aniutek 03.03.02, 04:53 moze cos godnego polecenia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: co czytacie??? 03.03.02, 04:55 aniutek napisał(a): > moze cos godnego polecenia??? "UBIK" Dick'a! tym razem po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DundeeGi Re: co czytacie??? IP: *.prem.tmns.net.au 03.03.02, 05:39 Ostatnio "Sigma Protocol" Ludluma. A w kolejce "The bear and the dragon" Clancy. Jak ktos lubi political fiction. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: co czytacie??? IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 03.03.02, 05:47 Przeczytajcie PAT BUCHANAN - Dead of West - nie ma lepszej lektury na obecne czasy -polecam !!, oczywiscie wydanie tylko anglojezyczne. Wielu dyskutujacych tu na forum znalazloby odpowiedz na swoje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: co czytacie??? IP: 213.77.25.* 05.03.02, 11:28 "Gra lwa"Millse,a.Gdybys ja jeszcze przeczytal przed wydarzeniami sprzed 11 wrzesnia to by byl dopiero efekt. Jak w moim przypadku. Ale i tak warto przeczytac.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: co czytacie??? 03.03.02, 05:46 Wlasnie skonczylem 'The Shipping News'. Dosc osobliwe. Mnie sie podobalo, ale mojej zonie chyba nie. W zwiazku z tym polecam na 50%. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: co czytacie??? IP: *.abo.wanadoo.fr 03.03.02, 14:26 1) L.F. Céline "Voyage au bout de la nuit"-po przeczytaniu nastapila u mnie demistyfikacja zawodu lekarza; (istnieje wersja angielsko-jezyczna) 2) z plotkarsko-biograficznych J.Parker "Polanski"; No,no to byl hulaka!) (wersja polska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co czytacie??? IP: *.bbtec.net 03.03.02, 15:26 Gość portalu: narval napisał(a): > 2) z plotkarsko-biograficznych J.Parker "Polanski"; No,no to byl hulaka!) > (wersja polska) Czy moglabys podac jakies blizsze namiary tej ksiazki o Polanskim: rok, wydawnictwo etc. Bardzo lubie Polanskiego jako czlowieka i rezysera wiec z checia sie czegos nowego dowiem. Z gory dziekuje Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Dla Piotra------>POLANSKI IP: *.abo.wanadoo.fr 03.03.02, 15:55 Piotr jeszcze raz polecam ksiazke; obejmuje okres od narodzin do zniesienia banicji i powrotu do USA (1998) tytul - "Polanski" autor - John Parker wydawnictwo - EUROPA (fakty,biografie,wydarzenia) I wydanie 1998 for the Polish edition by Wydawnictwo EUROPA Wydawnictwo EUROPA europa@wroc.net ul.Kosciuszki 35 Wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Dla Piotra------>POLANSKI IP: *.bbtec.net 03.03.02, 16:25 Ha, wiec jednak wrocil do USA. Zreszta ta panienka (teraz to juz calkiem dorosla kobieta chyba) przyznala sie podobno kiedys w amerykanskiej TV, ze Polanski jej nie zgwalcil. Dzieki Narval. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narval Re: Dla Piotra------>POLANSKI IP: *.abo.wanadoo.fr 03.03.02, 16:36 Piotr, w ksiazce jest dokladny opis sceny, wszystko to dzialo sie w domu Jack'a Nicholson'a a panienka miala wtedy 13, on ponad 40; Ach, byl z niego zawadiaka!! Przeczytaj jak lubisz biografie. Czytalam tez biografie Kirk'a Douglas'a; bardzo niesympatycznie wspomina swoj pobyt w Polsce i w Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: co czytacie??? IP: *.sympatico.ca 03.03.02, 23:41 maly.ksiaze napisał(a): > Wlasnie skonczylem 'The Shipping News'. Dosc osobliwe. Mnie sie podobalo, ale > mojej zonie chyba nie. > W zwiazku z tym polecam na 50%. > > Pozdrawiam, > > mk. a na filmie byliscie (z zona)? i mnie, i mojemu mezowi, i nawet naszym dziociom film sie bardzo, bardzo podobal. zwlaszcza judy dench i kevin spacey ale w ogole cala atmosfera. bardzo, bardzo polecam a sama za ksiazke to sie pewnie wezme dopiero po kolejnych przetasowaniach kadrowych w mojej pracy. narazie to glownie czytam ludzkie resumes - to tez moze byc fascynuja lektura Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze The Shipping News 07.03.02, 17:28 Nie byliscie, bo zniknal z kin, zanim zdazylismy zareagowac. Teraz czekamy, az bedzie na PPV . mk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cariño Re: co czytacie??? IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.03.02, 21:06 Isabel Allende. Wszystko. Zacznij od 'Portrait in Sepia', zachwycisz sie. Cariño Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 03.03.02, 21:31 dzieki za tytuly, wlasnie robie zamowienie :)))) czesc z empiku z PL a reszte w amazon i juz sie ciesze na dobra ksiazke pozdraw , aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: co czytacie??? IP: *.nyc.rr.com 03.03.02, 22:42 ... zacznij, aniutek, od zakupu na Amazon.com ... LITERATURE FOR DUMMIES by Jon Winokur, Norrie Epstein List Price: $19.99 Our Price: $15.99 You Save: $4.00 (20%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 03.03.02, 23:29 Gos´c´ portalu: MalMal napisa?(a): > ... zacznij, aniutek, od zakupu na Amazon.com ... > > LITERATURE FOR DUMMIES > by Jon Winokur, Norrie Epstein > > List Price: $19.99 > Our Price: $15.99 > You Save: $4.00 (20%) Ty juz czytalas???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: co czytacie??? IP: *.nyc.rr.com 03.03.02, 23:31 ... of korse ... zeby miec co polecac kolezankom na foroom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 03.03.02, 23:33 Gos´c´ portalu: MalMal napisa?(a): > ... of korse ... zeby miec co polecac kolezankom na foroom ... i tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
karelia aniutek i MalMal 03.03.02, 23:58 no widze kobiety , ze sie znowu laskoczecie , hehe , tak trzymac , smiech to zdrowie!!!! Alez WY sie lubicie, a reszta to taki kamuflage, nieprawdaz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WC Re: co czytacie??? IP: *.sympatico.ca 04.03.02, 00:03 Gość portalu: MalMal napisał(a): > ... of korse ... zeby miec co polecac kolezankom na foroom ... Forum kolezanko sympatyczna, jak piszesz po polsku to badz konsekwentna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalMal Re: co czytacie??? IP: *.nyc.rr.com 04.03.02, 01:02 ... 'oczywiscie' postaram sie ... widac, ze na 'Forum' literalnie jedynie polskojezyczni bywaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna27 Re: co czytacie??? IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 04:40 Wczoraj skonczylam "Blind Assassin" Margaret Atwood - zajebista ksiazka. Wszystkim polecam. Aniutek - musisz to pzrezcytac. Pierwsze 50 stron moze byc troche difficult, ale potem po prostu cudo. Z innych to polecam "She's Come Undone" Wally Lamb - cztalam ponad dwa lata temu, ale dotad pamitam jakie mocne wrazenie na mnie zrobila. Jakbys aniutku chcial, to moge podeslac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Re: co czytacie??? IP: *.arach.net.au 04.03.02, 05:14 Zeby sie troche zastanowic nad marnosciami naszego swiata polecam "Poza czas i przestrzen" Andrzeja Donimirskiego . Wlasnie wpadla mi w rece i ....dla mnie bomba. Ale to takie wiecej popularno - naukowe. A MalMal to musi byc z takich co to "po angielsku sie nie nauczyla , a po polsku juz zapomniala" - bo Forum pisze sie w obu jezykach tak samo.hehehehehe No i czemu sie czepiasz Aniutka????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 04.03.02, 05:17 hehehe Mezu - ten typ tak ma :))) A27- dobry dzieciaczek z Ciebie ::))) Ogladam wywiad z Monica Lewinski - co za manipulacja a o zwykly blow job chodzi........ chyba wszyscy jestesmy przestepcami ((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: co czytacie??? IP: *.ab.hsia.telus.net 04.03.02, 10:07 Autorzy,ktorych bardzo chetnie czytam to:Ursula Hegi,Gunter Grass i Pawel Huelle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: co czytacie??? IP: *.bbtec.net 05.03.02, 11:21 Zgaduje:jestes z Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: co czytacie??? IP: *.ab.hsia.telus.net 05.03.02, 15:57 Gość portalu: piotr napisał(a): > Zgaduje:jestes z Gdanska? Oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: co czytacie??? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 10:55 Donna W. Cross "Pope Joan", w niemieckim tlumaczeniu "Die Päpstin". Dopiero zaczelam, ale swietnie sie zapowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co czytacie??? 05.03.02, 18:43 a ja sobie przegladam "Rekopis znaleziony w jaskini: Sapkowskiego - antologie na temat fantazy, czytac to sie raczej nie da, ale fragmenciki smakowite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: co czytacie??? IP: *.chello.no 05.03.02, 21:16 Ostatnio: Z autorow polskich: Hanna Krall, Henryk Grynberg. Przetlumaczona na polski ksiazka Romy Ligockiej "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku". Polecam. Z literarury tzw. swiatowej: Julio Cortazar (dawna, wciaz zywa milosc do literatury iberoamerykanskiej). Tarjei Vesaas, "Fuglane" (Ptaki) - ksiazka, na podstawie ktorej przepiekny film Leszczynskiego "Zywot Mateusza", z Franciszkiem Pieczka w roli glownej. Göran Tunström, "Juloratoriet" (Oratorium na Boze Narodzenie) - goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 06.03.02, 02:23 Gos´c´ portalu: jojo napisa?(a): > Ostatnio: > Z autorow polskich: Hanna Krall, Henryk Grynberg. Przetlumaczona na polski > ksiazka Romy Ligockiej "Dziewczynka w czerwonym plaszczyku". Polecam. jako literatura faktu - wstrzasajace, natomiast sztuka pisania raczej srednia, a swoja droga niesamowity zyciorys. > > Z literarury tzw. swiatowej: Julio Cortazar (dawna, wciaz zywa milosc do > literatury iberoamerykanskiej). ooo tez lubie :) > Tarjei Vesaas, "Fuglane" (Ptaki) - ksiazka, na podstawie ktorej przepiekny film > > Leszczynskiego "Zywot Mateusza", z Franciszkiem Pieczka w roli glownej. > Göran Tunström, "Juloratoriet" (Oratorium na Boze Narodzenie) - goraco polecam. film pamietam a po ksiazke siegne z przyjemnoscia ::)) dzieki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: co czytacie??? aniutek dzieki 06.03.02, 02:03 Obecnie "Sexual Occupation of Japan" Richarda Setlowe (w zeszlym tygodniu "Black Sea" tegoz autora). Te dwie ksiazki to powiesci sensacyjne z bardzo dobrym tlem obyczajowym, osadzone w egzotyce Wschodu. Przedtem przerabialam "Fire with Fire" Naomi Wolfe - uwaga! lektura feministyczna! i troche klasyki w postaci "Vilette" Jane Austen. Ciesze sie ze nie jestem sama z moim zamilowaniem do ksiazek Dicka i Cortazara Poza tym w mojej domowej biblioteczce polki sie uginaja pod Lemem, ale to nie kazdemu mozna polecic Aniutek, swietny temat - dzieki wszystkim za porady i przypomnienia (Allende!) Pojutrze lece do biblioteki. Luiza-w-Ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: co czytacie??? aniutek dzieki IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 06.03.02, 02:26 Luizo-w -ogrodzie :))) klaniam sie nisko :)) ale nabralam chetki na odrobine egzotyki, dobre powiadasz?!!! mam egzaminy na karku niestety..... ale moze na deser ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeK aniutekm, dzieki .................... IP: *.rdu.bellsouth.net 06.03.02, 02:34 Aniutek First, you stole my heart... Now, my old watek www.gazeta.pl/alfa/home.jsp? dzial=0511&forum=POLONIA&wid=609063&aut=+JoeK&aid=609063 LUV J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: aniutekm, dzieki .................... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 06.03.02, 02:56 :::::)))))) JoeK .... plone :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 aniutek... 06.03.02, 03:18 hehe, polacze dwa twoje watki, jedna mysl z "jak rozpoznac polke" i druga o ksiazkach. pisze tutaj, bo tu zaciszniej. "Like everyone else I have at my disposal only three means of evaluating human existence: the study of self, which is most difficult and most dangerous method, but also the most fruitfull; observation of our fellowmen, who usually arrange to hide their secrets from us, or to make us believe that they have secrets where none exists; and books, with the particular errors of perspective to which they inevitably give rise." to z "momoirs of hadrian" napisame przez KOBIETE!!!! i to z FRANCJI!!!! --> marguerite yourcenar. jesli mam cos polecac to to jest sure bet! hmmm wiec internet jako 4-ta droga.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeK Re: aniutekm, dzieki .................... IP: *.rdu.bellsouth.net 06.03.02, 03:39 Gość portalu: aniutek napisał(a): > :::::)))))) JoeK .... plone :)))))) > members.tripod.com/piosenki2/pp5.6.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: aniutekm, dzieki .................... IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 06.03.02, 03:41 Gos´c´ portalu: JoeK napisa?(a): > Gos´c´ portalu: aniutek napisa?(a): > > > :::::)))))) JoeK .... plone :)))))) > > > > <a href="http://members.tripod.com/piosenki2/pp5.6.htm">members.tripod.co m/pios > enki2/pp5.6.htm</a> ..... hehehehehehe........ nie bylabym taka pewna ))) buziaczki, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: co czytacie??? Do gardenowej Luizy IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 03:06 O czym jest "Fire with Fire" Czytalam juz Beauty Myth i Promiscuiteies pani Naomi, ale Fire akurat nie. Powiedz 'cosik' wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: co czytacie??? IP: 62.211.206.* 06.03.02, 03:09 Zazdroszcze wam czasu.Siedze teraz nad :Codice Dell urbanista,ponad tysiac stron ustawi i dekretow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Klasyka ... IP: *.ne.ch 07.03.02, 16:37 Czy komus juz na tyle zabliznily sie rany zadane w szkole, ze mogl bez bolu siegnac do lektur ? W koncu,jakkolwiek by na to spojrzec, jest to tzw. kanon ... Przyznam sie ze wstydem, ze ostatnio otrzepalem z kurzu "Pana Tadeusza" ... i przeczytalem jednym ciegiem, w dodatku z duza przyjemnoscia (o zgrozo ! o wstydzie !). Na dodatek "Lalke" czytam po kilka razy rocznie, otwierajac w przypadkowym miejscu i ciagnac "do oporu", czyli prawie do switu ... to prawdziwa perelka. Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cariño Re: Klasyka ... IP: 193.133.143.* 07.03.02, 16:58 Gość portalu: Baloo napisał(a): > Czy komus juz na tyle zabliznily sie rany zadane w szkole, ze mogl bez bolu > siegnac do lektur ? W koncu,jakkolwiek by na to spojrzec, jest to tzw. kanon .. > . > Przyznam sie ze wstydem, ze ostatnio otrzepalem z kurzu "Pana Tadeusza" ... i > przeczytalem jednym ciegiem, w dodatku z duza przyjemnoscia (o zgrozo ! o > wstydzie !). Na dodatek "Lalke" czytam po kilka razy rocznie, otwierajac w > przypadkowym miejscu i ciagnac "do oporu", czyli prawie do switu ... to > prawdziwa perelka. > > Baloo Baloo, jako ze to ty sie przyznam ze ja tzw 'klasyke' to juz w mlodosci lubilam. 'Lektury obowiazkowe' czytalam zazwyczaj z rocznym wyprzedzeniem a pozniej jeszcze raz by krzepic zboczenie. No coz ci bede duzo mowic: bylam jedynym dzieckiem, ktoremu sie Lord Jim (i inne opowiastki Conrada) podobal. Do tej pory moi ulubieni polscy pisarze to Mrozek, Conrad i Hlasko. Cos w tym musi byc, bo mimo ze style dosc rozlegle, to wszyscy trzej tworzyli na mniej lub wiecej przymusoweym 'wygnaniu' i do mnie te klimaty i nastroje 'mowia'. Mrugajac zielonym slowianskim na wygnaniu Cariño Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Klasyka ... IP: *.ne.ch 07.03.02, 17:16 Prosze, prosze ... tez bardzo lubie te trojeczke, kazdego za co innego ... Ale mnie w tym wypadku bylo latwiej, bo chodzilem do takiego "fajnego" liceum, ze zaden (!!!) z nich jakos nie zmiescil sie w spisie lektur . I bardzo dobrze , nie trzeba bylo "leczyc ran" ;o) A najwiecej pozytku przyniosly mi dwa lata (jeden rok na poczatku podstawowki, drugi na poczatku liceum), kiedy nie chodzilem w ogole do szkoly (no , za drugim razem byla polska szkola raz w tygodniu...) - to bylo dopiero czytanisko !!! Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna27 Re: Klasyka ... IP: *.proxy.aol.com 07.03.02, 19:52 Krzynke piwa postawie temu, kto przeczytal celego Mobby Dicka i znalazl w tym jakas przyjemnosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Klasyka ... IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.02, 19:39 Przeczytalam jeszcze raz "Pana Tadeusza" po obejrzeniu filmu. Cudowne! Do Mickiewicza zreszta od czasu do czasu zagladam z sentymentu, ale raczej do ballad, sonetow i bajek, ktore sluzyly mi tez do nauki mojej corki. Od czasu do czasu siegam tez po Trylogie. Do innych "lektur obowiazkowych" raczej nie wracam. Ale mam pare ulubionych pozycji z klasyki, do ktorych wracam, np do Dostojewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Klasyka ... IP: 199.219.138.* 08.03.02, 01:07 lubie 'chlopow'.... lubie i tyle jakos tak milo mi sie robi, swojsko... choc ja miastowa .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Re: Klasyka ... IP: *.arach.net.au 08.03.02, 01:23 Nie bardzo rozumiem dlaczego polska klasyka ma byc przyczyna jakiegos wstydu ???? a fee.....co za insynuacje !!!!!! Ale za to teraz jak inaczej ja sie odbiera !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś