kasia799 Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 20:53 a dokladniej plaice fillets. czy ktos moze wie co to za ryba? A moze jakies propozycje przyzadzenia? Bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 20:54 www.deliaonline.com/recipes/r_0000000864.asp Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 20:56 polski slownik tlumaczy to na fladre i/lub płastuge. Odpowiedz Link Zgłoś
agazat Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 20:58 hm, moj slownik mowi, ze to gladzica, o fladrze nie wspomina, ale moze to jednak to samo?? Czy nazwa gladzica cos komus mowi?? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:02 Tak, moj slownik gladzica tez wymienia. Ja ta nazwe ominelam poniewaz nigdy nie slyszalam jej. To ta sama ryba Odpowiedz Link Zgłoś
kasia799 Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:01 Dzieki za przepis, bede probowac Na fladre mi to nie wyglada, moze to wiec plastuga Odpowiedz Link Zgłoś
mgna I jej drogi przepis :) 06.05.05, 21:04 www.deliaonline.com/recipes/r_0000000740.asp Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better. Hermann Hesse. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:20 Flounder i plaice to sa dwie rozne ryby (chociaz obie plaskie). Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:28 No wiec masz rybe flounderowato-plaiceowata Licho wie co dzis bedziesz jadla na obiad Oby bylo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
kasia799 Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:32 mgna napisała: > No wiec masz rybe flounderowato-plaiceowata Licho wie co dzis bedziesz jadla > > na obiad Oby bylo smaczne Dam znac jak smakuje i czy facet nie narzekal bo to tez wazne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agazat Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 21:29 W sumie, ze tak powiem, jest mi ryba ... Jesli chodzi o takie sprawy jestem jednak ignorantem, kupuje gotowa plaice w panierce i w zyciu mi nie przyszlo do glowy, zeby sprawdzic co to za jedna. Smakuje mi i tyle. Gdybym wiedziala, ze to gladzica, nic by to nie dalo, bo i tak nadal nie wiem, co to za ryba .... Dzieki ewunia Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 22:03 Dobra, nie znam za dobrze angielskiego,ale wiem sporo o rybach i powiem Wam,ze w Polskim fladra i gładzica to to samo. Poprostu flądra to nazwa zwyczajowa,a gładzica biologiczna. Choc nie każda flądra to gładzica. Jako fladry w potocznym jezyku nazywa sie też płazice, płastugi i całą reszte płaskich ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
macchiatto Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 22:29 Dziewczyny ale sie usmialam! Naprawde od razu mi lepiej od waszych pogaduszek a mialam taki zly dzien......... kasia799-mam nadzieje ,ze problematyczna rybka smakowala niezaleznie od gatunku? pozdrawiamy z mikolajem Odpowiedz Link Zgłoś
agazat Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 22:34 Obysmy tylko takie problemy mialy, nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
basia313 Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 06.05.05, 23:52 No ja tez to kiedys zrobilam i kupilam lupacza. Tez nigdy wczesniej o takowej nie slyszalam, a to ten popularny w Anglii haddock. Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 07.05.05, 00:01 Oj, dziewczyny, dajcie wiecej...)) poplakalam sie ze smiechu:0) Niech zyje lupacz! W zyciu nic z tych rzeczy nie tlumaczylam, w zadnym jezyku. Macie cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
macchiatto Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 07.05.05, 00:29 Slowo daje-jeszcze raz przeczytalam i tez placze! To bedzie moj ulubiony watek Jednak fajnie na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
agazat Re: Kupilam rybe w ciemno!!! 07.05.05, 08:28 No to moze tym razem wezmiemy sie za jagody?? Na poczatek proponuje loganberry Odpowiedz Link Zgłoś
kasia799 Re: Loganberry 07.05.05, 11:28 Nie uwierzysz ale mialam Was o to tez pytac!!! Jadlam kiedys z tego przepyszny dzem. Zapytalam kiedys pewna znajoma angielke co to konkretnie jest a ona mi na to:"Just a berry" Wyczerpujace, no nie. A co do ryby, byla ok. Jak rozlozylam te filety, rzeczywiscie byle bardzo plaskie Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Loganberry 07.05.05, 12:18 o, rany... Co za dziwaczny kraj... i ja do niego sama dobrowolnie sie do niego przeprowadzam... Przecież jagody to jagody takie małe ciemno-granatowe kulki (prosze nie mylic z borówkami-te są czerwone),wiec czemu i z pysznych jagódek anglicy zrobili taki problem??? dziwny to kraj, oj dziwny... Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia_uk Re: Loganberry 07.05.05, 13:07 Loganberry to chyba w ogole nie rosnie w Polsce. Jest to takie jakby skrzyzowanie maliny z jezyna. Kolor ma jak malina, tylko owoce sa blyszczace jak jezyny. Milosnikom loganberry polecam Blackberry & Loganberry Smoothie z M&S - ja moglabym to pic litrami! Oraz Loganberry Conserve z Ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Loganberry 07.05.05, 13:30 > Przecież jagody to jagody takie małe ciemno-granatowe kulki (prosze nie mylic z > > borówkami-te są czerwone),wiec czemu i z pysznych jagódek anglicy zrobili taki > problem??? E, nie zrobili zadnego problemu Po prostu agazat miala na mysli rodzaj owocow czyli jagodowe. A w tej grupie masz rozne: Strawberry(truskawka), raspberry (malina), Blueberry(jagoda), Blackberry(jezyna) itd itd. Zobacz tutaj: en.wiktionary.org/wiki/Berry Natomiast polskiego odpowiednika loganberry chyba nie ma. Jest to hybryda - skrzyzowanie maliny z jezyna, owoce dosc duze: en.wikipedia.org/wiki/Loganberry Odpowiedz Link Zgłoś
macchiatto Re: Loganberry 07.05.05, 16:04 Dokladnie tak jak mowi mama5plus-po prostu jest wiel odmian owocow jagodowych A borowka to -huckleberry Jest jeszcze zorawina -cranberry, no i agrest tez zalicza sie do "jagodowych"-gooseberry... Pozdrawiamy serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Loganberry 08.05.05, 23:15 O Boze, wlasnie sie dowiedzialam, ze cranberry to zorawina...)))) a takie to to dobre)) tych jezyno-malin jeszcze nie jadlam, wpadne do M&S na dniach zatem... Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Loganberry 09.05.05, 20:56 Loganberry (rowniez nie znalazlam tlum na pol): 1. A berry that resembles a red raspberry (purple when ripe). The berry, discovered by in the late 1800's by JH Logan in California, tastes somewhat like a raspberry but is slightly more acidic. www.nutribase.com/fruits.shtml 2. A cross between the blackberry and raspberry. thefoody.com/glossary/glossaryl.html 3. red-fruited bramble native from Oregon to Baja California large red variety of the dewberry www.cogsci.princeton.edu/cgi-bin/webwn 4. The loganberry (Rubus loganobaccus) is a hybrid produced from crossing a blackberry and a raspberry. It was developed in 1881 in Santa Cruz, California by the American lawyer and horticulturist James Harvey Logan (1841-1928). A thornless variety was developed in 1933. Uses for loganberries include straight eating, jam and a type of country wine. en.wikipedia.org/wiki/Loganberry - Writing is good, thinking is better. Cleverness is good, patience is better. Hermann Hesse. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Logangoda 09.05.05, 20:59 zapomnaialm dopisac... wiec moze po polsku moglybysmy ja nazwac loganowa jagoda...hmmm...logangoda. Odpowiedz Link Zgłoś