trueman Modle sie codziennie o zmiane hymnu 03.12.02, 16:16 Marsz i szable , zamienic na Ferrari i colta44 czym predzej. Odpowiedz Link Zgłoś
trueman W wakacje bylo to przerabiane. 03.12.02, 16:18 Czytalem w archiwum jak zachwycales sie na temat wypocin baloo w tym temacie , Karelu. Czy to bylo nieuswiadomione powtorzenie, czy tez pomysl na temat , na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
trueman Re: W wakacje bylo to przerabiane. 03.12.02, 16:30 karelia napisała: > > Odpowiedz Link Zgłoś
trueman Re: W wakacje bylo to przerabiane. 03.12.02, 16:37 karelia napisała: > > Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Hymn 03.12.02, 22:01 Hymn Niemiec patrzac na jego historie byl troche zaskakujacym wyborem po drugiej wojnie swiatowej. Jednak teraz kojarzy nam sie z demokratycznymi Niemcami i ja nie wyobrazam sie jego zmiany, stal sie czescia europejskiej kultury. Natomiast gdy slysze aktualny hymn Rosji ciarka mnie przechodzi, bo mi sie zle kojarzy i jestem za zmiana! Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Hymn 03.12.02, 23:22 Hymn to symbol, tak jak godlo. Symbole sa bardzo przydatne w jednoczeniu grup glownie w celach religijnych i militarnych, ale rowniez innych (np. Masoni, kibice "Legii"). "Mazurek" lepszy niz "Rota", nie mam alternatywy, chyba ze stara piosenka Kultu "Jestem w Polsce". Co do australijskiego hymnu "Advance Australia Fair", jest tak optymistyczny i opiewajacy piekno tego kraju i ludu, ze nie potrafie wymyslic zastepstwa. Chociaz "Waltzing Matilda" bylaby niezlym dowcipem, gdyby ja uzyc zamiast obecnego hymnu (dla niewtajemniczonych: "Waltzing Matilda" to popularna piosenka namietnie spiewana przez wojsko australijskie i uwazana za kwintesencje Australii przelomu 19/20 wieku. Jej tematem jest wloczega i zlodziej owiec, ktory scigany przez wladze skoczyl do starorzecza i sie utopil). Dalsze wiadomosci: www.ozramp.net.au/~senani/waltz.htm Pozdrawiam w piekny srodowy poranek (znowu slonce, niech je szlag trafi, przynajmniej czesciowo!) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Do Luizy. 03.12.02, 23:42 Ciagle sie zbieralam, zeby zapytac australijskich forumowiczow o " Waltzing Matilda".Bardzo lubie wykonanie Waitsa i slyszalam, ze ma ta piosenka cos wspolnego z Australia.A tu tak ladnie Luiza napisala i nawet linke rzucila. Moze znajde odpowieedz na jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie: Dlaczego na Australie mowi sie oz ? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Do janiny.kraniny ;-D 03.12.02, 23:57 Australia = OZ to chyba wynik zabawy fonetycznej (bo nie sadze zeby mialo cos wspolnego z "Wizard of OZ")? Australijczycy mowia o sobie "Aussie", co fonetycznie brzmi "ozi", stad nazwa kraju "Aussie land" = "Ozi land", w skrocie OZ Tyle mojej interpretacji. Dodaje linke do australijskiego slangu dla turystow: ozcity.faithweb.com/slang.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Do janiny.kraniny ;-D 04.12.02, 00:49 Bardzo dziekuje ! Kran Uswiadomiony Australijsko Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Slang dla turystow 08.12.02, 23:23 karelio, duzo przykladow podanych w slowniczku jest nieaktualnych, ja np nigdy nie slyszalam zeby brzydka kobiete ktos nazwal psem, mowi sie prosto z mostu, ze jest "ugly" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot-23 Fugly two-bagger IP: *.dyn.optonline.net 08.12.02, 23:38 luiza-w-ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lefebrysta ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 08.12.02, 20:40 To proste Skandynawskie spolecznosci sa zblazowane i dobrobyt zacheca ich do zmiany hymnu w ktorym byl heroizm.... Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: ha,ha,ha,ha,ha 08.12.02, 20:46 Gość portalu: Lefebrysta napisał(a): > To proste Skandynawskie spolecznosci sa zblazowane i dobrobyt zacheca ich do > zmiany hymnu w ktorym byl heroizm.... W szwedkim hymnie nie ma za grosz mowy o heroizmie. Tekst mowi jedynie o pieknosci Norden i milosci do tej ziemii... A konczy sie slowami: "Jag vill leva, jag vill dö i Norden" co znaczy Ja chce zyc, ja chce umrzec w Norden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lefebrysta Re: ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 08.12.02, 22:00 _szwedka napisała: > W szwedkim hymnie nie ma za grosz mowy o heroizmie. Tekst mowi jedynie o > pieknosci Norden i milosci do tej ziemii... > A konczy sie slowami: > "Jag vill leva, jag vill dö i Norden" co znaczy > Ja chce zyc, ja chce umrzec w Norden. Wlasnie umrzec w Norden.....a dla politycznej-poprawnosci slawienie swojego kraju i checi w nim umarcia to ( moze w obronie Ojczyzny ? ) to juz za wiele,bo Kosmopolityzm i Materializm to dogmat. Pozatym slawienie piekna konkretnej Ojczyzny tez macherom od politic-correcte sie zle kojarzy..... Odpowiedz Link Zgłoś