Dodaj do ulubionych

Jezyk dzieci

IP: *.freesurf.ch 11.09.02, 17:04
Mam pytanie do tych, ktorzy zyja a) za granica, b) w zwiazku z osoba nie
mowiaca po polsku i c) majacych dzieci urodzone na obczyznie.
Pytanie brzmi: czy wasze dzieci mowia po polsku, jezeli to jak dobrze i jak
to osiagneliscie, ze mowia.

Xurek
Obserwuj wątek
    • anza_ Re: Jezyk dzieci 11.09.02, 18:01
      Gość portalu: Xurek napisał(a):

> Mam pytanie do tych, ktorzy zyja a) za granica, b) w zwiazku z osoba nie
      > mowiaca po polsku i c) majacych dzieci urodzone na obczyznie.
      > Pytanie brzmi: czy wasze dzieci mowia po polsku, jezeli to jak dobrze i jak
      > to osiagneliscie, ze mowia.
      >
      > Xurek

Niestety jest to bardzo pracochlonne zadanie. Ja jestem jedyna osoba mówiaca po
      polsku w rodzinie i mój syn, który ma juz 15 lat, mówi po polsku z trudnoscia.
      Wydaje mu sie, ze to jest poprostu zbedne, choc stara sie zrobic mi w jakis
      sposób przyjemnosc. Tutaj gdzie mieszkamy, nie ma Polonii i jedynym kontaktem z
      polskoscia sa rozmowy telefoniczne z dziadkiem. Mój maz tez mi w tym troche
      pomaga, choc mówi po polsku bardzo malo, próbujac mu wytlumaczyc jak wazne jest
      utrzymywanie w pamieci i w sercu korzeni narodowych. Oczywiscie w niektórych
      miastach, gdzie istnieje Polonia, mozna wyslac dzieci do polskich szkól,
      wypozyczyc ksiazki po polsku, miec zajecia pozaszkolne, jak tañce
      folklorystyczne, czy chór, etc. W USA czy w Argentynie jest duzo latwiej, bo
      jest tam duze zgromadzenie Polaków, którzy utrzymuja zywa tozsamosc narodowa.

Czy nie istnieje Polonia w Szwajcarii? Mam brata, który mieszka w Basel, moze
      to nie daleko od Ciebie.

Znad Rio Grande i Lonely Star State
      • aniutek Re: Jezyk dzieci 11.09.02, 18:09
        jakis czas temu zalozylam tutaj watek pt nasze dzieci, gdzie jest dyskusja na ten temat,
        calkiem ciekawa momentami.
        pozdrawiam
        aniutek
    • Gość: Jankes Re: Jezyk dzieci IP: *.broadcom.com 11.09.02, 18:10
      W przypadku moich dzieci to 2-miesieczne wakacje w Polsce co roku to najlepsza
      szkola jezyka.
      • Gość: Rich Re: Jezyk dzieci IP: *.ipt.aol.com 15.09.02, 04:09
        Gość portalu: Jankes napisał(a):

> W przypadku moich dzieci to 2-miesieczne wakacje w Polsce co roku to najlepsza
        > szkola jezyka.
        The best way to polish their Polish.
        • _bruno5 Re: Jezyk dzieci 15.09.02, 04:34
          Contact with ozpol the best way to Polish their English.
    • Gość: rachel Re: Jezyk dzieci IP: *.71.3.213.dial.bluewin.ch 11.09.02, 18:37
      Znam kobiete-maz Szwajcar,ktorej nastoletnie dzieci mowia dobrze po polsku.
      W ogromnym stopniu to jej zasluga:posylala je do polskiej szkoly,duzo
      rozmawiala.
      Moje dzieci wyjechaly z Polski w 91-dzis maja 15-12lat,oboje jestesmy Polakami
      wiec napewno jest nam latwiej "przekonac"ich do jezyka polskiego.
    • Gość: saba Re: Jezyk dzieci IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.02, 21:51
      Czesc Xureksmile Mam nadzieje, ze urlop sie udalsmile
      Sama dzieci nie posiadam ale mam znajomych i u nich wyglada to tak: matka
      Polka, ojciec Niemiec, mieszkaja oczywiscie w DE. Ona mowi do dziecka wylacznie
      po polsku, konsekwentnie az do bolu nawet w sytuacjach tw. mieszanych tzn kiedy
      w towarzystwie sa niemcy. Nikt sie nie obraza i nie czuje odgradzany. Ojciec,
      choc rozumie i mowi po Polsku, rozmawia wylacznie z mala po niemiecku, kiedy
      probuje cos po polsku, mala nie reaguje. Teraz (3lata) powoli zdaje sobie
      sprawe ze istnieje jezyk ktorym mowi tatus i jezyk ktorym mowi mamusia. NIe
      miesza jezykow i czasem tlumaczy na zywcasmile (Np. Papi, ich will Fingerchen
      essensmile)) Duzo daja pobyty w polsce, nawet te dwutygodniowe. Oczywiscie jesli
      dziecko przebywa glwonie z jednym z rodzicow to ono automatycznie szybciej
      lapie jego mowe. Znajoma mowi, ze najwazniejsze to byc konsekwentnym i ja sie
      chce go nauczyc dobrze jezyka to mowic do niego wlasnie ..po polsku.
      Pa
      S.
      • Gość: emka Re: Jezyk dzieci IP: 12.41.204.* 15.09.02, 08:43
        co prawda nie mam jeszcze dzieci, ale planuje i za pewnie bede miala ten sam
        problem, jako ze moj maz jest angielskojezyczny smile problem jest mi znany
        bardziej z teoretycznej strony: studiowalam kiedys lingwistyke i problem
        bilingwalizmu u dzieci jest mi z tej strony dobrze znany. teoria jednak to
        teoria, a w praktyce wszystko wyglada inaczej. mysle ze najlepiej to mowic do
        dziecka po polsku i posylac czasem do kraju, jak sie nawiaza w ojczyznie
        przyjaznie, to jezyk przetrwa. co innego wychowywac dziecko w europie a co
        innego w stanach, gdzie jest wieksza tendencja do odrywania sie od korzeni i
        bycia 'amerykaninem/ka', gdzie dzieci niechetnie mowia w ojczystym jezyku.
        najwazniejsze, zeby dziecka nie zmuszac, bo wtedy mozna je skutecznie
        zniechecic do ojczystej mowy.najlepiej zachecic: bajeczki na dobranoc,
        opowiesci przy tadkach-niejedkach, bajki na kasetach video, etc. jak asia czy
        tomek pokochaja misia uszatka (nie wiem co teraz poslkie pokolenie dzieci
        oglada stad moj przyklad przestarzaly), to i polski jezyk tez. powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka