mrufkaa 03.05.04, 15:09 czy ktos moze wie gdzie w Anglii kupuje sie ziola i tym podobne specyfiki? Potzrebuje czarnegu bzu na napar... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewunia_uk Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 03.05.04, 16:21 Czarny bez to po angielsku elder (lub black elder). W sklepach mozna dostac specyfiki z kwiatu (elderflower) oraz z owocow (elderberry). W Holland & Barratt widzialam np. kapsulki z owocow. Herbatki tez widzialam w roznych sklepach z ziolami, ale nie pamietam, czy byly z kwiatu czy z owocow. Wydaje mi sie, ze czarny bez w ogole jest w UK bardziej popularny niz w Polsce nie tyle leczniczo, co jako owoc do sporzadzania napoi - w supermarketach mozna dostac rozne napoje i syropy z bzu, tradycyjnie w Anglii (i w Walii) od wiekow robilo sie tez winko z bzu czarnego (elderberry wine) domowym sposobem... Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 03.05.04, 18:28 mrufkaa napisała: > czy ktos moze wie gdzie w Anglii kupuje sie ziola i tym podobne specyfiki? > Potzrebuje czarnegu bzu na napar... Asia chyba wiem co masz na mysli. Czy to ten syropek z czarnego bzu- Sambucol? Ja kupowalam go w sklepie ze zdrowa zywnoscia w Ramsgate . Niestety nie jest to siec chyba wiec w Londynie moze nie ma. H&B chyba go nie posiada bo kiedys szukalam. Ew mozesz sprawdzic na ich stronie. Moze ew Peppers? Innym razem zamawialam juz online w Higher Nature o ile dobrze pamietam. Ok juz mam. Wejdz na ich strone: www.highernature.co.uk/cgi-bin/hn.storefront Kliknij na zakladke Immune Support i tam wybierz Herbals. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 03.05.04, 22:29 Bardzo Wam dziekuje, nie chodzilo mi konkretnie o Sambucol, bo o nim nie wiedzialam, ale jest swietnym rozwiazaniem Moze nawet Julka lyknie. Potrzebuje bardzo czegos na kaszel, Julka dzis dostala antybiotyk ( jednak) a ja w miedzyczasie przypomnialam sobie czym u mnie w domu leczono taki dokuczliwy lub dlugotrwaly. Tylko, ze mysmy to mieli od cioci z ogrodka, tak jak i miete i melise... To musi byc napar z kwiatu, z owocow dziala na cos innego. Ten syrop jest super, bo doslodzony, napar ma okrrropny smak, dziecka nijak bym nie zmusila... Ale dziala cudotworczo Jeszcze raz bardzo dziekuje Bogusiu, jaka fajna strona Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 05.05.04, 15:18 mrufkaa napisała: > Bardzo Wam dziekuje, nie chodzilo mi konkretnie o Sambucol, bo o nim nie > wiedzialam, ale jest swietnym rozwiazaniem Moze nawet Julka lyknie. > Potrzebuje bardzo czegos na kaszel, Julka dzis dostala antybiotyk ( jednak) a > ja w miedzyczasie przypomnialam sobie czym u mnie w domu leczono taki > dokuczliwy lub dlugotrwaly. Tylko, ze mysmy to mieli od cioci z ogrodka, tak > jak i miete i melise... U mnie w ogrodku tez rosnie Zeszlego roku robilam wlasnej produkcji sambucol > To musi byc napar z kwiatu, z owocow dziala na cos innego. Ten syrop jest > super, bo doslodzony, napar ma okrrropny smak, dziecka nijak bym nie zmusila... Tylko, ze Sambucol jest z owocow czarnego bzu(elderberry) a Ty szukasz czegos z kwiatu (elderflower)tak? Kwiat kupowalam w Peppers-maja tam chyba wszystkie ziola luzem i mozna sobie na wage kupic. A moze napar z kwiatu wymieszany z sambucolem jej przejdzie? Mam tez taki do przelkniecia przepis herbatka z kwiatu bzu z miodem(dla Julki to lepiej z cukrem) i paroma listkami miety przed snem. W naparze z kwiatu mozesz ja tez kapac. Zadziala podobnie. I zdrowiejcie szybko! > Bogusiu, jaka fajna strona Dzieki, ale jaka stronka? Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 05.05.04, 15:31 No ta, na ktorej mozna kupic Sambucol Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 16:28 Bogusiu, czy Ty to tak fizycznie w tym Peppers kupowalas czy on-line? znalazlam jaks strone, ktora by pasowala, ale elderflower nie maja... A jak znalezc sklep? Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 23:18 mrufkaa napisała: > Bogusiu, czy Ty to tak fizycznie w tym Peppers kupowalas czy on-line? znalazlam > > jaks strone, ktora by pasowala, ale elderflower nie maja... > A jak znalezc sklep? Fizycznie,fizycznie. Wlasnie probowalam cos znalezc w necie. Wydawalo mi sie,ze to wieksza siec sklepow bo byl jeden w Hythe na poludniu Kent gdzie poprzednio mieszkalismy a drugi tu mam w Deal wiec mi wyszlo, ze sa wielcy . Niestety z netu wyskoczyly mi tylko te dwa i wyglada na to, ze akurat do Peppersow mialam szczescie. Asia, tak, ziolka luzem tam kupuje. W tym ten kwiat bzu. Chorobcia, wyslalabym Ci ale go zmieszalam z innymi na taka miksture zimowa. Jesli nie masz w poblizu to kupie i podesle. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 20:09 Trzeba ci sie udac do centrum Londynu do Neals Yard Remedies. www.nealsyardremedies.com/ www.londontown.com/LondonInformation/Shops/Neals_Yard_Remedies/2227/ Zadzwon i sprawdz, czy maja, ale o ile pamietam ten sklep to jet to chyba jeden z najlepiej zaopatrzonych zielarskich sklepow w Londynie. maja tez sprzedaz przez internet ale nie wiem, czy ziola tez sprzedaja. A czy myslalas o postawieniu baniek? Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 23:26 Dziekuje bardzo a wszystkie info. Nie myslalm o bankach, bo chyba jest troche lepiej dzisiaj. Katar zaczyna ustepowac, wiec moze ten kaszel powoli tez zacznie... Antybiotyk konczymy, a mala kaszle i kaszle... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 23:51 jesli kaszle to jednak jest wirus moja corka kaszlala przez 4 miesiace w wieku 4 lat - myslalam, ze to astma, ale moja szwagierka, ktora jest specjalistka od chorob plucnych u doroslych i dwukrotnie mnie uspokoila, ze to nie astma ani bakterie powiedziala mi rowniez,ze dobry pediatra tez powinien po osluchaniu odroznic kaszel oskrzelowy od astmatycznego i wirusowy od bakteryjnego Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 08.05.04, 23:55 )) Jeszcze nie widzialam tu takiego pediatry, ktorego moglabym o to podejrzewac Specjalnie wyslalam mala do szpitala z mezem, zeby ja pediatra osluchal, a nie nsz miejscowy konowal. A tamten mial pretensje, ze nie czekalismy na koniec bank holiday i nie poszli do GP. To podobno ten sam lekarz, ktory badal Julke, gdy miala trzydniowke. Faktycznie, nie wzbudzal zadnego zaufania... Jezu, czy ja tu nawet z kaszlem powinnam chodzic prywatnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
sugar_mama_danielcia Re: Czarny bez (sambucus nigra) - szukam 09.05.04, 23:41 No Asia z tym kaszlem to mnie ubawilas. Powiem Ci tez, ze moj maz musial nawet chodzic z 'pryszczem' do prywatnego lekarza. ha ha ha GP stwierdzil, ze ropienie wyskakujace na twarzy co 2 tygodnie przez 4 miesiace (powodujace goraczke 39 stopni) to cos calkiem normalnego i nie przepisal zadnego leku. Po paru miesiacach wywalczylismy skierowanie do prywatnego i ten wyleczyl mezusia mascia z antybiotykiem w ciagu 2 tygodni (i to na dobre). No ale to juz obok tematu. Sugar Odpowiedz Link Zgłoś