wyplaca za granica,to na cholere komu taki biznes ! smile)
        • Gość: lulek Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.18-130-66.mtl.mc.videotron.ca 13.02.02, 04:54
          Gość portalu: sznake napisał(a):

> Ja tez lubie antyki ale ze na originalne mnie raczej nie stac wiec znalazlam
          > malarke w Krakowie, ktora skopiowala mi juz kilka obrazow C.Moneta, P.Cesanne
          > itd, za naprawde male pieniadze.Aczkolwiek aby przewiezc te obrazy bez problemu
          >
          > przez granice moja malarka byla uprzednio w muzeum u kustosza i obrazy maja
          > pieczatki oraz dokumenty za niewielka oplata.Mam hopla na punkcie obrazow i
          > znajomi zawsze je podziwiaja.Kupuje tez piekna srebrna bizuterie,przyprawy ,
          > plyty i koszule Pierr Cardin dla mezusia Niemca.A swoja droga to student ma
          > racje.Niemki maja portwele wypchane kasa ale gustu zero.Mlode dziewczyny z
          > pryszczami na twarzach i grubych tylkach, ktore wpychaja w ciasne, drogie
          > spodnie, ale to juz i tak ich nie ratuje.Przepraszam ,jednak w duzych miastach
          > mlode i juz nie tak mlode Niemki, sa niesamowicie gustownie ubrane i
          > zadbane.Ale ogolnie mozna powiedziec ze student trafil w czubek.Dlatego moj maz
          >
          > jest dumny ze swojej Polki a nasza gosposia nie moze sie nadziwic, gdzie ja
          > takie ciuchy kupuje.No troche przywoze co roku z Rzymu ale wiekszosc kupuje w
          > Niemczech.Tylko, ze Polka trzeba byc aby z rzedow ciuchow w sklepie wybrac co
          > trzeba.Zycze udanych wakacji.Ja narazie ciesze sie na podroz do Londynu w maju,
          >
          > bo czatuje na antyki.Ciao

Czy mozesz mi podac za jaka cene i jakiego rozmiaru robi ta znajoma malarka w
          Krakowie kopie obrazow ktore wymieniasz? Dziekuje i serdecznie pozdrawiam

• Gość: kaja DO SZNAKE--------Re: DZIEKUJE!!!! IP: *.powersurfr.com 13.02.02, 17:22
          a czy mozesz mi zdradzic nazwisko i kontakt tej malarki?
    • Gość: rydzyk Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.proxy.aol.com 13.02.02, 05:37
      Mysle,ze warto przywiezc z Polski CD z przebojami Radia Maryja, obraz Jana
      Pawla II-go i modlitewnik.
      Najlepiej jednak zrobisz jak zostawisz pare dolarow rodzinie.Pamietaj,ze
      wybierasz sie do Europy Wschodniej.Zycze przyjemnego pobytu w Polsce.
    • ya_bolek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 05:45
      Narty, buty, wiazania oraz deske windsurfingowa. Jesli nie z Polski do z Niemiec.

> Dziekuje uprzejmie.
      >
      > kaja

• bigbrada Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 09:27
      Przywieź sobie jakąś pamiątkę plus jedzenie jakiego nie masz u siebie, a za
      jakim tęsknisz.
      Swoją drogą to czytam wynurzenia Polonii tu zgromadzonej i się nieco dziwię.
      Ja jak jadę na urlop zagranicę, naprawdę nie główkuję co warto stamtąd
      przywieźć. A kupuję jakieś tam pierdoły zwane pamiątkami.
      Jak chcę coś kupić, idę po prostu do sklepu.
      I wszyscy moi znajomi też.
      Przemycało się 15 lat temu za komunizmu.
      A zgromadzeni tu w wielu wypadkach mają ukrytą myśl, że trzeba coś kupić co
      jest tańsze w Polsce niż u nich i na tym w jakiś sposób zarobić.
      Proponuje poszukać lepiej płatnej pracy smile)))
      • Gość: narval Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.abo.wanadoo.fr 13.02.02, 10:09
        ...bez mojej "zoladkowej-gorzkiej", nie wyjade!!!...ja i znajomi uwielbiaja, a
        takiego rarytasa tu nie kupisz...."Vegeta"...w kuchni nie moge sie bez niej
        obejsc...dla dzieciakow...budyn..mus!...musi byc napisane made in Poland...dla
        siebie...barszcz czerwony blyskawiczny, ale tylko firmy < Winiary >,....no i
        kasety..Bolek i Lolek...do sluchania: Bajm, Stare Dobre Malzenstwo, Golec
        orkiestra, Lzy...i jesli mam wiecej gotowki gobelin z Cepelii...ponoc oplaca
        sie papierosy, ale.....nie pale!!-)).....dla wszystkich ziomkow, szczesliwej
        dzisiejszej 13-nastkiwink))
        • Gość: bogdan Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.proxy.aol.com 13.02.02, 11:20
          podczas moich ostatnich podrozy z Polski zawsze przywozilem albumy fotograficzne
          czyli coffe table books,bursztyny w srebrze,obrazy i rzezby oraz $$$$$$$$$$$$$$
          szczegolnie $ maja tutaj wartosc
          Do tego zdjecia i video oraz wspomnienia
      • Gość: kaja DO BIGBRADA-------Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.powersurfr.com 13.02.02, 17:30
        czesc, w moim wypadku tu nie chodzi o jakis tam zarobek lub co sie oplaca bo
        tansze itd. chodzi mi w pewnym sensie o pamiatki, ale pamiatki pozyteczne. na
        przyklad, jesli jedziesz do bliski wschod to nie przywozisz sobie tkane
        egzotyczne dywaniki bo to tyko ze sie oplaca - przywozisz bo to jest wlasnie
        ladna pamiatka z tamtego regionu - to co jest dla tamtych stron oryginalne.
        w polsce sytuacja sie zmienila - tak, kiedys dawno temu mozna sie bylo obkupic
        bo sie oplacalo, teraz popularne polskie rzeczy (bursztyn, literatura,
        slodycze, itd) mozna dostac tutaj w sklepach polonijnych lub po prostu
        europejskich. ale zawsze pozostaje cos co jest charakterystyczne dla polski -
        tym dziesiecileciu jest to jedna rzecz a w drugim bedzie inna.

pozdrawiam
        • drapieznik Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:38
          gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie.
          Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa.
          • jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:41
            drapieznik napisał(a):

> gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie
            > .
            > Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa.

smile)) co to "czarnuszka" ?:>>>
          • jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:46
            aaaa...juz wiem

www.theepicentre.com/Spices/nigella.html

Other Names
            Black Caraway, Black Cumin, Damascena, Devil in-the-bush, Fennel flower,
            Melanthion, Nutmeg Flower, Roman Coriander, Wild Onion Seed
            French: cheveux de Venus, nigell, poivrette
            German: Scharzkummel (black caraway)
            Italian: nigella
            Spanish: neguilla
            Indian: kala zeera (lit, ‘black cumin’wink, kalonji, krishnajiraka

smile)
          • jot-23 Re: Do wszystkich ekspertow kulinarno-zaopatrzeniowych 13.02.02, 17:48
            drapieznik napisał(a):

> gdzie mozna w USA kupic czarnuszke? Z gory dziekuje. 'moj' polski sklep nie wie
            > .
            > Black cumin ponoc nie jest nazwa prawidlowa.

hehe eh te yahoo

www.penzeys.com/cgi-local/SoftCart.exe/scstore/p-penzeyscharnushka.htm?
            L+scstore+dkby5872ffd429d4+1013673070
            • drapieznik J-23 13.02.02, 21:29
              dzieki za odzew. Jakas dobra dusza przyslala mi email zebym poszukal w sklepach
              indyjskich (z okiem). Akurat jeden byl obok. Lezalo to obok czarnego kminku
              (black cumin), male, czarne nasionka, podobne do grubego mialu weglowego, wcale
              nie przypominajace polskiego kminku. Wzialem tez kilka innych rodzjow kminku
              ale okazalo sie, ze polski kminek jest najlepszy. Wszystkie indyjskie kminki
              powedrowaly do kubla, z wyjatkiem tej czarnuszki. Chleb piecz sie w maszynie i
              jak wroce to tylko musze dosypac tej CZARNUSZKI. Czarnuszka jest dobra na
              alergie oraz na klimakterium, gdybym nagle zaczal przechodzic hehehehe.
    • Gość: Basia Re: MOZE CIUCHY, ZARCIA ZERO IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.02, 18:53
      Kaja nie przywoz zadnego zarcia do Kanady, w szczegolnosci nic z bialka, miesa
      itp. Wjezdzajac wypelniasz deklaracje celna. Jak wpiszesz, ze wwwozisz zarcie,
      nasiona, albo inna amunicje to masz klopoty i tak ci to odbiora. Mnie
      zarekwirowali bulke z maslem, ktora mialam dla dziecka jak bedzie glodne. I to
      zrobiona z zarcia w samolocie.
    • aaniolek Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? 13.02.02, 19:09
      zone, polecam a stracisz caly swoj majatek....
      • drapieznik aaniolek... 13.02.02, 21:30
        ...rozwin temat, jak potrafisz...
        • Gość: Sznake do Rydzyk i Lulek od Sznake................. IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.02, 22:31
          Ta malarka jest naprawde extra.Nazywa sie Maria Stachurska.Kobieta po 40-
          tce.Mam kontakt mailowy z jej bratanica.Aktualnego adresu nie mam ale moge sie
          postarac.Wiem, ze ona przeprowadzila sie gdzies kolo Krakowa na wies do
          wyremontowanej haty, aby tam dalej pracowac.Za obrazy duze,trudno mi powiedziec
          jakie rozmiary, bo nie pamietam, ale tak gdzies 1,00 na 0,80 cm zaplacilam 150
          DM czyli jakies 300 PLN.Mam tez sporo akwarel m.inn.z Latarnia Gdanska i takie
          krajobrazowe, ale zaden kicz, bo tego nie znosze.Juz mnie mnustwo ludzi pytalo
          kto mi te obrazy maluje.Kilka znajomych Niemcow posiada rowniez jej obrazy,
          oczywiscie olejne i sa bardzo zadowoleni.Jesli ktores z was da mi jakis adres
          mailowy to przesle wam jej namiary i telef.Pozdrawiam.
          • jot-23 Re: do Rydzyk i Lulek od Sznake................. 14.02.02, 22:36
            Gość portalu: Sznake napisał(a):

> Ta malarka jest naprawde extra.Nazywa sie Maria Stachurska.Kobieta po 40-
            > tce.Mam kontakt mailowy z jej bratanica.Aktualnego adresu nie mam ale moge sie
            > postarac.Wiem, ze ona przeprowadzila sie gdzies kolo Krakowa na wies do
            > wyremontowanej haty, aby tam dalej pracowac.Za obrazy duze,trudno mi powiedziec
            >
            > jakie rozmiary, bo nie pamietam, ale tak gdzies 1,00 na 0,80 cm zaplacilam 150
            > DM czyli jakies 300 PLN.Mam tez sporo akwarel m.inn.z Latarnia Gdanska i takie
            > krajobrazowe, ale zaden kicz, bo tego nie znosze.Juz mnie mnustwo ludzi pytalo
            > kto mi te obrazy maluje.Kilka znajomych Niemcow posiada rowniez jej obrazy,
            > oczywiscie olejne i sa bardzo zadowoleni.Jesli ktores z was da mi jakis adres
            > mailowy to przesle wam jej namiary i telef.Pozdrawiam.

Boze, to za bitwe pod grunwaldem policzylaby sobie z piec klockow! tez mysle ze
            lepiej miec malometrazowe obrazy
            • Gość: Baloo Re: do J-23 ... i innych chetnych IP: *.ne.ch 19.02.02, 13:47
              Pikno mysl miales ...
              A moze zrzucmy sie na kopie Panoramy Raclawickiej ... Oplotlaby Forum dookola,
              a Kliken by wmontowal twarze forumowiczow (albo po prostu dostarczylby je
              Artystce, a namalowalaby juz Ona). Jakie to by bylo pieeekneeee ... "Grunwald"
              przy tym, to pikus ... Wiadomo, ze emigracja bogata (zreszta na glowe
              forumowicza przypadlo by niewiele), a Artystka mialaby z czego zyc do konca dni
              swoich .
              Jest tylko jeden problem natury towarzyskiej : kto bedzie Naczelnikiem ?

Baloo
          • Gość: kaja Re: do Rydzyk i Lulek od Sznake................. IP: *.powersurfr.com 15.02.02, 15:53
            czy mozesz przeslac jej namiary na: fiona_thang@hotmail.com

dziekuje slicznie smile
    • Gość: jacek2 Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.abo.wanadoo.fr 15.02.02, 20:34

> Dziekuje uprzejmie.
      >
      > kaja
      Polecam Krakowska sucha !!- firmy Krakus
      • Gość: yak-ona Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.client.attbi.com 15.02.02, 21:23
        Ci co pisza , ze nic nie warto przywiezc z Polski-klamia!!!
        warto:
        czekolady,wodke polska,nursztyny,ksiazki(albumy)oraz
        pare smakolykow , typowo polskich- mama przysyla mi regularnie w paczkach!!!
        mniam!!!
        znajomi amrykanie byli wlasnie 2 razy w polsce i przywiezli:ciuchy-z polskich
        sklepow , buty-wloskie ,sztuke ludowa- takie plaskorzezby,obrusy,obruziki i
        inne wyroby z cepelii, obraz ,krysztaly, bursztyny,srebro,zloto,plyty z muzyka
        powazna ( chopin i moniuszko)
        napisz co kupilas jak wrocisz!!!
    • Gość: lechis Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: 129.194.42.* 19.02.02, 10:39
      Slownik ortograficzny, zeby nie robic takich bledow jak "przywiesc"...
    • Gość: PMS Re: CO WARTO PRZYWIESC Z POLSKI? IP: *.pspeng.cz 11.10.02, 12:56
      Kiedy ja jestem w Polsce (jestem z Czech) to kupuję naprzykład to:
      biały ser, kiełbasę, chałwę (można uwierzyć w to, że w Czechach tego nie ma?), czekoladę, poprostu żarcie we wszystkich postaciach.

Do _j - też chciał bym se przywieźć żonę z Polski, ale gdzie taką znaleźć? Doradź!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka