alicja-ciekawska 27.01.05, 18:16 polonia-jest taka? czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sami niemcy. W innych krajach zapewne tez?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ignacy ciekawski Re: Niemiecka IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 27.01.05, 18:40 odpowiedz na twoje pytanie dotyczy glownie europejskich krajow ,nie tylko Nimiec ale i Francji gdzie rowniez zyje spora polonia. Wszystkie te kraje [europejskie] maja to do siebie ze nie sa to kraje typowo emigracyjne ,jakimi sa USa,Australia i Kanada.gdzie mieszanka narodosciowa jest super bogata i kazdy sie czuje tu [na innych kontynentach] jak u siebie w domu,mozna glosno rozmawiac w miejscach publicznych w swoim jezyku ojczystym i nikogo to nie drazni ani nie denereuje ,jak to ma miejsce w Niemczech czy Francji,pzatym w tych w/w krajach emigracyjnych jest bardzo duza tolerancja na nowoprzybylych i ich kulture ,obyczaje itp itd. Tego sie nie da powiedziec o jakielkowiek mniejszosci narodowej na terenie panstw europejskich a juz szcegolnie w Niemczech , - trzeba poprostu siedziec tam z podkulonym ogonem i cicho ,zeby sie nie narazic miejscowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rich Re: Niemiecka IP: *.ipt.aol.com 27.01.05, 19:35 Przestanciez ludzie powtarzac w kolko te same idiotyzmy. Jaka Polonia w Niemczech, przeciez to ludzie, ktorzy wjechali tam na tzw. pochodzenie, nie slyszalas nigdy terminu `volkswagendeutsche`? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 19:41 Gość portalu: Rich napisał(a): > Przestanciez ludzie powtarzac w kolko te same idiotyzmy. Jaka Polonia w Niemcze > ch, przeciez to ludzie, ktorzy wjechali tam na tzw. pochodzenie, nie slyszalas > nigdy terminu `volkswagendeutsche`? Nie mam pochodzenia...i nie pracuje ,przy Volkswagenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Re: Niemiecka polonia? IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 19:55 Organizacje polonijne w Niemczech podają, że liczba Polaków żyjących w Niemczech wynosi 2 mln., natomiast federalne ministerstwo spraw wewnetrznych mówi o 200 tys. z okładem. Rżnica, to właśnie ci, których ty nazywasz volkswagendeutschami. Przyjechali do RFN jako Niemcy z byłych terenów wschodnich, czyli mówiąc inaczej, sami podawali się za Niemców. Skorzystali z pomocy startowej państwa, po czym znów stali się Polakami, krzyczącymi teraz dla odmiany za przywilejami dla "mniejszości polskiej". Dlaczego ci ludzie w miejscach publicznych są bardziej niemieccy niż tubylcy, możesz teraz sobie sam odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Niemiecka polonia? 27.01.05, 20:15 > możesz teraz sobie sam odpowiedzieć. >kto moze sobie sam odpowiedziec? jesli ja to nadal nie umiem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Do alicji-ciekawskiej IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 20:28 Mój post jest odpowiedzią dla Richa, "specjalisty" od volkswagendutschów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Do alicji-ciekawskiej 27.01.05, 20:28 Gość portalu: BeKa napisał(a): > Mój post jest odpowiedzią dla Richa, "specjalisty" od volkswagendutschów. ok.dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rich Re: Niemiecka polonia? IP: *.ipt.aol.com 27.01.05, 21:48 Ja tez nie bardzo rozumiem. Co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeKa Re: Niemiecka polonia? IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 22:00 Gość portalu: Rich napisał(a): > Ja tez nie bardzo rozumiem. Co ma piernik do wiatraka? Tak sobie właśnie pomyślałem i dlatego mój post. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 19:39 oj,tylko ze ja jestem w Niemczech. I nikt na mnie ..spod Byka.. nie patrzy jak mowie po polsku.Nawet pytana jestem ;czemu rozmawiam z kolezanka po niemiecku skoro obie jestesmy polkami.A w Niemczech jest tez wielu obcokrajowcow. Mnie sie wydaje ze to nasze Polakow zakozenione kompleksy. pozdrowienia >ciekawski< Odpowiedz Link Zgłoś
himax Re: Niemiecka 27.01.05, 22:32 alicja-ciekawska napisała: > polonia-jest taka? > czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sami > niemcy. > W innych krajach zapewne tez?? To jest bardzo dobrze. Polacy asymiluja sie do nowych srodowisk nie taka jak bambusy z III ciego swiata ktorzy nie wiadomo po co (welfare) siedza wsrod bialych. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 22:39 himax napisał: > alicja-ciekawska napisała: > > > polonia-jest taka? > > czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sam > i > > niemcy. > > W innych krajach zapewne tez?? > > > To jest bardzo dobrze. Polacy asymiluja sie do nowych srodowisk nie taka jak > bambusy z III ciego swiata ktorzy nie wiadomo po co (welfare) siedza wsrod bial > ych. no Ty to jestes ,,dobry czlowiek,, co masz przeciwko ,,bambusa,, a moje pytanie nie ma nic wspolnego z integracja.Z tym co moze okazac sie niezrozumiale mamy bardzo duuze problemy. Mnie jednak sie wydaje jakbysmy sie wstydzili swojego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: Niemiecka 28.01.05, 09:13 Roznica miedzy Polonia Europwjska, za zaoceaniczna polega na tylko na odleglosci od kraju. Oprocz tego ilosc debila na kilometr kwadratowy jest dokladnie taka sama na calej ziemi. Polonia w Niemczech jest konfrontowana w wieszym stopniu z turystami z kraju ze wzgledu na bezposredni kontakt z PL. Dlatego sie dystansuja. W innym przypadku przewalila by sie przez dwoj dom przynajmniej polowa Polski.itp. itd. Kazdy chce aby jemu pomoc, na dluzszy dystans jest to troche meczace. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Niemiecka 28.01.05, 10:47 artur666 napisał: > Roznica miedzy Polonia Europwjska, za zaoceaniczna polega na tylko na > odleglosci od kraju. Oprocz tego ilosc debila na kilometr kwadratowy jest > dokladnie taka sama na calej ziemi. Polonia w Niemczech jest konfrontowana w > wieszym stopniu z turystami z kraju ze wzgledu na bezposredni kontakt z PL. > Dlatego sie dystansuja. W innym przypadku przewalila by sie przez dwoj dom > przynajmniej polowa Polski.itp. itd. Kazdy chce aby jemu pomoc, na dluzszy > dystans jest to troche meczace. no moze to kwestja tej ,,debilnosci,, bo nie ma nic glupszego poslugiwanie sie przez dwie osoby niedobrym niemieckim, skoro maja do wyboru wlasny jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Re: Niemiecka 28.01.05, 11:00 Znam nie tylko Polonie W Niemczech, tez tutaj jak i np. w AU CAN USA i innych krajach....wszedzie tez spotkalem takich, ktorzy juz po roku pobytu probowali mi mowil polskich w stylu babusa ze zlamanym na sile dialektem? `My tutaj szyjemy (zyjemy) na emygracjy od 12 mieszency...' co wzbudzalo tylko u mnie usmiech wspolczucia. I czy sie w takiej sytuacji dziwisz, ze normalni ludzie nie chca miec kontaktu z takimi totalami, ktorzy na sile chca z siebie zrobic emygrantow? Koncze, bo to sa dla mnie temaciki nowicjuszy, a realne zycie czeka i tupie z nieciepliwoscia! Odpowiedz Link Zgłoś