Dodaj do ulubionych

do mam w uk

07.10.05, 14:22
chce wyjechac z moim 2,5 miesiecznym synkiem do Polski na 3 miesiace, i
koniecznie chce aby polski lekarz sprawdzil moje dziecko , i oczywiscie
bedzie musial dostac 2 szczepionki i teraz pytanie czy musze sie w Polsce
rejestrowac czy moze moge wziac jakis dokument z Angli i bez problemu lekarz
mnie przyjmie , oczywiscie chodzi mi o panstwowego lekarza, czy ktoras z was
moze miala podobny problem i wyjezdzala na tak dlugo? szczerze mowic nie chce
mi sie stac w Urzedzie Pracy aby sie ubezpieczyc bo przeciez bede musiala tam
chodzic co miesiac a nie chce na to tracic czasu. DZiekuje za wszystkie
odpowiedzi. A druga sprawa dostajemy child benefit i nie mozemy wyjezdzac na
dluzej niz 12 tygodni, aczy ktoras z was moze byla dluzej niz te 12 w.?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: do mam w uk 07.10.05, 16:11
      Ja jak bylam w Polsce to szlam z czerwona ksiazeczka do przychodni dla dzieci,
      placilam 30 zloty i mialam normalna wizyte. Szkoda mi byloby czasu na chodzenie
      po urzedach pracy kiedy cena wizyty nie jest tak wygorowana, a poza tym uwazam,
      ze jesli na stale mieszkam w UK to darmowa polska sluzba zdrowia mi sie nie
      nalezy i tyle.

Pozdr
      Kinga
      • wanilia25 Re: do mam w uk 07.10.05, 22:47
        lepiej za wizytę zapłać. Ponieważ koszty rejestracji dziecka w polskim USC są
        duże i zajmują trochę czasu, potem czekałaby Cię rejestracja w urzędzie pracy i
        wtedy jako bezrobotna masz prawo do korzystania z uslug słuzby zdrowia smile.
        Ja sama zarejestrowałam dziecko w Polsce i żałuję, bo mogłoby się obyc i bez
        tego...
        Szkoda zachodu...
        Pozdrawiam
    • beata.londyn Re: do mam w uk 07.10.05, 19:07
      Nawet jesli zarestrujesz sie w UP to ubezbieczenie nie bedzie ci sie nalezalo,
      jezeli oczywiscie twoj maz pracuje tutaj, a zakladam ze tak jest. Aby w Polsce
      nie placic za sluzbe zdrowia musisz wziasc formularz E-112, nie jestem pewna w
      100% czy to ten, ale tak mowila pani w Polsce, a wtedy za twoje lub synka
      leczenie placi Wielka Brytania.
      • magdapol75 Re: do mam w uk 07.10.05, 19:21
        Taaak??? nie wiedzialam i zawsze prywatnie chodze sad ,a skad ten formularz sie
        bierze?
      • ewunia_uk Re: do mam w uk 07.10.05, 21:29
        Na formularz E111 mozna dostac pomoc medyczna w Polsce tylko w naglych
        wypadkach. Mozna go dostac w UK na poczcie, potrzebujesz tylko swoj numer NHS-
        u (nie mylic z NIN).
        • jagienkaa Re: do mam w uk 07.10.05, 21:45
          tylko że E111 są ważne tylko do końca tego raoku, od stycznia już trzeba będzie
          mieć EHIC:
          www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/fs/en
          poza tym można wpisać albo NHS number albo NINO:
          www.dh.gov.uk/assetRoot/04/08/76/14/04087614.pdf (link to formularza)
          • beata.londyn Re: do mam w uk 07.10.05, 21:53
            Nie chodzilo mi o E111 tylko o E112, wtedy jezeli osoba jest ubezpieczona w uk
            nie placi w Polsce. Niestety nie znam szczegolow bo nie korzystalam, a wiadomo
            jak to z paniami w urzedach smile
            Mysle ze mozna zapytac na poczcie o ten formularz, moze beda wiedzieli.
            A jesli chodzi o E111, ja pobieralam go w lipcu a niedawno przyslali mi karty,
            ktore uzywa sie w krajach unii europejskiej, wiec nie trzeba za kazdym wyjazdem
            sie o to starac.
    • beata.londyn Re: do mam w uk 07.10.05, 22:06
      Po krotkich poszukiwaniach okazuje sie ze formularz E112 nie jest
      wydawany "just in case", musi byc powod dla ktorego jedziemy leczyc sie do
      innego kraju, ale np tym powodem moze byc ciaza. Wiec jesli ktos nawet
      zdecydowalby sie rodzic w Polsce, a wiem ze takie osoby sie zdarzaja (chocby z
      postow na tym forum) nie musi za to placic.
      Podaje link do strony na ktorej mozna rowniez ubiegac sie o EUROPEAN HEALTH
      INSURANCE CARD, ktora od 1 stycznia zastepuje E111.
      www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/EEAAndSwitzerlandArticle/fs/en?
      CONTENT_ID=4114804&chk=%2BQGZ3Q
      • beata.londyn Re: do mam w uk 07.10.05, 22:09
        Jeszcze raz link:

www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/EEAAndSwitzerlandArticle/fs/en?
        CONTENT_ID=4114804&chk=%2BQGZ3Q
        • beata.londyn Re: do mam w uk 07.10.05, 22:10
          Chyba link jest za dlugi, sprobuje jeszcze raz do innej strony, z ktorej mozna
          dostac sie na ta odpowiednia smile

www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/fs/en
    • papilia Re: do mam w uk 07.10.05, 22:40
      Dobrze ze zostal poruszony ten temat bo tez wybieram sie do Polski na kilka
      tygodni z moim maluszkem. Wlasnie zlozylam aplikacje online na
      karte "Europejskiego ubezpieczenia zdrowotnego" tzn. EHIC ktora uprawnia do
      swiadczen zdrowotnych w UE (czyli tez w Polsce), jest ona rownoznaczna z
      formularzem E111 i mozna wpisac partnera i dziecko, podajac nr NHS lub
      NIN.Przesla ja poczta w przeciagu 7 dni.
      A o mozliwosciach jakie daje ta karta (lub E111) mozesz przeczytac na polskiej
      stronie NFZ
      www.nfz.gov.pl/ue/?katnr=5&dzialnr=2&artnr=716&czartnr=1
      • mrufkaa Re: do mam w uk 07.10.05, 23:08
        Beata, jeszcze w linka nie zajrzalam, ale juz mi cyba kamien spadl z sercasmile To
        moge sobie urodzic w Polsce? Hip, hip, hurraaa! ( jesli to prawda)
        • jaleo Re: do mam w uk 07.10.05, 23:19
          mrufkaa napisała:

> Beata, jeszcze w linka nie zajrzalam, ale juz mi cyba kamien spadl z sercasmile
          To
          >
          > moge sobie urodzic w Polsce? Hip, hip, hurraaa! ( jesli to prawda)

Teoretycznie tak:

Maternity care
          There are special rules if you want to go to another EEA country (or
          Switzerland) specifically to give birth. You need to write to the Department
          of Health (or the Department of Health, Social Services and Public Safety in
          Northern Ireland) explaining why you want care outside the UK and enclose
          evidence from your GP or midwife of your due date. Include your full address,
          National Insurance or NHS number, date of birth and dates of travel. You can
          also apply if you are not returning to the UK.

(Cytat ze strony internetowej Department of Health)
        • papilia Re: do mam w uk 07.10.05, 23:47
          Mruffko
          Jeszcze odnosnie porodu w Polsce a karty ehic (E111) ze stron nfz
          "W razie konieczności udzielenia świadczeń, osoba uprawniona z innego państwa
          członkowskiego, przebywająca czasowo na terytorium Polski, ma prawo do
          bezpłatnej opieki medycznej na podstawie formularza E 111 wystawionego w swoim
          kraju, Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego lub certyfikatu
          zastępczego. Posiadając w/w dokumenty pacjent otrzyma bezpłatnie świadczenia w
          tych placówkach, które posiadają kontrakt z NFZ.
          W przypadku ich braku, pacjent sam będzie musiał pokryć koszty leczenia.
          Podobna sytuacja będzie miała miejsce, gdy skorzysta on z usług
          świadczeniodawcy nieposiadającego kontraktu z NFZ.
          W każdym przypadku świadczeniodawcy oraz farmaceuci wymagają dostarczenia kopii
          formularza E 111, karty bądź certyfikatu.
          Świadczeniodawcy zobowiązani są do udzielania świadczeń w możliwie najkrótszym
          terminie oraz do prowadzenia listy osób oczekujących na udzielenie świadczenia.
          W przypadku nagłego zachorowania, wypadku, urazu, zatrucia, stanu zagrożenia
          życia, a także porodu, udzielenie pomocy medycznej następuje niezwłocznie."
        • beata.londyn Re: do mam w uk 08.10.05, 00:03
          --------------------------------------------------------------------------------

"Beata, jeszcze w linka nie zajrzalam, ale juz mi cyba kamien spadl z sercasmile
          To
          moge sobie urodzic w Polsce? Hip, hip, hurraaa! ( jesli to prawda)"

A co chcialabys???? wink
          • mrufkaa Re: do mam w uk 08.10.05, 00:13
            Pewnie, ze bym chciala, ja przy zadnym facecie tak bezpiecznie nie czuje jak
            przy moim giniesmile))) Juz moj byly podejrzliwie pytal czy ja aby zakochana w nim
            nie jestem smile)))
            A na powaznie, jesli tamten szpital nie splajtuje, to bym chciala. Mam wszystko
            umowione z wlasnym mezem i wlasnym ginem, tylko ta sprawa ubezpieczenia mnie
            nurtowala...a tu prosze, moje kochane niezastapione forumsmile))
            czy to znaczy, ze mam sie w koncu zdecydowac na drugie dziecko??? No wiecej
            przeszkod juz nie widze...smile
            • beata.londyn Re: do mam w uk 08.10.05, 00:19
              No prosze!
              Ciesze sie jesli pomoglam, szczegoly najlepiej doczytaj sama na stronce do
              ktorej linka podalam wczesniej. I powodzenia zycze w podejmowaniu zyciowych
              decyzji smile
              • mrufkaa Re: do mam w uk 08.10.05, 00:33
                dzieki wielkiesmile
                Poczytam na pewno, ale po jakims mniej stresujacym dniu. Dzis u nas to chyba
                tylko pozaru brakowalo w pracy...sad
                z nieba mi spadlas, nie da sie ukrycsmile
                • carrie_bradshaw Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 13:57
                  posiadając kartę EHIC można odbywać w Polsce regularne wizyty u specjalisty np.
                  co 6 miesięcy?
                  • beata.londyn Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 16:51
                    Karta ta spelnia zadania formularza E111, czyli bezplatna sluzba zdrowia tylko
                    w naglych przypadkach. Za kazda wizyta z wlasnej woli musisz niestety placic.
                    • carrie_bradshaw Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:06
                      A jak to jest z odpłatnoscią za leki kiedy posiadam tą kartę , a poszłam do
                      specjalisty (nie był to nagły przypadek, zapłaciłam za wizytę).
                      Czy odpłatnośc jest 100%?
                      • jagienkaa Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:07
                        ale gdzie, w Polsce?
                        • carrie_bradshaw Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:17
                          Tak w Polsce, posiadając EHIC.
                          • jagienkaa Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:22
                            wiesz zdziwiłabym się, bo w Polsce prawie wszystkie leki są pełnopłatne, nawet
                            dla dzieci.
                            • carrie_bradshaw Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:24
                              Nie ,są leki na 50 %, 30% i ryczałt za 3.40zł.
                              • jagienkaa Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:31
                                tutaj jest wszystko wyjaśnione
                                • carrie_bradshaw Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 17:34
                                  Tak, jest ale tylko jak używa się tej karty w nagłym przypadku.
                                  Natomiast nie wiem czy mogę mieć zniżki na leki jeśli odwiedzę specjalistę
                                  prywatnie.
                                  • jagienkaa Re: Czy któraś z pań się orientuje czy... 10.10.05, 18:09
                                    z tego linku:

Zaopatrzenie w leki i wyroby medyczne przysługuje świadczeniobiorcy i
                                    uprawnionemu na podstawie recepty wystawionej przez lekarza ubezpieczenia
                                    zdrowotnego oraz lekarza niebędącego lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli
                                    zawarł on z Funduszem umowę upoważniającą go do wystawiania recept.
                                    Receptę można zrealizować w aptece ogólnodostępnej po okazaniu formularza.
                                    Leki wydawane na podstawie recepty w aptekach można nabyć:

po wniesieniu opłaty ryczałtowej - w przypadku leków podstawowych - 3,20 zł i
                                    recepturowych - 5 zł;
                                    za odpłatnością w wysokości 30% lub 50% ceny leku (w przypadku leków
                                    uzupełniających);
                                    za pełną odpłatnością - w przypadku leków spoza wykazu leków refundowanych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka