Dodaj do ulubionych

Polki w DE

19.06.11, 11:04
Witam,
planuje przeprowadzke z UK do De (jak tylko maz znajdzie prace) i szukam zrodel informacji o zyciu w Niemczech:
- ogolnych - czyli opieka zdrowotna, ubezpieczenia, meldunek, mieszkanie, bank itp.
- dla mam z malymi dziecmi (synek ma 15m-cy)
- o samozatrudnieniu w De
Czy mozecie polecic jakies serwisy i fora internetowe? Moga byc po pl, niem lub ang.
A moze znajdzie sie na forum jakas mama gotowa "pomailowac" sobie ze mna w w/w celu?
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Polki w DE 19.06.11, 13:49
      forum.gazeta.pl/forum/f,10001,Polonia_w_Niemczech.html
      • patrytka Re: Polki w DE 19.06.11, 23:49
        mypolacy.de
    • kokolores Re: Polki w DE 20.06.11, 21:11
      Pytaj TU , tylko konkretniej .

smile
      Koko
    • rosabell Re: Polki w DE 26.06.11, 18:34
      www.e-polen.de/polonia.php3?spr=al
      pytaj, moze pomogesmile
    • g-48 Re: Polki w DE 26.06.11, 21:06
      Co prawda nie lubie cwaniakow ale ci odpowiem.
      1.Opieka zdrowotna powoli schodzi na psy ale jest jeszcze na dosyc wysokim poziomie.
      2.Prace teraz znalezc to czasami sie jeszcze cos znajdzie na Bayerach tak praca niewolnicza w
      Leihfirmach za grosze i zmieniajacymi sie miejscami pracy.Lub przyjecie sie do firmy czasowo i co 3-6 miesiecy strach czy nie" podziekuja".
      3.Ubezpieczenia sa ale zerzeraja ok 40%zarobku+ podatek.
      4.Samodzielne zatrudnienie?No pewnie!Na czarno pucowanie mieszkan lub cos innego z widokiem na plajte.
      Czasy gdzie ludzie z Polski byli mile widziani(liczne potomstwo) minely i teraz mozesz ewentualnie uslyszec czego bys nie chciala.
      • kokolores Re: Polki w DE 27.06.11, 09:31
        g-48 napisał:

> Co prawda nie lubie cwaniakow ale ci odpowiem.

hm...nie widze tu cwaniactwa .
        Dziewczyna zapytala ,a ty od razu z "grubej rury" . Wez sie ciut zastanow czasem i przeczytaj dokladnie o co ktos pyta.

Koko
        • alessia27 Re: Polki w DE 27.06.11, 18:34
          a wszyscy sobie chwala anglie, ze tam tak dobrze.
        • g-48 Re: Polki w DE 03.07.11, 21:00
          hm...nie widze tu cwaniactwa .
          > Dziewczyna zapytala ,a ty od razu z "grubej rury" . Wez sie ciut zastanow czase
          > m i przeczytaj dokladnie o co ktos pyta.
          Jezeli ktos zatracil poczucie obywatelstwa czy tez przynaleznosci narodowej to chodzi tylko o to co kto naleje do korytka. To dla mnie jest straszne.Druga rzecz szukanie tego korytka doprowadza do depresji i potem przychodzi starosc i zadaje sie pytanie:
          www.youtube.com/watch?v=KmuA462Cc8E
          lub jeszcze lepiej:
          teksty.org/jerzy-polomski,gdzie-jest-moj-dom,tekst-piosenki
          Ale ja zawsze mowie tym ktorzy wyemigrowali"za chlebem" "Czlowiek nie swinia i koryto to nie wszystko" I nie jest to zlosliwosc z mojej strony.
          • fasolka3 Re: Polki w DE 13.07.11, 23:08
            A ty gdzie mieszkasz, jezeli wolno zapytac? Patriotycznie pod Wawelem? Gwaltem Cie wywiezli z ukochanej ojczyzny?

FFF
            • g-48 Re: Polki w DE 13.07.11, 23:18
              A ty gdzie mieszkasz, jezeli wolno zapytac? Patriotycznie pod Wawelem? Gwaltem
              > Cie wywiezli z ukochanej ojczyzny?
              Trafilas w sedno i co dalej?
              • fasolka3 Re: Polki w DE 14.07.11, 21:06
                g-48 napisał:

> A ty gdzie mieszkasz, jezeli wolno zapytac? Patriotycznie pod Wawelem? Gwaltem
                > > Cie wywiezli z ukochanej ojczyzny?
                > Trafilas w sedno i co dalej?

Sorry, to juz twoj problem...
    • feelfine Re: Polki w DE 30.06.11, 17:57
      Jesli chodzi o pytania jakie zadalas to sa one tak ogolne, ze trudno odpowiedziec nie znajac szczegolow. Ja sama mam 17- miesieczna corke w Hamburgu, ktora chodzi tu do przedszkola. Jesli podasz do jakiego miasta sie wybierasz to moze bede mogla udzielic dokladniejszych odpowiedzi. Niemcy to panstwo zwiazkowe i wiele sie tu rozni zaleznie od tego gdzie sie mieszka. Z samozatrudniemiem nie ma problemu, za to problemy moga by ze znalezieniem klientow, to tez zaleznie o branzy w jakiej pracujesz.
      Jesli bedziesz pracowala jako freiberufler (samozatrudniona) to musisz wykupic prywatne ubezpieczenie dla siebie i ew. dla dziecka. Czasami bywa to dosyc drogie. Opieka medyczna jest raczej dobra, szczegolnie jesli chodzi o dzieci.
      Co do reszty to meldunek jest kwestia paru minut jesli masz umowe o mieszkanie, rynek mieszkaniowy jest rozny w duzych miastach jest duzo trudniej, w niektorych znalezienie porzadnego mieszkania bez stalej umowy o prace graniczy z cudem.
      Jesli podasz troche szczegolow, moze uda mi sie Ci dalej pomoc.
      • alpepe Re: Polki w DE 02.07.11, 22:18
        Twoja córka ma na imię Liselotte?
        *tak z ciekawości
        • feelfine Re: Polki w DE 09.07.11, 18:32
          Nie, Charlotte Sophie ale w skrocie Lotte albo Lotta smile
    • lykka1 Re: Polki w DE 10.07.11, 21:15
      cherrie - jesli masz pytania, prosze na gazetowy.
      a dokad wyjezdzasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka