Dodaj do ulubionych

Tax id number

IP: *.dyn.optonline.net 07.12.04, 18:42

Wiadomo, ze teraz w stanach jest niemożliwe, aby dostać ssn, więc chciałem
chociaż załatwić sobie tax id number. Niestety wysłałem juz dwa formularze, z
kserem twóch dokumentów osobistych potwierdzonych przez notariusza i nic.
pierwszy mi odesłali, prosząc o poprawki i o przysłanie rozliczenia
podatkowego. Poprawiłem go, ale rozliczenia nie wysłałem, bo właśnie chce
dostać ten numer żeby się rozliczyć. Jak narazie, a czekam już drugi miesiąc
nic nie przychodzi, chyba jednak nie mam co liczyć na ten numer.
Choć właściwie to dowiedziałem sie ostatnio, ze jakbym im wysłał to
rozliczenie to na 90 % bym dostał. Problem polega jednak na tym, że nie wiem
jak sie mam rozliczyc, a prosić kogoś z tutejszej "poloni" o pomoc, to
przynajmniej tak jakby ci ktoś ratował życie.
Więc jeżeli ktoś z Was miał podobne problemy i doświadczenie z rozliczeniami
podatkowymi to byłbym bardzo wdzięczny za informację.
Jeszcze jednego się trochę obawia, że skoro mi nie przyznali już raz to
ciężko będzie
Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • goooooooooooooooooooooooooogle Re: Tax id number 07.12.04, 19:00
      gdybys byl legalnie to bys dostal SSN jak jestes nielegalnie to i pracowac ci
      nie wolno a tym samym nie masz z czego sie rozliczac.
      Jak bys byl meksykiem to co innego, zaltwil bys wszystko. Poniewaz jestes
      Polakiem uwazaj bo moga cie wsadzic na samolot. Dla bialych nie ma juz miejsca w
      Ameryce.
    • vip-1 Re: Tax id number 07.12.04, 19:05
      Do czego w ogole potrzebne jest Ci rozliczanie podatkow?
      Obecnie nawet zaliczajac 40 kwartalow nie bedziesz mogl w przyszlosci pobierac
      SS retirement, wiec jaka jest Twoja motywacja do rozlicznia sie?
      • Gość: kolekstas Re: Tax id number IP: *.dyn.optonline.net 07.12.04, 19:21
        Może to jest naiwne, co napisze, ale potrzebne mi jest do tego min, ze
        słyszałem, ze ma wejść program dla takich co są tu ponad pieć lat nielegalnie i
        do tego się rozliczają. Ja jestem tutaj dopiero rok, a więc za 4 Lata moze cos
        takiego, albo i innego wejść. Moim zdaniem należyco kolwiek robic, a noie
        siedzieć z zalożonymi rekam, oczywiście jeżeli chce się zostać dłużej.

Wiem, ze pracuje nielegalnie, Jakbym pracował legalnie to chyba bym tego maila
        nie napisał, co? I naprawde nie oczekuje na takie idiotyczne pytania , po co ci
        to? itd.

Jeszcze raz prosze kogos kto ma jakies doswiadczenie z podatkami

Dz
        • vip-1 Re: Tax id number 07.12.04, 19:28
          Gość portalu: kolekstas napisał(a):

maila
          > nie napisał, co? I naprawde nie oczekuje na takie idiotyczne pytania , po co
          ci
          >
          > to? itd.

No to bardzo przepraszam, ze chialem pomoc.
          A moje pytanie nie jest idiotyczne- idiota jestes raczej ty, liczac na to, ze
          rozlicznaie na ITIN pomoze ci w amnestii.
          Aha, nawiasem mowiac, gdy oglaszaja amnestie imigracyjna , to mozna sie
          rozliczyc wstecz, wiec wydawanie teraz kasy na podatki, nie majac pewnosci ze
          to do czegokolwiek sie kiedykolwiek przyda, jest wlasnie dokladnie idiotyzmem.
          >
          > Jeszcze raz prosze kogos kto ma jakies doswiadczenie z podatkami
          >
          > Dz
          • Gość: kolekstas Re: Tax id number IP: *.dyn.optonline.net 07.12.04, 19:30
            Ok, nie opdpisuj już i dzieki za pomoc
            • lulu13 Re: Tax id number -kolejny kombinator 07.12.04, 19:37
              co przyjechal na wizie turystycznej z bogatej Polski !i zaczyna kombinowac
              jak tu zostac w USA, idz do Bruna ,on wie najlepiej i napewno co
              poradzi,jechac z powrotem do Polski bo tam tanio jest i najlepiej ! po hooj tu
              odstawiasz kombinacje alpejskie z taxi ID i sie meczysz ?/,najlepsze
              rozwiazanie spakowac walizki iotworzyc taxi w Warszawie.
        • goooooooooooooooooooooooooogle Re: Tax id number 07.12.04, 19:33
          Gość portalu: kolekstas napisał(a):

> Może to jest naiwne, co napisze, ale potrzebne mi jest do tego min, ze
          > słyszałem, ze ma wejść program dla takich co są tu ponad pieć lat nielegalnie i
          >
          > do tego się rozliczają. Ja jestem tutaj dopiero rok, a więc za 4 Lata moze cos
          > takiego, albo i innego wejść. Moim zdaniem należyco kolwiek robic, a noie
          > siedzieć z zalożonymi rekam, oczywiście jeżeli chce się zostać dłużej.
          >
          > Wiem, ze pracuje nielegalnie, Jakbym pracował legalnie to chyba bym tego maila
          > nie napisał, co? I naprawde nie oczekuje na takie idiotyczne pytania , po co ci
          >
          > to? itd.
          >
          > Jeszcze raz prosze kogos kto ma jakies doswiadczenie z podatkami
          >
          > Dz

zbieraj kase i nie wymyslaj. Nie licz na amnestje bo ci zycie ucieknie.
          Juz niedlugo malo kto bedzie sie chcial osiedlac w Ameryce oprocz 3-ciego swiata.
          Zobacz czy ten kraj juz nie przypomina Brazylie (ni ublizajac Brazylii).
          • Gość: kolekstas. Re: Tax id number IP: *.dyn.optonline.net 07.12.04, 19:51
            Hej chołoto! Widze, ze same madrale tutaj są.
            • goooooooooooooooooooooooooogle Re: Tax id number 07.12.04, 22:46
              Gość portalu: kolekstas. napisał(a):

> Hej chołoto! Widze, ze same madrale tutaj są.

Sam jestes mundrala. Nie zadawaj wiec pytan na ktore sam masz odpowiedz. A ta
              jest oczywista "rob kase i wracaj gdzie ludzie zyja" a nie staraj sie zostac w ZOO.
    • gadupa Re: Tax id number 08.12.04, 01:46
      Takim ofiarom sie juz nic nie daje. Musisz dalej pracowac na czarno.
    • trzyrazynie Re: Tax id number 08.12.04, 05:30
      ja sprobuje pomoc. ile moge... napisz na skrzynke
      • Gość: axx Re: Tax id number IP: 209.136.102.* 09.12.04, 00:46
        W USA kazda osoba ktora pracuje winna sie rozliczyc z dochodu. Dla tutejszego Urzedu podatkowego nie ma znaczenia jaki status posiada platnik. Platnik moze
        i jest ich kilka milionow przebywac tutaj nielegalnie. W Urzedzie immigracyjnym zawsze pytaja o podatki. Mozesz np.swoj status zmienic na legalny (ozenek z piekna
        amerykanka) Czy z mezczyzna ? Byc moze ale jeszcze nie slyszalem o takim przypadku.
        Do emerytury Social Security potrzeba w tej chwili lekko ponad 40 przepracowanych kwartalow. Nieprawda jest twierdzenie ze nic z tego nie otrzymasz w Polsce
        gdy bedziesz nielegalnie.
        Wszystkie lata pracy zarowno w polsce jak i w USA zostana dodane. Ale w tym celu trzeba zostac rezydentem jednego z krajow Europy. Zachodnia Europa posiada
        dwustronne uzgodnienia o wzajemnym zaliczaniu pracy. Zatem kombinacja z uwagi na fakt ze Polska nic w tej sprawie nie zrobila.
        Polska nie posiada takiego uzgodnienia z USA . Zatem trzeba osiedlic sie w jednym z krajow np. w Anglii. Anglia wyegzekwuje wszystkie naleznosci wmerytalne z
        Polski (czlonek Unii) i z USA (dwustronne porozumienie). Nigdy w Polsce. Natomiast mozna wydawac pieniadze w Polsce i mieszkac nieoficialnie. Kombinacja Nr.2
        A w USA czas szybko leci. Amnestia oczywiscie bedzie bo nielegalnych jest juz podobno 12 milionow.
        Deportowac ich nie mozna bo w USA jest boom budowlany. A grapefruity widzialem juz po 1.09 sztuka. (byly 3 za $1.0) Najszybciej pobyt mozna zalatwic przez
        malzenstwo. Po trzech latach bedziesz obywatelem.
        Pozostale sposoby sa w chwili obecnej pod znakiem zapytania.
        Mozna rowniez zalozyc kombinacje Nr.3 Osiedlenie sie w Anglii, po 5 latach obywatelstwo i bezwizowy wjazd do USA.
        Anglia czy Niemcy,Francja sa w tej chwili lepsze od USA. Place te same a nawet wieksze przy wiekszych kosztach utrzymania. Ubezpieczenie medyczne .
        Ubezpieczenia nie mialem przez ostatnie 3 lata. Teraz mam pelne ale doplacam firmie 72 $ co dwa tygodnie na jedna osobe.(dentysta do 1.5 tys rocznie)
        Wystarczy na oczyszczenie i jeszcze na cos.
      • Gość: kolekstas Re: Tax id number IP: *.dyn.optonline.net 09.12.04, 01:28
        Dzięki , napisze na skrzynkę.
        Pozdrawiam
    • Gość: AK Re: Tax id number IP: *.ny325.east.verizon.net 09.12.04, 03:22
      Pare linkow
      www.irs.gov/businesses/small/international/article/0,,id=96696,00.html
      www.irs.gov/pub/irs-pdf/p1915.pdf
      www.irs.gov/businesses/small/international/article/0,,id=105156,00.html
      Bardzo dobrze myslisz ze chcesz sie rozliczac juz teraz. ITIN i rozliczanie
      pomoze ci nastepujaco:
      1) podczas interview na zielona karte (nalezna w jakikolwiek sposob - temat
      rzeka jak to sie teraz robi) pierwsza rzecza na jaka patrza to jest czy sie
      rozliczales. bylo by glupio nie dostac GC bo sie pozalowalo kilku groszy.
      2) majac Itin mozesz kupic dom, otworzyc business itp
      itp

najprostszy sposob idz do banku i otworz konto. oni ci wypenia forme i wysla do IRS
      powodzenia

AK
      • Gość: kolekstas. Re: Tax id number IP: *.dyn.optonline.net 10.12.04, 02:37
        Własnie doskonale zdaje sobie z tego sprawę, bo żyję w tych realiach.
        Dziki za tego maila. Napisałbym jeszcze coś więcej, ale nie chce podrażniać
        niespełnionych abicji niektórych uczestników tego pokoju.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka