Dodaj do ulubionych

fajne gorki w okolicach Pragi?

11.09.05, 15:07
Drogie mamy,
Chcemy w zimie fundnac moim dzieciakom pare dni w gorach...na sankach.
Chetnie wybralabym sie do Czech, pokazalabym przy okazji mezusiowi Prage. Kto
wie/moze polecic jakies fajne gorki, ktore zjaduja sie stosunkowo blisko
Pragi. Do jakichs 2 godzin samochodem. Czech prawie nie znam wiec pomozcie mi
kochane.

pozdr.
sugar
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: fajne gorki w okolicach Pragi? 11.09.05, 19:57
      trochę może nie do końca na temat, ale skyeurope (www.skyeurope.com)
      lata z London Stansted do Zakopanego/Poprad (gdziekolwiek to jest!)
      • jagienkaa link 11.09.05, 19:58
        oczywiście ma być bez nawiasu
        /www.skyeurope.com
        • jagienkaa Re: link 11.09.05, 19:58
          jejku, jakiegoś pecha mam! www.skyeurope.com
          • sugar_mami Re: link 11.09.05, 20:26
            Swietnie Jagienka, o Zakopcu tez myslalam chociaz juz tam bylismy.Dzieki.

sugar
            • eballieu Re: link 11.09.05, 20:55
              Jagienko, a jechalas kiedys zima z Popradu do Zakopanego? Czasami zamykaja ta
              trase (bodajze jedyna to ta przez Lysa Polane) ze wzgledu na warunki pogodowe.
              Twierdze ze przejazd Zakopane - Poprad przy dobrej pogodzie zajmuje tyle samo
              czas co lot Londyn - Poprad.
              Spindlarovy i czeskie Karkonosze - warunki dobre, bo duzo Niemcow tam jezdzi.
              ja ze swojej strony moge polecic okolice Liptowskiego Mikulasa (ale to Slowacja)
              i Chopok. A tam hotel znajomych www.sojka.be smileTyle ze tez daleko bo prawie
              500 km z Pragisad
              Obok masz baseny czynne cala zime, bo zrodelka cieple sa w Besenowej.
              A infrastruktura z roku na rok w okolicach Chopoka coraz lepsza.
              • jagienkaa Re: link 11.09.05, 21:15
                kochana, ja : a) nawet nie wiem gdzie jest Poprad, b) byłam dwa razy w
                Zakopanem, c) mówię tylko to co znalazłam w SkyEurope planując swój następny
                wylot do Polski, d) tylko raz byłam na nartach mimo że mieszkałam bardzo blisko
                gór (mój pierwszy wyjazd na narty w wieku 16 lat skończył się 'lądowaniem' na
                chacie ratownika)
                smile
                • eballieu Re: link 11.09.05, 21:34
                  Kochana, to super mialas pierwsze doswiadczeniasmile. Ja tam do dzis tylko na
                  tylku laduje. A tak bym chciala na chacie ratownika. A nawet na jakims
                  ratownikusmile.
                  No ale jak sie najwiecej siedzi w "apres ski" barach i tancuje w butach
                  narciarskich, to mozna jedynie wyladowac z kacem gigantem dnia nastepnegosmile
                  Oferte z lostniska Stansted tez przegladam regularnie i nie powiem ciesza mnie
                  te loty w "nasze" okolice. Tylko co sie dzieje z cenami na Boze Narodzenie.
                  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
                  • jagienkaa Re: link 11.09.05, 21:56
                    mnie Stansted nie urządza, 3 godziny mam na to lotnisko...więc jak mnie mężuś
                    zawozi to ma 6-godzinną wycieczkęsad ale za to Ryannair lata do Krakowa za
                    grosze...mnie niestety tylko połączenia z Manchester, Liverpool i Luton
                    urządzają (do Katowic/Krakowa), a jeszcze jakby coś zrobili z East
                    Midlands/Brimingham to by było super! Za to kupiłam mamie bilet w licpu na
                    Święta i zapłaciłam 415zł więc nie tak źle.
                    muszę przyznac że nie lubię gór, może dlatego że wszystkie szkolne wycieczki
                    były gdzieś w Tatry i dwa razy trafili mi się za wychowawców przewodnicy...więc
                    zapieprzaliśmy po tych górach jak nie wiem! Mam jakiś uraz chybasmile
                    ale i tak teraz przynajmniej jakiś wybó jest, a nie jak za starych czasów
                    latanie z BA, Lotem czy Lufthansą za 300 funtów.
    • xiv Re: fajne gorki w okolicach Pragi? 12.09.05, 11:30

Praga z tego co pamietam na Wyzynie Czeskiej ktorej czescia sa Szumawy i
      Sudety... innymi slowy - sto kilometrów na pólnoc masz Sudety (Karkonosze, Gory
      Orlickie), a sto kilometrów na polnocny zachod sa Szumawy; poniewaz Sudety sa
      akurat blizsze Polakom, wiec wybór nasuwa sie sam smile))

po drodze do odwiedzenia - Hradec Kralowe

www.kr-kralovehradecky.cz/scripts/detail.php?id=1383
      [fajnie zrobiona stronka!]

Gory Orlickie sa nizsze (bezpieczniejsze), super na biegówki zima... Karkonosze
      sa wyzsze, drozsze, bardziej niebezpieczne, ale za to jest wyciag na Sniezke od
      strony czeskiej - widok ze Sniezki zima potrafi byc niesamowity (w nocy widac
      swiatla Wroclawia)

jesli chodzi o nocleg - nie ma problemu z pensjonatami zarowno po stronie
      polskiej jak i czeskiej, ale w Czechach jest troche lepsza infrastruktura
      (wyciagi, komunikacja)
      • beres.m Re: fajne gorki w okolicach Pragi? 12.09.05, 13:34
        uwielbiam gory...kocham Tatry...i marze o tym zeby sie wybrac na jakis czas
        polazic po gorach,bo to uwielbiam..

jestem z Bieszczad i bardzo mi gor(ek)brakuje...
        buziaki
        polecam Tatry polskie
        dolina 5smile
        nosal
        no i reszte...dlugo by pisac,,,
        a gwara goralska zwala mnie z nogsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka