ingass 29.10.04, 21:35 DZiewczyny czy wiecie co jest potrzebne dla dziecka do chrztu? Co jest wymagane w polskim kosciele? A jakie dokumenty potrzebuja rodzice chrzesni? Dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma.pi Re: Chrzest 29.10.04, 21:43 Najlepiej sie wybierz do kosciola w ktorym zamierzasz chrzcic dziecko i tam zapytaj ksiedza. Wymagania moga sie roznic. W kosciele gdzie ja chrzcilam chrzestni musieli dostarczyc zaswiadczenie ze swojej parafi, ze moga byc chrzestnymi. W naukach przed chrztem musieli uczestniczyc rodzice, chrzestni juz niekoniecznie, chociaz mile widziani. Nikt nie musial dostarczac karteczki, ze byl u spowiedzi. Znajomy mial byc chrzestnym w Polsce i musial przejesc nauki w tutejszym kosciele i dostarczyc zaswiadczenie. I jeszcze poleciec z karteczka do spowiedzi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ingass Re: Chrzest 29.10.04, 22:00 Wiem, wiem - dziekuje! Chodzilo mi przede wszystkim o rodzicow chrzestnych, bo sa z Polski. Jutro mamy spotkanie z ksiedzem. Nie wiem czy potrzebuja jakies zaswiadczenie ze swojej parafii czy tylko musza sie wyspowiadac?! A co jest potrzebne dziecku oprocz swiecy? Slyszalam, ze musi miec jakas "koszulke" - tylko nie wiem po co i czy wogole mozna ja kupic gdzies w londynie? Sorry za moja niecierpliwosc.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: Chrzest 29.10.04, 22:00 tez mi sie wydaje, ze najlepiej abys sie spytala w parafii w ktorej chcesz chrzcic Swoja Kruszynke nasza Karolina miala chrzest w Londynie, w ang kosciele i rodzice chrzestni nie musieli dostarczac zadnych dokumentow, ale ksiadz sie pytal czy te osoby chodza do kosciola, a ze spotkan przed chrztem - bylo jedno, na ktore poszedl maz, bo ja bylam chora. pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Chrzest 29.10.04, 22:43 Mysmy tez chrzcili w angielskim kosciele katolickim. Nie trzeba bylo miec nic, tzn. nawet swiece daja swoja. Ksiadz powiedzial, ze chrzesni nie musza byc katolikami, bo w koncu w UK katolicyzm to jest religia mniejszosciowa. Natomiast kiedy polskim zwyczajem wyskoczylam do ksiedza z kopertowka, to popatrzyl na mnie jak bym co najmniej byla z rodziny Corleone ))) Tutaj po prostu sie tego nie praktykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: Chrzest 29.10.04, 23:09 u nas biala szatke i swiece przywiozla chrzestna w prezencie, ale swiece tez w kosciele u nas daja, co mi sie u nas podobalo, ze ksiadz rozdal tekst obrzedow chrztu gosciom zaproszonym (bo chrzest byl po mszy), bo byli goscie nie zwiazani z Kosciolem, a tak przynajmniej kazdy wiedzial w ktorym miejscu sie znajduje, my tez przygotowywalismy czytania i psalm - ale to byl nasz wybor A Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Chrzest 30.10.04, 12:50 Mysmy chrzcili 2 tygodnie temu i poza aktem urodzenia dziecka niczego nie wymagano. Co do rodzicow chrzestnych to ja podalam jak sie nazywaja i tyle, swoja droga mielismy "statystow" chrzestnych bo prawdziwi nie mogli dojechac i nikt nie robil problemow. Tylko musialam jeszcze powiedziec, ze sa katolikami ( nie wazne czy anglikanski czy RC kosciol). Dostalismy swiece a szatki nie mielismy. Z placeniem, nikt sie nie upomnial , sama "zlozylam ofiare na kosciol" po calym zdarzeniu. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś