Dodaj do ulubionych

Problem paszportowy

28.06.05, 14:15
Witam. Mieliśmy plany wyjazdu do Polski samochodem we wrześniu. Mam problem z
paszportem bo ten którego używałam dotychczas nie jest już ważny od maja. Mój
tata dowiadywał się i powiedzieli mu, że mogę wjechać do kraju na nieważnym
paszporcie, odebrać nowy i wyjechać na nowym ale wydawało mi się to mało
prawdopodobne. Jechać przez pół Europy na nieważnym paszporcie to trochę
ryzykowne. Zadzwoniłam więc dziś rano do kosulatu polskiego w Londynie gdzie
dodzwoniłam się do pani, przedstawiłam jej sytuację i ona właśnie
powiedziała, że nie można jechać na nieważnym paszporcie i że ona mi może
wystawić jakiś dokument w chwili gdy mój telefon rozładował się i rozmowa
została ucięta. Od tego czasu nie mogę dodzwonić się do konsulatu, może ktoś
był w podobnej sytuacji i może mi opisać co za papier musieliby mi wystawić.
Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Problem paszportowy 28.06.05, 14:29
      Konsulat moze wystawic paszport tymczasowy na powrot do kraju (jednorazowy,
      wrocisz do Polski, ale nie wyjedziesz juz z kraju na jego podstawie), lub
      paszport tymczasowy wazny 1 rok, z prawem wielokrotnego przekraczania granicy,
      ale tylko wtedy, gdy jednoczesnie w konsulacie zlozysz wniosek o paszport 10-
      letni (ten tymczasowy jest wydawany na czas oczekiwania na paszport 10-letni).
      Siedzisz w internecie- poszukaj:
      www.polishconsulate.co.uk/_pl/paszportowy.php
    • poleczka2 Re: Problem paszportowy 28.06.05, 14:44
      Dzięki. A na dowód osobisty nie mogłabym przejechać do Polski? Mam ten stary
      zielony, żadne z dzieci nie jest tam wpisane ale one mają paszporty brytyjskie.
      No i ona stary paszport jak i dowód są na moje panieńskie nazwisko, ten nowy
      paszport jeszcze nie odebrany jest na małżeńskie.
      • kokolores Re: Problem paszportowy 28.06.05, 14:55
        poleczka2 napisała:

....Mam ten stary
        > zielony, żadne z dzieci nie jest tam wpisane ale one mają paszporty brytyjskie.
        >
        > No i ona stary paszport jak i dowód są na moje panieńskie nazwisko, ten nowy
        > paszport jeszcze nie odebrany jest na małżeńskie.

Wiem ,ze to "musztarda po obiedzie" ,ale na przyszlosc warto by bylo wczesniej
        ppomyslec i zalatwic dokumenty.Nie ryzykowalabym na niewaznym paszporcie.A jak
        masz dowod na nazwisko panienskie to jak ty chcesz udowodnic ,ze to sa Twoje
        dzieci(chyba maja inne nazwisko)???
        Pozdrawiam.
        :o)
        • eballieu Re: Problem paszportowy 28.06.05, 16:07
          Ja z naszym 8-tyg. dzieckiem granice przekraczalam dopiero raz. Nikt nawet nie
          sprawdzil co tam lezy w tym siedzonku na tyle, a byl zasloniety od slonca.
          Co wiecej szwagierka lata regularnie z wnukami, ktore maja inne nazwiska niz
          ona i nikt jej sie nigdy o nic nie spytal, czym sama jest zdziwiona.
          Dodam, ze po tym jak mnie okradli tez bede leciec z dzieckiem na swoim starym
          paszporcie, w ktorym mam inne nazwisko niz dziecko.
          A jak lataja kobitki, ktore nazwisk nie zmieniaja, bo nie jest to przyjete w
          ich krajach? Dzieci zwykle maja nazwisko po ojcu.
    • xiv Re: Problem paszportowy 28.06.05, 16:20

ze starym paszportem jest tak - nie mozesz na niego podrozowac, ale musza Cie na
      niego wpuscic do kraju (nie moga wypuscic) - tyle teoria; pani w konsulacie
      oczywiscie bedzie Ci chciala dac paszport tymczasowy, bo skasuje za to piec dych
      (funtów, nie zlotych)

jesli natomiast masz dowód osobisty - to wogóle nie ma problemu - mozesz na
      niego jezdzic po Europie wszerz i wzdluz (uwazaj jednak na greckich
      pograniczników, którzy uwielbiaja sprawdzanie wytrzymalosci tego dokumentu -
      konczy sie na podartym ergo nie waznym dowodzie)
      • aniaimax Re: Problem paszportowy 28.06.05, 18:42
        Mój synek też ma inne nazwisko niż ja i jeszcze nikt nas o to nie zaczepił. A z tym dowodem to z tego co wiem nie ma problemu, żeby na nim jechać. Sama za miesiąc jadę samochodem do Anglii i mam tylko dowód.
        Pozdrawiam
        Ania
        • ma.pi Re: Problem paszportowy 28.06.05, 19:52
          Majac niewazny polski paszport wjedziesz do Polski bez problemu, ale nie
          wyjedziesz i nie przekroczysz innych granic. Tak samo majac niewazny paszport
          innego panstwa, wjedziesz do tego konkretnego panstwa ale nie wyjedziesz.

Dzieci nie musza miec takiego samego nazwiska jak matka czy ojciec. Moga tez
          podrozowac bez problemu z innymi osobami. Moje tak jezdzily i nigdy nikt sie
          nie przyczepil. Zazwyczaj dziadek czy ciotka ma inne nazwisko niz moje dziecko.

Pozdr.
    • poleczka2 Re: Problem paszportowy 28.06.05, 20:54
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli mogę jechać na ten stary zielony dowód
      to nie ma sprawy, rodzice przyślą mi go z Polski. Nie orientuję się jak to
      teraz jest z paszportami, przyjechałam tu na długo przed wejściem Polski do
      Unii. Pozdrawiam.
      • zzz12 Re: Problem paszportowy 28.06.05, 22:39
        oj, chyba musialby byc nowy dowod osobisty. Bylam swiadkiem na granicy, jak
        straz graniczna (nie polska) miala odeslac z powrotem kobiete, ktora miala
        tylko stary, zielony dowod. upewnij sie- najlepiej w konsulacie.
      • evee1 Re: Problem paszportowy 29.06.05, 06:09
        Nie wiem, na jak dlugo jedziesz do Polski, ale moglabys sobie wyrobic nowy
        paszport w Polsce. Moj maz tak zrobil, tj wjechal na niewaznym i potem
        po 4 tygodniach dostal nowy. Z tym, ze (przynjamniej u nas tak bylo) czas
        oczekiwania na paszport, to 4 tygodnie jezeli jestes zameldowana w Polsce,
        a 6 tygodni - jezeli nie jestes. Zeby sprawe skrocic siostra mojego meza
        zameldowala go wiec u siebie smile).
        • dorrit Re: Problem paszportowy 29.06.05, 11:56
          Dowod moze byc starego typu, byle nie byl zniszczony i byleby zdjecie pozwalalo
          na identyfikacje z Toba. Tyle wg przepisow. Reszte dziewczyny juz napisaly.
          Mnie wydaje sie najpraktyczniejsze zlozenie podania o nowy paszport 10-letni w
          konsulacie i poproszenie o wydanie jednoczesne paszportu tymczasowego o rocznej
          waznosci. Wlasnie tak zrobilam dla dzieciakow. Chyba, ze chcesz oszczedzic -
          taniej jest wyrobic sobie paszport w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka