IP: *.ras14.floca.alerondial.net 23.07.04, 06:55
Chcialabym poznac opinie na temat "wielkiej czworki" posrod tych, ktorzy
mieli szczescie dostac sie do jednej z tych firm. Jakie sa wasze godziny
pracy? Atmosfera? Ile zajmuje dojscie do pozycji "senior"? Po jakim casie
podeszliscie do egzaminu na CPA (i z jakim rezultatem)? Ktora firma jest
obecnie uznawana za no. 1? Wszelkie wskazowki beda mile widziane...
Obserwuj wątek
    • kaganowicz Zbierasz materialy na opracowanie 23.07.04, 08:44
      do szkoly nauk politycznych? Zobaczysz dostaniesz po dupie od wykladowcy ze sie
      wydalo.
      • Gość: Klaudia Re: Zbierasz materialy na opracowanie IP: *.ras14.floca.alerondial.net 24.07.04, 03:10
        Znow sie nie udalo, co Kaganowicz?

Jestem w procesie rekrutacyjnym z Deloitte/ USA. Chcialam poznac opinie tych,
        ktorzy sa z firma od dluzszego czasu...
        • Gość: ak Re: Zbierasz materialy na opracowanie IP: *.ny325.east.verizon.net 24.07.04, 04:29
          ktory dzial/oddzial/grupa?
          • Gość: Ingenuous Re: Zbierasz materialy na opracowanie IP: *.nsw.bigpond.net.au 24.07.04, 09:15
            jakie to przykre... ten rozwoj cywilizacyjny, ktory prowadzi do slepej
            kiszki... niegdys liczyli sie konstruktorzy, inzynierowie, ludzie pomyslow
            technicznych.. i oni zakladali i firmowali wlasnymi nazwiskami firmy takie jak
            Porsche, Ford, Ferrari, Lamborghini, Citroen, Honda, Toyoda.. a dzis rzadza
            anonimowe beztalencia.. accountant, prawnik, agent real estate albo gieldowy,
            ludzie spekulacji, podkolorywania danych lub wrecz jawnego robienia w bola..
            eech!
            • Gość: Klaudia Re: Ingenuous IP: *.ras14.floca.alerondial.net 24.07.04, 16:36
              To chyba naturalne, ze swiat sie zmienia i sily przeciagane sa w rozne strony.

Nie wydaje mi sie, zeby RE agent byl az tak wplywowy...
          • Gość: Klaudia Re: Deloitte IP: *.ras14.floca.alerondial.net 24.07.04, 16:31
            Fort Lauderdale, FL.
            AK, masz z firma jakis kontakt?
            • Gość: ak Re: Deloitte IP: *.ny325.east.verizon.net 24.07.04, 17:08
              ktory dzial, bo dzie to nie ma duzego znaczenia.
    • pawel_z_melb Re: The Big 4 29.07.04, 00:38
      Klaudio,
      atmosfera i tempo przchodzenia zalezy tak naprawde od poszczegolnych ludzi,

Kiedys prowadzilem szkolenie dla KPMG - fantastyczni ludzie, wspaniala
      atmosfera.

ale po czterech latach tylko szef grupy tam juz pracowal.

moja kolezanka ze szkoly poszla do KPMG i byla zachwycona 'to perelka' - mowila.

po jakims czasie przeszla do Deloitte...

nie wazne gdzie zaczniesz - z praktyka w Big4 latwo przejdziesz gdzie indziej...

Spojrz na wywiady z nowomianowanymi szefami Big4 - to taka mala karuzela z
      przystankami na 'executive positions'

byle do przodu smile))

ew. sprobuj zasiegnac jezyka jaka jest atmosfera *w tej konkretnej * komorce...
      • Gość: ak Re: The Big 4 IP: *.ny325.east.verizon.net 29.07.04, 04:18
        hey Pawle
        milo cie znowu uslyszec/zobaczyc
        dokladnie tak jak napisales. pracujac dla swiatowej klasy firmy wiadomo ze
        pracuje sie z ludzmi na poziomie. jedyna variable jest oddzil i zwiazane z nim
        projekty
        • Gość: Klaudia Re: The Big 4 IP: *.ras14.floca.alerondial.net 29.07.04, 05:51
          Deloitte & Touche LLP
          200 East Las Olas Boulevard Suite 1400, Fort Lauderdale, FL 33301
          (954) 728-3800

Czy o to sie pytales?
      • Gość: Klaudia Re: The Big 4 IP: *.ras14.floca.alerondial.net 29.07.04, 05:34
        Pawel, AK, dzieki za wskazuwki. Obecnie pracuje w ksiegowosci dla florydzkiego
        dewelopera. Problem w tym, ze wybicie sie na wyzsze stanowisko nie jest opcja w
        firmie. Do naszego uniwesytetu zagladaja wszystkie 4 firmy. Plan jest taki,
        zeby sprobowac szczescia w ktorejkolwiek z nich. W tym momencie postrzegam to
        jako najlepsza inwestycje na przyszlosc. Wiem, ze byli pracownicy 4-ki ciesza
        sie duzym zainteresowaniem w kregu pracodawcow. Moja strategia jest ~to get my
        foot in the door~ = zapewniony kawalek chleba na przyszlosc. Wiem, ze w takich
        firmach obrot(? - nie znalazlam lepszego odpowiednika) pracownikow jest dosc
        duzy, ale to nie stanowi problemu, bo (1) jest to (miejmy nadzieje) jeden z
        etapow w mojej karierze i (2) za jakies 3-3.5 roku wracam do Polski (wiem,
        wiem, takich pieniedzy jak w USA nigdzie nie zarobie...). Po cichu licze na to,
        ze bede mogla moje doswiadczenie i zdobyte tu wyksztalcenie przetlumaczyc na
        polskie warunki. Deloitte wyraziklo lekkie zainteresowanie moja osoba. Jaki
        oddzial? Ludzie, z ktorymi nawiazalam kontakt sa z biura na Oakland Park Bldv.
        w Fort Lauderdale. Chcialabym dostac sie do grupy audytorskiej. Nie wiem do
        konca, jak odpowiedziec na pytanie o oddziale.

W ostatnich miesiacach dokonalam malego przegladu na temat atmosfery w KMPG,
        Deloitte i pozostalych. Deloitte usiluje skrocic godziny pracy, probuja rowniez
        dopasowac kientow w rejonach zamieszkalych przez pracownikow, w celu
        zminimalizowania dojazdow do pracy. KPMG - swietni ludzie, mila atmosfera. We
        wrzesniu te i inne firmy z branzy pojawia sie we Florida Atlantic University na
        tzw. rap session. Pole do popisu dla marzycieli mojego pokroju. Informacji na
        temat pracy w jednej z 4 firm zasiegam wszedzie, gdzie moge, co jest powodem
        mojego postu na tutejszym forum (part of my "Big-4 campaign"). Jakiekolwiek
        wzmianki z waszej strony maja duza wartosc.

Pawel, AK, czy uwazacie ze mozliwe byloby przeniesienie do Polski do ok. 3.5
        roku jako pracownik np. Deloitte? Obawiam sie, ze inni pracodawcy w Polsce nie
        byliby w stanie docenic moich potencjalnych osiagniec z poza oceanu...

• Gość: pzm Re: The Big 4 IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 29.07.04, 05:48
          czy uwazacie ze mozliwe byloby przeniesienie do Polski do ok. 3.5
          > roku jako pracownik np. Deloitte?

pewnie - a jak nie ten, to inny;
          jak juz jestes 'ktos' to sie spokojnie rozlgladasz za ofertami...

Obawiam sie, ze inni pracodawcy w Polsce nie byliby w stanie docenic moich
          potencjalnych osiagniec z poza oceanu...

spoko...
          zawsze bedzie 3 inne 'Big', wielkie banki, gielda...

wazne zebys soba cos reprezentowala, a szanse sie znajda..
          • Gość: Klaudia Re: The Big 4 IP: *.ras14.floca.alerondial.net 29.07.04, 05:55
            PZM, nasluchujac sie tych wszystkich "czarnych" opowiesci o naszym bezrobociu i
            obserwujac zmiany w Polsce trudno jest oszacowac szanse na przyzwoita prace...
            • kaganowicz Re: The Big 4 29.07.04, 06:15
              a w ameryce to masz taka szanse? Wnioskuje ze nie masz green card a tym
              bardziej obywatelstwa bo gdybys miala to bys nigdy nie mowila o wracaniu. A jak
              tych papierow nie masz to jak sobie wyobrazasz podjecie pracy w firmie na
              jakimkolwiek stanowisku innym od hokeja na mopie? Gdybys jednak byla
              posiadaczka legalnego pobytu, jakims cudem i myslala o powrocie za kilka lat do
              Polski to musze przyznac ze takim przypadku wskazywaloby to na calkowity zanik
              wszystkich platow mozgowych u ciebie. Ale poniewaz pobytu nie masz wiec nie
              masz sie co obrazac! Nie wyobrazam sobie zeby cie ktokolwiek przyjal
              gdziekolweik z pracy w RE. Kazdy wie ze praca w RE to nie praca, kazdy wie co
              to za zajecie i jako takie je traktuje - szczegolnie powazne firmy maja ciebie
              z twoim 'talentem' gdzies gleboko.
              • salceson.kujawski tylko dachy w Americzku !! 29.07.04, 08:57
                jak nie robisz na dachach ,to gowno zarobisz !!!!!!!,tylko musisz miec zdrowe
                rence do roboty i nie byc mamisynkiem,to idzie zrobic wielkom forse, tak jak
                ja , reszta robot to tylko 300 - 450 $ na tydzien i klepanie bidy po dupie !!!
                U mnie w brygadzie robi az 5 ciu magistrow i sobie chwalom ze dobrze
                zarabiaja bo nigdy takich piniendzy nie oglondali przedtem.
            • Gość: pzm Re: The Big 4 IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 29.07.04, 20:08
              to prawda, ciezko jest w Polsce, ale ktos z wyjatkowo konkurencyjmymi
              kwalifikacjami napewno ma spore szanse;

co wiecej - moze tak gospodarka sie wreszcie odbije?

przylaczenie do Unii choc bolesne dla zwyklych ludzi (przez skok cen zywnosci)
              moze zaowocowac rozwojem wielu galezi...

P.
              • Gość: jot-23 Re: The Big 4 IP: *.nyc.rr.com 29.07.04, 20:24
                > przylaczenie do Unii choc bolesne dla zwyklych ludzi (przez skok cen zywnosci)
                > moze zaowocowac rozwojem wielu galezi...

pawelku! jak zwykle masz racje, bolesne wejscie dla zwyklych ludzi? coz...zdaza
                sie, wazne ze znowu dla paru wybrancow, nazwijmy ich "konsultantami"
                lub "posrednikami" znow otwieraja sie szanse na szybki grosik!

screw the poor pawelku!
                • pulapka_na_pluskwy Re: The Big 4 29.07.04, 20:50
                  dobre, hehehehm chowa sie, kurde.
        • warchol3 Ale ty jeszcze "mlodziak" jestes 30.07.04, 00:35
          jestem juz w public accounting od 7 miu lat. wszedzie jest podobnie. nie
          przesadzaj dziecko z tym ze masz w kpmg czy EY "switnych ludzi" bo w takich
          firmach to pracujesz z regoly dla 3 partnerow, 4 managerow i moze z 3
          supervisorow a reszta cie nie dotyczy. i w takiej sytuacji to jak masz jakiegos
          nawet jednego partnera asshola to jest nedza. nie ma swietnych ludzi.

poza tym zobacz tez na American Express, RSM McGladrey, BDO Siedman (wejdz
          sobie na ich strony internetowe) to sa najwieksze firmy jesli chodzi o tzw.
          middle market - czyli maja one wszystkich klientow - od $0 to 1 miliarda
          obrotu. czesto ich klienci nie sa na gieldzie tylko sa "privately owned".
          Pracujac w takichj wirmach mozesz sie wiecej nauczyc np tax - to 1040, 1041,
          1120, 1065 a jak bys pracowala w big 4 to bedziesz umiala tylko robic jedna
          rzecz przez 4 lata np depreciation. juz mit o big 4 minal i teraz pracodawcy
          powoli zaczynaja patrzec na "middle market" bo masz po nich wieksze
          doswiadczenie. (w polsce pewnie jest inaczej bo PL jest 20 lat za murzynami)

w AE i RSM placa tak samo jak w big 4, BDO troche mniej jakies 3%. wiem to z
          autopsji - pracowalem dla big 4 i dla AE. AE i RSM rowniez placi 100% za MBA/MST

Powodzenia
          • Gość: Klaudia Re: Ale ty jeszcze "mlodziak" jestes (Do Warchol3) IP: *.ras14.floca.alerondial.net 30.07.04, 04:06
            Dlatego wlasnie, ze "mlodziak" jestem, zasiegam informacji u Panstwa
            Ekspertow... Widzisz, gdzies zaczac trzeba... Mit "Wielkiej czworki" nadal musi
            i w Stanach egzystowac, bo na naszej uczelni glownie o tym sie rozprawia...
            Jestes w accounting of lat, masz praktyke, wiedze i wyrobione zdanie na ten
            temat. Ja jestem w przedbiegach... Sek w tym, zeby dokonac wlasciwych wyborow
            unikajac niepotrzebnych przystankow...

Strony www z pewnoscia przejrze. Masz jeszcze jakies inne firmy na mysli, ktore
            sa warte uwagi? Jasne, ze jezeli otrzymam oferte od Deloitte, nie zostanie ona
            odrzucona. Wypadaloby jednak opracowac plan b, c, d...

"Swietni ludzie" - oczywiscie nie mam pojecia, jak normalny dzien np. KPMG
            wyglada. Poznalam kilku mlodziankow z firmy - to wszystko. Zawsze znajdzie sie
            an a-hole szef.

Z tym "dzieckiem" troszke przesadziles.
            • warchol3 Re: Ale ty jeszcze "mlodziak" jestes (Do Warchol3 30.07.04, 16:17
              No nie obrazaj sie o "mlodziaka". Prawda jest taka ze do 3 lat w kazdej robocie
              zaczyna sie balagan. Tak jak mowilem w usa zaczynaja brac bardziej pod uwage
              doswiadczenie z AE, RSM Mcgladrey, BDO, lub Grand Thorton - ta to juz mniejsza
              firma. To oczywiscie zalezy wszystko od tego czego sie chcesz nauczyc. Jezeli
              chcesz podatkow i rachunkowosci do wiecej sie nauczysz w AE, RSM itd.
    • Gość: ak Re: The Big 4 IP: *.ny325.east.verizon.net 29.07.04, 11:35
      salceson - musze cie zmartwic. big 4 na start placa teraz ok 50-55k na rok +
      benefity (warte ok 7k na rok)
      kaganowicz - gc czy obywaelstwo nie ma dla tych firm znaczenia - jezelis dobry
      to cie wyspasoruja bardzo chetnie
      klaudia
      nie chce ciemno wrozyc ale na proste pytanie do jakiego dzilu sie starsz
      podajesz adres. z tym audytem to juz troszke blizej. Kazda z tych firm zajmuje
      sie wszytkim. Delotte to 40k ludzi rozsianych po calej ameryce. Z grubsza
      mozesz trafic do jednego z tych sectorow.
      Audit
      Auditing Services, Global Offerings Services, International Financial Reporting
      Conversion Services

Enterprise Risk Services
      Capital Markets, Control Assurance, Environment & Sustainability, Internal
      Audit, Regulatory Consulting, Security Services

Tax
      Comprehensive Tax Solutions, Corporate Tax, European Union, Indirect Tax,
      International Assignment Services, International Tax, Mergers & Acquisitions ,
      Research and Development Credits, Tax Technology Solutions, Transfer Pricing

Consulting
      Enterprise Applications, Human Capital, Outsourcing, Strategy & Operations,
      Technology Integration

Financial Advisory
      Corporate Finance, Forensic Services, Reorganization Services, Transaction
      Services

Emerging Markets
      Agribusiness and Trade Development, Financial Sector Services, Health Care
      Services, Private Sector Development, Utilities and Infrastructure

Legal
      Banking and Finance, Commercial, Corporate and M&A, Employment Law, EU &
      Competition Law, Intellectual Property, Public Law, Reorganization Services

w innych firmach jest podobnie.
      co do pracy w polsce - nie bedzie problemu ale nie po 3 latach. daj sobie 5 -6
      lat i wroc jako manager na 2 letnia wymiane i zostan. Pieniedzy tych samych co
      u usa nie dostaniesz ale bedziesz miala jedna z najatrakcyjnieszych posad w
      polsce.
      ludzie odchodza z tych firm bo maja dosc stresu, podrozy, dlugich godzin,
      swojego szefa, nieduzych pieniedzy (nie potrzebne skreslic) z tego co wiem to
      deloitte ma najwieksza retention rate (to dobrze) ludzie odchodza srednio po
      3,5 latach a kpmg ma najnizsza ok 2,5 pozostali sa po srodku.
      majac na resume jedna z big 4 mozesz pozniej dostac prace wszedzie, bo wiedza
      ze cos umiez i nie boisz sie pracy
      zrob wszytko zeby sie dostac. czytaj o ich osiagnieciach dowiedz sie ktory
      sektor, branza, oddzial cie interesuje i dowidz sie jak ajwiecej o nim.

powodzenia
      ak
      • Gość: Antypod Re: The Big 4 IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.07.04, 12:30
        >Delotte to 40k ludzi rozsianych po calej ameryce

to dlaczego nie rozsiac ich po indiach ??
        • Gość: ak Re: The Big 4 IP: *.handspring.com 29.07.04, 13:31
          w swiecie to ok 100 k ludzi takze i w Indiach. roznica miedzy np ibm i dt jest taka ze dt nic nie produkuje. prawie wszyskto mozna by zaszeregowac do "consulting" w szeroko rozumianym znaczeniu obslugi bezposredniej klienta. obroke danych i moze troche software develpment mozna by bylo wyslac do indii ale nie sprzyja temu sama struktura firmy. big four sa bowiem luznym partnershipem z profit centers powiazanymi z wykonana robota. pozatym klient placi czesto koszt + prowizja czyli nie ma duzej motywacji by oszczedzac
          ak
      • Gość: Klaudia Re: The Big 4 IP: *.ras14.floca.alerondial.net 30.07.04, 00:14
        Dziekuje. Jedna z konkretniejszych wypowiedzi, ktore bylam w stanie otrzymac na
        ten temat. Odpowiedzia na pytanie o dziale rzeczywiscie nie popislam sie.
        Podana przec Ciebie rozpiske sektorow poddam szczegolowej analizie.

Dzieki za info i dobra rade.
      • Gość: Klaudia Re: The Big 4 IP: *.ras14.floca.alerondial.net 30.07.04, 04:46
        > zrob wszytko zeby sie dostac. czytaj o ich osiagnieciach dowiedz sie ktory
        > sektor, branza, oddzial cie interesuje i dowidz sie jak ajwiecej o nim.

AK, raz jeszcze dziekuje za rady. Jezeli nie masz nic przeciwko, powiadomie Cie
        za jakis (niepredki, rzecz jasna) czas, czy sie udalo...

Teraz, gdy przejrzalam raz jeszcze www strone Deloitte wydaje mi sie az
        smieszne, ze na tak oczywiste pytanie nie potrafilam odpowiedziec... a tyle tam
        informacji!!! Twoja krytyka jest jak najbardziej uzasadniona.

k.
    • pulapka_na_pluskwy Klaudia, uzywasz slowa 'rozpiska' 30.07.04, 01:38
      Ty z Rzeszowa? Ja nie.
      • Gość: Klaudia Re: Klaudia, uzywasz slowa 'rozpiska' IP: *.ras14.floca.alerondial.net 30.07.04, 02:34
        Ja tez nie. Mialam na mysli "grafik". Czasem trudno jest znalezc odpowiednie
        przetlumaczenie poslugujac sie takim nedznym slownikiem...

Bygdoszczanka z krwi i kosci!
        • pulapka_na_pluskwy Re: Klaudia, uzywasz slowa 'rozpiska' 30.07.04, 03:07
          przerazilas mnie przez chwile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka