Dodaj do ulubionych

Varela o migrantach

IP: *.turboline.skynet.be 11.05.02, 21:20
Pewnie nawet nie wiecie kto to Varela. A to jest wazna figura w partii Pima
Fortuyna (Panie swiec nad Jego dusza). Urodzony na Wyspach Zielonego
Przyladka, wczesnie przybyl z rodzicami do Holandii. Potem sprawial klopoty
wychowawcze i bylby sie stoczyl, ale ktos podal mu reke i dzis jest
przedsiebiorca z sukcesami, chociaz imigrant.
Varela wyglosil ostatnio taki tekst: "Zbyt wielu jest migrantow z antenami
satelitarnymi". Chodzi o to, ze imigranci, zamiast wlaczyc sie w nurt zycia w
nowym kraju, utrzymuja wiezi ze starym krajem, np dzieki telewizji
satelitarnej, a to zle.

Oops, poczulem sie wywolany do tablicy, bo tez mam Cyfre+. M. in. dlatego, ze
tutejsza kablowka, choc ma ᡖ programow, jest do dupy.

Co Szanowne Kolezenstwo na to? Czy i Wy macie "antene nastawiona na Polske"?
Chyba tak, skoro w ogole odwiedziliscie ten website. Czy tez uwazacie, ze to
zle?
Obserwuj wątek
    • karelia Re: Varela o migrantach 11.05.02, 21:32
      Alez skad, nie mam anteny nastawionej na Polske, nie mam talerza, nic nie mam:-
      ((( Czasami nie mam czasu , zeby obejrzec miejscowa TV. Najpierw chce
      wiedziec , co sie dzieje tutaj, bo tutaj mieszkam, tutaj place podatki,
      pozniej co na swiecie i pozniej co w Polsce-tak dla ciekawosci. Najczesciej
      czytam rozne artykule na Internecie, nie musze miec TV. Ja w ogole malo
      ogladam TV.
      • Gość: Doki Re: Varela o migrantach IP: *.turboline.skynet.be 11.05.02, 22:05
        Karelia, skup sie. Popatrz szerzej. Nie chodzi o medium. Chwali ci sie, ze
        interesuje cie co sie dzieje w Twoim nowym kraju, ale co cie obchodzi Polska?
        • karelia Re: Varela o migrantach 11.05.02, 22:23
          Co mnie ciekawi. tak ogolnie: jaka syt polityczna, co sie dzieje, jak sie
          ludziom zyje ...tak ogolnie , zebym byla zorientowana i wiedziala, co sie
          dzieje, jak mama uskutecznia babskei ple pole , zeby sie cieszyla, ze corka
          nie traci kontaktu i mozna z nia pogadac.
          Co mnie obchodzi? Ano nie wiem , wlasciwie nie powinna mnie nic a nic
          obchodzic. A jednak troche obchodzi. Nie wiem dlaczego.
          • cornio Re: Varela o migrantach 11.05.02, 22:35

od poczatku TV Polonia mam to na "talerzu" nie wazne co sie sadzi o programie
            to jest kontakt z krajem i jezykiem.przypomina sobie czlowiek stare filmy
            itp.no i informacje .nie tak wiele panstw ma specjalna TV dla emigrantow-to
            trzeba przyznac!
            • Gość: Doki Re: Varela o migrantach IP: *.turboline.skynet.be 11.05.02, 22:42
              Aha, czyli ty tez jestes niedobry emigrant, co sie alienuje (only joking...).
              Akurat dzisiaj po dzienniku (juz od lat nie ma dziennika, tylko wiadomosci,
              ale to silniejsze ode mnie) byly Alternatywy 4, wiec istotnie Polonia... mniej
              cepeliady...
              • cornio Re: Varela o migrantach 11.05.02, 23:10
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> Aha, czyli ty tez jestes niedobry emigrant, co sie alienuje (only joking...).
                > Akurat dzisiaj po dzienniku (juz od lat nie ma dziennika, tylko wiadomosci,
                > ale to silniejsze ode mnie) byly Alternatywy 4, wiec istotnie Polonia... mniej
                > cepeliady...

A golebie to rasowe byly-breitszwance. Umarl tez Pawlik szkoda.
    • dyplomata Anteny i psychologia 12.05.02, 12:45

> Varela wyglosil ostatnio taki tekst: "Zbyt wielu jest migrantow z antenami
      > satelitarnymi". Chodzi o to, ze imigranci, zamiast wlaczyc sie w nurt zycia w
      > nowym kraju, utrzymuja wiezi ze starym krajem, np dzieki telewizji
      > satelitarnej, a to zle.

To jest najbardziej debilny wytwor chorego mozgu w dobie masowej komunikacji.
      Faktem jest ze dawniej asymilacja imigrantow przebiegala szybciej gdy byli
      odcieci od dawnych korzeni. Asymilacja jest tez pozytywna adaptacja do nowego
      kraju. Ale obecnie wolnosc i komunikacja sa tak rozpowszechnione ze nie ma
      problemu i mozna mentalnie przebywac w wielu miejscach na raz. Na dluzsza mete
      i tak dzieci imigrantow sa juz w pelnu zasymilowane a wnuki sa juz calkowicie
      native.

> Oops, poczulem sie wywolany do tablicy, bo tez mam Cyfre+. M. in. dlatego, ze
      > tutejsza kablowka, choc ma ᡖ programow, jest do dupy.

A co to ma do rzeczy. Jako czlowiek masz prawo wyboru chocby miejscowa kablowka
      byla super.

> Co Szanowne Kolezenstwo na to? Czy i Wy macie "antene nastawiona na Polske"?
      > Chyba tak, skoro w ogole odwiedziliscie ten website. Czy tez uwazacie, ze to
      > zle?

Zle??? Jest to bardzo dobre jezeli komus pasuje. W obecnych czasach jest duza
      swoboda wyboru stylu zycia wiec nie ma zadnego problemu. Jedni chca sie szybko
      asymilowac inni nie.

Gość portalu: karelia napisała:

>Alez skad, nie mam anteny nastawionej na Polske, nie mam talerza, nic nie mam:-
      >((( Czasami nie mam czasu , zeby obejrzec miejscowa TV. Najpierw chce
      >wiedziec , co sie dzieje tutaj, bo tutaj mieszkam, tutaj place podatki,
      >pozniej co na swiecie i pozniej co w Polsce-tak dla ciekawosci. Najczesciej
      >czytam rozne artykule na Internecie, nie musze miec TV. Ja w ogole malo
      >ogladam TV.

Jak sie okazuje istnieje cala gama wyborow psychologicznych w tej dziedzinie.

Od jednej skrajnosci ludzi ktorzy z zasady nie chca nic slyszec co sie dzieje w
      Polsce do drugiej skrajnosci tych ktorzy z zasady jakby zyja w Polsce bo nie
      ogladaja miejscowej telewizji ani prasy, wszystko dochodzi przez antene i
      internet.

Chyba najrozsadniejsza i najzabawniejsza jest postawa otwarta. Kanaly w telewizji
      mozna swobodnie przelaczac wiec mozna ogladac programy miejscowe, polskie lub
      inne zaleznie od tego na co ma sie ochote.

Karelii polecamy sprobowanie tego wariantu, moze wtedy spadnie ilosc czasu
      spedzanego na Internecie?
    • Gość: Pola Re: Varela o migrantach IP: *.extern.kun.nl 12.05.02, 13:16
      Nie mam "talerza", bo obecnie jestem na etapie nauki
      jezyka niderlandzkiego, a posiadanie polskiej tv
      przeszkadzaloby mi w tym....ale czytam wiadomosci w
      necie, interesuje mnie co sie dzieje w Polsce!
    • Gość: theend Re: Varela o migrantach IP: *.nas.onetel.net.uk 12.05.02, 15:31
      varela wazna figura?..
      to byl toy-boy pima...mial przekonywac ,ze "master" nie jest rasista...
      fortuyn w lozku pewnie nim nie byl..
      ale slowa ,ktore zostaly tu przytoczone oddaja wiekszy problem..
      w wielu krajach imigrantow chce sie traktowac jako tania sile robocza..
      bez kultury , bez korzeni i bez dlaczego..

ps jakos nie widze mozliwosci zeby kiedykolwiek los panstwa w ktorym przebywam
      mial mnie przejmowac bardziej od spraw Polski..
      i jezyk oczywiscie..drugi jezyk zawsze pozostanie drugim i ubozszym..
    • Gość: mysz Re: Varela o migrantach IP: *.ab.hsia.telus.net 12.05.02, 15:44
      Przed wyjazdem poinformowano mnie, ze jade do wolnego kraju, takze czytam i
      ogladam to na co mam w danej chwili ochote.
      • Gość: Doki Re: Varela o migrantach IP: 195.13.24.* 12.05.02, 15:55
        Twoje prawa nie maja nic do rzeczy. Chodzi o to, czy gapienie sie z oddali na
        stary kraj jest sluszne.
        • annabl Re: Varela o migrantach 12.05.02, 16:01

> Twoje prawa nie maja nic do rzeczy. Chodzi o to, czy gapienie sie z oddali na
          > stary kraj jest sluszne.
          ...chyba nie ma w tym nic zlego.

• Gość: Stary Re: Varela o migrantach IP: *.clover.com.au / *.clover.com.au 12.05.02, 16:03

Takie gapienie kazdemu jakis uklad odniesienia zapewne zapewnia, w ktorym sobie
          mozna z grubsza obliczyc wlasny postep (lub regres) jakiego sie w wyniku
          emigracji doznalo w stosunku do ambicji dziecinstwa i mlodosci.

Poza tym czlowiek istota watpiaca jest, i czasem go watpliwosc nachodzi, czy
          dobrze zrobil. Pogapi sie wtedy troche, i juz wie, ze dobrze smile)))

No a wreszcie szkody to nikomu nie przynosi (z ewentualnym wyjatkiem apopleksji u
          dolnych 3% uzytkownikow tego forum), natomiast zarabiaja sprzedawcy abonamentow
          telewizji kablowej i satelitarnej, producenci sprzetu, sprzedawcy komputarow,
          elektrownie etc.
        • jot-23 Re: Varela o migrantach 12.05.02, 16:05

w demokratycznym systemie nie da sie ugryzc tegop problemu. z jednej strony nie
          mozna nie dac prawa wyboru powiedzmy takiemu imigrantowi, nie mozna go zmusic do
          asymilacji. z drugiej jest to hodowanie nastepnego kosowa na swoim backyardzie.
          jedyne wyjscie to ze dla przyjezdnego, cywilizacja nowego miejsca zamieszkania
          wyda sie tak atrakcyjna, ze sam z wlasnej woli podda sie procesowi asymilacji.
          dodam ze europa od 2000 tysiecy lat takiego magnetyzmu nie posiada, ogolnie
          czarno widze, wraz z wzrostem demokracji w ciagu ostatnich 2 wiekow, chyby
          przyspiesza swoj wlasny zgon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka