Gość: student IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.02.02, 12:01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karelia Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 13.02.02, 12:14 a miales sie uczyc i pisac, student!!! ale ad rem u nas tam zadnego postu nie ma, kazdy je tyle ile chce, co chce, jak chce i gdzie chce. Oczywiscie przesadzam. Wszystko jest relatywne i sterowane zawartoscia kieszeni. Nie kazdego stac na byczy filet, antryko, turnado czy inne laxy pogrzebane, czasami trzeba kiszke krwawa zjesc i mlekiem popic. Jedzenie do najtanszych nie nalezy , szczegolnie pod koniec tyg. ceny sa podbijane . Ale jakos sie zyje czasami chudo ( jestesmy szczupli, nie to co w Ameryce-same grubasy), ale dluuugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 12:25 Wielki post mialem dwa lata temu kiedy mnie oskubano podczas wakacyjnego wojazu,portfel ID,karty "poszly" w sina dal. Co gorsza to byla sobota wiec nawet Konsulat Forbundsrepublikken Tyskland nie pracowal. A tak w jakies tam Swieta to wcale sie nie przejmuje jakims tam postem. Jedyny post jaki zdaza mi sie to Deutsche Post. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 13.02.02, 12:35 no ale w Wigilie i w Wielki Piatek, to tak tradycyjnie ma byc post, tak po polsku. Zeby organizm odpoczal.A tak na powaznie, to nikt w Szwecji sie tak bardzo nie obzera. Czyli stan takiego lekkiego postu mamy caly rok Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 13.02.02, 16:42 karelia napisał(a): > a miales sie uczyc i pisac, student!!! > ale ad rem u nas tam zadnego postu nie ma, kazdy je tyle ile chce, co chce, jak > > chce i gdzie chce. Oczywiscie przesadzam. Wszystko jest relatywne i sterowane > zawartoscia kieszeni. Nie kazdego stac na byczy filet, antryko, turnado czy > inne laxy pogrzebane, czasami trzeba kiszke krwawa zjesc i mlekiem popic. > Jedzenie do najtanszych nie nalezy , szczegolnie pod koniec tyg. ceny sa > podbijane . Ale jakos sie zyje czasami chudo ( jestesmy szczupli, nie to co w > Ameryce-same grubasy), ale dluuugo. karelia, jakbys nie wkladala slowa "ameryka" , "amerykanie" w co drogi swoj post, to moze nie wydawalabys sie tak bardzo antypatyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 14.02.02, 10:34 jot23, albo czytac nie potrafisz, albo jestes tak przeczulony na puncie swojego zamieszkania i potepiasz wszystko i wszystkich w czambul z zasady swojej, tylko tobie znanej. Akurat ja sie nie wypowiadam na tematy amerykanskie tak czesto jak ty na tematy wszelakie. Cos ci sie literki w oczach "rozjechaly" i mylisz mnie z kims innym albo podciagasz pod ten sam sznurek czyli: inni, twoi osobisci wrogowie z ktorymi musisz walczyc/chandryczyc sie , i ty-szlachetny (?) rycerz wystepujacy w obronie CALEJ Ameryki. Smieszne to i zalosne, Ameryka sie broni sama , nie potrzebuje obroncy z bozej laski. A jak masz na mnie uczulenie , to nie czytaj, albo zastosuj jaks zasypke na opczy-bedzie mniej swedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 13.02.02, 16:39 oj, Student Wielki Post, to nie polska tradycja, to czesc roku liturgicznego w katolizmie. jest popielec, jest Wielkanoc, bywa swieconka. Tutaj swietuje sie tez Wielki Piatek - praca jest zabroniona. Sklepy, ktore sa otwarte musza miec specjalne pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: STUDENT CZY TY JESTES GLODNY ??? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.02, 16:42 Student czy mama cie teraz glodzi po tym tlustym czwartku?? Moze zjadles za duzo tych paczkow, bo takie tanie??? Ciagle piszesz o jedzeniu, dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mineta Wielki post IP: 199.71.64.* 13.02.02, 20:32 Dzisiaj w Knadyjski kosciele sroda popelcowa .Tak jak w Polsce sypanie popiolem .Do tego kosciola chodzi garstka Polakow ,grupa irlandczykow , Mrowie filipinczykow i duza grupa Tamili ze Sri Lanki , orz innepojedyncze nacje . W prowincji Ontario w ktorej mieszkam wiekszosc stanowia katolicy .Ludzie wierzacy przestrzegaja tutaj postu . Ni chodza na ubawy ,nie upijaja sie , mniej jedza itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ttc Re: Wielki post 14.02.02, 01:58 Gość portalu: Mineta napisał(a): > Dzisiaj w Knadyjski kosciele sroda popelcowa .Tak jak w Polsce sypanie popiolem > .Do tego kosciola chodzi > garstka Polakow ,grupa irlandczykow , Mrowie filipinczykow i duza grupa Tamili > ze Sri Lanki , orz innepojedyncze > nacje . W prowincji Ontario w ktorej mieszkam wiekszosc stanowia katolicy .Ludz > ie wierzacy przestrzegaja tutaj > postu . Ni chodza na ubawy ,nie upijaja sie , mniej jedza itp. W Ontario najwieksza grupa katolikow sa ciagle protestanci. Wprawdzie moze i oni katolicy ale z rzymskim jego wydaniem to niemaja oni za duzo wspolnego. Sklepy w niedziele otwarte, gejow milionowa parada w Toronto co rok, rozne partie (np. Reform czy jak sie oni teraz zwa) ktore probuja polegac na religijnosci dostaja co wybory wielkiego kopa w d.... (mialo byc bez wulgaryzmow), aborcja jak najzupelniej legalna (zarzadzeniem federalnym ale jego implementacja na poziomie prowincjonalnym) itd. Tak wiec z ta wiekszoscia to bym troche uwazal. Ludzie wierza w co chca i chyba ciezko byloby zakwalifikowac wiekszosc mieszkancow Ontario jako katolikow, a szczegolnie w wydaniu piotrowym. Uwazam ze znakomita wiekszosc Kanadyjczykow zyje w blogiej nieswiadomosci na temat kalendarza liturgicznego Cheers, ttc P.S. To chyba podobnie jak z tym stwierdzeniem ze 95% Polakow to katolicy. Kosciol powtarza ta brednie od wielu juz lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student WIEC TAK..... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.02.02, 09:49 Witam ! Roseanne - "tutaj" to nie znaczy, ze swiece oczetami i wiem, gdzie jest to "tutaj", prosze jasniej, gdzie sie znajdujesz Kalina - wrecz przeciwnie, w nocy o 4 zjadlem salatke sledziowa, teraz juz jest 10 rano a ja odczuwam tego uboczne skutki ostatni raz jadlem tak pozno w nocy, bleeeeeeeeeeeee Slask Cieszynski to przede wszystkim wyznanie ewangelicko-augsburskie, do ktorego i ja sie zaliczam. Tak sie sklada, ze w tych regionach jest znacznie mnie Katolikow, przewazaja protestanci... pozdrawiam...jade do promotora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: DO STUDENTA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.02, 18:55 Jaki masz tytul swojej pracy dyplomowej? Pracowales nad nia w nocy i dlatego jadles tak pozno te sledzie? Wybieraj na drugi raz raczej cos lekkostrawnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student temat... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.02.02, 20:08 "Analiza cech fraktalnych parametrow aktywnosci serca ludzkiego" - oto temat, pozdrawiam ... Adas Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Adasku 14.02.02, 20:25 powiedz nam , co to wlasciwie sa te fraktale, czy to cos groznego? Kazdy to ma? Mozna z tym zyc? A jak to sie wykrywa? I o co tu wlasciwie chodzi i komu na tym zalezy)))))) No zawsze wierzylam w Naszego studenta, bedzie albo prezydentem albo w ciupie w Harlemie wyladuje Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne oj Student 14.02.02, 20:59 wiecej uwagi prosze przy czytaniu postow. juz, gdy byla mowa o paczkach (ponczkach) pisalam, zem z canadowa, prowincja Ontario, pomiedzy Toronto i Niagara Falls Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Roseanne:) 14.02.02, 21:02 Cos mi sie zdaje ze ja tam czasami po budyn smietankowy Winiary jezdze i grzybki marynowane. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Roseanne:) 14.02.02, 22:45 mozesz napisac na priva, ustalimy gdzie ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Wielki post IP: 192.168.1.* 14.02.02, 21:41 no byla wczoraj sroda popielcowa - bylem w kociele "Holy Rosary church" parafia Forest Hill w Toronto - ludzi w kosciele pelno i tez duzo ciekawskich z innych religii. Msza byla dosyc ciekawa zespol grajacy melodie celtyckie w trakacie. Jak chor skonczyl piesn (z bebnami, fortepianem) na zakonczenie to byly oklaski z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? 16.02.02, 06:36 Dzieki temu postowi udalo mi sie kupic fajnego indyka prawie darmo. Prosto z pola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.02.02, 10:01 jak to udalo? prosimy o wiecej informacji ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karelia Re: Wielki Post w Polsce - czy za granica takze ??? IP: *.telia.com 16.02.02, 10:06 i znowu rozpeta sie dyskusja :indyk a sprawa polska Odpowiedz Link Zgłoś