Gość: PawelD IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 08.09.02, 10:36 powiedziano mi niedawno, ze: 1. w Szwecji domy wcale nie ida do gory w wartosci (co w Australii jest uwazane nieomal za prawo przyrody )); i 2. wiekszosc ludzi woli wynajmowac... prawda li to? Pawel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_szwedka Re: Szwecja - domy... 08.09.02, 10:52 Gość portalu: PawelD napisał(a): > powiedziano mi niedawno, ze: > 1. w Szwecji domy wcale nie ida do gory w wartosci (co w Australii jest > uwazane nieomal za prawo przyrody )); > i > 2. wiekszosc ludzi woli wynajmowac... > > prawda li to? > > Pawel Totalna bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Szwecja - domy... 08.09.02, 11:52 hahahaha nie wiem czy smiac sie czy plakac, czytaj post szwedki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelD dzieki za objasnienie... IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 08.09.02, 11:56 czego to ludzie nie mowia... powiedzial mi to w zeszlym tygodniu australijski larynglog... jako ciekawostke ) pozdrawiam i oby Wam domy rosly w wartosci ) P. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: dzieki za objasnienie... 08.09.02, 12:25 Pawel, tutaj ceny mieszkan, domow juz tak sa wysrubowane, ze to jest chore. Byl okres , ze ceny szlh jak rakieta w gore, teraz sie troche uspokoilo: ale generalnie mozna powiedziec, ze sie nie zanosi na jakies spadki. Moze minimalnie ciut spadlo, ale sie podnosi po chwili i mozna powiadzec, ze krzywa wzrasta. Oczywiscie gdzies na zapadlej wsi , na prowincji jest tanio jak barszcz, ale w miastach ceny sa niesamowicie wysrubowane.Na prowincji mozesz kupic niezla wille za cene malutkiego mieszkania w miescie. W miastach jest praca, zycie miejskie, ktore przyciaga jak magnes... to i ceny sa bbb wysokie.Sytuacje pogarsza fakt , ze sie bardzo malo buduje, bo to sa inwestycje , ktore sie zwracaja w dosc dlugim okresie czasu. Buduje sie bbbbb malo mieszkan na wynajem, jesli juz cos to na sprzedaz. A ceny tych mieszkan sa mordercze. Musisz zaplacic wklad, i pozniej placic co miesica czynsz i pozyczki bankowe. To taka forma mieszkan spoldzielczych. Mieszkania sa ladne, dobrze wyposazone w atrakcyjnych architektonicznie budynkach, ale te cenyyyyy Ceny willi sa uzaleznione od usytuowania, jedne dzielnice sa tansze a inne drozsze. Ale uogolniajac, ceny mieszkan, willi sa bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: dzieki za objasnienie...-przyklad 08.09.02, 12:54 Mieszkanie nad woda,ale nie calkiem w centrum,126 m kw.,4 pokoje-cena 2 700 000 kr=284 210$,do tego stala oplata miesieczna 7 000 kr=740$. Pozyczajac te 2,7 mln na 40 lat przy 6 %,to miesieczny koszt mieszkania w tych 4 pokojach wynosi 21 ooo kr,czyli 2 200 $.Czy to malo???Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morsa Re: dzieki za objasnienie...-przyklad IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 08.09.02, 13:07 czyli koszt miesieczny wynosi w przyblizeniu tyle, ile wynosi srednia zarobkow brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: dzieki za objasnienie...-przyklad IP: *.proxy.aol.com 08.09.02, 14:11 lepiej zostac tu gdzie slonce i male podatki ,tani alkohol i zywnosc ,tania benzyna ,tanie samochody.Mieszkalem w Ezwecji przez rok w 77 .Bylo tam wtedy gorzej niz w komunie.Jedynie zarobki sprawialy ze tam tyle wytrzymalem. Brak slonca i swiatla tak mnie wkurzyl ze zrezygnowalem z pieniedzy i wrocilem do Polski. Wasz Burak ktory kiedys talla svenska. Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: dzieki za objasnienie...-przyklad 08.09.02, 14:56 Ojoj burak Wlasnie wczoraj z Karelka gadalysmy jaka to roznica Szwecja dzisiaj i 15 lat temu a co dopiero rok 1977. Wszystko sie zmienilo, na lepsze. Ludzie, podatki, a nawet pogoda. W to lato mozemy narzekac raczej na nadmiar slonca i ciepla. Podatki juz nie tak wysokie jak kiedys. Ludzie bardziej otwarci, bardziej poludniowi a nawet swiatowi hehehe Tylko te mieszkania i domy cholernie drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: dzieki za objasnienie...-przyklad IP: *.proxy.aol.com 08.09.02, 15:49 oczywiscie ze ludzie bardziej poludniowi juz za mego pobytu prawie 10% mieszkancow Szwecji bylo pochodzenia tureckiego.Ilu jest teraz po 25 latach?20?30? Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: dzieki za objasnienie...-przyklad 08.09.02, 15:56 Gość portalu: burak napisał(a): > oczywiscie ze ludzie bardziej poludniowi > juz za mego pobytu prawie 10% mieszkancow Szwecji bylo pochodzenia > tureckiego.Ilu jest teraz po 25 latach?20?30? E, chyba nie 10% hehehe Ok miliona mieszkancow Szwecji na 9 miljonow pochodzi z innych krajow. Najwiecej z Finlandii bo ok 0,5 mlj. Z polski mowi sie o ok.30 tys. Wiec jeszcze nie ma 10% Turkow Przyjedz burak i zobacz. Moze luksusow nie mamy ale zle nam nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: dzieki za objasnienie...-przyklad IP: 217.153.34.* 16.09.02, 19:30 _szwedka napisała: > Gość portalu: burak napisał(a): > > > oczywiscie ze ludzie bardziej poludniowi > > juz za mego pobytu prawie 10% mieszkancow Szwecji bylo pochodzenia > > tureckiego.Ilu jest teraz po 25 latach?20?30? > E, chyba nie 10% hehehe > Ok miliona mieszkancow Szwecji na 9 miljonow pochodzi z innych krajow. > Najwiecej z Finlandii bo ok 0,5 mlj. Z polski mowi sie o ok.30 tys. > Wiec jeszcze nie ma 10% Turkow > Przyjedz burak i zobacz. > Moze luksusow nie mamy ale zle nam nie jest Jezeli tak jest jak piszesz, to dlaczego prawie polowa modeli w szwedzkich katalogach reklamowych (np. Ikea) ma wyglad Arabow, Afrykanow lub Azjatow ? Nie bylem nigdy w Szwecji, ale ogladajac szwedzkie reklamowki mialem zawsze wrazenie ze Europejczykow mieszka tam niewiele wiecej niz 50%. Pozdr > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mecenas Re: dzieki za objasnienie...-przyklad IP: *.140.88.213.host.tele1europe.se 09.09.02, 11:35 Gość portalu: burak napisał(a): > lepiej zostac tu gdzie slonce i male podatki ,tani alkohol i zywnosc ,tania > benzyna ,tanie samochody.Mieszkalem w Ezwecji przez rok w 77 .Bylo tam wtedy > gorzej niz w komunie.Jedynie zarobki sprawialy ze tam tyle wytrzymalem. > Brak slonca i swiatla tak mnie wkurzyl ze zrezygnowalem z pieniedzy i wrocilem > do Polski. > Wasz Burak ktory kiedys talla svenska. Ty burak nie każdy czyści toalety Szwedom piepszysz takie głupoty, że aż drobne w kieszeni się nie zgadzają. Walnij się ostro w łeb i wejdź na polskie forum tam będziesz miał pole do popisu oni lubią a się im kadzi. I jak nie ptrafisz pisać po szwedzku to sę nie popisuj ty dupku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Re: dzieki za objasnienie...-przyklad vs USA IP: *.union01.nj.comcast.net 09.09.02, 03:06 Mniej niz polowe tego miesiecznie (na 30 lat) kosztuje mnie stary (ale jary) dom w niezlej, 100% bialej miejscowosci (srednia cena domu tam: pol balona $) o pol godziny pociagiem od Nowego Jorku i o dwa razy takiej powierzchni mieszkalnej. Nie mozna tylko porownywac systemow opieki spolecznej - ale i tez podatkow. (W USA: ok. 30 % zarobkow) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Karelia wstajesz o 6.20?? 09.09.02, 11:11 Ja za chinskiego Boga zadne pieniadze by mnie do tego nie zmusily...napisz ze masz zegra w komp. zle ustawiony bo mi zrenice sie powiekszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYC/ Re: dzieki za objasnienie...-przyklad vs USA IP: *.ipt.aol.com 16.09.02, 01:03 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Mniej niz polowe tego miesiecznie (na 30 lat) kosztuje mnie stary (ale jary) > dom w niezlej, 100% bialej miejscowosci (srednia cena domu tam: pol balona $) o > > pol godziny pociagiem od Nowego Jorku i o dwa razy takiej powierzchni > mieszkalnej. > > Nie mozna tylko porownywac systemow opieki spolecznej - ale i tez podatkow. (W > USA: ok. 30 % zarobkow) Pol godziny jazdy od Sztokholmu to tez bys tanio kupil, gdzies ty w Usa widzial 100% biala miejscowosc ty nielegalny matole z Zambrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CW Re: Szwecja - domy... IP: *.sympatico.ca 08.09.02, 15:44 w... P..... D.... Odpowiedz Link Zgłoś
jajecznica1 Re: Szwecja - jakie domy. ??? 09.09.02, 00:48 To w koncu w jakich wy domach tam mieszkacie w tej Szwecji skoro sami przyznajecie ze taka drozyrzna ze nie stac na porzadne mieszkanie czlowieka przecietnie zarabiajacego bo musial by wydac calo miesieczny zarobek na zaplacenie oplat,a gdzie reszta zycia ?????? czyzby spanie w kartonach ???, lub w piwnicach ??? albo innych slumsach ?? na obrzezach miast wsrod tureckiej i jugolskiej swoloczy ?????? to jacy szwedzi z was ?? 5 lub 6 - tej kategorii !!! do wykonywania brudnych robot i spania po slumsach. Ile konkretnie z przecietnej pensyjki robolskiej w Szwecji zyjac mozesz odlozyc na miesiac ??? 25 $ albo 15 $ albo 45 $ bo wiecej nie dacie rady przy tych diabelskich cenach Odpowiedz Link Zgłoś
_kocur a czemu _szwecja ma byc inna? 09.09.02, 03:24 widac, ze 'to co pisza w gazetach czy poradnikach' niektorzy stosuja w praktyce i potem powtarzaja 'wedkarskie historie' na forum. Jednej pani na ulicy... Wpieprzyc sie w dlugi potrafia rowniez jak widac i Polacy. Niestety, pochodzenie ulanskie, jak widac powyzej nie chroni przed calkowitym zidioceniem. Wjechac na szyny latwo - gorzej ze zjazdem. Pol melona w USA? Jak ktos ma narabane w glowie to potrafi i za wiecej. Ameryka, popiol i diament(y). Pozdrowienia dla pana Jajcarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: a czemu _szwecja ma byc inna? IP: *.proxy.aol.com 09.09.02, 04:24 typowo polskie - Ile konkretnie z przecietnej pensyjki robolskiej w Szwecji zyjac mozesz odlozyc na miesiac ??? 25 $ albo 15 $ albo 45 $ bo wiecej nie dacie rady przy tych diabelskich cenach PO jakiego grzyba odkladac trzeba zyc dobrze i umrzec z dlugami im wiecej dlugow tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: a czemu _szwecja ma byc inna? 09.09.02, 06:20 mozemy mieszkac w tak drogich mieszkaniach, bo my dobrze zarabiamy PPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska no .. Kolezanki 09.09.02, 11:08 Najgorsza sytuacja jest w Sztokholmie. Brak mieszkan a ceny jak rzeczywiscie piszecie kretynskie. Ale wystarczy odjechac troche od Sztokholmu a robi sie bardziej normalnie. W -wie do Pracy jezdzilam 1 h co za roznica ,tutaj pociagiem - mozna jechac tyle samo. Na Sztokholmie nie konczy sie Szwecja jezeli na przyklad wezmie sie pod uwage rejon Oresund- Lund Malmö tam ceny sa duzo nizsze a zarabiac tez mozna calkiem niezle , Atrakcyjna jest tez bliskosc Kopenhagi gdzie podatki mniejsze a pracy wiecej niz w Szwecji. Podajac przyklady drogich mieszkan nad woda kosztujacych 2 tys koron,i 21 ooo miesiecznie na to naprawde niewiele osob stac. To o czym nie napisalyscie ze banki udzielaja pozyczek na roznych zasadach. I jezeli dwoje ludzi normalnie zarabia i sa zdecydowani zyc w Sthlm to sie decyduja na kupienie mieszkania. Bo kontakty z drugiej reki z powodu idiodycznych przepisow sa krotko terminowe a na dobry kontrakt z pierwszej reki trzeba dlugo czekac. Jaki start ma kazdy przyjezdzajacy z kolesiem ktorego rodzice zapisali w kolejce jak byl niemowlakiem. On majac 20 lat juz bedzie 20 lat czekal na to uprawnione mieszkanie w centrum- to nie zart ostatnio uslyszalam o takich sytuacjach. Ale w tym wszyskim najbardziej mnie dziwi ,ze ludzie z takim spokojem to przyjmuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mecenas Re: no .. Kolezanki IP: *.140.88.213.host.tele1europe.se 09.09.02, 12:05 Co wy za głupoty wypisujecie . Ostatnio czytałem, że przeciętny zarobek w Polsce to dokładnie 2069zł. Ile kosztej metr kwadratowy mieszkania w Warszawie?, ile samochód? Normalnego człowieka normalnie pracującego stać po 10 latach na kupno willi i biorąc pożyczkę spłaca i to wychodzi około 1/3 pensji.Ja mieszkam 20lat i mój kosz utrzymania w Stockholmie z opłatami to 5000SEK około 500$. Zarabiam 28000SEK miesięcznie i wcale nie mam jakiejś super pracy moja żona jako pielęgniarka zarabie więcej. Napewno przecitna zarobków jest niższa ale kto opuscza kraj i zadawala się przeciętnścią. Nie wszyscy są burakami jak burak tu są w większości ludzie ambitni choć takie prymitywy buraki też się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: no .. Kolezanki 09.09.02, 12:25 no to mieszkasz tu troche ja mam stypendium 12000 moj maz 17000 w instytucji Uniwersyteckiej....zejdz na ziemie w firmach i na stanowiskach rzeczywiscie sa pieniadze ae jeszcze sa ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: klaryska;-) 09.09.02, 21:22 ja nie moge spac, ja cierpie na bezsennosc. Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: no .. Kolezanki 09.09.02, 21:33 klaryska napisała: > no to mieszkasz tu troche ja mam stypendium 12000 moj maz 17000 w instytucji > Uniwersyteckiej....zejdz na ziemie w firmach i na stanowiskach rzeczywiscie sa > pieniadze ae jeszcze sa ambicje. No to i macie kare za ambicje hehehe Wyslij go do porzadnej roboty co ci troche forsy do domy przyniesie bo za te grosze to w 08 zyc nie idzie Po co mu te dr przed nazwiskiem ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
beata007 Re: no .. Kolezanki 16.09.02, 18:25 Mecenas napisal: Normalnego cz??owieka normalnie pracuj?cego staç po 10 latach na kupno willi i bior?c po˝yczk´ sp??aca i to wychodzi oko??o 1/3 pensji.Ja mieszkam 20lat i mój kosz utrzymania w Stockholmie z op??atami to 5000SEK oko??o 500$. Zarabiam 28000SEK miesi´cznie i wcale nie mam jakiej? super pracy moja ˝ona jako piel´gniarka zarabie wi´cej. Napewno przecitna zarobków jest ni˝sza ale kto opuscza kraj i zadawala si´ przeci´tn?ci?. Nie wszyscy s? burakami jak burak tu s? w wi´kszo?ci ludzie ambitni choç takie prymitywy buraki te˝ si´ zdarzaj?. Nie uwazam sie za prymitywnego buraka, ale po przeczytaniu tego postu krew mi odplynela z glowy. Mam dobre wyksztalcenie, i po 5 latach na tym samym stanowisku zarabiam 21 000. Zamurowalo mnie!(( Odpowiedz Link Zgłoś