Dodaj do ulubionych

Jakie prezenty z Kanady

IP: *.qc.sympatico.ca 13.02.02, 20:39
Mam pytanie do rodakow odwiedzajacych rodzine w kraju: co Polacy lubia z Kanady
(oprocz syropu klonowego,jego przetworow, roznych dupereli z napisem Kanada,
itd.). Wiem, ze mozna znalezc wiele rzeczy sportowych, ktore oplacaloby sie
kupic i sprawic przyjemnosc. Ale czy warto? Jesli tak, to jakiego typu. Prosze
o sugestie, gdyz wkrotce wybieram sie do Polski po 5 latach przerwy i
chcialabym milo zaskoczyc rodzinke i przyjaciol. Pozdrawiam. Hanka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sknera Re: Jakie prezenty z Kanady IP: 207.61.17.* 13.02.02, 20:56
      Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Mam pytanie do rodakow odwiedzajacych rodzine w kraju: co Polacy lubia z Kanady
      >
      > (oprocz syropu klonowego,jego przetworow, roznych dupereli z napisem Kanada,
      > itd.). Wiem, ze mozna znalezc wiele rzeczy sportowych, ktore oplacaloby sie
      > kupic i sprawic przyjemnosc. Ale czy warto? Jesli tak, to jakiego typu. Prosze
      > o sugestie, gdyz wkrotce wybieram sie do Polski po 5 latach przerwy i
      > chcialabym milo zaskoczyc rodzinke i przyjaciol. Pozdrawiam. Hanka.

Radze wziac gotowke (w dolarach amerykanskich)po 500 na lebka. A jesli uwazasz,
      ze 500 nie 'zaskoczy (milo) rodzinki czy przyjaciol' to wez po 1000 na lebka.

Mam nadzieje, ze nie masz wielkiej rodziny czy tez wielu przyjaciol.

Powodzenia,
      • Gość: Don Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.uc.nombres.ttd.es 13.02.02, 21:27
        Gość portalu: Sknera napisał(a):

> Gość portalu: Hanka napisał(a):
        >
        > > Mam pytanie do rodakow odwiedzajacych rodzine w kraju: co Polacy lubia z K
        > anady
        > >
        > > (oprocz syropu klonowego,jego przetworow, roznych dupereli z napisem Kanad
        > a,
        > > itd.). Wiem, ze mozna znalezc wiele rzeczy sportowych, ktore oplacaloby si
        > e
        > > kupic i sprawic przyjemnosc. Ale czy warto? Jesli tak, to jakiego typu. Pr
        > osze
        > > o sugestie, gdyz wkrotce wybieram sie do Polski po 5 latach przerwy i
        > > chcialabym milo zaskoczyc rodzinke i przyjaciol. Pozdrawiam. Hanka.
        >
        > Radze wziac gotowke (w dolarach amerykanskich)po 500 na lebka. A jesli uwazasz,
        >
        > ze 500 nie 'zaskoczy (milo) rodzinki czy przyjaciol' to wez po 1000 na lebka.
        >
        > Mam nadzieje, ze nie masz wielkiej rodziny czy tez wielu przyjaciol.
        >
        > Powodzenia,

Przypominam sobie:jest taki staropolski zwyczaj,pieniadze w prezencie przy
        okazji odwiedzin ! pezyjemnie ,cieplo i serdecznie
        • jot-23 Re: Jakie prezenty z Kanady 13.02.02, 21:34
          Gość portalu: Don napisał(a):

> Gość portalu: Sknera napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Hanka napisał(a):
          > >
          > > > Mam pytanie do rodakow odwiedzajacych rodzine w kraju: co Polacy lubi
          > a z K
          > > anady
          > > >
          > > > (oprocz syropu klonowego,jego przetworow, roznych dupereli z napisem
          > Kanad
          > > a,
          > > > itd.). Wiem, ze mozna znalezc wiele rzeczy sportowych, ktore oplacalo
          > by si
          > > e
          > > > kupic i sprawic przyjemnosc. Ale czy warto? Jesli tak, to jakiego typ
          > u. Pr
          > > osze
          > > > o sugestie, gdyz wkrotce wybieram sie do Polski po 5 latach przerwy i
          >
          > > > chcialabym milo zaskoczyc rodzinke i przyjaciol. Pozdrawiam. Hanka.
          > >
          > > Radze wziac gotowke (w dolarach amerykanskich)po 500 na lebka. A jesli uwa
          > zasz,
          > >
          > > ze 500 nie 'zaskoczy (milo) rodzinki czy przyjaciol' to wez po 1000 na leb
          > ka.
          > >
          > > Mam nadzieje, ze nie masz wielkiej rodziny czy tez wielu przyjaciol.
          > >
          > > Powodzenia,
          >
          > Przypominam sobie:jest taki staropolski zwyczaj,pieniadze w prezencie przy
          > okazji odwiedzin ! pezyjemnie ,cieplo i serdecznie

Ja ze stanow przywoze albo piekna japonska ceramike albo wysmienite niemieckie
          noze smile) no ewentualnie jakies kawalki do komputera (np hard drive IBM-a made in
          Hungary! smile)))
    • drapieznik Re: Jakie prezenty z Kanady 13.02.02, 23:29
      Ja chcialem im dac po $20 i mialem nawet przygotowane w kieszeni dla kazdego,
      ale wszyscy sie zaraz zmyli. Widocznie czuli sie nie w porzadku. Trzeba sie
      bylo nie klocic z kuzynem z Ameryki, ale nawet ja nie wiedzialem, ze wyjade...

Poniewaz jestem prymitywem, po wyjsciu, pieniadze wlozylem z powrotem do
      portfela. Dalem napiwek $20 ladnej kelnerce bo miala piekne oczy i fajne nogi.
      Ucieszyla sie wiecej niz kuzyni.
      • Gość: Bruno Re: Jakie prezenty z Kanady IP: 205.189.191.* 13.02.02, 23:37
        Musisz koniecznie zawiezsc 5 funtow pyrow Yukon Gold.Zawiez tez koszerne ogorki kiszone to moze zaczna
        przysylac o podobnej jakosci z Polski.Kazdemu zawiez koszulke z napisem Boze Blogoslaw Ameryke. Amen
    • Gość: Misia Re: TYLKO DLA NAJJJBLIZSZYCH IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.02, 19:42
      11 lat temu bedac pierwszy raz w odwiedzinach zabralam 2 pelne , ekstremalnie
      ciezkie walizy prezentow, dla kazdego cos. Efekt byl taki, ze rajstopy sie nie
      podobaly, bo nie mialy modnego wzorka, ciocie obrazily sie na mnie , ze je
      jeszcze nie zaprosilam do Kanady aby mogly zarobic, a ktos z sasiadow juz byl i
      zarobil. 15lat dziewczynka byla zdegustowana rozowymi dzinsami( naprawde cool),
      ktos inny dostal za malo gotowki, a jeszcze inny stwierdzil, ze darowanemu
      koniowi sie w zeby nie zaglada. A my bylismy tylko 2 lata za granica i mielismy
      male dziecko. Nadzwigalam sie tego towaru jak glupia, nawet moj 5 letni syn
      dzwigal torbe. Obled. Po co ? Teraz wioze tylko prezenty dla moich rodzicow,
      ktorzy sa dla mnie najwspanialsi na swiecie i zawsze przywoza nam mnostwo
      prezentow z Polski. Mojej drogiej cioci, daje jakas ladna bluzke, czekolade,
      troche forsy i to wszystko. Ostatnio jak bylam wzielam tylko bagaz podreczny,
      zadnych walizek. Babka na lotnisku stwierdzila " what a smart woman". I to
      prawda w Warszawie nie czekam na bagaze jak sie przesiadam na samolot do
      Wroclawia. Totalny luz. Na miejscu kupujemy sobie troche ciuchow i jezdzimy na
      wycieczki, nie martwiac sie nawet tym aby wszystkich dokladnie odwiedzic. Wiesz
      jaki jest efekt? Taki, ze ludzie nas obdarzaja prezentami. Kupujemy walizki i
      z powrotem do domu. Relaks i przyjemnosc i zadnych pretensji, ze zle prezenty.
      Zycze milego wypoczynku.
    • Gość: a spik Re: Jakie prezenty z Kanady IP: 192.168.1.* 14.02.02, 19:56
      wodka
    • roseanne Re: Jakie prezenty z Kanady 15.02.02, 00:51
      Widze, ze wyciachali calkiem sensowne posty z wczorajszego wieczoru, szkoda.
      ktos sugerowal ice-wine - slusznie. produkuje sie tylko w bodajze Austrii i
      Kanadzie. Widocznie uznano to za reklame.
      Ja polecam, bo warto.
      Fajne sa tez ciuszki z Roots, albo Old Navy.

pozdrawiam i udanego pobytu

a jak mi tego posta tez wytna to sie powaznie wkurze!!!!
      • jot-23 Re: Jakie prezenty z Kanady 15.02.02, 00:56
        roseanne napisał(a):

> Widze, ze wyciachali calkiem sensowne posty z wczorajszego wieczoru, szkoda.
        > ktos sugerowal ice-wine - slusznie. produkuje sie tylko w bodajze Austrii i
        > Kanadzie. Widocznie uznano to za reklame.
        > Ja polecam, bo warto.
        > Fajne sa tez ciuszki z Roots, albo Old Navy.
        >
        > pozdrawiam i udanego pobytu
        >
        >
        >
        > a jak mi tego posta tez wytna to sie powaznie wkurze!!!!

nikt tu nic nie wycina, to sie skonczylo gdzies w 89-tym. jezeli czegos brakuje,
        to znaczy ze mieli problem z baza danych i "siem skasowalo"
        • Gość: Kliken Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.02, 02:14
          haha, tak strach przed cenzura pozostal (:
    • Gość: roseanne ciachanie postow IP: *.sympatico.ca 15.02.02, 03:01
      wiem, ze mi nie wierzycie.
      to gdzie sie podzialy informacje o lyzwiarstwie i opiniach dzieci?
      i o cenie ice-wine'a?

a, szkoda pisac
      czymajcie sie cieplo
      • jot-23 Re: ciachanie postow 15.02.02, 03:11
        Gość portalu: roseanne napisał(a):

> wiem, ze mi nie wierzycie.
        > to gdzie sie podzialy informacje o lyzwiarstwie i opiniach dzieci?
        > i o cenie ice-wine'a?
        >
        > a, szkoda pisac
        > czymajcie sie cieplo

spokojnie, tlumacze tylko , kobieto , co sie dzieje. dzialalnosc GW pod tym
        wzgledem jest WZOROWA. ( no poza tym ze ewidentnie nie daja sobie rady z
        calkowitym blokowaniem psycholi typu .phisik.ulm.de, oraz inne indywidua z
        innych for.....(jak to sie po polsku odminia? smile)).

posty ktore sa niezgodne z regulaminem forum, nie sa kasowane, tylko
        przesowanedo "oslej lawki" gdzie mozna je czytac, przez czas jakis, nie mozna
        nic dopisywac. to wszystko.

jesli cos "zniknelo" to tylko w wyniku "usterki technicznej" a nie czyjegos
        zamiezonego dzialania

• Gość: Alekz Re: ciachanie postow IP: 66.122.22.* 15.02.02, 03:22
        Gość portalu: roseanne napisał(a):

> wiem, ze mi nie wierzycie.
        > to gdzie sie podzialy informacje o lyzwiarstwie i opiniach dzieci?
        > i o cenie ice-wine'a?
        >
        > a, szkoda pisac
        > czymajcie sie cieplo

Roseanne,

ja ci wierze, fakt ze wiele postow z wczoraj zniknelo, tylko nie podejrzewam o to
        cenzury (kto ma cos przeciwko ice-wine?!) przyczyny sa chyba bardziej przyziemne.
        Gazeta.pl nie daje sobie rady z internetem. Fajnie, ze oferuja takie rzeczy jak
        Forum za darmo ale technicznie sa "100 lat za murzynami".

Jezeli chodzi i ice-wine to potrafi byc calkiem drogie winko zerknij na

www.icewineshop.com/winelist.htm

www.bcliquorstores.com/en

lub sprobuj search na

www.google.com
        • roseanne ice-wine 15.02.02, 03:39
          dzieki za info, ale ja mieszkam wlasnie w krainie tej wspanialosci.
          Dojazd do chyba 6 winnic w 20 min, do jednej z nich moge dojsc pieszo
          a najlepsze to takie "wzbogacane " papryczkami chille, nazywa sie HOT ICE
          polacam
        • Gość: Fania Re: ciachanie postow IP: *.telia.com 15.02.02, 13:18
          Nie wygaduj tak na Gazete, ze technicznie taka niedoskonala. Mieszkam w Szwecji i tutaj wiele (nie
          wszystkie) gazet ma jeszcze wolniejsze i gorzej technicznie niedodostosowane strony internetowe!
          Byc moze szwankuje twoje polaczenie internetowe.
    • Gość: VAN Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 15.02.02, 09:22
      Ice wine? Kosztuje 30-60 Canadoli. Ze swojej strony polecam wedzone lososie. Zamtozony (ok funta), prozniowo
      pakowany i pokrojony kosztuje jakies 13-15 Canadoli. Ten losos smakuje inaczej niz sprzedawane w Polsce, bo
      bo jest wedzonym lososiem a nie solonym "sledziem".
      • Gość: Hanka Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.qc.sympatico.ca 15.02.02, 14:12
        Bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady i sugestie. W gruncie rzeczy to nie te
        prezenty sa najwazniejsze, lecz spotkanie z rodzina, ktorej tak dawno nie
        widzialam, jak rowniez odwiedzenie starych katow i <<nasycenie sie ta
        polskoscia>>. Pozdrawiam serdecznie, obiecuje napisac co nieco z moich wrazen
        po powrocie. Hanka.
        • jot-23 Re: Jakie prezenty z Kanady 15.02.02, 15:34
          Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady i sugestie. W gruncie rzeczy to nie te
          > prezenty sa najwazniejsze, lecz spotkanie z rodzina, ktorej tak dawno nie
          > widzialam, jak rowniez odwiedzenie starych katow i <<nasycenie sie ta
          > polskoscia>>. Pozdrawiam serdecznie, obiecuje napisac co nieco z moich wr
          > azen
          > po powrocie. Hanka.

jezus, ale numer...a my tu sie tak napracowali zeby ci dogodzic, a tobie
          niepotrzebne?!?!
        • Gość: VAN Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.vancouver36.dialup.canada.psi.net 16.02.02, 05:40
          Wlasnie do tego przydaje sie wedzony lososik. Nie ma lepszej zagrychy do wodeczki w czasie
          spotkan rodzinnych.
    • Gość: Rich Re: Jakie prezenty z Kanady IP: *.home.cgocable.net 16.02.02, 02:29
      ja polecam Canadian Club lub Crown Royal whisky i to najlepiej na duty free na
      lotnisku(canada ma chyba najtansze duty free na swiecie ze wzgledu na tani
      dolar canadyjski) ice wine tez dobry pomysl ubiory adidasa , nike ...jezeli
      kupisz na wyprzedazy sa 5 razy tansze niz w polsce z drozszych zeczy laptopy
      lub cos mniejszego jak PALM a gotowka nie mniej niz 100$ na glowe dlatego
      polacy wola jechac na wakacje na cube ...znacznie taniej i jak komu dasz twoje
      stare ciuchy to sie bedzie cieszyl a nieobgada cie przed wszystkimi tak jak w
      polsce!!
      sorry za pesymizm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka