Dodaj do ulubionych

Pelny tekst Oriany Fallaci

IP: *.potlnd1.or.home.com 23.10.01, 07:02
Ten kontrowersyjny tekst ukazal sie w Correre de la Serra i wywolal niemala
burze w Europie.
Oto on:
swiatlo.homestead.com/oriana.html

Jesli ktos wie gdzie mozna znalezc jego angielskie tlumaczenie, to bede
wdzieczny.

Obserwuj wątek
    • Gość: Eva Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.pnu.com 23.10.01, 08:21
      No nareszcie ktos, tzn Swiatlo, mnie oswiecil i mam ten kontrowersyjny text.
      DZIEKI!
    • Gość: Doki Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.turboline.skynet.be 23.10.01, 09:30
      To jest wlasnie bardzo dziwne. Ja tez szukalem, bo chcialem sie nim podzielic z
      kolegami w Stanach, w koncu to tez jest o nich, ale nic! Czarna dziura. Czyzby
      zmowa milczenia z powodu kompletnego braku politycznej poprawnosci? smile
      • Gość: Swiatlo Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.potlnd1.or.home.com 23.10.01, 09:41
        Jezeli faktycznie jest tak jak mowisz, co moze by go samemu przetlumaczyc?
        Niestety moj angielski nie jest wystarczajaca literacki.
    • sveana Re: Pelny tekst Oriany Fallaci 23.10.01, 13:06
      Gazeta Wyborcza wydrukowala go w swoim wydaniu z 6/7 pazdziernika. Udalo mi sie
      przypadkiem to wydanie kupic - akurat wracalam promem z Gdyni do Szwecji i
      kupilam Gazete z nudow...w recepcji promu... Potem usilowalam znalezc tekst
      oryginalny, chocby po wlosku, aby pokazac w pracy, ale nic z tego. A tlumaczyc
      15 stron A-4 takiego soczystego jezyka na szwedzki nie zdolam, czasowo i
      stylistycznie.
      Dziwne, ze nie ma tego po angielsku w sieci, w koncu nie wszyscy maja dostep do
      wszystkich gazet na swiecie. W Szwecji nikt nie ma pojecia, kim ta kobieta
      jest, widocznie zbyt kontrowersyjna jak na wygladzona Szwecje....

A.
      • Gość: Swiatlo Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.easypower.com 23.10.01, 19:18
        Oryginalny tekst wloski mozna znalezc na stronie Correre:
        www.corriere.it/speciali/fallaci/fallaci1.shtml

jesli oczywiscie rozumiesz po wlosku
    • gadula Re: Pelny tekst Oriany Fallaci 23.10.01, 15:29
      Nie widzę nic szczególnego w tym artykule. Jest on zbyt długi jak na to, co
      autorka chce nam przekazać. Przez to artykuł ten nie ma żadnej dynamiki, czegoś
      co charakteryzuje spontaniczna wypowiedz. Odnoszę warzenie ze autorka tego
      artykułu jest bardziej zaabsorbowana forma swojej wypowiedzi a niżeli odbiorca.
      Poza tym to myślę, ze jest to jeszcze jeden „Mappet show” w stylu zbiorowych
      koncertów popularnych artystów na rzecz ofiar zamach w NY, które są
      wykorzystywane dla celów własnych (patrz Oscar, Gramme i temu podobne
      nominacje.)
      Jedna wielka banda ekshibicjonistów!
      • Gość: Piotr Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.g1.pl 23.10.01, 16:47
        Gaduła już po raz kolejny,piepszy głupoty.Ja dokładnie przeczytałem ten
        artykuł,w tym czasie kiedy on się ukazał.Byłem i jestem pod wrażeniem.Z tymi
        sytuacjami ,którymi z potykam się w Polsce,a dotyczy to fundamentalnych
        wyznafców islamu np;3 dni przed Bożym Narodzeniem,oni śmieli powiedzieć,ze to
        tak ważne dla nas katolików świeto jes świętem poganskim!Kiedy coś tylko
        dotyczy ich lub ich rodzin czy to w Polsce ,czy to wStanach gdzie też są ich
        rodzinyb głośno potrawią powiedzieć,że te kraje są nie fer lecz wręcz-głupie.
        A p.Fallaci,np.napisała[ja tylko wymagam,żeby wdanym kraju gdzie przebywają
        zzachowywali sie poprawnie tak jak ja zachowuję kiedy przebywam ja unich].
        ]ezeli jestim tak niedorze w którymś,z krajow gdzie przebywaja ,mają tyle do
        zrobienia w swoim ojczystym kraju to droga wolna.
        Mówią ,to głośno tylko prowokujac,w kraju którym za nasze pieniądze
        wykształcili się.Sytuacja jaka teraz jest wymaga powściągliwości,a nie
        pokazywania ,która religia jest ważniejsza!Fallaci napisała tak realistycznie
        tak dynamicznie,że wzasadzie może,tylko polemizować ta osoba która po częsci to
        prrzeżyla co ona.Oczy tylko nam szeroko otworzyła.Dzięki!!!
        • gadula Re: Pelny tekst Oriany Fallaci 23.10.01, 17:09
          Czym ci ona oczy otworzyła, tym ze wszyscy powinniśmy szanować swoje tradycje?
          To hasła, które były nam powtarzane od dzieciństwa. A może tym, ze choć nigdy
          nie oglądała telewizji, w ten dzień włączyła tv aby doświadczyć olśnienia – co
          za intuicja!
          ...tak, tak, jak nie spadłeś z wieżowca to zamknij mordę – bardzo dynamiczne.
          Na sam dźwięk jej nazwiska dostaje falluci!
          • Gość: Biala Re: Pelny tekst Oriany Fallaci- do Gadula IP: *.sympatico.ca 23.10.01, 18:10
            gadula napisał(a):

> Czym ci ona oczy otworzyła, tym ze wszyscy powinniśmy szanować swoje tradycje?
            > To hasła, które były nam powtarzane od dzieciństwa. A może tym, ze choć nigdy
            > nie oglądała telewizji, w ten dzień włączyła tv aby doświadczyć olśnienia ̵
            > 1; co
            > za intuicja!
            > ...tak, tak, jak nie spadłeś z wieżowca to zamknij mordę – bardzo dynamic
            > zne.
            > Na sam dźwięk jej nazwiska dostaje falluci!
            >

TRAGEDIA - Twoja wypowiedz oczywiscie.
            Pewnie Kliken i Sylt zgadzaja sie z Toba, a moze dla folkloru wrecz przeciwnie?
            • gadula Re: Pelny tekst Oriany Fallaci- do Gadula 23.10.01, 18:38
              czy Fallaci to dziewczyna papieża, ze mnie z Klikenem porównujesz?
              Kaszanka.
              • Gość: KONRAD Re: Do swiatlo and sveana IP: 207.61.17.* 23.10.01, 19:19
                Pelny tekst po wlosku jest pod www.corrire.it/speciali/fallaci1.shtml.

Aby przetlumaczy ten tekst na angielski prosze isc do www.google.com ;
                potem do "Language tools" i tam wpisac
                www.corrire.it/speciali/fallaci1.shtml where it says "Translate a web
                page" i przycisnac Translate. Zabierze to troche czasu. Tlumaczenie nie jest
                najdokladniejsze ale do przyjecia
                • sveana Re: Do swiatlo and sveana 24.10.01, 14:18
                  Gość portalu: KONRAD napisał(a):

> Pelny tekst po wlosku jest pod <a href="www.corrire.it/speciali/fallaci1
                  > .shtml.">www.corrire.it/speciali/fallaci1.shtml.</a>
                  >

A gdyby to byla jeszcze prawda..... ten adres nie dziala, "corriere" po pierwsze,
                  a po drugie i tak nic z tego. Masz jeszcze jakis inny adres?

A.
                  • sveana Re: sama znalazlam, po wlosku 24.10.01, 14:41
                    www.honestreporting.it/documenti/Oriana_Fallaci_290901.htm
              • Gość: Doki zadna kaszanka IP: *.turboline.skynet.be 23.10.01, 20:33
                Najwyrazniej nic z tego nie zrozumiales, gadula. Fallaci osmielila sie
                powiedziec to, co w Europie dawno jest oczywiste, tylko tabu. Powiedziala to
                Wloszka w czasie gdy co bardziej lewicowe glupki widza w obecnym premierze
                Wloch nowego Mussoliniego. To, ze ktos z Europy nie jezdzi na Ameryce jak na
                lysej kobyle jest tez ozywcze. W Polsce ton dyskusji nad tym tekstem nadawaly
                oburzone autorytety moralne, wlaczyl sie po wloskiej stronie Umberto Eco,
                jednym slowem cyrk. Ciekawe jednak, ze poza Wlochami, i moze Polska, tekst
                przeszedl wlasciwie bez echa. Tu w Belgii nikt o nim nie slyszal.
                A swoja droga, dobrze ze te zamachy z 11 wrzesnia wydarzyly sie za prezydentury
                Busha, a nie Clintona, albo co gorsze, Gore'a.
                • gadula Re: zadna kaszanka 23.10.01, 21:20
                  Nie podnieca mnie to, co w Europie jest tabu czy uwazane za niewlasciwe - ja
                  mam swój świat i w taki tez sposób oceniłem jej wypowiedz. Tak poza tym to
                  Amerykanie nie od dziś maja Europę przeciwko sobie. Przypomnij sobie choćby
                  ostatnia wizytę Busha w Europie czy obrady ONZ w kwestii rasizmu.
                  Ciekaw jestem czy byście się podniecili jej wypowiedzi gdyby ona odnosiła się
                  do powiedzmy Afryki Środkowej i jej tabu?
                  Podpisałem się kaszanka dla kontrastu "biała".
                  "zwyczajna" czy "wiejska" chowa się w porównaniu z powyższą.
                • Gość: Swiatlo Re: zadna kaszanka IP: *.easypower.com 23.10.01, 21:39
                  Ciekawa rzecz ze jesli w tekscie Oriany powymieniasz wszystkie odnosniki do
                  Wloch odnosnikami do Polski, to powstanie tekst jak ulal pasujacy do naszego
                  kraju i panujacych w nim dyskusji. To samo rechotanie i to samo niskie
                  cwaniakowanie.
                  Zgadzam sie z jednym z poprzednikow ze gdyby to samo sie wydarzylo z Gora, to
                  bylaby to katastrofa.
                  Nie jestem przekonany co do Clintona. Znajac jego obsesje na punkcie opinii
                  publicznej, to najprawdopodobniej zasypalby on Afganistan na oslep bombami
                  atomowymi. Moze to byloby nawet lepsze niz to idiotyczne obecne tchorzostwo
                  przed tzw. ofiarami ludzkimi i wyszukiwaniem pojedynczych Talibow z wysokosci
                  paru kilometrow.
                  • gadula Re: zadna kaszanka 23.10.01, 22:51
                    Laden wybrał doskonały moment, czyli tuz po wycofaniu się USA z obrad ONZ-tu,
                    co jeszcze bardziej zniechęciło Europę do współpracy z nimi. Nie tylko Europa,
                    ale i zdecydowana większość w Kanadzie skakała z radości. Nasz premier po
                    wielkich trudach pokazał się w USA. W jednej z lokalnych gazet było kilka
                    artykułów w związku z dziwnymi inklinacjami ludności kanadyjskiej, która
                    zaczęła się identyfikować z Amerykanami kupując masę flag amerykański. Jeden z
                    autorów poszedł tak daleko, ze zaczął obwiniać emigracje za obecny stan
                    patriotyzmu kanadyjskiego.
                    Pamiętam przemówienie Busha przed pierwszymi nalotami na Afganistan. Zaczal od
                    wyliczania ważniejszych krajów Wspólnoty Brytyjskiej – tyle, co Amerykanom
                    pozostało. Jeżeli maja cos więcej to głownie za szmal.
                    Takie są realia.
                    • Gość: barabasz Re: do Swiatla i Gaduly IP: *.pppool.de 23.10.01, 23:28
                      ach tak, Swiatlo, tchorzostwo przed "tzw. ofiarami ludzkimi"... jak Ty bys Je
                      nazwal; szkody kolateralne ? skoro jestes tak mezny - idz i powalcz na ziemi
                      afganskiej, obojetnie zgola po ktorej stronie...

gadula,
                      coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze wybrales sobie doskonaly nick.
                      gadasz rownie duzo, co glupio. co ty wiesz chlopie o Orianie Falacci, zywej
                      legendzie korespondencji wojennej, znakomitej reporterce i "instytucji"
                      moralnej dla wielu madrzejszych od Ciebie. gdybys przezyl jedna dziesiata tego,
                      czego doswiadczyla Oriana Fallaci, mialbys albo wiecej respektu albo nie
                      moglbys mnie draznic Twoja glupota, gdyz zmarlbys byl na rozwolnienie ze
                      strachu.

-b.
                      • gadula Re: do Swiatla i Gaduly 23.10.01, 23:52
                        Nie interesuje mnie, co kto przeżył. Oceniam ludzi na bieżąco, w oparciu o, na
                        przykład artykuł, który napisała O.F. Osobiście uważam ja za stara histeryczkę.
                        Tak poza tym to jednym z czynników, który się składa na to, ze ulegamy wpływom
                        autorytetów jest nam wpajana wiar za młodych lat czy silny tatus – to pewne
                        wzorce. Ja byłem buntownikiem i przyjmowałem świat na swój sposób i taki chyba
                        pozostanę.
                        Poza twoim argumentem: masz nik gaduła a wiec gadasz bez sensu, nie widzę nic,
                        co by było warte uwagi. Jak tak dalej pójdzie to ta inteligentna dyskusja
                        ograniczy się do słów: ty jest głupi a ja jestem mądry.
                        • Gość: Marek Re: do Swiatla i Gaduly IP: 195.112.95.* 24.10.01, 00:30
                        • Gość: Marek Re: do Swiatla i Gaduly IP: 195.112.95.* 24.10.01, 00:32
                          Wiesz co? walnij sobie barana to pomaga takich beznadziejnych przypadkach.
                          • Gość: Swiatlo Re: do Swiatla i Gaduly IP: *.easypower.com 24.10.01, 00:41
                            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Wiesz co? walnij sobie barana to pomaga takich beznadziejnych przypadkach.

Do kogo mowisz, bo java script przestal juz robic indenty?

• Gość: Marek Re: do Swiatla i Gaduly IP: 195.112.95.* 24.10.01, 00:51
                              Do gaduly
                              • gadula Re: do Swiatla i Gaduly 24.10.01, 00:55
                                o wilku mowa... smile)
                                • Gość: barabasz Re: do Gaduly IP: *.bund.de 24.10.01, 08:36
                                  przeciw komu Ty sie buntowales ? przeciw mamie ?

- b.
    • Gość: Doki Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.unknown.uunet.be 24.10.01, 08:42
      Zaczne tak, zeby byly ladne indenty smile
      Nie jestem pewien czy Clinton w ogole zdecydowalby sie
      na akcje militarna, znajac jego ogolna mieczakowatosc.
      Dlatego wole Busha, ktory istotnie godzi sie na
      collateral damage, bo w koncu jest wojna i jesli nie my
      ich, to z pewnoscia oni nas.
      Ahistoryczny punkt widzenia gaduly, zeby oceniac ludzi
      po tym, co robia tu i teraz to oczywisty blad i nie
      bede z tym dyskutowac.
      Istotnie, wiele w Polsce podobienstw do Wloch, stad tez
      zblizone reakcje. Co zas sie tyczy Europy, przezywa ona
      teraz taki identity crisis, jakiego juz dawno nie bylo.
      Dlatego Bush nie zdobyl w Europie sympatii (poza
      Polska, ale to w zasadzie jeszcze nie Europa w sensie
      politycznym), ale z tego samego powodu Bush z Europa
      sie nie liczy kompletnie. Nie zadaje sobie trudu, by na
      poziomie wladz europejskich koordynowac swoja akcje,
      gada tylko a Blairem. Zreszta sama Europa tez nie umie
      utrzymac jednej linii, zaklada podkluby, a Verhofstadt
      kloci sie publicznie z Prodim. Jeszcze pare takich
      incydentow i bedzie mozna zaczac publiczna dyskusje czy
      istnienie "zjednoczonej" Europy ma nadal sens.
      • sababa Europa 24.10.01, 13:27
        Nie wiem czy to tylko problem Europy - ale w ogole ludzi uznajacych sie
        za "moralnych"... Gdzie konczy sie moralnosc a zaczyna sila? Jak wywazyc wirae
        w idealy z troska o wlasny tylek? Problem w tym ze tylek jest realny i mozna go
        latwo stracic bo reszta moralnoscia sei nie przejmuje! Moralnosc to czesc
        naszej tozsamosci ale jak nas nie bedzie nie bedzie i moralnosci... Zgradzam
        sie - Bush nie znajduje poza Anglia prawdziwych sojusznikow... Szkoda i to zle
        wrozy na przyszlosc
      • Gość: Swiatlo Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.easypower.com 24.10.01, 19:06
        Clinton by zaczal bombardowac na oslep juz 12 wrzesnia. On robil wszystko aby
        zaspokoic opinie publiczna. On przeciez nie mial swojego kregoslupa. On sie
        rano budzil, czytal raport o opinii publicznej i robil dokladnie to co ta
        opinia mowila.
        Poza tym na pewno ladniej by przemawial, bo akurat Bush za bardzo tego nie
        umie, a Clinton byl w tym mistrzem.
        Okaze sie w przyszlosci czy ta obecna kampania militarna jest skuteczna. Ja
        osobiscie podchodze ze sceptycyzmem do idei prowadzenia wojny z wysokosci paru
        kilometrow. W ten sposob nic sie nie osiagnie.
        W ogole mam nadzieje ze ta cala wojna uswiadomi tej politycznie poprawnej
        Ameryce, ze aby byc skutecznym w walce ze zlem, to czasami trzeba sobie powalac
        wlasne rece brudem lub nawet odrobina krwi. Bo inaczej mozna stracic o wiele
        wiecej.
        Mowi sie juz o tym otwarcie. Sam sluchalem dyskusji na Fox, NBC czy innych
        stacjach ktore by nie byly do pomyslenia przed 11 wrzesnia. To dobrze, byc moze
        upior politycznej poprawnosci zdechnie na dobre.
        Co do Europy, to masz absolutna racje. Jest to stara, skrzekliwa, zarozumiala i
        impotentna ciota. Z przerazeniem sie patrze jak Polska sie tam pcha.

• Gość: Biala Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.sympatico.ca 25.10.01, 07:21
          Wszyscy lezymy w rynsztoku lecz niektorzy patrza w gwiazdy
          • sababa Re: Pelny tekst Oriany Fallaci 26.10.01, 02:25
            Bila to bylo nieoczekiwane!

Generalnie zgadzam sie ze trzeba skonczyc z poprwanoscia polityczna. A co do
            Europy - nie wiem czy jestem zachwycony - po prostu blizej Polski nic nie ma =
            do Stanow nie przyjma
    • Gość: Piotr NZ Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.ak.nz.asiaonline.net 26.10.01, 04:12
      Dzięki wielkie za udostępnienie tego tekstu!!! Niesamowity.
      Jak ktoś przeczytał tylko 5 pierwszych zdań niech się nie wypowiada.

Czy trafił już ktoś na tłumaczenie na angielski?
      • Gość: gadula Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.ym1.on.wave.home.com 26.10.01, 06:00
        jeszcze jeden wilk... smile
        • Gość: Piotr NZ Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.dialup.xtra.co.nz 26.10.01, 09:00
          Gdy pisalem o wypowiadaniu sie o tekscie po przeczytaniu pierwszych 5 zdan
          bylem na 99% pewien, ze odezwie sie gadula. Ta grupa robi sie przewidywalna.

Uderz w stol.... (a nie zadne tam wilki).
          • Gość: gadula Re: Pelny tekst Oriany Fallaci IP: *.ym1.on.wave.home.com 26.10.01, 14:55
            ?...pomyliłem się.
            Mamy wilka telepatę, a do tego krawca - to po ostatnim nieudanym zamachu na
            czerwonego kapturka.
            smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka