galilleo 11.06.02, 06:36 www.se.com.pl/iso/dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_1.shtml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galilleo Re: Polska debilna demokracja! 11.06.02, 06:39 Amerykanin chce do domu Grozi mu tylko grzywna. Jednak polskie władze, które dwa lata prowadzą sprawę przeciwko niemu, zabrały mu paszport. W ten sposób został uwięziony w kraju, gdzie nie może pracować. Nie może też wrócić do rodziny w Teksasie, gdzie już stracił pracę... Wiesław Dudziński z matką Foto | Piotr Bławicki - Nazywam się Kazimierz Bil - przedstawia się Wiesław Dudziński. - Prokuratura już 2 lata zastanawia się, co ze mną zrobić, bo wyszło na jaw, że ja to nie ja. Przetrzymują mnie 2 lata w Polsce i nic w mojej sprawie nie robią. Niech mnie już ukarzą i pozwolą wreszcie wyjechać... Dudziński jesienią 1969 roku odbywał służbę wojskową w Gliwicach i uciekł z jednostki. - Pokłóciłem się z oficerem. On się zamachnął, a ja mu oddałem. Groziło mi więzienie, więc zwiałem - mówi Dudziński. Uciekł do Szwecji, potem do Austrii. W 1973 r. zmienił imię i nazwisko na Kazimierz Bil i wyjechał do Stanów Zjednoczonych. W 1997 r. wyjechał do Teksasu i ożenił się z Wendy. - Od 1997 r. mam obywatelstwo amerykańskie - mówi. - To moja wina, mogłam go nie prosić, żeby tu przyjechał - płacze 82-letnia Helena Dudzińska, matka Bila-Dudzińskiego. - Po 31 latach chciałam go zobaczyć, może ostatni razÉ Przyjechał do Chorzowa w maju 2000 r. Poszedł z siostrzenicą i jej znajomymi na piwo. W drodze powrotnej jeden ze znajomych wpadł pod samochód. Przyjechała policja. W akcie oskarżenia napisano potem, że wyzywał policjantów, wyrywał się, szarpał. Zarzuty o zniewagę funkcjonariusza dostała też siostrzenica i znajomy. Oni dostali już wyroki w zawieszeniu. - W sądzie wyszło na jaw, że nazywam się Dudziński. Wyłączono mnie więc ze sprawy i oskarżono o posługiwanie się fałszywymi danymi osobowymi - mówi Bil- Dudziński. Zabrano mu amerykański paszport. Mijają od tego czasu 2 lata. Grzegorz Raczak, prokurator rejonowy w Chorzowie przyznaje, że nigdy jeszcze takiej sprawy w Chorzowie nie prowadzono. Dlaczego sprawa Dusińskiego trwa tak długo? - Od 8 miesięcy czekamy na odpowiedź z USA, czy możliwe było uzyskanie przez niego obywatelstwa amerykańskiego - mówi prokurator Raczak. Nie wiadomo, co będzie dalej. Bilowi za zniewagę policjanta grozi co najwyżej kara grzywny. Jeśli się okaże, że będzie odpowiadał za podszywanie się pod czyjeś dane, też raczej grzywna. - Nie byłoby sprawy, gdyby od razu powiedział, że nazywa się Dudziński - mówi prokurator. - Nie mogłem. Od 1974 r. jestem Bilem - mówi Amerykanin z Chorzowa. - Nie mogę w Polsce podjąć żadnej pracy, w Teksasie już dawno mnie zwolnili z pracy w markecie. Z czego mam żyć? - pyta. Aleksandra Ratajczak-Mańka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Polska debilna demokracja! IP: 5.1R2D* / *.net195-132-242.noos.fr 11.06.02, 20:14 Nie trzeba bylo zachlewac mordy,nie byloby klopotu! Odpowiedz Link Zgłoś
adokavy kryminalista 11.06.02, 06:59 a z kryminalista kazde panstwo dziala odpowiednio, a przy tym sie nie musi spieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Polska debilna demokracja! IP: *.27-151.libero.it 11.06.02, 11:48 Jasne, latwo jest pluc na polska demokracje, ale zastanow sie nad amerykanska. Polska prokuratura czeka od 8 miesiecy na odpowiedz amerykanskiej administracji, a to swiadczy, ze oni wlasnego obywatela maja gleboko i szeroko gdzies. Gdyby to byl facet z biznesem, to pewnie by trybiki zadzialaly, ale gosc z marketu, kto by sie nim przejmowal. Tyle o amerykanskiej wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dojarz Re: Polska debilna demokracja! 11.06.02, 16:05 nie przesadzaj. Kazde panstwo olewa przestepce, szczegolnie drobnego. 8 miesiecy? A po co sie spieszyc? Przeciez kazdemu przy odbiorze obywatelstwa mowia: pojedziesz 'tam' na amerykanskim paszporcie, to twoja sprawa, ale my ci nie mozemy pomoc. Oczywiscie, w niektorych wypadkach pomoga, ale w tym przypadku nie, czyli bite me. Odpowiedz Link Zgłoś
galilleo Re: Polska debilna demokracja! 11.06.02, 19:23 Oczywiscie co to jest za demokracja w ktorej goscia kaza za ucieczke z Ludowego Wojska Polskiego. 30 lat temu on kwalifikowal sie na azyl w kazdym demokratycznym kraju na swiecie. Po drugie jak mozna goscia trzymac w limbo 2 lata ani nie ukarac ani nie wypuscic. To jest zwykle chamstwo a nie prawo kraju demokratycznego. Trzecia sprawa w USA mozesz sobie zmienic nazwisko ile razy chcesz. Wiec jezeli gosc jest obywatelem amerykanskim ma do tego prawo a Polski kinol nie ma prawa wtryniac sie do prawa amerykanskiego. Banda Polskich flustratow a nie demokratyczne wladze. Kiedy ci ludzie powymieraja w tej Polsce Ludowej. Nim to nastapi prosze nie mydlic mi oczu Polska demokracja, bo to jest ciagle ludowa demokracja. Demokracje nie tworzy panstwo a raczej tworza ja ludzie a takich ciagle brak w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Polska debilna demokracja! IP: 5.1R2D* / *.net195-132-242.noos.fr 11.06.02, 20:16 Demokracji nie buduje sie z dnia na dzien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Polska debilna demokracja! IP: 80.116.215.* 11.06.02, 20:20 Nie uwazam, ze traktowanie tego goscia przez panstwo polskie jest sprawiedliwe, ale szkoda, ze nie potrafisz spojrzec na to obiektywnie. Bo z drugiej strony amerykanska administracje tez sie nie popisala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Polska debilna demokracja! IP: *.sn.g.bonet.se 11.06.02, 20:38 Gość portalu: gaga napisał(a): > Nie uwazam, ze traktowanie tego goscia przez panstwo polskie jest > sprawiedliwe, ale szkoda, ze nie potrafisz spojrzec na to obiektywnie. Bo z > drugiej strony amerykanska administracje tez sie nie popisala. A w Ameryce biją murzynów. Ja byłem też na policji w Polsce i to w dużym mieście i porównywanie jakiekolwiek z Ameryką czy innym państwem zachodnim to paranoja. I tak długo tam będzie jak jest, dopóki ludzie znajdują wytłumaczenia. Na zewnątrz marmur a w wewnątrz nawet faxu nie mieli musiałem wszystko przez moją komurkę załatwiać. Ich podejście to szok największy jaki przeżyłem w moim życiu. Wałęsa słusznie powiedział "macie takiego prezydenta na jakiego sobie zasłużyliście" a ja dodam macie taką demokrację na jaką zasługujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Polska debilna demokracja! IP: 80.116.215.* 11.06.02, 20:44 Ja tez mam traumatyczne wspomnienia z wizyt w Polsce, ale nikt mi nie wmowi, ze gdzies istnieje panstwo bez wad. Chcialam spojrzec na sprawe tego goscia ze Stanow obiektywnie. Ale wy wiecie lepiej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
galilleo Re: Polska debilna demokracja! 13.06.02, 04:29 Gość portalu: gaga napisał(a): > Ja tez mam traumatyczne wspomnienia z wizyt w Polsce, ale nikt mi nie wmowi, > ze gdzies istnieje panstwo bez wad. Chcialam spojrzec na sprawe tego goscia ze > Stanow obiektywnie. Ale wy wiecie lepiej, nie? Nie da sie objektywnie spojrzec rowniez na to ze Stalin zabil 30 milionow ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cychol Re: Polska debilna demokracja! 13.06.02, 04:40 tylko 30 milionow? Przeciez to go windykuje na swietego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Polska debilna demokracja! IP: *.cpool2.quickclic.net 13.06.02, 05:39 Niema szans na poprawe demokracji,lapowkarstwo,zlodziejstwo,i arogancja do obywatela tak sie zakorzenily ze panstwo nie jest w stanie tego zwalczyc,miedzy innymi dlatego ze sluzby do tego powolane tez sa z korumpowane,a mlode kadry opuszczajace WSAP,jeszcze nie skazone,zostaja polkniete przez starszych urzednikow,przekazujac im stare nawyki,a jezeli kturys sie wychyli i nie podporzadkuje sie starszyznie zostaje brutalnie wykopany,to towarzystwo wykazuje niesamowita solidarnosc w kryciu jeden drugiego,to jest rak ktory z zera panstwo,i na razie niema szans na poprawe.W polsce biora wszyscy oprocz ryb,pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
galilleo Re: Polska debilna demokracja! 13.06.02, 05:53 musimy to krytkowac aby zmienic to na dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Re: Polska debilna demokracja! IP: *.140.88.213.host.tele1europe.se 13.06.02, 07:27 Należy być obiektywnym, przede wszystkim najbardziej winni są zwykli obywatele. Ostatnio oglądałem debatę na temat wysypania zboża przez bijówki Leppera. I było głosowanie czy to jest słuszna forma czy nie i załamałem się jak zdecydowana większość bała za. Jak sami by zareagowali gdyby ich wyroby Niemcy zniszczyli i wprowadzili embargo każdy kij ma dwa końce i z dziwną solidarnością społeczeństwo bierze udział w tych wszytkich szachrajstwach. Zachwyca się jak Polacy kradną samochody nawet poważne gazety piszą jak to Polak potrafi. Skończyć z tym głupim cwaniactwem co doprowadził kraj do ruiny cwany może być Niemien pozwalając ukraść parą samochodów aby zrobć reklamę. Nie zwalać na urzędników przestać dawać łapówki a każdą nieuczciwość napiętnować przestać ślepo wierzyć w lukrowany obraz malowany przez propadandę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelD badzmy sprawiedliwi IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 13.06.02, 12:18 nie mylmy genelarnych ocen z konkretnym przypadkiem; jesli nawet ,,generalnie" poziom profesjonlalizmu polskiej policji zostaje za amerykanska, to faktem jest ze 8 miesiecy z tego ukladu to zasluga Amarykanskiej ,,kompetentnej" administracji.. nie? a jak ktos byl w wojsku to powinien moc odroznic czy chlolpak byl ,,przestepca" czy tez ,,nie zdzierzyl" - nie??? a przynajmniej nalezy wstrzymac sie z opinia w tej kwestii.. pozdrowko Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
dyplomata Poczekajmy na INS... 13.06.02, 09:21 bo jesli okaze sie ze w papierach na obywatelstwo nie wszystko bylo w porzadku to facetowi naprawde dadza popalic... ale wladze USA. Falszerstwo w papierach na obywatelstwo to sprawa niemal smieretelnie powazna. A cos wyglada na to ze papiery sa jednak chyba co nieco zawalone. Odpowiedz Link Zgłoś