Dodaj do ulubionych

tabletki z jednym hormonem....

16.09.05, 12:43
17 miesięcy temu polska pani doktor przepisała mi Mickronor - tabletki
antykoncepcyjne, ostatnio zrobiłam sobie przerwę, a po przerwie gdy znowu
zaczęłam je brać miałam kłopoty z niregularnością miesiączek itp...
Ostatnio byłam więc z tym problemem u Angola- doktora, który był zdziwiony,
że te tabletki biorę, ponieważ zawierają tylko jeden hormon, a co w tym
najśmieszniejsze to są one przeznaczone dla kobiet po 35 roku ( ja mam 26
lat :smile)).
Kilka razy pytał, czy napewno właśnie je biorę, ale miałam przy sobie
opakowanie z nazwiskiem , więc był bardzo zdziwiony gdy mu je pokazałam.

Byłam wściekła, że polska doktorka dała mi takie gó......
Obserwuj wątek
    • ewika-uk Re: tabletki z jednym hormonem.... 16.09.05, 13:15
      Hej!
      nie doradze ci nic szczegolnego,ale dodam swoja historie,kiedy urodzilam
      dostalam od mojej GP tabletki anty.. juz nie pamietam nazwy,bralam je ze wzgldu
      na to ze karmilam piersia,gdy przestalam poszlam znowu i powiedzialam ze
      przestalam karmic i czy moge brac dalej te same czy dostane jakies inne,GP
      powiedziala ze jak czuje sie dobrze to powinnam je stosowac nadal i caly
      czas.takze od stycznia jechalam ciagle na tych samych tabletkach,teraz w
      sierpniu bedac w polsce robilam sobie badania i tak trafilam do kliniki ginek w
      lublinie,tam pani dok. bardzo sie zdziwila ze je biore i dokladnie wytlumaczyla
      mi o co w tym biega bo ja jestem kompletnie ciemna w tych sprawach,otoz podczas
      karmienia piersia wytwarza sie w organizmie cos tam co wspomaga dzialanie tej
      tabletki,ale jesli przestalam karmic to jest ona kompletnie nieskuteczna,i
      stwierdzila ze mialam wiecej szczescia niz rozumu (he he)i ze tylko dziwi sie
      ze nie ma kolejnej ciazy,na szczescie.
      Wiec idac za rada kolezanki z forum zaczelam pytac o inne srodki zapobiegawcze
      a m.in o wkladke (spirale)Mirena,no i tak po 2 dniach testow
      hormonalnych,jakichs wymazow itp zostalam zaopatrzona w to cudo,tylko teraz
      troszke zaluje ze sie tak pospieszylam poniewaz wywalilam 1 tys. zl,a jak sie
      pozniej okazalo ta sama wkladka w londynie (GP) jest naprawde za free.
      ale tak czy owak z samej wkladki jestem zadowolona,no i nie musze sie stresowac
      zeby nie zapomniec wziac tabl... to tyle na ten temat...pozdrawiam
      Ewa
      • samo Re: tabletki z jednym hormonem.... 17.09.05, 07:43
        Ewika, dla kobiet karmiących piersią jest ta sama pigułka którą brała autorka
        wątku, czyli jednoskładnikowa, tylko z progestagenem. To nieprawda że działa
        ona tylko w trakcie karmienia piersią! Ta substancja o której zapewne mówiła ci
        lekarka to prolaktyna. Organizm kobiety przez jakiś czas po urodzeniu broni się
        naturalnie przed kolejną ciążą aby móc najpierw odchować jedno dziecko i
        zregenerować siły przed następną. Różni się to jednak u każdej kobiety, dlatego
        warto zabezpieczać się cały czas. Progestagen nie wymaga jednak prolaktyny aby
        działać. Jedyną konieczną rzeczą w przypadku minipigułki (mogła to byc w twoim
        przypadku np. Cerazette) jest niezwykle dokładne przestrzeganie regularnej pory
        jej zażywania.Dla kompletnie ciemnych w temacie polecam strony typu:

www.maluchy.pl/artykul/119
        Tam też więcej na temat minipigułki.
      • samo Re: tabletki z jednym hormonem.... 17.09.05, 07:47
        P.S. Mirena też zawiera TYLKO progestagen- zapytaj więc pani doktor jak on
        chroni cię przed ciążą (poza mechanicznym działaniem spirali) skoro już nie
        karmisz :o)
    • jagienkaa Re: tabletki z jednym hormonem.... 16.09.05, 13:27
      ja biorę Microgynon - to dobre tabletki, są dostępne w Polsce i tutaj.
      Są też inne fora, gdzie możesz szukać odpowiedzi, np tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=216
      • eballieu Re: tabletki z jednym hormonem.... 16.09.05, 14:43
        Czy masz jeszcze ulotke informacyjna od tych tabletek?
        A moze pamietasz, co bylo napisane kiedy czytalas zanim zaczelas lykac
        Micronor.
        Jesli sa on przeznaczone dla pewnych kategorii kobiet, to informacja ta raczej
        powinna byc tam ujeta.
        Sprawdz raz jeszcze.
        Krawienia, plamienia to jest z czestych efektow ubocznych na poczatku brania
        tabletki (kazdego rodzaju).
        • wanilia25 Re: tabletki z jednym hormonem.... 16.09.05, 18:28
          pragnę tylko dodac, że Mikronor dała mi doktorka - Polka , tu w Londynie;
          powiedziała mi wszystko co może mnie czekać, gdy zacznę je brać. Nie znałam
          jeszcze dobrze angielskiego, więc to ona powinna wiedzieć jakie tabletki mi
          przepisać, żeby były dla mnie odpowiednie. To były moje pierwsze anty, a poza
          tym już nie karmiłam piersią Małego.
          Wątpię po prostu w wiedze doktorów.....
          • eballieu Re: tabletki z jednym hormonem.... 16.09.05, 22:41
            Wanilia, na serio odgrzeb ulotke od tych tabletek i sprobuj przeczytac, albo
            popros kogos. Ja nie znalazlam w necie info, ze sa to tabletki dla kobiet po 35
            roku zycia, fakt szukalam po "lebkach". Ale taka informacja raczej bedzie
            napisana dosc prosto.
            Zreszta porownujac polskie zalaczniki do pigulek z angielskimi stwierdzam
            jedno - te angielskie sa mniej skomplikowane i mniej "medyczne". Sa napisane
            bardzo prostym jezykiem, bo przeciez ich uzytkownikiem jest czlowiek, ktory
            niekoniecznie musi znac wszystkie skomplikowane medyczne okreslenia i jeszcze
            je rozumiec..
          • samo Re: tabletki z jednym hormonem.... 17.09.05, 07:24
            Micronor zawiera tylko progestogen, jest więc tzw. minipigułką. Nie jest
            przeznaczony dla kobiet po 35 roku życia, tylko ZALECANY dla kobiet które
            skończyły 35 lat a chcą nadal stosować tę formę antykoncepcji. Palisz
            papierochy? Micronor nie zawiera estrogenu który w połączeniu z paleniem
            papierochów zwiększa kilkadziesiąt razy ryzyko zakrzepicy, zapalenia żył
            głębokich i innych chorób układu krążenia. To samo ryzyko wzrasta znacznie u
            kobiet po 35 r. życia, więc wtedy lekarze zalecają łykać tylko progestogen. Nie
            oznacza to jednak wcale że 26-letnia kobieta nie może brać minipigułki! Wręcz
            przeciwnie, szczególnie jeśli pali. Poza tym im mniej hormonów tym lepiej. Nie
            wiem dlaczego wątpisz w wiedzę lekarki-Polki, a drugiemu z kolei gino zaufałaś
            bezkrytycznie.
    • samo jeszcze coś 17.09.05, 07:28
      Kopiuję z gazety:

Minipigułka to rodzaj pigułki hormonalnej. Nie zawiera ona estrogenu a jedynie
      niewielką ilość progestagenu.

Dla kogo

Dla kobiet zbliżających się do menopauzy, matek karmią-cych piersią
      (minipigułka nie zmniejsza laktacji tak jak pigułki dwuskładnikowe), nałogowych
      palaczek w dojrzałym wieku oraz kobiet, które z powodu chorób układu krążenia i
      ryzyka zakrzepicy nie mogą przyjmować tabletek z estrogenem.

Jak stosować

W opakowaniu znajdziesz 28 tabletek, które zażywa się codziennie, bez
      dokonywania przerw między kolejnymi opakowaniami.

Jak to działa

Dawka hormonu jest niska, ale wystarczająca, by zahamować jajeczkowanie.
      Minipigułka utrudnia także plemnikom przedostanie się do jajowodów (gdzie
      zwykle dochodzi do zapłodnienia), gdyż silnie zagęszcza śluz szyjki macicy.
      Jednocześnie progestagen sprawia, że błona wyściełająca wnętrze macicy jest tak
      cienka, że gdyby nawet doszło do zapłodnienia, to zarodek nie mógłby się
      zagnieździć w macicy.

Zalety

+ jest prosta w użyciu - nie trzeba robić żadnych przerw w zażywaniu pigułek

+ nadaje się dla kobiet karmiących piersią oraz tych, które nie mogą przyjmować
      estrogenów

Wady

- trzeba pamiętać o bardzo regularnym zażywaniu pigułki - z dokładnością do
      jednej godziny (wystarczy trzy-czterogodzinne opóźnienie, by metoda ta stała
      się mniej skuteczna)

- może powodować nieregularne krwawienia, plamienia, nudności

Uwaga - pigułka to sprawa indywidualna

Rodzaj pigułki wybiera lekarz wraz z pacjentką. Ciało każdej kobiety może
      bowiem inaczej zareagować na składniki i dawkę leku. Warto wiedzieć, że należy
      dać organizmowi trzy miesiące na przyzwyczajenie się do działania hormonów.
      Jeśli do tej pory efekty uboczne zażywania preparatu (nudności, krwawienia) nie
      miną, trzeba zastanowić się nad zmianą leku.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,57322,2544853.html
      • wanilia25 odpowiedź 17.09.05, 12:48
        nie palę, nie piję alkoholu, nie karmię piersią....
        temat zakończony !!!...............................
        Ale dzięki za wszystkie odpowiedzi.................
        • samo Re: odpowiedź 18.09.05, 06:37
          Zdenerwowały cię moje wypowiedzi czy mam mylne wrażenie? :o) To że nie palisz,
          nie pijesz i nie karmisz nie jest argumentem za dwuskładnikową pigułką. Ale
          skoro temat zakończony :o))))) to już milknę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka