26.07.04, 21:45
Czy , ktos z Was w ostatnim czasie tj. od kiedy Polska weszla do uni,
zalatwial stala wize w niemczech?.Problem polega na tym , ze mam stala wize w
paszporcie ale to stary polski paszport.Wedlug prawa unijnego, wize powinnam
miec w dowodzie osobistym , pytanie tylko gdzie mam go zrobic?W Polsce czy w
Niemczech? urzedniczka w moim miescie niestety nie miala pojecia.
Obserwuj wątek
    • rafalkawecki Re: wiza 27.07.04, 07:04
      Oczywiscie, ze w Niemczech. Idze do urzedu dla cudzoziemcow i tam napewno beda
      wiedzieli o co chodzi.
      Ja zalatwialem teraz wize na 5 lat (w czerwcu) i dostalem taki dokument, ktory
      moge nosic zamiast paszportu.
      Kolegi mama zmieniala paszport (rowniez z wiza na stale) i tez dostala taki sam
      dokument. Wszystko zalatwia sie w urzedzie ds cudzoziemcow.

• marza_bb Re: wiza 27.07.04, 14:06
        Rafale , piszac o urzedniczce w moim miescie mialam na mysli urzad ds
        cudzoziemcow.I to wlasnie w tym urzedzie nie byli w stanie odpowiedziec na to
        pytanie , gdzie mam to zrobic.Napewno byla mowa o dowodzie osobistym , w ktorym
        bedzie wpis o stalym pobycie i nie bedzie to zadna wklejana wiza tak jak to
        jest w paszporcie.A jaki to dokladnie jest za dokument , ktory dostales?
        • rafalkawecki Re: wiza 27.07.04, 16:04
          Do dowodu osobistego? Chyba jej sie cos pomylilo wink Wydaje mi sie ze to nie
          bardzo ma sens, bo dowod osobisty jest wazny na terenie Polski a nie na terenie
          Niemiec (chociazby ze wzgledu na to, ze jest tylko po polsku).
          To co ja dostalem to jest dokument wielkosci paszportu, ale ma tylko 3 strony.
          Identyczny otrzymala mama kolegi, ktora ma juz od dawien dawna pobyt staly.
          Na pierwszej stronie jest napisane "Aufenthaltserlaubnis". Ja dostalem to na
          piec lat ale podejrzewam, ze zamiast daty wpisuja "unbefristet" i po klopocie.
          Aha, ten dokument jest wydawany wlasnie w zwiazku z wejsciem Polski do UE.
          Jezeli chcesz to moge Ci przeslac skan tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka