Dodaj do ulubionych

Witamina D3 - UK???

28.10.05, 16:23
Witam! Mam do Was drogie mamy pytanie czy podawałyście swoim pociechom
witaminę D3 czy nie. Dodam, że mój mały jest na butelce, pije mleko - Cow&Gate.
Jak byłam w Polsce przepisali mi na zapas i, że dawać, a tu w GP, że w żadnym
wypadku. We wtorek byłam z małym na tym ich całym bilansie i pytałam się o
ciemiączko i mówiłam, że często mu się głowa poci i Pani powiedziała co u nich
jest normą, że to normalne.sad
Jak sobie poczytam na forum "Niemowle" o tej krzywicy, o witaminie D3, itp.
to sama już nie wiem co robić, a troche się denerwuje, żeby potem nie było
jakiś kłopotów.
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiamy,
Obserwuj wątek
    • ma.pi Re: Witamina D3 - UK??? 28.10.05, 16:42
      Ale w mleku w proszku jest juz wit. D. Poczytaj w skladzie. Witamine D zaleca
      sie podawac dzieciom karmionym piersia.
      Kaszki pewnie tez podajesz i tam tez jest wit. D.

Pozdr.
      • magdapol75 Re: Witamina D3 - UK??? 28.10.05, 17:01
        Tu sie nie podaje i ja tez nie podawalam Nel.
        • sugar_mami Re: Witamina D3 - UK??? 28.10.05, 20:29
          Ja tez nie podawalam. Mysle, ze sie tu podaje jak potrzeba a nie rutynowo na
          wszelki wypadek. A tak swoja droga to do kiedy najpozniej moze sie ujawnic
          krzywica? Nie zauwazam nic niepokojacego u swoich dzieci.

sugar
          • gosia7813 Re: Witamina D3 - UK??? 28.10.05, 21:34
            Ja też właśnie nie wiem jak to jest z tą krzywicą i przez to zgłupiałam już. W
            Polsce mleka modyfikowane też zawieraja witamine D3 i tam podają i robią wogóle
            z tą witaminą tyle zamieszania.
            A tu nie - więc już myślałam, że może w tym GP trafiłam na jakąś wariatkę, że
            sprawę tak olała. Ale jak piszecie, że nie podawałyście to jestem trochę
            spokojniejsza.
            Może to od klimatu zależy?
    • aga863 Re: Witamina D3 - UK??? 28.10.05, 21:56
      Mnie GP powiedzial ze tu sie nie podaje bo inny klimat (wiecej slonca smile a tak
      powaznie , moj bardzo dobry lekaz z Polski tez nie zaleca i jak z nim
      rozmawialam to mowil ze i w Polsce juz odchodzi sie od profilaktycznego podawania D3
      • ewika-uk Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 00:29
        podawalam profilaktycznie od ok 2 miesiaca zycia,tak mi poradzila moja HV,i
        podaje dalej ale juz w kinder biovitalu,i to jak HV stwierdzila ze wzgledu na
        angielska pochmurna pogode..wiec sie zastosowalam,i tak juz z
        przyzwyczajenia,ciemiaczko zaroslo z 2 miesiace temu albo z 1,5..a glowka mu
        sie tak poci ze czasami musze poszewke zmieniac codziennie...ale Gosia na to
        nie ma reguly,wiekszosc mam nie podaje i wszystko jest ok,moim zdanie codzienne
        spacery na powietrzu i sloncu przyblaklymwink sa wystarczajace..pozdrawiam
    • myszka785 Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 15:15
      moja mała jest na piersi i też jej nie podaję! pytałam parę razy o to HV i ona
      powiedziała, że jeżeli ja dobrze się odżywiam, jeżeli mam urozmaiconą dietę to
      dzieko nie potrzebuje dodatkowych witamin...
      za którąś z kolei wizytą jak znowu o to pytałam to poleciła mi witaminy
      Sanatogen, więc podawałam między 4 a 7 miesiącem życia, potem były wakacje w
      Polsce i w Hiszpanii i dużo słońca, więc przestałam dawać!
      ostatnio w Irlandii Północnej z pogodą na bakier (leje i leje), więc na spacery
      nie chodzimy zbyt wiele, ale dalej nie podaję, bo wit. D jest w kaszkach, a
      Amelcia codziennie zjada jedną porcję, poza tym je wszystko i nie wybrzydza,
      więc jestem dobrej myśli!
      a swoją drogą też nie wiem jak ta krzywica się objawia i kiedy?...
    • kingaolsz Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 18:53
      Ja niestety zaczelam podawac za pozno, bo tutaj oczywiscie nikt podawania tej
      witaminy nie uznawal za potrzebne. Mlody jadal kaszki i pil mleko z witaminami
      i niby mialo wystarszyc, a jednak nie wystarczylo. Wagowo i wzrostowo zawsze
      byl na 99 centylu i chyba poprostu za szybko rosl jak na swoje kosci. Pocila mu
      sie glowka ( nikogo to nie interesowalo). Dopiero po 6 m-cu zycia pediatra z
      Polski przepisal wit. D3, ale mlody juz mial zmiany krzywicze i one mu juz
      pozostana. Jakis czas temu ogladal mlodego ortopeda i pierwsze slowa jakie
      padly to wlasnie o zmianach krzywiczych. Na szczescie "skonczylo" sie "tylko"
      na deformacji klatki piersiowej, ale obawiam sie, ze kiedy mlody bedzie
      nastolatkiem, to zacznie miec na tym punkcie kompleksy... sad

Przy drugim dziecku od poczatku bede podawac profilaktyczna dawke.

Pozdr
      Kinga
      • gosia7813 Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 19:35
        Więc klimat klimatem, a stać się coś może.
        A jak Kinga zauważyłaś, że ma on zmiany krzywiczne?
        Pytam bo sama nie wiem co robić, ale chyba zacznę dawać mu po kropelce, a na
        święta lecimy do Polski to pójde do pediatry aby go obejrzeli.
        • kingaolsz Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 19:42
          Niestety nie zauwazylam sama, dopiero lekarz pediatra zwrocil uwage. Ja jako
          swieza mama nie mialam pojecia co jak powinno u niemowlaka wygladac.

Pozdr
          Kinga
    • basiak6 Re: Witamina D3 - UK??? 29.10.05, 23:26
      Dzieci karmione piersia wcale nie musza dostawac wit D, chyba ze mieszka sie w
      krajach polnocnych typu Kanada, Norwegia.
      Moj synek byl karmiony piersia, nie dostawal dodatkowej wit D, urodzony w
      styczniu ale od poczatku byl na spacerkach.
      Nawet jak jest pochmurno to witaminka jest i dziecko ja otrzymuje.
      • anitakubus123 Re: Witamina D3 - UK??? 30.10.05, 21:21
        Mi w Polsce zalecali podawac 2 krople codziennie przez pierwszy rok(jedynie
        latem jedna krople) i do konca drugego roku nadal podawac wit D tylko
        amniejszac dawki-2 krople na tydzien ale to bylo w Polsce i przed wyjazdem
        powiedzieli mi ze to nie ma znaczenia gdzie Kubus bedzie.
      • anitakubus123 Re: Witamina D3 - UK??? 30.10.05, 21:22
        Acha i karmie piersia
        • eballieu Re: Witamina D3 - UK??? 30.10.05, 22:55
          Ja zawsze slyszalam o tym, ze tu sie nie podaje witaminy D3.
          I zawsze od lekarzy w Belgii (stamtad pochodzi maz) o tym, ze krzywica
          potocznie nazywana jest "choroba angielska".
          Fakt ochodzi sie od podawania rutynowo witaminy D3. Nie podaje sie juz dwoch
          duzych dawek przy urodzeniu i w pozniejszych miesiacach.
          Ale nie odchodzi sie od niej zupelnie.
          maChyba we wszystkim chodzi o tzw. "zloty srodek".
          Ja podaje w pochmurne dni. Ale jesli dzis bylam 4 godziny na zewnatrz z
          dziekciem i swiecilo slonce, to jutro nawet jesli bedzie padac to nie podam.
          Dawka tych dwoch kropli dziennie jesli podawana wtedy kiedy konieczne, nie ejst
          w stanie zaszkodzic. Czesto slyszy sie o przedawkowaniu, ale tak naprawde to
          trudno jest przedawkowac jesli nei ejst sie nadgorliwym rodzicem.
          Ale, tez i to juz wiem od kolezanek, ktore tu mieszkaja, ze sa osoby, ktore nie
          podawaly, bo HV tak mowila, a teraz ich dzieci maja objawy krzywicy.
          Mojej mamie 25 lat temu, tez neonatolog kazal maka zageszczac mleko dla
          niemowlaka do picia. Dzis mama sie puka w czolo i mowi jak moglam byc tak
          glupia i wierzyc w taka bzdure. A sama ma wyksztalcenie medyczne. Szkoda ze nie
          sprobowala jak smakuje takei mleko z maka.
          Z razsadkiem podchodzilabym do pewnych "twierdzen".
          Znajomi we Wloszech podaja.
          • basiak6 Re: Witamina D3 - UK??? 30.10.05, 23:00
            Wit D3 magazynuje sie w organizmiewink
            Poza tym mimo ze jest jej malo w pokarmie ludzkim, to wchlania sie o wiele
            lepiej niz sztuczna.
            Do tego latwo przedawkowac, a to juz niestety niebezpieczna sprawa, grozi
            nadmierna iloscia wapniena w organizmie, obciazeniem nerek, etc.
            Tutaj jest sporo info o wit D u dzieci karmionych piersia, ile potrzeba
            spacerkow, etc
            www.kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-d.html#sunlight
          • mama5plus Re: Witamina D3 - UK??? 02.11.05, 02:38
            > I zawsze od lekarzy w Belgii (stamtad pochodzi maz) o tym, ze krzywica
            > potocznie nazywana jest "choroba angielska".

Taaa, a szkoda, ze nie powiedzieli dlaczego ;-PP
            Pamiec wybiorcza czy braki w edukacji? wink
            To, ze w XIX wieku tak ja nazywano to nie musi znaczyc, ze teraz to ma
            odniesienie do rzeczywistosci wink

The term rickets is said to have derived from the ancient English word wricken,
            which means to bend. In several European countries, rickets also is termed
            English disease, which appears to stem from the turn of the 19th century in
            England when rickets was endemic in larger cities.

www.emedicine.com/radio/byname/rickets.htm
            I to by bylo na tyle OT
            A English Disease XXI to rzekomo football hooligans

Eh, czasem mam wrazenie, ze English Channel to powstal przez wzajemne opluwanie
            sie obu stron LOL.

Ja tam nie podaje.
            Dzieciarnia codziennie ma naturalna dawke. Przez chmurki czy nie. W deszczu
            nawet sie chlapia wiec sporo im sie tam wytraca mam nadzieje. I jeszcze zapas
            zostaje.

Jak z powyzszego wynika, zmora szerzyla siw w miastach.
            Nie trudno zgadnac z jakich powodow
            My jako wiesniactwo nie zaliczamy sie do grupy ryzyka
      • ma.pi Re: Witamina D3 - UK??? 31.10.05, 00:05
        basiak6 napisała:

> Dzieci karmione piersia wcale nie musza dostawac wit D, chyba ze mieszka sie w
        > krajach polnocnych typu Kanada, Norwegia.

Basiak6, czy Ty bylas w Kanadzie? Czy slyszalas tylko opowiesci o Kanadzie tych
        za Stanow.? ;o)

Dla przykladu. Warszawa lezy gdzies na wysokosci 52 rownoleznika, a Toronto na
        wysokosci 44. Czyli jest bardziej na poludnie i ma wiecej slonca.
        I wiekszosc ludnosci w Kanadzie mieszka ponizej 50 rownoleznika. Tylko bardzo
        maly procent plata sie gdzies pod kolem podbiegunowym.

No ale Jankesi twierdza, ze w Toronto to biale niedzwiedzie po ulicach
        chodza ;o)

Pozdr.

> Moj synek byl karmiony piersia, nie dostawal dodatkowej wit D, urodzony w
        > styczniu ale od poczatku byl na spacerkach.
        > Nawet jak jest pochmurno to witaminka jest i dziecko ja otrzymuje.
        • basiak6 Re: Witamina D3 - UK??? 31.10.05, 06:55
          Chodzilo mi o Norwegie i oczywiscie polnocna czesc Kanady, dodam tez do tego
          Alaske, bo w o tych regionach mowi sie jako 'polnocne' kiedy pisza o miejscach
          gdzie zwykle powinno sie podawac wit D3, Kanada to raczej duzy krajsmile Chyba ze
          te badania ktore mam sie myla geograficznie.
        • basiak6 Re: Witamina D3 - UK??? 02.11.05, 09:18
          A tutaj cytat (o Kanadziewink
          Vitamin D supplementation is often recommended particularly in Canada and other
          northern latitudes, since these areas don't receive much sunlight during certain
          parts of the year. If you live in the far north and don't receive much sunlight,
          you might consider a vitamin D supplement. However, Dr. Jack Newman, a Canadian
          pediatrician and breastfeeding expert, indicates that Vitamin D supplements are
          rarely needed - even in Canada. The 2002 results of the Canadian Paediatric
          Surveillance Program confirmed 20 cases of nutritional rickets in Canada during
          6 months of study. The researchers noted that:

"Intermediate- and dark-skinned children who were breast-fed without vitamin
          D supplementation were at risk for the disease. Among identified cases, the
          mothers were frequently veiled, did not receive vitamin D supplementation
          following delivery, and infrequently ingested milk (thus eliminating a potential
          dietary source of vitamin D)... A subset of residents in Canada are particularly
          at risk for nutritional rickets, including darker-skinned, breast-fed infants
          whose mothers adhere to a diet that is low in vitamin D and have limited sun
          exposure." [p. 43-44]
          www.infactcanada.ca/breastmilk_and_vitamin_d_adequac.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka