Dodaj do ulubionych

Podatki w Rajchu

IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 16:08
Ciekaw jestem jakiego rzedu podatki sie tam placi. Czy jest system progowy czy liniowy, jaki
ulgi i od czego jesli istnieja
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 16:12
      Gość portalu: gadula napisał(a):

> Ciekaw jestem jakiego rzedu podatki sie tam placi. Czy jest system progowy
      czy
      > liniowy, jaki
      > ulgi i od czego jesli istnieja

robot dostaje ulge od lysiny, ale doplaca za wasy...wiec sie to jakos balansuje!
    • artur666 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 16:13
      a tak konkretnie gadula?...bo wiesz to temat rzeka.
      Ogolnie mozna b. duzo odpisywal
      sa dwa rodzaje podatkow (chodzi o biz) obrotowy i dochodowy.
      Odpisy normalnie od MwSt. tu jest roznie 16%, 8 %, zalezy od czego.
      ech litosci...gadula
      • artur666 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 16:15
        Naturalnie ex-DDr owcy maja same ulgi...hehe, jako uposledzeni i inne kaleki.
        • Gość: gadula Re: Podatki w Rajchu IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 16:26
          Artie, ja calkiem na powaznie. Czlowiek, z ktorym pracuje przenosi sie do fili tej samej firmy pod
          Frankfurtem. Bedzie wiec pracobiorca, a nie pracodawca. Ciekaw jestem jak moze sie
          przedstawiac sprawa podatkow dla zwyklego Jasia o zarobkach rzedu Euro 70K w panstwie,
          o bylo nie bylo, bardzo mocno rozwinietym socjalu. Kto za te swiadczenia u Was placi - biznes
          czy zwykli zjadacze chleba?
          • artur666 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 16:42
            Standartowo wszystkie swiadczenia i podatki placi firma.
            70k powiadasz? tutaj moze byc taki numer, ze koles zarabie troche niezle i moze
            sie jemu bardziej oplacac wziac prywatnie ubezpieczenie i zrobic Deal z firma,
            ze pokryja jemu czesc miesiecznej skladki ubezpieczeniowej, a tego moze byc
            nawet 300-500 EUR.
            Moze kolesiowi bardziej sie jednak oplacaloby, aby wyjechal do Niemiec tak
            jakby w delegacje, tzn. pozostanie zatrudniony na dawnych ukladach. cos takiego
            byloby chyba nawet lepsze z innych powodow. diety, przeloty itp itd.

> Artie, ja calkiem na powaznie. Czlowiek, z ktorym pracuje przenosi sie do
            fili
            > tej samej firmy pod
            > Frankfurtem. Bedzie wiec pracobiorca, a nie pracodawca. Ciekaw jestem jak
            moze
            > sie
            > przedstawiac sprawa podatkow dla zwyklego Jasia o zarobkach rzedu Euro 70K w
            pa
            > nstwie,
            > o bylo nie bylo, bardzo mocno rozwinietym socjalu. Kto za te swiadczenia u
            Was
            > placi - biznes
            > czy zwykli zjadacze chleba?
            • jot-23 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 16:44
              dzieki bogu mamy tu artura na forum! w "try miga" wytlumaczy klarownie
              wszystkie niuanse!
              • artur666 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 17:11
                chyba nie wszystkie, na jego miejscu wzialbym w Niemczech radce podatkowego
                (Steuerberater), bo:
                jezeli ten koles bedzie zatrudniony bezposrednio na terenie Niec przez ta filie
                to bedzie musial placic wg. prawa niemieckiego, tzn. od wyplaty beda jemu tez
                odciagane ubezpieczenie w przypaku bezrobocia. nie wiem ile tego teraz jest,
                ale nie zdziwilbym sie gdyby nawet bylo 200 EUR, To chyba moglby to dostac
                spowrotem, podobnie jak skladki na rente itp., a to dlatego ze on powiedzmy
                zostaje tu tylko na okres pracy. a wiec zadna renta, czy bezrobocie.

jot-23 napisał:

> dzieki bogu mamy tu artura na forum! w "try miga" wytlumaczy klarownie
                > wszystkie niuanse!
                >
              • Gość: gadula Re: Podatki w Rajchu IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 17:11
                No wlasnie! Artur, wiec jakie podatki sie placi w tej grupie zarobkowej - 20%, 30%, 40%?
                A moze macie liniowy tak jak w Rosji i Slowacji? Ktos mi kiedys mowil, ze Niemcy maja setki
                roznych "odpisow" podatkowych, tzn. na dzieci, opieke nad chorymi rodzicami, a nawet mozna
                "odpisywac" za koszt dojazdu do pracy wlaczywszy benzin (Euro 1,10 za liter!)
                • artur666 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 17:33
                  To wszystko sie zgadza.
                  Z dojatdami do pracy, to byl ostatnio troche mlyn. reformuja jak pokarani
                  losowo. np. wprowadzono doplaty do lekarza na miesiac chyba 10 EUR od lekarza,
                  ktorego odwidzasz. i co? teraz chca sie z tego wycofywac, jednym slowem mlyn.
                  ale nie o to chodzi,
                  Ja np. place podet obrotowy i dochodowy.
                  Kwartalnie obrotow, tzn. Odprowadzam do finansowego wliczony w rachunki MwSt.
                  rozliczajac z tym, ktory sam komus zaplacilem. Tutaj wale rachunki za benzyne,
                  material, komputery, czynsze i inne rachunki...blablabla
                  A po zakonczeniu roku wszystko jest sumowane i z netto jest obliczany podatek
                  dochodowy. jest on rozny, zaleznie w jakim przedziale zarobkow ladujesz.
                  Wstyd, ale sam nie wiem ile procentowo. kurde 10 lat mam ksiegowego i nich on
                  sie poci. ale nawet alimenty odciagam od podatkow. hehehe, jako obciazenia
                  wyjatkowe. hehehe

> No wlasnie! Artur, wiec jakie podatki sie placi w tej grupie zarobkowej -
                  20%,
                  > 30%, 40%?
                  > A moze macie liniowy tak jak w Rosji i Slowacji? Ktos mi kiedys mowil, ze
                  Niemc
                  > y maja setki
                  > roznych "odpisow" podatkowych, tzn. na dzieci, opieke nad chorymi rodzicami,
                  a
                  > nawet mozna
                  > "odpisywac" za koszt dojazdu do pracy wlaczywszy benzin (Euro 1,10 za liter!)
                  • artur666 my tu gadu gadu 17.04.04, 17:47
                    a kolega bedzie pracowal na karcie podatkowej, w niemczech oznacza to, ze
                    bedzie w jakiejs grupie podatkowej, ktora rozni sie od stanu cywilnego. Zonaty
                    dwojka dzieci, czy raczej kawaler?

Przyklady odpisow, ktore podawalem dotycza raczej prywaciarzy. Zatrudnieni w
                    firmach nie maja tyle mozliwosci manewru.
                    • pia.ed Czy nikt z Was nie pracuje? 17.04.04, 18:33
                      • pia.ed Re: Czy nikt z Was nie pracuje? 17.04.04, 18:37
                        Czlowiek pytal, ile procent podatku placi czlowiek gdziekolwiek zatrudniony?
                        Czy ktos z Was moze odpowiedziec?
                        Ja pracujac nie w Niemczech, place 35% od mojego zarobku brutto.
                        Czy ktos moze tak prosto przedstawic, ile sam placi?
                        • ontarian ja pracuje, a co chcesz wiedziec? 17.04.04, 18:37
                        • artur666 Re: Czy nikt z Was nie pracuje? 17.04.04, 18:45
                          To bylo jedno z pytan. A na jakies Grupie Lohnsteuerkaty jestes? Bo to co
                          napisalas to jemu na prawde malo pomoze.

pia.ed napisała:

> Czlowiek pytal, ile procent podatku placi czlowiek gdziekolwiek zatrudniony?
                          > Czy ktos z Was moze odpowiedziec?
                          > Ja pracujac nie w Niemczech, place 35% od mojego zarobku brutto.
                          > Czy ktos moze tak prosto przedstawic, ile sam placi?
                        • Gość: Jan Re: Czy nikt z Was nie pracuje? IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 21:20
                          Ja pracuje.2700 brutto,3 klasa,jedno dziecko.Podatek wynosi 7%.
                          www.kgo.de/steuerrechner.html
                          • Gość: gadula Re: Czy nikt z Was nie pracuje? IP: *.sympatico.ca 18.04.04, 03:10
                            Nie wiem czy przy tego typu zarobkach termin "3 klasa" to przypadek czy ... dalej czekam na
                            jakies konkretne odpowiedzi, Rodacy!
                            • Gość: Jan Re: Czy nikt z Was nie pracuje? IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.04, 11:45
                              3 klasa podatkowa to dla jedynego pracujacego w rodzinie.Czyli bardzo korzystna.Gdy dwoch pracuje,musza wziasc albo obaj 4 (klasa jedna z najbardziej opodatkowanych) albo 3 i 5,tzn najlepsza i najgorsza z mozliwych.Dwie czworki sa dobre,jesli malzonkowie podobnie zarabiaja (tzn podobienstwo w zarobkach ok.80% i wiecej)W przeciwnym wypadku zarabiajacy wiecej bierze korzystna 3 a mniej zarabiajacy 5.NIe mozna sobie wziasc np.dwoch trojek czy tp.Sa przepisy,ktore klasy z ktorymi.
    • basia553 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 19:30
      Ja pracuje z karta podatkowa, ale zrozumialam, ze facet bedzie selbständig,
      czyli jak Artur pracujacy na wlasny rachunek. Jesöli sie ma pracodawce jak ja,
      to wszystkie swiadczenia jak kasa chorych, ubezpieczenie od bezrobocia i cale
      to badziewie placi sie pölnapöl z pracodawca. Podatki nie sa liniowe, jesli
      gdzies znajde wyciag z tabeli to Ci moge podac. Najpopularniejsza klasa
      podatkowa to jest 1 (single) lub jesli sie jest zonatym to sa dwie mozliwosci,
      albo oboje maja 4, ktöra ma taki sam podatek jak klasa 1. albo biora kombinacje
      3/5, tröjka ma bardzo malo podatku, piatka o wiele za duzo.
      Ja jestem w klasie podatkowej 4 to dostaje wyplacone mniej wiecej 50% moich
      zarobköw. Te drugie 50% to sa wszelkie podatki, ubezpieczenia itd.
      To co mozna z podatku odciagac, to wlasnie przejazdy do pracy, ale nie liczy
      sie faktyczna cena benzyny, tylko jakies 23 centy od km. Mozna jeszcze kilka
      innych rzeczy z podatku odciagnac, ale co Ci tu bede rozprawke pisac. Jakby
      bylo wiecej wiadomo o facecie, a raczej jego sytuacji, to moznaby wiecej
      odpowiedziec. Mam nadzieje, ze troche pomoglam.
      • Gość: gadula Re: Podatki w Rajchu IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 20:57
        No zdecydowanie! Otoz facio ma zone, syna i sam bedzie zarabial w firmie (jako pracownik!) ok
        Euro 70K rocznie. Jakiego rzedu podatku sie mozna spodziewac?

a) 20%
        b) 30%
        c) 40%
        d) innego

Serdeczne dzieki, Gadula.
        • basia553 Re: Podatki w Rajchu 17.04.04, 21:16
          Pröbowalam w necie znalezc tabele podatkowa (Steuertabelle) - moze Artur cos
          znajdzie? To co ja znalazlam, to mozna tabele zamöwic, albo bardzo, bardzo
          dlugo ladowac (sorry, nie wiem jak po pol/ang), a nie chce sobie compa
          przeciazac. Ale moge Ci tylko na oko powiedziec, ze jesli zona nie bedzie
          pracowac, to on ma bardzo korzystna klase 3+dziecko, tak sie to nazywa.
          Skoro ja place wszystkiego (zaznaczam, to nie tylko podatek!!) 50%
          to u niego nie bedzie wiecej jak 30%. Ale to czysta spekulacja.
          Za tydzien bede w urzedzie finansowym (jak wreszcie wypelnie swoje zeznanie
          podatkowe) to sie moge zapytac dokladnie. OK?
        • Gość: Jan Re: Podatki w Rajchu IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 21:25
          Podatek z 72 000 wynosi 19%.
          www.kgo.de/steuerrechner.html
          • Gość: gadula Re: Podatki w Rajchu IP: *.sympatico.ca 17.04.04, 21:32
            To jest nawet mniej niz w Stanach! Skad sie wiec bierze tak rozbudowany socjal? Moze biznes
            jest tym obciazony?
            • basia553 Re: Podatki w Rajchu 18.04.04, 09:34
              Widzisz, on Ci powiedzial wysokosc podatku, a nie wszystko co z pensji
              obciagaja. Do tego dochodzi wlasnie ubezpieczenie bezrobotne, Pflege-
              ubezpieczenie (nie wiem po polsku), podatek na kosciöl, podatek za solidarnosc
              z narodami bylego NRD (a jakze!) itp. Dlatego w sumie sie nazbiera.
              • Gość: Me- 110 Re: Podatki w Rajchu IP: 154.11.98.* 18.04.04, 10:07
                No widzisz Basiu a w Polsce z podatku za Solidarnosc zwolnieni sa czlonkowie
                SLD!
                Why???
                Przeciez tez walczyli!
                • artur666 suma sumarom 18.04.04, 13:15
                  Na trzeciej grupie podatkowej, bedzie koles musial oddac okolo 30% (incl.
                  wszystkie swiadczenia, podatki itp.)
                  do tego dostanie jeszcze:
                  -Kasse na dziecko (Kindergeld) nie pamietam ile 150 EUR?
                  - na tzw. Wohngeld czyli doplate do mieszkania nie ma przy tych zarobkach co
                  liczyc. a szkoda bo mogloby byc tego kilka stow.
                  -Oprocz tego w porownaniu do USA bedzie mial wolne soboty (wogole wiecej
                  wolnego), 13. pesje, kase na swieta.
                  No i co? kto ma lepiej...USA?
                  • Gość: Jan Re: suma sumarom IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.04, 13:52
                    Jak ma dziecko,to odciaga na koniec roku od podatku tzw.Kinderfreibetrag,ktory wynosi cos ok.1800 euro.Jesli obaj pracuja,to dziecko moze byc przez kogos pilnowane.Wystarczy podpis sasiadki i juz sie od podatku odciaga nastepne 2160 euro tzw.Betreuungsfreibetrag.Pieniadze na dziecko w wys.153 euro sa placone do 18 roku zycia,w przypadku bezrobocia dziecka do 21 roku.
                    www.steuerthek.de/handbuch/est/kinder_kinderfreibetrag.htm
                    • Gość: gadula Dziekuje wszystkim bardzo! IP: *.sympatico.ca 18.04.04, 14:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka