13.10.04, 13:10
Wyjezdzam z 2 letnią Basią do Anglii , może juz za miesiąc. chciałabym dobrze
nauczyc się języka. Uczyłam się wczesniej , ale chciałabym jeszcze więcej się
nauczyć. Jaki kurs angielskiego jest dobry ? a Basia jak jej pomóc w nauce
angielskiego ?
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: angielski 13.10.04, 14:11
      Ewa,
      Jak zwykle podajesz mało szczegółów więc się zapytam:
      gdzie sie chcesz uczyć angielskiego? Jeszcze w Polsce, intensywnie, czy już
      tutaj w Anglii? jeśli tutaj to czy chcesz się zapisać na jakiś kurs czy jak?
      czy może chodzi Ci o jakieś książki?
      Skoro masz córeczkę i mało czasu może warto byłoby zainwestować w intensywne
      konwersacje z native speakerem? Oswoisz sie z 'angielskim' angielskim i nie
      będziesz się bała mówić w cztery oczywink)
      jeśli chodzi o Basię to puszczaj jej bajki po angielsku jak gdzies znajdziesz
      czy po prostu staraj sie do niej mówić w tym języku. Zauważ że nawet dwulatki w
      Anglii nie zawsze dużo mówią więc zaczynaj od prostych słówek jak kot pies itp
      a reszta sama przyjdzie, zobaczysz.
      Poza tym polecam oglądać wiadomości po angielsku jak Sky News, BBC World, albo
      BBC Prime, kupić sobie jakieś czasopismo po angielsku, wsłuchiwać się w
      muzyczkęsmile
      • edytais Re: angielski 13.10.04, 16:43
        Nie wiem jak w Anglii, ale w USA sa kursy intensywnej nauki jezyka dla
        cudzoziemcow. Przypuszczam, ze takie sa tez w Anglii. Tu nazywa sie to
        English as a Second Language. Nie wiem jak u ciebie sytuacja finansowa i jakie
        bedziesz miala zarobki itp, ale ja bym oddala dziecko do przedszkola dla 2
        latkow (jesli takie jest) w czasie jak ty chcesz sie uczyc. Ja osobiscie
        jestem za tym, zeby dzieci wiekszosc dnia spedzaly w domu z rodzina, ale pare
        godzin w tygodniu jak dziewczynka bedzie bawila sie z angielskojezycznymi
        dziecmi zajmie sie jej nauka angielskiego. Ja bym do niej nie mowila po
        angielsku jesli twoj angielski nie jest najlepszy. Lepiej zeby sie nie uczyla
        z dziwnym akcentem. Ja w domu w 100% rozmawiam z dziecmi po polsku, moja
        starsza corka (teraz ma 4 latka) chodzila do przedszkola tylko 2 razy w
        tygodniu. Wyobraz sobie, ze w ogole nie chce mowic po polsku (sa oczywiscie
        dni wyjatkowe, ktore daja mi mala nadzieje). Ja do niej po polsku a ona
        odpowiada po angielsku. Oczywiscie wszystko doskonale rozumie. Twoja coreczka
        nauczy sie angielskiego szybciej niz ty smile i to bez akcentu!
        Jesli nie mozesz wyslac to spotykaj sie z innymi angielskojezycznymi dziecmi
        czesto, chodz do bibliotek na rozne zajecia z dziecmi (czesto sa one za
        darmo). Jesli planujesz zostac w anglii na stale to dbaj bardziej o jezyk
        polski i coreczki, jesli tylko na pare lat, to szukaj wiecej kontaktow
        angielskich. Mala sie dobrze nauczy, potem w polsce puszczaj jej bajki po
        angielsku i bedzie swietnie znala jezyk. Teraz jest naprawde luksus z powodu
        DVD. Zwykle jak sie je w Polsce kupuje (Disneya np.) to maja jezyk oryginalny
        angielski, wiec czy w Polsce czy w Anglii mozesz wybrac jezyk w jakim corcia
        bedzie ogladac filmy.
    • mgna Re: angielski 13.10.04, 21:10
      Tu sa wskazowki:
      portalwiedzy.onet.pl/987157,skrot.html
      portalwiedzy.onet.pl/987150,skrot.html
      portalwiedzy.onet.pl/987162,skrot.html
      portalwiedzy.onet.pl/987159,skrot.html
      Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka