_igor 17.11.02, 11:11 Coraz wiecej pokazuje sie na rynku miesa z kangorow, pewnie z uwagi na brak zagrozenia BSE. Wiec mam prosbe, czy moze znacie jakies przepisy na przygotowanie tego specjalu, np.pieczen lub potrawke z kangura. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: Mam prosbe !!!!!..... IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 11:48 o kangurzym miesie wiem malo, lecz mieso strucia jest (o dziwo) delikatne. w Niemczech jest Farma strusiow, farmer wydal nawet ostatnio ksiazke o hodowaniu itd. chyba nawet tez cos tam pisze na temat jakosci miesa. Mam ta ksiazke, wiec jesli jestes zainteresowany.... Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Tak samo sie robi jak kazde czerwone.. 17.11.02, 12:04 .. z zasady jest to serwowane jak poledwica czy steak. Nalzy uwazac co to jest z jakiej czesci ciala, bo moze byc dosyc twarde. Dobrze wsadzic w marynate - olej, cytryna i przyprawy i przypiec jako steak. Wbrew pozora tego miesa tak latwo sie nie kupi w sklepach ale jet kilka restauracji serwujacych. Raczej polecalbym mieso z dzikiego bawola wodnego - cos pieknego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur bajery ze stoiska miesnego :) IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 12:34 ...dziki bawol wodny! he he, czy ty ozpol od nas, tu w Europie, nie wymagasz za duzo? Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Czyzby Europa nie byla tym rajem delikatesow.. 17.11.02, 12:40 Gość portalu: Artur napisał(a): > > > ...dziki bawol wodny! he he, > czy ty ozpol od nas, tu w Europie, nie wymagasz za duzo? No ty mi chcesz zepsuj obraz tego centrum dobrego smaku i wyszukanych delikacji.. a Ty taki tekst .. to u was nie kupisz fileta z rekina czy jaj kangurzych (no pomalowanych) albo steak'a z dzikiego bawola wodnego!!!!! To co wy tam macie u rzeznika - wolowina, wieprzowina i kurczaki tylko No coz to za zycie.. Ide do lodowki i przegryze bulke z NZ maslem i lososiem z Tasmanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Czyzby Europa nie byla tym rajem delikatesow. IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 13:04 ozpol napisał: > Gość portalu: Artur napisał(a): > > > > > > > ...dziki bawol wodny! he he, > > czy ty ozpol od nas, tu w Europie, nie wymagasz za duzo? > > > No ty mi chcesz zepsuj obraz tego centrum dobrego smaku i wyszukanych > delikacji.. a Ty taki tekst .. to u was nie kupisz fileta z rekina czy jaj > kangurzych (no pomalowanych) albo steak'a z dzikiego bawola wodnego!!!!! > To co wy tam macie u rzeznika - wolowina, wieprzowina i kurczaki tylko > No coz to za zycie.. > Ide do lodowki i przegryze bulke z NZ maslem i lososiem z Tasmanii ..................... chyba jeszcze twojego koali nie pozarles w brutalny i krwawy sposob. eeee, lososiem to mi tu nie zablyszczysz. ja ci na to...hm...co bys powiedzial na polska kielbase zywiecka? no wiesz, taka dobrze uwedzona i naczosnkowana, heeee? i co ty na to? moze zrazy z dziobaka? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
xurek Re: Czyzby Europa nie byla tym rajem delikatesow. 17.11.02, 15:24 wiec jest kangur, jest strus, jest krokodyl i rekin tez. Ale dziki bawol wodny jest tylko w programach przyrodniczych w telewizji. Losos jest chyba wszedzie na swiecie. Poza tym sa coraz to dziwniejsze owoce, z ktorymi nie wiadomo co poczac. Xurek Odpowiedz Link Zgłoś
_igor do Xurka 17.11.02, 15:27 Z jakim owocem masz problem , moze podesle instrukcje obslugi) Odpowiedz Link Zgłoś
xurek Re: do Xurka 17.11.02, 15:36 sprawa jest skomplikowana, bo nawet nazw niektorych nie pamietam, ale sproboje: jeden wyglada jak sielona grubo-gabczasta rozgwiazda. Drugi wyglada jak skrzyzowanie pomaranczy z pomidorem (skora raczej jak pomidor, kolor jak pomarancza i jest twardy). Potem cos, co wyglada jak zdeformowana zolta gruszka i nazywa sie (u nas) Quitten. Jak bede znow w sklepie to zapisze sobie nazwy. Xurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerseyboy Re: bajery ze stoiska miesnego :) IP: *.ipt.aol.com 17.11.02, 16:48 Gość portalu: Artur napisał(a): > > > ...dziki bawol wodny! he he, > czy ty ozpol od nas, tu w Europie, nie wymagasz za duzo? We Wloszech to bardzo popularne zwierze, z ich mleka robi sie prawdziwa mozzarelle Odpowiedz Link Zgłoś
_igor Artur ........ 17.11.02, 14:53 jesli jestes juz szczesliwym posiadaczem tego bialego kruka , badz tak uprzejmy i wpisz do watku jakies dwa specjaly, pomin jaja z uwagi na ich wielkosc.I tak najpierw strusie, kangury a pozniej moze nawet ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Artur ........ IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 15:12 te ksiazki, ktore mam te tematy, sa to ksiazki raczej dla hodowcow. Oprocz tego z takich alternatyw, mam podobna (z tej serii) o Lamach i Alpkach. Musze je jednak dokladniej przejzej, co tam jest na temat jakosci miesa itd. co za czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Menu z Alice Spring - specialnosc "dziczyzna".. 18.11.02, 01:49 To jest przyklad z meniu ze Steakhouse i Alice Springs specjalizujacego sie w tzw dziczyznie - maja tez mieso z wielblada. Dobrego apetytu zycze APPETISERS Crocodile Vol au Vent - Served in a garlic and cream sauce and a pastry case $14.50 / $20.50 Smoked Kangaroo & Emu - On salad greens and tomato salsa $14.50 / $20.50 Prawn Cocktail - With a traditional cocktail sauce $17.00 / $29.00 Deep Fried Camembert - On a bed of cumberland sauce $14.50 / $20.50 Barra Cakes - Spicy Barramundi fish cakes, with a sweet chilli sauce $13.95 / $22.50 Spaghetti Bolognaise - Topped with grilled cheese $12.95 / $17.50 Odpowiedz Link Zgłoś