Gość: Quebec! IP: *.bsk.vectranet.pl 24.11.02, 13:11 Kto tam byl lub nadal jest i jak mu sie powodzidzi. Piszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: Quebec! IP: *.qc.sympatico.ca 25.11.02, 14:55 Gość portalu: Quebec! napisał: > Kto tam byl lub nadal jest i jak mu sie powodzidzi. Piszcie!!! Ja jestem, juz od 9 lat, czyli dokladnie tyle ile potrzeba aby zaaklimatyzowac sie. Nie jest latwo. Wbrew pozorom, zycie tu jest bardzo drogie. Z praca - bywa roznie. Zalezy od zawodu, doswiadczenia, znajomosci itd. Ja posiadam wlasna firme, ale pracuje 7 dni w tygodniu, non-stop. Mimo wszystko, z biegiem lat, mozna i tu sie dobrze urzadzic. Trzeba lubic zime i snieg i wszystko co sie z tym laczy, gdyz to jest dominujaca pora roku. Co Cie konkretnie interesuje, chetnie odpowiem. Pozdrowienia. Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
ewry Re: Quebec! 25.11.02, 15:16 Myślę też o wyjeździe do Montrealu i zastanawiam się nad wlasna dzialalnoscia- mala firma, czy mozna liczyc na pomoc panstwa np. niskooprocentowane pozyczki? Czy trzeba miec juz obywatelstwo, aby otworzyc wlasna dzialalnosc? I ciagle mnie meczy ta emerytura, bo przekroczylam 30-stke i nie wiem czy zdaze na nia zapracowac, a jezeli wyjade dopiero za pare lat, np. w wieku 40lat czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Quebec! IP: *.client.attbi.com 25.11.02, 16:36 Emeryture zawsze dostaniesz po ukonczeniu 60 lub 65 lat a jej wysokosc zalezy od tego jak dlugo pracowalas i jakie placilas skladki emerytalne. Wysokosc emerytury nie zalezy od plci (tak jak w Polsce) tylko od wyzej wymienionych czynnikow. Poza tym to wydaje mi sie ze Quebec nie jest najlepszym miejscem w Kanadzie do zamieszkania Odpowiedz Link Zgłoś