Dodaj do ulubionych

Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski?

IP: 149.99.220.* 28.04.02, 19:20
Pytanie dla tych co sa w takiej samej badz podobnej sytuacji, a nie dla tych,
ktorym sie "wydaje" ze wiedza, bo cos tam przeczytali gdzies w jakiejs gazecie.

Moje dziecko urodzilo sie w Kanadzie (ojciec nie jest Polakiem). Czy moje
dziecko musi miec polski paszport zeby jechac do Polski czy moze sobie jezdzic
na kanadyjskim?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? 28.04.02, 20:41
      urodzilo sie w kanadzie - jest kanadyjczykiem ,nie potrzebuje polskiego
      paszportu
      • don2 Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? 28.04.02, 20:45

Matka Polka -potrzebuje paszport.
      • Gość: jurek K Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 28.04.02, 21:05
        roseanne napisał(a):

> urodzilo sie w kanadzie - jest kanadyjczykiem ,nie potrzebuje polskiego
        > paszportu

Bzdura.

O ile nieprzekraczalnym terminie trzech miesiecy od urodzenia sie dziecka, oboje
        rodzice nie oswiadczyli zgodnie w polskim konsulacie, ze NIE chca aby ich dziecko
        mialo obywatelstwo polskie, to dziecko nabylo obywatelstwo polskie z MOCY PRAWA
        polskiej ustawy o obywatelstwie.

Patrz:

www.mswia.gov.pl/prawo/prawo_cudzo_6.html

"Rozdział 2

Nabycie obywatelstwa polskiego

Art. 4. Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy:
        ....
        ....
        2) jedno z rodziców jest obywatelem polskim, ...
        ....
        ....
        Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś
        obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże
        rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech
        miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa
        obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego
        państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo."

(koniec cytatu)

Czyli o ile w ciagu trzech miesiecy nie zlozyliscie wniosku .... to dziecko JEST
        rowniez obywatelem polskim i zgodnie z polskimi przepisami musi do Polski
        podruzowac z polskim paszportem

• Gość: Bruno Do Inki IP: *.tpl.on.ca / 199.71.64.* 28.04.02, 21:16
          To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i kanadyjski .Wykorzystaj ta szanse
          w zyciu roznie bywa. Pozdrowienia.
          • Gość: Inka Re: Do Inki IP: *.sprint.ca 28.04.02, 22:59
            Hej Bruno,

Zgadzam sie z Toba calkowicie; sama mam obydwa paszporty i uzywam tego ktory
            akurat jest wygodniejszy lub ktory musze (np. wyjazd do Polski - wyjezdzam na
            polskim, z Polski przy wyjezdzie tez im pokazuje polski oraz landed immigrant a w
            Kanadzie na lotnisku legitymuje sie kanadyjskim). O dziecko pytalam tak z
            ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszportu polskiego, ale neidawno zmienilam
            dziecku nazwisko i wyrobilam mu nowy kanadyjski paszport i zastanawialam sie czy
            wyrabiac mu tez polski czy poprzestac tylko na kanadyjskim. Ale chyba jednak
            wyrobie mu i polski - nigdy nie zaszkodzi.
            Gość portalu: Bruno napisał(a):

> To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i kanadyjski
            > .Wykorzystaj ta szanse
            > w zyciu roznie bywa. Pozdrowienia.

• Gość: sympatic Re: Do Inki IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 23:42

> To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i kanadyjski
            > .Wykorzystaj ta szanse

Brawo Bruno35 (czyz nie tak jestes zarajestrowany, zaraz
            za Bolkiem 80).
            Pokorne ciele dwie matki ssie.
      • Gość: sympatic Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 23:38
        roseanne napisał(a):

> urodzilo sie w kanadzie - jest kanadyjczykiem ,nie potrzebuje polskiego
        > paszportu

Z sympatico.ca, a taka durnowata:

Posiadam obywatelstwo polskie. Moj maz jest obywatelem
        USA i nie ma obywatelstwa polskiego. Nasze dzieci urodzily
        sie w USA. Czy w takiej sytuacji one rowniez maja
        obywatelstwo polskie?

Tak. Jednakze, jako malzenstwu mieszanemu przysluguje
        Panstwu prawo do zlozenia w ciagu trzech miesiecy od dnia
        urodzenia dziecka zgodnego oswiadczenia przed Konsulem
        RP, w ktorym stwierdza Panstwo, ze dla dziecka wybieraja
        obywatelstwo wylacznie amerykanskie, albowiem takie
        posiada rodzic, ktory jest cudzoziemcem.

Co, nie sluchalo sie Pana, jak wysylal na placowke w
        Kanadzie? Obetna wyplaty za raporty, a i baloo1 skarci!
    • Gość: LK Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.04.02, 21:33

Ja podam Ci jeszcze inny link do lektury. Ambasady Polskiej w Vancouver:
      www.konsul-pol-vancouver.org/polski/polski.html

Poczytaj sobie te pytania i odpowiedzi. Te pytania i odpowiedzi sa pisane
      pod bardzo interesujacym katem IMHO.

Szczegolnie polecam to pytanie:

Czy przyjezdzajac do Polski z polskim paszportem nie trace prawa do opieki Ambasady
      Kanady nade mna?

Zgodnie z prawem miedzynarodowym, Kanada nie obejmuje opieka dyplomatyczna obywateli
      polskich na terytorium Polski. Prosze zapoznac sie z pouczeniem, zawartym w paszporcie
      kanadyjskim.

Ta odpowiedz to wierutne klamstwo. Kanada dalej traktuje swoich podwojnych obywateli jak
      wlasnych jedno obywateli ale jest im o wiele trudniej wystepowac w ich imieniu jezeli podrozuja oni
      na innych niz kanadyjskie dokumenty.

Polecam jeszcze www.poloniamichigan.com/paszport_main.htm

• Gość: Inka Dziekuje! IP: *.sprint.ca 28.04.02, 23:02
        Dzieki wszystkim,ktorzy poswiecili chwilke czasu i odpowiedzieli mi (a przy
        okazji i podyskutowali miedzy soba wink). Lekturki sobie poczytam, bo takie
        rzeczy to warto jednak wiedziec.
        • Gość: Funnel Re: Dziekuje! IP: *.vf.shawcable.net 28.04.02, 23:40

Autor: Gość portalu: Inka

--------------------------------------------------------------------------------
          Hej Bruno,

Zgadzam sie z Toba calkowicie; sama mam obydwa paszporty i uzywam tego ktory
          akurat jest wygodniejszy lub ktory musze (np. wyjazd do Polski - wyjezdzam na
          polskim, z Polski przy wyjezdzie tez im pokazuje polski oraz landed immigrant a
          w
          Kanadzie na lotnisku legitymuje sie kanadyjskim). O dziecko pytalam tak z
          ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszportu polskiego, ale neidawno
          zmienilam
          dziecku nazwisko i wyrobilam mu nowy kanadyjski paszport i zastanawialam sie
          czy
          wyrabiac mu tez polski czy poprzestac tylko na kanadyjskim. Ale chyba jednak
          wyrobie mu i polski - nigdy nie zaszkodzi.

> To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i
          kanadyjski
          > .Wykorzystaj ta szanse

******* Tak,tak podwojna moralnosc to piekna sprawa, oh! a jaka
          wgooooodna .....!!!
          • Gość: sympatic Re: Dziekuje! IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 23:44
            Gość portalu: Funnel napisał(a):

>
            >
            >
            > Autor: Gość portalu: Inka
            >
            >
            >
            > -------------------------------------------------------------------------------
            > -
            > Hej Bruno,
            >
            > Zgadzam sie z Toba calkowicie; sama mam obydwa paszporty i uzywam tego ktory
            > akurat jest wygodniejszy lub ktory musze (np. wyjazd do Polski - wyjezdzam na
            > polskim, z Polski przy wyjezdzie tez im pokazuje polski oraz landed immigrant a
            >
            > w
            > Kanadzie na lotnisku legitymuje sie kanadyjskim). O dziecko pytalam tak z
            > ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszportu polskiego, ale neidawno
            > zmienilam
            > dziecku nazwisko i wyrobilam mu nowy kanadyjski paszport i zastanawialam sie
            > czy
            > wyrabiac mu tez polski czy poprzestac tylko na kanadyjskim. Ale chyba jednak
            > wyrobie mu i polski - nigdy nie zaszkodzi.
            > Gość portalu: Bruno napisał(a):
            >
            > > To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i
            > kanadyjski
            > > .Wykorzystaj ta szanse
            > > w zyciu roznie bywa. Pozdrowienia.
            >
            > ******* Tak,tak podwojna moralnosc to piekna sprawa, oh! a jaka
            > wgooooodna .....!!!

A na tace to tylko dolara dal!!!!

• Gość: Inka Re: Dziekuje! IP: *.sprint.ca 29.04.02, 00:05
              Mozesz mi skarbie wyjasnic co moralnosc ma z tym wspolnego? Z gory dziekuje!
              A tak przy okazji, to jesli temat ciebie nie dotyczy, to po co sie wtracasz?
              Pisalam na poczatku, ze pytanie jest dla tych co sa w podobnej lub takiej samej
              sytsytuacji? Jestes? Jak nie jestes, to sobie prosze zalozyc osobny watek na
              temat moralnosci.

Gość portalu: sympatic napisał(a):

> Gość portalu: Funnel napisał(a):
              >
              > >
              > >
              > >
              > > Autor: Gość portalu: Inka
              > >
              > >
              > >
              > > --------------------------------------------------------------------------
              > -----
              > > -
              > > Hej Bruno,
              > >
              > > Zgadzam sie z Toba calkowicie; sama mam obydwa paszporty i uzywam tego kto
              > ry
              > > akurat jest wygodniejszy lub ktory musze (np. wyjazd do Polski - wyjezdzam
              > na
              > > polskim, z Polski przy wyjezdzie tez im pokazuje polski oraz landed immigr
              > ant a
              > >
              > > w
              > > Kanadzie na lotnisku legitymuje sie kanadyjskim). O dziecko pytalam tak z
              > > ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszportu polskiego, ale neidawno
              > > zmienilam
              > > dziecku nazwisko i wyrobilam mu nowy kanadyjski paszport i zastanawialam s
              > ie
              > > czy
              > > wyrabiac mu tez polski czy poprzestac tylko na kanadyjskim. Ale chyba jedn
              > ak
              > > wyrobie mu i polski - nigdy nie zaszkodzi.
              > > Gość portalu: Bruno napisał(a):
              > >
              > > > To jest piekna sprawa , ze Twoje dziecko moze miec paszport polski i
              > > kanadyjski
              > > > .Wykorzystaj ta szanse
              > > > w zyciu roznie bywa. Pozdrowienia.
              > >
              > > ******* Tak,tak podwojna moralnosc to piekna sprawa, oh! a jaka
              > > wgooooodna .....!!!
              >
              > A na tace to tylko dolara dal!!!!
              >

• Gość: sympatic Re: Dziekuje! IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 00:40
                Gość portalu: Inka napisał(a):

> Mozesz mi skarbie wyjasnic co moralnosc ma z tym wspolnego? Z gory dziekuje!
                > A tak przy okazji, to jesli temat ciebie nie dotyczy, to po co sie wtracasz?
                > Pisalam na poczatku, ze pytanie jest dla tych co sa w podobnej lub takiej samej
                >
                > sytsytuacji? Jestes? Jak nie jestes, to sobie prosze zalozyc osobny watek na
                > temat moralnosci.

Masz racje, jaka moralnosc, jaka przysiega. W koncu w
                Polsce wynaleziono BARDZO GRUBA KRESKE.
                • Gość: jurek K Do LK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 04:16
                  LK:

>> ... Ta odpowiedz to wierutne klamstwo. Kanada dalej traktuje swoich
                  podwojnych obywateli jak wlasnych jedno obywateli ale jest im o wiele trudniej
                  wystepowac w ich imieniu jezeli podrozuja oni na innych niz kanadyjskie
                  dokumenty. ... <<

To co LK pisze to wierutne klamstwo. Kanada nie moze i nie bedzie wystepowac w
                  imieniu "podwojnego" w tym drugim kraju. Z tego samego powodu Polska nie ma NIC
                  do gadania w przypadku gdy taki "podwojny" jest na terytorium Kanady.

A tak nawiasem mowiac, rowniez ostatnio pojawilo sie ostrzezenie w paszportach
                  amerykanskich na ten sam temat. Jak sie panstwu wydaje - dlaczego ??

Czyzby dlatego, ze USA boi sie np. Polski ?? A moze dlatego, ze tak stanowi
                  prawo miedzynarodowe - t.zn. ze "podwojny" na terytorium drugiego "podwojnego"
                  panstwa jest uwazany tylko i wylacznie za obywatela tego panstwa.
                  • Gość: jurek K Re: Do Inki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 04:21
                    >> ... O dziecko pytalam tak z ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszportu
                    polskiego, ale neidawno zmienilam dziecku nazwisko ... <<

Opisz nam kochanie jakie musialas pokonac trudnosci po zmianie nazwiska dziecka
                    przy wyrabianiu polskiego paszportu - umieramy z ciekawosci.
                    • Gość: Inka Re: Do Inki IP: 149.99.201.* 29.04.02, 04:27
                      Jeszcze paszportu polskiego dziecku nie zmienilam. Mowisz, ze bede miec
                      trudnosci? Dlaczego?? Nie strasz mnie. Nie mam czasu na biurokracje.

Gość portalu: jurek K napisał(a):

> >> ... O dziecko pytalam tak z ciekawosci; mam je wpisane do mojego paszp
                      > ortu
                      > polskiego, ale neidawno zmienilam dziecku nazwisko ... <<
                      >
                      > Opisz nam kochanie jakie musialas pokonac trudnosci po zmianie nazwiska dziecka
                      >
                      > przy wyrabianiu polskiego paszportu - umieramy z ciekawosci.

• Gość: jurek K Re: Do Inki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 04:27
                      Inka:

>> ... A tak przy okazji, to jesli temat ciebie nie dotyczy, to po co sie
                      wtracasz? .. <<

Oj Inka, nadepnal ci ktos na nerw - pytalas ponoc z ciekawosci - i znowu nie
                      wyszlo - premie z MSW obetna ??
                      • Gość: Inka Re: Do Inki IP: 149.99.201.* 29.04.02, 04:30
                        No bo jesli kogos temat nie dotyczy, nie ma zielonego pojecia o temacie, to po co
                        sie wtraca, i to jeszcze glupio na dodatek?

> Inka:
                        >
                        > >> ... A tak przy okazji, to jesli temat ciebie nie dotyczy, to po co sie
                        >
                        > wtracasz? .. <<
                        >
                        > Oj Inka, nadepnal ci ktos na nerw - pytalas ponoc z ciekawosci - i znowu nie
                        > wyszlo - premie z MSW obetna ??

• Gość: johnny Re: Do Inki IP: *.client.attbi.com 29.04.02, 04:54
                          Jesli jeszcze nie musialas niczego zalatwiac w polskim konsulacie to masz
                          szczescie.
                          Mam nadzieje ze masz dosyc czasu i cierpliwosci by z tymi debilowatymi
                          biurokratami sie uzerac.
                  • Gość: LK Re: Do LK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 05:11

> LK:
                    >
                    > >> ... Ta odpowiedz to wierutne klamstwo. Kanada dalej traktuje swoich
                    > podwojnych obywateli jak wlasnych jedno obywateli ale jest im o wiele trudniej
                    > wystepowac w ich imieniu jezeli podrozuja oni na innych niz kanadyjskie
                    > dokumenty. ... <<
                    >
                    > To co LK pisze to wierutne klamstwo. Kanada nie moze i nie bedzie wystepowac w
                    > imieniu "podwojnego" w tym drugim kraju. Z tego samego powodu Polska nie ma NIC
                    >
                    > do gadania w przypadku gdy taki "podwojny" jest na terytorium Kanady.
                    >
                    > A tak nawiasem mowiac, rowniez ostatnio pojawilo sie ostrzezenie w paszportach
                    > amerykanskich na ten sam temat. Jak sie panstwu wydaje - dlaczego ??
                    >
                    > Czyzby dlatego, ze USA boi sie np. Polski ?? A moze dlatego, ze tak stanowi
                    > prawo miedzynarodowe - t.zn. ze "podwojny" na terytorium drugiego "podwojnego"
                    > panstwa jest uwazany tylko i wylacznie za obywatela tego panstwa.

Jakie prawo miedzynarodowe tak stanowi? Prosze mi podac to prawo a nie wiezyc na
                    gebe ambasady. Po prostu tak jest wygodniej dla kazdego
                    kraju. Jezeli obywatel jezdzi do innego kraju uzwajac do tego innego obywatelstwa
                    stawia to jego "drugi" kraj w dwuznacznej pozycji ALE WCALE nie uniemozliwia pomoc
                    jezeli taka potrzebuje zajdzie.
                    • Gość: Martin konwencja haska IP: 193.0.95.* 29.04.02, 12:02
                      Jakie prawo miedzynarodowe tak stanowi?
                      Obawiam sie, ze stanowi- konwencja haska z 1930. Co wiecej, norma mowiaca, iz
                      zadne panstwo nie wykonuje opieki konsularnej/dyplomatycznej wzgledem
                      wielopaszportowca wzgledem innego panstwa, ktorego obywatelstwo posiada rowniez
                      dana osoba jest juz uwazana za norme miedzynarodowego prawa zwyczajowego- wiaze
                      wiec rowniez panstwa, ktore nie sa strona konwencji.
    • Gość: johnny Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.client.attbi.com 29.04.02, 04:58
      Jezeli jeszcze nie mialas tego szczescia by zalatwiac cos w Polskim Konsulacie
      to masz cszczescie.
      Mam nadzieje ze masz dosyc czasu i cierpliwosci by stawic czola tym debilnym
      biurokratom
      • Gość: jurek K Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 05:49
        LK:

"... ALE WCALE nie uniemozliwia pomoc jezeli taka potrzebuje zajdzie."

Prosze wejsc na:

www.compmore.net/~czeslaw/wizy/index.htm

nastepnie po lewej stronie kliknac na:

Spotkanie z konsulem RP w Ottawie 7 stycznia 1999

a nastepnie "pojechac" ok 25% w dol:

" ... - W stosunkach prawnych obywatel polski, ktory nabyl obywatelstwo
        jednego lub wiecej obcych panstw, jest traktowany wylacznie
        jako obywatel polski." (wypowiedz konsula RP)

Dalej w dol:

" ...
        Ruch bezwizowy z Polska a sprawa paszportow

Jesli kiedykolwiek w przyszlosci dojdzie do ruchu bezwizowego po-
        miedzy Polska i Kanada, to prawo to nie bedzie dotyczyc obywateli
        polskich. Bedzie to ustawa dla cudzoziemcow, a nie dla obywateli
        polskich. Obywatele polscy beda mogli przekraczac granice polska
        WYLACZNIE na podstawie polskiego paszportu. " (wypowiedz konsula RP)

I dalej (ok. 2/3 w dol):

"... ODPOWIEDZ: Tak, zgadza sie, ze ambasada Kanady nie bedzie na przyklad
        poinformowana o aresztowaniu osoby, o ktorej bedzie wiadomo, ze jest obywatelem
        polskim." (odpowiedz konsula RP).

Czyli Panie LP i Pani Inka - "ambasada Kanady nie bedzie ... poinformowana ..."

Tak !!! Takim jak wy polecam: Trzymac polski paszport - tylko nie narzekajcie
        na Kanade, jak sie znajdziecie w potrzebie a Kanada wam nie bedzie mogla pomoc.
        • Gość: LK Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.04.02, 06:25

> LK:
          >
          > "... ALE WCALE nie uniemozliwia pomoc jezeli taka potrzebuje zajdzie."
          >
          > Prosze wejsc na:
          >
          > <a href="http://www.compmore.net/~czeslaw/wizy/index.htm"target="_blank">www.co
          > mpmore.net/~czeslaw/wizy/index.htm</a>
          >
          > nastepnie po lewej stronie kliknac na:
          >
          > Spotkanie z konsulem RP w Ottawie 7 stycznia 1999
          >
          > a nastepnie "pojechac" ok 25% w dol:
          >
          > " ... - W stosunkach prawnych obywatel polski, ktory nabyl obywatelstwo
          > jednego lub wiecej obcych panstw, jest traktowany wylacznie
          > jako obywatel polski." (wypowiedz konsula RP)
          >
          > Dalej w dol:
          >
          > " ...
          > Ruch bezwizowy z Polska a sprawa paszportow
          >
          > Jesli kiedykolwiek w przyszlosci dojdzie do ruchu bezwizowego po-
          > miedzy Polska i Kanada, to prawo to nie bedzie dotyczyc obywateli
          > polskich. Bedzie to ustawa dla cudzoziemcow, a nie dla obywateli
          > polskich. Obywatele polscy beda mogli przekraczac granice polska
          > WYLACZNIE na podstawie polskiego paszportu. " (wypowiedz konsula RP)
          >
          > I dalej (ok. 2/3 w dol):
          >
          > "... ODPOWIEDZ: Tak, zgadza sie, ze ambasada Kanady nie bedzie na przyklad
          > poinformowana o aresztowaniu osoby, o ktorej bedzie wiadomo, ze jest obywatelem
          >
          > polskim." (odpowiedz konsula RP).
          >
          > Czyli Panie LP i Pani Inka - "ambasada Kanady nie bedzie ... poinformowana ..."
          >
          > Tak !!! Takim jak wy polecam: Trzymac polski paszport - tylko nie narzekajcie
          > na Kanade, jak sie znajdziecie w potrzebie a Kanada wam nie bedzie mogla pomoc.

jurek K wez sobie facet cos na uspokojenie i relax Ja nie narzekam na Kanade.
          Jak chcesz TYLKO sluchac urzednikow z Polski to szczesc ci boze
          Cos sie tak uczepil tego na jakim paszporcie ktos jezdzi? To chyba wlasna decyzja kazdego
          zainteresowanego. Zauwaz ze jak ktos chce jechac do Polski to MUSI jechac na zasadach
          serwowanych przez RP; jedyny wybor jaki jest mozliwy to zrzeczenie sie obywatelstwa a to trwa
          a i tak nie pozwoli komus na uzywanie innego paszportu do czasu otrzymania decyzji

• Gość: Wlodek Re: Paszport dla dziecka - polski czy kanadyjski? IP: *.sympatico.ca 29.04.02, 06:34
            Gość portalu: LK napisał(a):

> jurek K wez sobie facet cos na uspokojenie i relax Ja nie narzekam na Kanade.
            > Jak chcesz TYLKO sluchac urzednikow z Polski to szczesc ci boze
            > Cos sie tak uczepil tego na jakim paszporcie ktos jezdzi? To chyba wlasna decyz
            > ja kazdego
            > zainteresowanego. Zauwaz ze jak ktos chce jechac do Polski to MUSI jechac na za
            > sadach
            > serwowanych przez RP; jedyny wybor jaki jest mozliwy to zrzeczenie sie obywatel
            > stwa a to trwa
            > a i tak nie pozwoli komus na uzywanie innego paszportu do czasu otrzymania decy
            > zji

Dodatkowa korzyscia z posiadania polskiego paszportu to
            znizki na wycieczki na Kube. A i na miejscu lepiej traktuja
            polaka z polskim paszportem inz kanadyjskim.
            Pozdrawiam
            • Gość: Funnel Re: Do Inki IP: *.vf.shawcable.net 29.04.02, 09:32
              ca
              Gość portalu: Inka 29-04-2002 00:05 odpowiedz na l

Mozesz mi skarbie wyjasnic co moralnosc ma z tym
              wspolnego?

******** NIC,WLASNIE !

A tak przy okazji, to jesli temat ciebie nie
              dotyczy, to po co sie wtracasz?

********* Temat mnie dotyczy ,niestety .

Pisalam na poczatku, ze pytanie jest dla tych co sa
              w podobnej lub takiej samej
              sytsytuacji? Jestes?

****** Jestem .

Jak nie jestes, to sobie prosze zalozyc osobny watek na
              temat moralnosci.

******* Dobry pomysl,zaloze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka