Dodaj do ulubionych

dowody osobiste

10.12.04, 21:58
trwa wymiana dowodow osobistych
czy to znaczy ze MUSZE pojechac do Polski wymienic dowod ? sa jakies terminy
czy wszyscy hurtem.
ktos cos wie?
smile
Obserwuj wątek
    • acutecompute Re: dowody osobiste 12.12.04, 22:04
      no to z innej beczki
      jak kkochane kolezanki mieszkajace dlugo traktuja dowody , zmieniaja przyz
      mianie nazwiska czy moze dowod wogole nie jest potrzebny skoro mieszka sie na
      stale poza granicami i nie posiada zameldowania
      • mrufkaa Re: dowody osobiste 12.12.04, 23:15
        Mila,
        dowod sie przydaje. Mozna go np. wyslac do Home Office'u zamiast paszportu na
        WRS. Honoruja go w wielu miejscach jako dowod tozsamosci ( bankach). Jak
        chcesz, to sie zapytam, bo bede we Wroclawiu na Swieta i w tym biurze chyba
        tez.
        • acutecompute Re: dowody osobiste 13.12.04, 09:52
          a to swietnie mrufka
          bardzo prosze
          i jesli mozesz czy mozna zlecic wyrobienie nowego bez przyjezdzania
          jakies pelnomocnictwo czy cos
          • eballieu Dowody osobiste - ambasada? 13.12.04, 10:13
            pytanie laika - przez ambasade tego zalatwic nei mozna.Moj maz ostatnio tak
            swoj dowod zalatwial, bo mu sie skonczyl.Wszystko przez jego ambasade. Czekal
            miesiac chyba. Mozemy przez nasza ambasade? Bo ja bede musiala sie zorientowac
            gdzie szybciej mi dla dziecka paszport czy dowod wyrobia. Dzieki za odp
        • assiia Re: dowody osobiste 13.12.04, 09:54
          Z tym wysylaniem do Home Office to sie nie zgodze,domagaja sie paszportow.
          Jednakze chyba warto miec,w momencie kiedy paszport maja oni ty nadal mozesz
          podrozowac.
          Pozdrawiam
          ASIA
          • dorrit Re: dowody osobiste 13.12.04, 12:01
            Jesli w PL nie ma sie zameldowania to dowod osobisty teoretycznie nie
            przysluguje.
            • eballieu Re: dowody osobiste 13.12.04, 12:21
              a to dziwne bo ja nie mama zameldowania i dowod w PL mam. Chyab jako obywtel
              mam prawo do posiadania jakieogos dokumentu - wPL jest nim np. dowod. A wpis w
              rubryce zameldowanie to po prostu BRAK
              • dorrit Re: dowody osobiste 14.12.04, 11:36
                Jako obywatelowi PL mieszkajacemu na stale za granica i bez zameldowania w PL
                jako dokument tozsamosci przysluguje jedynie paszport polski. Tyle - teoria.
          • mama5plus Re: dowody osobiste 13.12.04, 12:31
            Zamiast paszportu (przynajmniej w przypadku anturalizacji)do Home Office`u
            mozna przeslac potwierdzone kopie poszczegolnych stron (kilku)-koszt £3 od
            strony.
            Co do dowodu - ja nawet nie wiem gdzie jest moj surprisedO wink
            Natomiast jako dokument tozsamosci w banku np mozna tez przedstawic prawo jazdy.
            • xiv Re: dowody osobiste 13.12.04, 14:25

nie wiem jak sie potwierdza za trzy funty od strony, ale pojscie do prawnika z
              kopia wszyskich stron, ktore od podbije i potwierdzi kosztuje okolo 15 funtow
          • xiv Re: dowody osobiste 13.12.04, 14:23

> Z tym wysylaniem do Home Office to sie nie zgodze,domagaja sie paszportow.

Pewnie zalezy do czego. Do WRS na pewno wystarcza dowod. Nawet stary, kartkowy.
            • farpakon Re: dowody osobiste 13.12.04, 15:16
              no, w polsce bez dowodu ani rusz. wszedzie sie o niego upominaja. a tu jako potwierdzenie tozsamosci wystarczy karta bankowa, najlepiej kredytowa. wlasciwie zadko uzywam innych dokumentow, jedynie potwierdzenia adresu (wyciag z banku, rachunki, etc).
              a przy okazji, co to jest WRS?
              • mrufkaa Re: dowody osobiste 14.12.04, 00:13
                Ja tez moge potwierdzic z wlasnego doswiadczenia, ze do rejestracji w WRS
                wystarczy dowod. Bez watpienia.
                Ela, naszego dowodu nie da sie wyrobic przez ambasade. Li i jedynie osobiscie i
                w kraju. Dlatego od roku go nie mam. Probowalam nawet z pelnomocnitwem, guzik.
                A mam znajomosci w tym biurze we Wroclawiu. Nie da sie i juz. Nawet moja
                prawnik musiala sie poddac, a ona rzadko to robismile
                Chory przepis, nie jedyny zreszta. Dlatego sprobuje w okresie
                miedzyswiatecznym, sa mozliwe eskspresowe terminy, mam nadzieje, ze mi sie uda.
                • acutecompute Re: dowody osobiste 14.12.04, 00:16
                  co to jest WRS?
                • farpakon Re: dowody osobiste 14.12.04, 14:45
                  moze dlatego nie mozna wyrobic dowodu przez ambasade, bo teortycznie dowodem poslugujemy sie jedynie na terenie PL. pamietam, ze kiedys tego przestrzegano, tj. nie mozna bylo dowodu przewiezc przez granice.

napiszcie co to jest WRS
                  • mrufkaa Re: dowody osobiste 15.12.04, 22:35
                    A wrzucic sobie w Google to nie laska?smile))
                    WRS - Worker Registration Scheme - program, ktoremu podlegaja obywatele
                    wszystkich nowo dolaczonych do Unii panstw ( w maju 2004). Trzeba sie
                    zrejestrowac, jesli dotad nie pracowalo sie ponad rok legalnie (chyba). Jedyne
                    50£ oplaty plus koszty wysylki, mnie wynioslo chyba z 65£. Dostaje sie taki
                    papier stwierdzjacy, ze sie zarejestrowanym jest, wazny tylko do momentu zmiany
                    pracy, jesli zmienia sie wczesniej niz po roku czasu. Przy takiej zmianie
                    trzeba znow sie rejestrowac, ale chyba juz nie zdzieraja. Dokumenty trzymaja
                    bardzo dlugo, moje jakies 6 tygodni, choc podobno w maju wyrabiali sie w 2 tyg.
                    Dlatego warto wyslac dowod, a nie paszport, bo czasem nagle trzeba sie gdzies
                    wybrac za granice a tu sorry Vinnetou.
                    • farpakon Re: dowody osobiste 16.12.04, 09:56
                      dziekuje mruffeczko. jakos nie przyszlo mi do glowy wrzucic to w wyszukiwarke.
                    • lucasa Re: dowody osobiste - do mrufki 16.12.04, 11:21
                      hej, a czy wiesz moze czy WSZYSCY musza sie rejestrowac. bo slyszalam o
                      rejestrowaniu, ale wcale tego nie wzielam do siebie smile)). myslalam, ze to dot
                      tych, ktorzy przyjechali tu po maju 2004... a jak mam prawo pobytu plus pracuje
                      kilka lat to tez musze? hm... nie za bardzo mi sie chce, to prawda... tym
                      bardziej, ze zmywam sie na macierzynski w przyszlym roku a te £50 to i tak za
                      duzo dla nas obecnie...

A
                      • mrufkaa Re: dowody osobiste - do mrufki 16.12.04, 19:21
                        Aga, juz nie pamietam, wejdz na strone Home Office'u. Ale jak pracujesz ponad
                        rok, to juz chyba nie musisz....
                        • lucasa Re: dowody osobiste - do mrufki 17.12.04, 09:52
                          mrufkaa napisała:

> Aga, juz nie pamietam, wejdz na strone Home Office'u. Ale jak pracujesz ponad
                          > rok, to juz chyba nie musisz....

dzieki za odpowiedz,
                          my jutro jedziemy wiec teraz nie bede sobie tym glowy zawracac,
                          tak mi sie wydawalo, ze nie musze, ale ostatnio sie zaczelam zastanawiac, ze
                          dlaczego nie, skoro teraz wszyscy pracuja legalnie a i tak musza sie
                          rejestrowac.

no nic, wesolych swiat raz jeszcze!
                          i do zobaczenia w Nowym ROku!!!
                          A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka