27.01.05, 18:16
polonia-jest taka?
czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sami
niemcy.
W innych krajach zapewne tez??
Obserwuj wątek
    • Gość: ignacy ciekawski Re: Niemiecka IP: *.an1.nyc41.da.uu.net 27.01.05, 18:40
      odpowiedz na twoje pytanie dotyczy glownie europejskich krajow ,nie tylko
      Nimiec ale i Francji gdzie rowniez zyje spora polonia. Wszystkie te kraje
      [europejskie] maja to do siebie ze nie sa to kraje typowo emigracyjne ,jakimi
      sa USa,Australia i Kanada.gdzie mieszanka narodosciowa jest super bogata i
      kazdy sie czuje tu [na innych kontynentach] jak u siebie w domu,mozna
      glosno rozmawiac w miejscach publicznych w swoim jezyku ojczystym i nikogo to
      nie drazni ani nie denereuje ,jak to ma miejsce w Niemczech czy
      Francji,pzatym w tych w/w krajach emigracyjnych jest bardzo duza
      tolerancja na nowoprzybylych i ich kulture ,obyczaje itp itd. Tego sie nie
      da powiedziec o jakielkowiek mniejszosci narodowej na terenie panstw
      europejskich a juz szcegolnie w Niemczech , - trzeba poprostu siedziec
      tam z podkulonym ogonem i cicho ,zeby sie nie narazic miejscowym.
    • Gość: Rich Re: Niemiecka IP: *.ipt.aol.com 27.01.05, 19:35
      Przestanciez ludzie powtarzac w kolko te same idiotyzmy. Jaka Polonia w Niemczech, przeciez to ludzie, ktorzy wjechali tam na tzw. pochodzenie, nie slyszalas nigdy terminu `volkswagendeutsche`?
      • alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 19:41
        Gość portalu: Rich napisał(a):

> Przestanciez ludzie powtarzac w kolko te same idiotyzmy. Jaka Polonia w
        Niemcze
        > ch, przeciez to ludzie, ktorzy wjechali tam na tzw. pochodzenie, nie
        slyszalas
        > nigdy terminu `volkswagendeutsche`?

Nie mam pochodzenia...i nie pracuje ,przy Volkswagenie.
      • Gość: BeKa Re: Niemiecka polonia? IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 19:55
        Organizacje polonijne w Niemczech podają, że liczba Polaków żyjących w
        Niemczech wynosi 2 mln., natomiast federalne ministerstwo spraw wewnetrznych
        mówi o 200 tys. z okładem. Rżnica, to właśnie ci, których ty nazywasz
        volkswagendeutschami. Przyjechali do RFN jako Niemcy z byłych terenów
        wschodnich, czyli mówiąc inaczej, sami podawali się za Niemców. Skorzystali z
        pomocy startowej państwa, po czym znów stali się Polakami, krzyczącymi teraz
        dla odmiany za przywilejami dla "mniejszości polskiej".
        Dlaczego ci ludzie w miejscach publicznych są bardziej niemieccy niż tubylcy,
        możesz teraz sobie sam odpowiedzieć.
        • alicja-ciekawska Re: Niemiecka polonia? 27.01.05, 20:15

> możesz teraz sobie sam odpowiedzieć. >kto moze sobie sam odpowiedziec?
          jesli ja to nadal nie umiem .
          • Gość: BeKa Do alicji-ciekawskiej IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 20:28
            Mój post jest odpowiedzią dla Richa, "specjalisty" od volkswagendutschów.
            • alicja-ciekawska Re: Do alicji-ciekawskiej 27.01.05, 20:28
              Gość portalu: BeKa napisał(a):

> Mój post jest odpowiedzią dla Richa, "specjalisty" od volkswagendutschów.

ok.dzieki
          • Gość: Rich Re: Niemiecka polonia? IP: *.ipt.aol.com 27.01.05, 21:48
            Ja tez nie bardzo rozumiem. Co ma piernik do wiatraka?
            • Gość: BeKa Re: Niemiecka polonia? IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.05, 22:00
              Gość portalu: Rich napisał(a):

> Ja tez nie bardzo rozumiem. Co ma piernik do wiatraka?

Tak sobie właśnie pomyślałem i dlatego mój post.
    • alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 19:39
      oj,tylko ze ja jestem w Niemczech. I nikt na mnie ..spod Byka.. nie patrzy jak
      mowie po polsku.Nawet pytana jestem ;czemu rozmawiam z kolezanka po niemiecku
      skoro obie jestesmy polkami.A w Niemczech jest tez wielu obcokrajowcow. Mnie
      sie wydaje ze to nasze Polakow zakozenione kompleksy.

pozdrowienia >ciekawski<
    • himax Re: Niemiecka 27.01.05, 22:32
      alicja-ciekawska napisała:

> polonia-jest taka?
      > czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sami
      > niemcy.
      > W innych krajach zapewne tez??

To jest bardzo dobrze. Polacy asymiluja sie do nowych srodowisk nie taka jak
      bambusy z III ciego swiata ktorzy nie wiadomo po co (welfare) siedza wsrod bialych.
      • alicja-ciekawska Re: Niemiecka 27.01.05, 22:39
        himax napisał:

> alicja-ciekawska napisała:
        >
        > > polonia-jest taka?
        > > czemu ma sie wrazenie ze w niemczech polacy sa bardziej niemieccy niz sam
        > i
        > > niemcy.

> > W innych krajach zapewne tez??
        >
        >
        > To jest bardzo dobrze. Polacy asymiluja sie do nowych srodowisk nie taka jak
        > bambusy z III ciego swiata ktorzy nie wiadomo po co (welfare) siedza wsrod
        bial
        > ych.

no Ty to jestes ,,dobry czlowiek,, co masz przeciwko ,,bambusa,,
        a moje pytanie nie ma nic wspolnego z integracja.Z tym co moze okazac sie
        niezrozumiale mamy bardzo duuze problemy.
        Mnie jednak sie wydaje jakbysmy sie wstydzili swojego pochodzenia.
        • artur666 Re: Niemiecka 28.01.05, 09:13
          Roznica miedzy Polonia Europwjska, za zaoceaniczna polega na tylko na
          odleglosci od kraju. Oprocz tego ilosc debila na kilometr kwadratowy jest
          dokladnie taka sama na calej ziemi. Polonia w Niemczech jest konfrontowana w
          wieszym stopniu z turystami z kraju ze wzgledu na bezposredni kontakt z PL.
          Dlatego sie dystansuja. W innym przypadku przewalila by sie przez dwoj dom
          przynajmniej polowa Polski.itp. itd. Kazdy chce aby jemu pomoc, na dluzszy
          dystans jest to troche meczace.
          • alicja-ciekawska Re: Niemiecka 28.01.05, 10:47
            artur666 napisał:

> Roznica miedzy Polonia Europwjska, za zaoceaniczna polega na tylko na
            > odleglosci od kraju. Oprocz tego ilosc debila na kilometr kwadratowy jest
            > dokladnie taka sama na calej ziemi. Polonia w Niemczech jest konfrontowana w
            > wieszym stopniu z turystami z kraju ze wzgledu na bezposredni kontakt z PL.
            > Dlatego sie dystansuja. W innym przypadku przewalila by sie przez dwoj dom
            > przynajmniej polowa Polski.itp. itd. Kazdy chce aby jemu pomoc, na dluzszy
            > dystans jest to troche meczace.

no moze to kwestja tej ,,debilnosci,,
            bo nie ma nic glupszego poslugiwanie sie przez dwie osoby niedobrym niemieckim,
            skoro maja do wyboru wlasny jezyk.
            • artur666 Re: Niemiecka 28.01.05, 11:00
              Znam nie tylko Polonie W Niemczech, tez tutaj jak i np. w AU CAN USA i innych
              krajach....wszedzie tez spotkalem takich, ktorzy juz po roku pobytu probowali
              mi mowil polskich w stylu babusa ze zlamanym na sile dialektem? `My tutaj
              szyjemy (zyjemy) na emygracjy od 12 mieszency...' co wzbudzalo tylko u mnie
              usmiech wspolczucia. I czy sie w takiej sytuacji dziwisz, ze normalni ludzie
              nie chca miec kontaktu z takimi totalami, ktorzy na sile chca z siebie zrobic
              emygrantow?
              Koncze, bo to sa dla mnie temaciki nowicjuszy, a realne zycie czeka i tupie z
              nieciepliwoscia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka