25.05.05, 08:37
czesc chcialam was prosic o odpowiedz na moje pytanie maz jest juz w Londynie
ale mieszka w wynajetym pokoiku i niema potwierdzenia adresu a musi zalozyc
konto czy orientujecie sie w jakim banku zakladaja konto jesli ma sie tylko
list od pracodawcy i jakie sa oplaty za prowadzenie konta z gory dziekuje
wszystkim za odpowiedz a moze ktos sie orientuje w jakiej firmie mozna
wykupic najtansze ubezpieczenie na samochod
Obserwuj wątek
    • violus22 Re: konto 25.05.05, 10:19
      oplat za prowadzenie konta i przelewy nie ma zadnych - przynajmniej na sie z
      nimi nie spotkalam
      • olkamac Re: konto 25.05.05, 11:36
        dziekuje ci za odpowiedz a orientujesz sie w jakim banku mozna zalozyc konto
        tylko z listem od pracodawcy
        • eballieu Re: konto 25.05.05, 12:11
          Wiesz to chyba zlezy. Ja doswiadczenia wielkiego w zakladaniu tu kont nie mam,
          ale jesli pytasz w jakim banku zalozylam konto tylko z listem od pracodawcy -
          to w HSBC. Byl to maly oddzial banku w malym miescie, a pracodawca ma tam od
          zawsze konto i wiekszosc jego pracownikow tez. A ze zatrudnia kilka tysiecy
          osob, to mysle ze gdyby nam konta nie otworzyli, to ... bylaby spora afera. Ale
          to tylko moje myslenie, moge sie mylic.
          Mielismy poza listem od pracodawcy dowody osobiste. Rachunkow i innych
          papierow - nie mielismy.
          • effata Re: konto 25.05.05, 12:46
            My niestety mamy nieciekawe doswiadczenia z kontami. Moj maz mial konto, ale
            pomogla mu w zalozeniu szkola jezykowa (jeszcze przed wejsciem do unii), ale to
            bylo tzw. step account - beznadziejne (nie mozna robic przelewow przez intrnet,
            nie chca dac nawet karty debetowej ani rozszerzyc na wspolne konto). Chcielismy
            sobie zalozyc wspolne konto i to takie, zeby miec przynajmniej karte debetowa
            (glownie chodzilo nam o kupowanie rzeczy przez internet, bo bez karty ani rusz)
            i nigdzie nam nie chcieli takiego konta zalozyc (co najwyzej wlasnie konto typu
            step account, ale tez chcieli wszystkie dokumenty). Pytalismy w HSBC, Barcley'u
            i Lloyd'sie. Potem zalozylismy sobie w innym banku, ale trzeba bylo miec proof
            of address (cale stosy dokumentow lacznie z tym, ze sprawdzali, czy jestesmy na
            liscie wyborcow w Council'u). Takze z tego, co wiem, to nie jest tak latwo.
            Aczkolwiek wiele zalezy od urzednika i slyszalam od roznych osob, ze dobrze
            jest probowac do skutku w roznych oddzialach tego samego banku.
            Poza tym najpopularniejszym dokumentem potwierdzajacym adres jest prawo jazdy
            (wymiana polskiego na angielskie trwa ok. 4 tygodni i kosztuje ok. 40 funtow).
            Czesc ludzi tez wykupuje sobie licencje telewizyjna.
            • effata Re: konto 25.05.05, 12:48
              Pewnie w mniejszych miejscowosciach jest latwiej, ale w Londynie, niestety
              czesto zdarzaja sie przekrety i to jest ich sposob zabezpieczania sie (watpliwy
              moim zdaniem)
              • violus22 Re: konto 25.05.05, 15:37
                tak dokalnie, troche trzeba sie 'napocic' zeby miec w miare normalne konto z
                karta platnicza
                ale na poczatek mozesz zaczac wlasnie od HSBC, swego czasu oni mieli wlasnie
                najmniejsze wymagania, pozniej moze bedzie latwiej.
                powodzeniasmile
                • mrufkaa Re: konto 25.05.05, 23:37
                  Niech maz wyrobi sobie parwo jazdy. Bedzie musial sie pozbyc paszportu na 2-3
                  tygodnie, bo po tym okresie mu go odesla poczta, ale barlays na pewno przyjmie
                  paszport jao ID i prawko jako dowod adresu. Dobrze, zeby ten sam adres byl na
                  liscie od pracodawcy.
                  Czy maz zarejestrowal sie w Home Officie? Ten certyfikat to dodatkowy proof of
                  address i ID jednoczesnie. z taka teczka papierow juz maz powinien cos zdzialac.
                  • olkamac Re: konto 26.05.05, 08:33
                    dziekuje dziewczyny za odpowiedz maz wlasnie mial sie rejestrowac w Homo Of ale
                    w sierpniu musi wrocic po nas do Polski (po nas tzn po mnie i po nasze szkraby )
                    i boi sie ze nie zdaza odeslac mu dowodu szwagierka juz czeka dwa miesiace
                    takze to zalatwi jak bedziemy juz na miejscu narazie ma zalatwiony tylko NIN a
                    prawo jazdy ma ale polskie jest kierowca ale nie wymagali zeby wymienial .Gdzie
                    w Londynie znajduje sie ten bank HSBC ?maz mieszka na Perivale to jest Grenford
                    i za bardzo sie jeszcze nie orientuje co gdzie jest jeszcze raz dziekuje
                    wszystkim
                    • effata Re: konto 26.05.05, 09:42
                      Bankow HSBC w Londynie jak mrowkow, wystarczy, ze wstukasz w googlach "hsbc
                      banks london/ lub jakies shire" i masz adresy.
                      Nie chodzi o to, ze polskie prawo jazdy jest niewazne lub nielegalne, ale na
                      angielskim jest adres, ktory automatycznie staje sie tym upragnionym PROOF OF
                      ADDRESS. Tylko ze wtedy traci sie polskie prawo jazdy.
                      • olkamac Re: konto 26.05.05, 10:46
                        dziekuje ci bardzo
    • pati.zop78 Re: konto 26.05.05, 21:35
      skonczyl sie rok podatkowy. twoj maz powinien dostac od pracodawcy P60. niektore
      banki akceptuja to jako potwierdzenie adresu.
      • pati.zop78 Re: konto 26.05.05, 21:46
        tv licence trzeba wykupic na poczatku na caly rok (ok 100 funtow) i nie jestem
        pewna czy bani akceptuja. ubezpieczenia samochodowego raczej nie akceptuja, bo
        to nie jest utility bill. tu tez musisz zwykle wziac kontrakt na rok. poza tym
        jest bardzo drogie (ja za samochod, ktory kupilam za 300 funtow placilam rocznie
        ponad 700).

jezeli maz pracuje w uk musi zarejestrowac sie w HO. po miesiacu bez rejestracji
        pracuje juz nielegalnie. do HO mozna tez wyslac dowod osobisty. jesli maz nie ma
        go se soba mozesz mu wyslac poczta.
        • olkamac Re: konto 28.05.05, 09:10
          maz niema paszportu tylko dowod dlatego boimy sie ze nie zdaza odeslac i nie
          bedzie mogl wrocic a musi odebrac paszporty dzieci bo musza byc oboje
          opiekunowie a jak to wlasnie jest z ta rejestracja szwagierka zarejestrowala
          sie do homo dopiero po 5 mies pracy i nic jej nie zrobili
      • olkamac Re: konto 28.05.05, 09:11
        a z tym ubezpieczeniem to chcialam tak sie dowiedziec bo maz wlasnie kupil tez
        jakis tani samochod i myslalam ze znacie jakas tania ubezpieczalnie
        • farpakon Re: ubezpieczenie 28.05.05, 15:07
          firm ubezpieczajacych samochody jest naprawde mnostwo i moga bardzo sie roznic cenowo (nawet polowa kwoty). cena zalezy od wielu czynnikow, ale generalnie im mlodyszy kierowca wiekowo i stazem, tym wieksze ubezpiecznie. ja radze wiziac yellow pages (ksiazka telefon.) lub siasc na internecie, zeby posprawdzac jakie daja ofery. aha, respektowane sa tez znizki z polski. podobno np. tesco ma tanie ubezpieczenia.
          mozna placic miesiecznie, ale trzeba miec konto. prawde mowiac, nie wiem czy wam ubezpiecza bez konta w banku. to raczej norma.
          nie warto ryzykowac i jezdzic bez ubezpieczenia. kary sa duze, a i gdy cos sie stanie, to mozna sie nie wyplacic. my kiedys zrobilismy mala na 3cm ryse na drzwiach komus. tu wymienia sie od razu cale drzwi, ubezpieczenie skasowalo za to £300.
        • jagienkaa Re: konto 28.05.05, 16:21
          tak jak napisała farpakon, ubezpieczenie zależy od wielu czynników, od rodzaju
          auta, wieku kierowcy, gdzie się pracuje na parkingu i kodzie pocztowym kończąc.
          Jest tyle firm ubezpieczających - wejdź np w google.co.uk wpisz car
          insurance... albo możesz znaleźć sobie jakąś stronkę która porównuje, np ta:
          www.top-insurance-quotes.co.uk/car_insurance_quotes.htm
          ja mam ubezpieczenie w Direct Line, najtaniej nam wyszło. Aha, i większość firm
          nie bierze pod uwagę ile masz polskie prawko, niestety. Ale podobno są takie co
          tak robią (chyba AA)
          • bura2 Re: konto 28.05.05, 18:16
            hej
            niech maz zadzwoni do capital insurance ( tel 08704450566) nam zalatwili
            ubezpieczenia fully comprehensive na samochody w naprawde smiesznie niskich
            cenach w porownaniu z innymi ubezpieczalniami oczywiscie (polowe taniejsmile
            zobaczymy jak bedzie w przyszlym roku bo w praktyce (w teori bron boze nie
            hehe) to tylko ten pierwszy rok w danej ubezpieczalni jest tani(jak wlasnie
            robil direct line) a potem to albo obnizaja o jakies grosze albo nawet podnosza!
            (z tym tez sie spotkalismy)
            milych poszukiwan
            kaska
            • pati.zop78 Re: konto 30.05.05, 18:01
              chyba wlasnie odwrotnie - pierwsze dwa lata drogo, a pozniej cena spada (jesli
              sie nie mialo wypadkow)
              • bura2 Re: konto 03.06.05, 14:02
                no widzisz a my sie spotkalismy z ubezpieczalnia ktora w pierwszym roku dala
                nam calkiem niezly deal a w nastepnym roku ta cene podniosla o L200(!) pomimo
                no claim bonus (i to az 3 letniego ncb). twierdzili ze cena za pierwszy rok
                byla 'promocyjna' hehesmile
                pozdrawiam
    • evee1 Re: konto 28.05.05, 16:35
      A my na poczatku mieszkajac jeszcze w wynajetym przez firme mieszkaniu
      mielismy konto w Abbey National. Tam zalozyli je od reki bez zadnych
      dowodow zamieszkania (tylko na paszport), ale trzeba bylo placic 10 funtow
      misiecznie za obsluge. Z tym, ze bylo to 4 lata temu i cos moglo sie
      zmienic (moze ten bank juz nawet nie istnieje smile).
      • mrufkaa Re: konto 29.05.05, 22:21
        Abbey juz wola o rachynki tez, niestety. Ale za to nie chce paszportow,
        wystarczy driving licence, jesli masz inne potwierdzenie adresu.
        Olu po miesiacu bez rejestracji pracuje sie nielegalnie. A z tym to jest
        roznie, jak wiadomo, albo Cie zlapia albo nie. HO to balagan z serii tych co o
        nich ksiazki mozna pisac, wiec wielu osobom uchodzi plazem spoznione
        rejestrowanie. Ale o ile wiem, jesli zlapia firme, ze zatrudnia takiego
        pracownika, to kara dla firmy jest w tysiacach funtow, wiec to oczywiste, ze
        sie tam juz nie pracuje. To maz w ogole nie ma paszportu???? To ja nie wiem czy
        mu nawet to prawko wyrobia, DVLA chyba nie uznaje dowodow osobistych... niech
        mnie ktos poprawi, jesli sie myle.
        • pati.zop78 Re: konto 30.05.05, 18:06
          mrufkaa napisała:

> Ale o ile wiem, jesli zlapia firme, ze zatrudnia takiego
          > pracownika, to kara dla firmy jest w tysiacach funtow, wiec to oczywiste, ze
          > sie tam juz nie pracuje.

5000 funtow
          jesli pracodawca wie o rejestracji, to raczej tego pilnuje. wielu jednak sie w
          tym nie orientuje
          • mgna Re: konto 31.05.05, 00:15
            Do otwarcia konta banki zadaja: paszportu i prawo jazdy (ktore rowniez jest
            potwierdzeniem twojego adresu). List od pracodawcy nie jest potrzebnym, ani
            zadne inne dokumenty.
            • mrufkaa Re: konto 02.06.05, 23:29
              Marzenko, jest.
              jest potwierdzeniem zatrudnienia, a to trzeba miec udokumentowane. Zwlaszcza
              gdy przemawia sie z polskim akcentem...
              Oczywiscie rachunek za utility bills jest wazniejszy, ale nir tylko...
              Nie otworza konta w banku komus, kto jest na wizie turystycznej np. Dlatego
              trzeba udokumentowac swoje tutaj zakorzenienie i dochody.
              Personal bankers sa przeszkoleni w tym kto jest do jakich zasilkow upowazniony
              i Polakom konta w celu otzrymywania zasilkow nie otworza, no chyba, ze stawimy
              sie z odpowiednimi papierami z Inland Revenue.
              zaden bank nie chce sobie przysparzac dormant accounts, stad te utrudnienia.
              • effata Re: konto 03.06.05, 11:02
                mrufkaa napisała:

> jest potwierdzeniem zatrudnienia, a to trzeba miec udokumentowane. Zwlaszcza
                > gdy przemawia sie z polskim akcentem...
                > Oczywiscie rachunek za utility bills jest wazniejszy, ale nir tylko...
                > Nie otworza konta w banku komus, kto jest na wizie turystycznej np. Dlatego
                > trzeba udokumentowac swoje tutaj zakorzenienie i dochody.

Zamiast listu od pracodawcy wystarcza chyba payslipy lub P60.
              • mgna Re: konto 03.06.05, 13:53
                Asiu,
                Zapewne masz racje, choc w moim przypadku i w przypadku naszych klientow w
                zadnym banku nic wiecej oprocz dokumentow poprzednio przezemnie wymienionych
                nie zadaja. Nie sadzilam ze sa inne reguly dla Polakow...
    • ika8 Re: konto 03.06.05, 10:37
      Mojej siostrze otworzyli konto w banku HSBC ze starym, papierowym dowodem
      osobistym, bo paszport miala wtedy wyslany do HO. Podalam jej dowod jako
      National Identity Card.
      • effata Re: konto 03.06.05, 11:01
        ika8 napisała:

> Mojej siostrze otworzyli konto w banku HSBC ze starym, papierowym dowodem
        > osobistym, bo paszport miala wtedy wyslany do HO. Podalam jej dowod jako
        > National Identity Card.

A kiedy to bylo i gdzie?
        Bo chyba nie po wejsciu do unii i chyba nie w Londynie. Jak tak, to po prostu
        ci sie udalo, bo moze trafilas na niedoinformowanego urzednika smile
        • ika8 Re: konto 03.06.05, 11:18
          Bylo to ok. 2 miesiace temu, ale nie w Londynie.
          Z tym niedoinformowanym urzednikiem to pewnie masz racje. Moim zdaniem wszystko
          zalezy od urzednika, dlatego warto zwiedzic kilka bankow jesli w jednym sie nie
          uda, i dobrze jest nazbierac tone papierowsmile niektorzy to bardzo lubia.
          Probowalysmy tez otworzyc konto w NatWest, przed wyslaniem Paszportu do HO, ale
          nie otworzyli bo nie miala wtedy jeszcze zadnego utility bill, zrobili
          natomiast ksero jej paszportu (cos jakby potwierdzenie za zgodnosc z
          oryginalem), na przyszlosc, jak przyjdzie z kompletem papierow to juz paszport
          nie bedzie potrzebny. Wiec mozna tez probowac w ten sposob.
          Niestety w NatWest nie otworzyli jej konta bo imiona i nazwiska na rachunku za
          prad byly pomieszane (byly dwie osoby na rach. i napisali najpierw oba imiona,
          pozniej nazwiska), z tym samym rachunkiem poszlysmy do HSBC i nie robili
          problemowsmile
          • edytaon Re: konto 03.06.05, 20:07
            • mrufkaa Re: konto 04.06.05, 22:54
              To nie chodzi o to, ze zasady dla Polakow sa inne.
              Banki po prostu bronia sie przed otwieraniem kont, ktore generowalyby straty.
              Dlatego obcokrajowcow sprawdza sie pod wzgledem prawa legalnego pobytu,
              pozwolenia na prace i samego zatrudnienia. Rachunki na dane nazwisko maja
              swiadczyc, ze dana osoba jest juz osiedlona, nie przyjechala tylko zarobic na
              wakacje, a przeciez wielu studentow z Polski tak zrobi - tego roku tez.
              Ja 4 lata temu, tuz prze 11.09, otworzylam sobie konto w barclaysie i po
              miesiacu oni sami automatycznie przyslaali mi karte kredytowa:0) Kiedy wlasnie
              wahalam sie czy wracac do kraju czy zostawac...smile))) Chyba cos podpisalam przy
              otwieraniu konta ( ze chce), ale na pewno o tym nie pamietalam. A karte dali,
              bo mialam przez miesiac czasu nieruszane 1000£ na koncie.
              Teraz wreczaja aplikacje na basic account, ktora trzeba gdzies wyslac poczta i
              przez pierwsze 3 miesiace nie ma szans na inne konto, ma sie tylko cash card,
              ktora nie mozna placic w sklepach ( tylko do bankomatu). Po 3 miesiacach
              dobrego sprawowania mozna sie ubiegowac o zmiane rodzaju konta i zwykla vise
              electron. A do kredytowej to jeszcze dluga droga....
              Tak wiec wiele sie zmienilo.
    • edytaon Re: konto 10.06.05, 20:14
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka