agika44 26.06.06, 22:26 Witam Mamy w Wiedniu Napiszcie jak sobie radzicie, czy mieszkacie tu od dawna i czy na dlugo zostajecie, no i przede wszystkim czy macie male dzieci? Ja mam dwoje i mieszkam tu od kwietnia. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.06.06, 13:34 Fajnie, nowy watek wiedenski sie otworzyl Jestem tu od lutego, mam trojke maluchow w wieku 1,5 roku - 2,5 roku. Pewnie pobedziemy tu jakies 2-3 lata. Mieszka mi sie dobrze, miasto super, piekne, wlasnie mam za soba tydzien lazenia po zabytkach i muzeach, bo rodzinka sie zjechala, wiec co nieco wreszcie zobaczylam Narzekam jedynie na sluzbe zdrowia, a raczej pediatrow, ale wlasnie udalo mi sie znalezc, wiec mama nadzieje, ze problem mam z glowy jak chcesz o cos spytac to wal jak w dym Jak umiem pomoge --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.06.06, 22:07 czesc Dzieki, ze napisalyscie. Ja tez nie narzekam, chociaz dzisiaj wyjatkowo zly dzien mam, bylam u pediatry z mlodszym synem i nie jestem zadowolona. Janowa jesli masz jakiegos pediatre do polecenia to daj prosze namiary. Ogolnie mieszka mi sie tez calkiem dobrze i tylko znajomosci jezyka mi brak, bedziemy tu mieszkac pewnnie jakies dwa lata i zaczelam sie wlasnie zastanawiac czy nie pouczyc sie i wykorzystac okazje, tylko nie wiem kiedy, bo mam chlopca 7 miesiecy i dziewczynke prawie 3,5 roku, no i musialbym chyba wieczorami sie uczyc. A i napiszcie w ktorym bezirku mieszkacie, ja w 2 Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 09:56 Ja w 18-tym. Tez zamierzam sie uczyc niemieckiego, od wrzesnia. Mam nianie wiec jest mi troche latwiej znalezc czas. Do nowego pediatry ide pierwszy raz jutro, ale dla ciebie to bedzie chyba za daleko... --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 11:46 hej ja mieszkam tez w 18. a co do lekarza to ja chodze do austryjaka który mowi po polsku ale niestety prywatnie. przyjmuje w 19. Jest ok nie czekasz w poczekalni po kilka godzin i jest bardzo miły i kompetentny mozna do niego dzwonic o kazdej porze i takze przyjezdza wezwany do domu. 80% mozna dostac zwrot z kasy jam jestescie ubezpieczeni. pozdrawiam pisze szybko i zwiezle ale syn ma koniec przedszkola a corka konczy rok szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 13:35 Szkoda, ze dopiero teraz sie dowiedzialam! Ale moze ta moja pani doktor tez bedzie do rzeczy. Jakby co to sie zglosze po namiary Ja i tak za wszystko musze placic, bo mamy wprawdzie ubezpieczenie miedzynarodowe, ale szwajcarskie i musze placic gotowka, a dopiero potem mi zwracaja. --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 15:00 O jak fajnie -nowy watek! a juz przestalam tu zagladac, bo dawno nic sie nie dzialo... ja jestem tu od 2 lat, mam corke dwulatke. Mieszka mi sie bardzo dobrze. Jestesmy w 3. bezirku - to dosc blisko Ciebie agika janowa co u Ciebie? mialas sie odezwac... arbik, widze, ze znow zagladasz na forum ...sprobuje zlapac Cie na skype Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 19:58 Siemki noukie Probowalam sie do ciebie dodzwonic, ale jakis komunikat sie wlaczal po niemiecku oczywiscie i nie udalo mi sie zrozumiec o czym szprecha Ostatnio mialam istny najazd krewniakow z obu stron, nie wiem co to weekend bez gosci! I moje maluchy wszystkie 3 maja ospe Jak sie sytuacja unormuje to sie odezwe (a swoja droga - ty tez mozesz )) --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 20:41 Noukie faktycznie jestesmy sasiadkami, ciekawe ile kilometrow nas dzieli, ja mieszkam przy Haussteinstrasse Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.06.06, 13:45 Hej, ja mieszkam w Wiedniu od 2 lat i mam 2 dzieci dziewczynka a w zasadzie kobietka tat 14 i synek 4. Spokoj cisza ogólnie nie narzekam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.06.06, 20:33 Hej, ciesze sie, ze jest Was kilka, bo brakuje mi towarzystwa, chociaz czasu tez. Arbik czy moglabys dac mi namiar na tego swojego pediatre, bo wczoraj bylam u poleconej Polki pediatry i nie jestem zadowolona. Ile kosztuje u Niego wizyta i z ciekawosci, jak to sie stalo, ze zna polski? ja tez mam skype, wiec chetnie pogadam w miare mozliwosci, bo pisac jest mi trudniej. Janowa zaraz sprawdze gdzie jest 18 bezirk, bo nie wiem. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 09:21 Hej wszystkim, miłego deszczowego dnia zycze. Janowa a gdzie mieszkasz w 18 ja zajmuje miejsce niedaleko schubert parku. Moze gdzies niedaleko i mijamy sie co jakis czas? deszczowe pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 11:59 czesc arbik, czy moglabys mi dac namiar na swojego polskojezycznego pediatre? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 15:54 długo szukałam pediatry takiego ktory wg mojej oceny jest ok. Wazne jest to ze jest z nim kontakt telefoniczny 24/h. Pierwsza wizyta kosztuje 70 eur, za druga zapłaciłam 50 a teraz 40. Namiar znalazłam na stronach poloniki austryjackiej. dr. michael gleicher, 1190 wien, peter jordan str. 51/C1, tel 368-69-67 i mobile: 0664 548 38 88. Na kazde pytanie odpowiada dokładnie. Wczortaj zaszczepił małego i tak to zrobił e ze synek nawet nie kweknał. Dla mnie istotne jest to ze moge zawsze zaprosic go do domu i nie musze jechac do szpitala i czekac kilka godzin. A rachunki biore od niego i ostatnio zaniosłam do kasy i czekam na zwrot. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 18:47 Gdzie ty bylas jak ja szukalam pediatry?! Chyba skorzystam, to blisko mnie. Pani doktor, u ktorej dzisiaj bylam nawet mila, straszna gadula, ale jakos nie wzbudzila u mnie 100% zaufania... I miejsce jakies takie... brudne Mam jednak nadzieje, ze niepredko bedziemy potrzebowac Czego wszystkim mamom zycze! --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 12:54 Na dr.H. Maier, blizej Potzleinsdorfer Schlosspark. --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 22:36 hej dziewczyny, moja corka ma 12, wiec sie nie zalapuje do towarzystwa Lekarka dziecieca Polka jest w 12 Bez. bardzo ja lubilam: Dr. Hanna Czuk-Slodkowski Adresse: Pirkebnerstr. 1-3/14/5, 1120 Wien, Meidling Telefon: 01/8130866 Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 29.06.06, 23:35 hej, no wlasnie wczoraj bylam u dr. Czuk Slodkowskiej, no i nie bardzo jestem zadowolona. Moj maly jest alergikiem i wzbudzilo to u tej pediatry cos w stylu zdziwienia, nie umiala mi powiedziec co powinnam mu dawac jesc. Powiedziala, ze mam dawac wode z kranu ( czy dajecie malym dzieciom np 7 miesiecy wode z kranu?), na slonce dzieci filtrami nie ma sensu smarowac a katar u mojego synka, kotry utrzymuje sie juz ponad trzy tygodnie i jeszcze ucho mu ropieje, mam leczyc wrzucajac Go do morza w rekawkach, no nie wiem..... Dzieki za namiar na tego mistrza co 24h na dobe w gotowosci, szkoda tylko, ze tak strasznie drogi, chyba, ze to normalna tutaj cena. Czy na prawde mozna dzwonic cala dobe? wlasnie jutro jade na wakacje, nie bedzie mnie 2 tygodnie, mam nadzieje do uslyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 30.06.06, 08:14 witam, miłego dnia zycze wszystkim forumowiczka. Moj synek jest alergikiem z astma i fakt budził u lekarzy nie małą sensacje. Generalnie tutaj podejscie do dzieci jest specyficzne. Na moje słowa dziecko kaszle i wydaje mi sie ze ciezko oddycha zazwyczaj słyszałam ze tutaj na jesieni wszystkie dzieci kaszla i to samo przejdzie. Niestety samo nie przeszło lekarz austryjacki oblegany pediatra nie rozpoznał zapalenia płuc. Ostatni jak wspomniałam wczesniej korzystam z pediatry prywatnie a z drobnostkami chodze do polskiej lekarki w 18. zawsze osłucha i przepisze potrzebne recepty badz da skierowanie na dodatkowe zabiegi. Pediatra którego namiary wczesniej podałam jest sympatycznym panem w sile wieku niezwykle czstym. Jego gabinet troche przypomina muzeum ale dzieci wszystkiego moga dotknac i obejrzec. W poczekalni jest duzo zabawek i raz tylko spotkałam sie z sytuacja ze musiałam poczekac 10 min. a w poczekalni oprocz nas były inne dzieci. Jezeli jestesmy zdrowi to umawia nas tak abysmy nie spotkali innych dzieci. Ogolnie jest ok. po moich wczesniejszych doswiadczeniach. I w przeciwienstwie do innych lekarzy zawsze odbiera telefon. Niestety z przykroscia musze sie z wami rozstac na jakis czas, poniewaz jade na dwa miesiace uodparniac małego nad nasze morze wracam dopiero we wrzesniu i mam nadzieje ze wszystkie bedziemy wypoczete i zaplanujemy spotkanie w jakims parku na placu zabaw. Jeszcze dzisiaj i jutro zajzre na forum a w niedziele pomacham z auta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: mamy z Wiednia napiszcie 30.06.06, 10:46 Milych wakacji. Ja jade do Polski z maluchami 16 lipca. Pozdroowka! --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: mamy z Wiednia napiszcie 30.06.06, 11:34 ..a my zostajemy w Wiedniu. za tydzien siostra przyjezdza z dzieciakami planowane wyjazdy dopiero w sierpniu i we wrzesniu! Milych urlopow! Wroccie wypoczete! Buzka! Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 30.06.06, 18:09 No to jak ci nie odpowiadala to zostaw, lekarz to troche sprawa indywidualna, ja nie mialam z nia takich problemow, dawala mi sporo lekow homeopatycznych co ja bardzo lubie, nawet jezdzilam do niej do domu jak trzeba bylo.I rozne domowe sposoby mi podsuwala, i parowki itd itp, bo moja corka byla kiedys non stop chora. Nie chodze juz do niej bo mi za daleko, mam swietna lekarke, ktora nota bene jest Wegierka. Jest swietnym diagnosta i stwierdzam coraz czesciej, ze jak lekarz jest dobry do "zajrzy w oczy" i wie co jest grane. To ona wlasnie stwierdzila u mnie zapalenie zatok (lekarz dzieciecy!) czego jakos inni lekarze nie potrafili. Ale lekarze to dla mnie generalnie dziwna kasta. Mowie to przez pryzmat znajomych i rodziny No i dobry lekarz jest na wage zlota. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 16.07.06, 21:14 hej noukie, wrocilam z wakacji, widze, ze mialas na razie zostac w Wiedniu, co slychac? Ja za tydzien tez bede miala gosci, mam nadziej, ze moja siostra przyjedzie pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: mamy z Wiednia napiszcie 18.07.06, 13:34 hej Agnieszka! jak sie udaly wakacje?? opalona? wypoczeta??.. moja siostra wlasnie wyjechala! wspolny tydzien minal baardzo szybko- za szybko a teraz znow ciszej w domu. juz Ci zazdroszcze gosci ) a jak bedziesz miec czas i chec na spotkanie,na Praterze na przyklad, to pisz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 18.07.06, 21:14 czesc Nouki chetnie sie spotkam na Praterze, nie wiem tylko czy moja Iza wytrzyma dystans bez wozka. Moze nie miec sil juz na spacerowanie, ale moze sie uda. Goscie a wlasciwie mama bedzie na poczatku przyszlego tygodnia a soistra chyba po mamie. Wakacje mi sie bardzo udaly. Napisz kiedy mialabys czas sie spotkac. Wyslij mi jakies swoje zdjecia jak mozesz bedzie latwiej nam sie spotkac, ja wysle swoje, moj adres email: wgierasimowicz@poczta.onet.pl pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 24.07.06, 08:36 Czesc Nouki, co slychac, dlaczego sie nie odzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: mamy z Wiednia napiszcie 24.07.06, 14:32 hej Agnieszka. jak znosicie upaly?? przepraszam za milczenie, ostatnio dopadla mnie migrena i nie mialam glowy do siedzenia przy komputerze moja propozycja spotkania jest nadal aktualna. pasuje mi zawsze oprocz srody. A moze umowmy sie od razu na jutro po poludniu??? co Ty na to?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 24.07.06, 20:07 bardzo chetnie sie spotkam, tylko tak jak pisalam mysle, ze moja Iza na piechote nie bedzie miala sily dojsc, no i jeszcze ten upal.... Najlepiej byloby chyba spotkac sie poznym popoludniem, tak mysle najwczesniej okolo 16 co Ty na ta godzine i napisz czy Ty na Prater dojezdzasz samochodem?, bo jesli tak, to moze moglybysmy sie spotkac na jakims placu zabaw troche blizej. Jest tam w poblizu Pratera, ale blizej mnie fajny plac zabaw na ktory moja Iza z trudem, ale dojdzie, nie moge wziac Jej spacerowki, bo mam jeszcze 8 miesiecznego szkraba i z dwoma wozkami nie dam rady. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 24.07.06, 22:42 hej, noukie w sprawie spotkania napisz do mnie na moj adres, pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 30.06.06, 18:26 wiesz co do ceny to i owszem jest to sporo ale jezeli biorac pod uwage ze zwracaja 80% to uwazam ze warto. Ja nie znam niemieckiego wiec dla mnie to duzo jezeli lekarz mowi po polsku. Ja szok przezyłam jak poszłam do lekarza i zapomniałam wziac E111 ktore wczesniej posiadałam i pediatra polecony w szpitalu podczas wizyty na nocnym dyzuze zazyczył sobie za wizyte 90 eur. To był szok na minutke rozmowy łamana angielszczyzna i dwie recepty. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.07.06, 22:46 Agnieszka, napisalam na priva a Ty sie nie odzywasz, co sie stalo??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie 19.09.06, 00:16 Czesc dziewczyny, co jest z Wami, dlaczego sie nie odzywacie? Jak minely wakacje, co slychac? Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: mamy z Wiednia napiszcie 19.09.06, 09:08 Hello jakos nie trafilam na ten watek Milo. Mieszkam tu ponad poltora roku, odliczam czas czekajac na mojego synka, ma sie urodzic w tym miesiacu. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 19.09.06, 10:02 Hej, Witam i gratuluje i oczywiscie trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie... Ny juz takze niestety po urlopie. Szybko sie skonczyło ale za rok ponownie dwa miesiace rozpusty. Wpadłam w wir szkolno przedszkolny i w zasadzie dopiero teraz ze wszystkim sie uporałam. Ale za długo nie moze byc dobrze wiec moj synek przedszkolak postanowił dac mamie w kosc i od dwoch nocy nie spi. Niestety ma katar i mam nadzieje ze na tym sie skonczy. Chetnie wypiłabym kawe w miłym towarzystwie wiec jezeli któras z was ma chwilke wolna w ciagu dnia to czekam na propozycje a moze wieksza grupa sie spotkamy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole To i ja się przyłączę 19.09.06, 15:52 Hej Dziewczyny! mieszkamy tu od 2 miesięcy i pewnie pomieszkamy kilka lat. Mam 8-miesięcznego synka. Doskwiera mi trochę samotność i brak znajomości niemieckiego, ale z czasem pewnie będzie lepiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: To i ja się przyłączę 20.09.06, 09:49 Hello ja bardzo chetnie, ale moze w jakims innym terminie Teraz to troszeczke pozno jak dla mnie, brzuszek za duzy M i Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: To i ja się przyłączę 20.09.06, 10:03 lamatha napisała: > Hello > ja bardzo chetnie, ale moze w jakims innym terminie > Teraz to troszeczke pozno jak dla mnie, brzuszek za duzy > M i Hej! 1 dzien do terminu, pewnie siedzisz w domu i sie nigdzie nie ruszasz? Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: To i ja się przyłączę 20.09.06, 10:23 Hej, mieszkam w Wiedniu od roku, mam dwoje dzieci. I przy okazji pytanie - znacie jakies dobre polonijno-wiedenskie forum? Szukam informacji o lekarzach mowiacych po polsku - istnieje moze jakis katalog takowych? Pozdrawiam Mamy z Wiednia, szczegolnie Lamatha PS Arbik - napisalam do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: To i ja się przyłączę 20.09.06, 12:01 czesc, ciesze sie, ze sie odezwalyscie, Marta zycze powodzenia. Ja mieszkam od kwietnia i mam dwoje szkrabow, ciezko sie z nimi gdzies wygramolic, ale ogolnie chetnie sie spotkam. co do lekarza mowiacego po Polsku to moge dac namiar. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Dzeki za zyczenia :) 20.09.06, 13:15 forum Austria turystycznie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34545 no i cos takiego: serwisy.gazeta.pl/swiat/0,34188.html Lekarze mowiacy po polsku sa w katalogu: service.magwien.gv.at/gdvmo/scripts/esrimap.dll?Name=ADVGdvMoAerzteMA14&Cmd=Init ale osobiscie polecam anglojezycznych. Polacy dziwnie traktuja Polakow, ja mam nie mile doswiadzenia. M i Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: Witaj Marta! 20.09.06, 14:32 Hej dziewczyny! Fajnie, ze sie odzywacie, choc przyznam szczerze Dawno juz nie zagladalam na forum. czyzby to koniec wakacyjnego zastoju? jestem kolejna chetna do wspolnej kawki ciekawe czy cos z tego wyjdzie ? Agnieszka, moze w koncu uda nam sie zrealizowac to spotkanie na Praterze?? A Tobie Marta szybkiego i bezproblemowego rozwiazania. Trzymam kciuki! A tak z ciekawosci: gdzie rodzisz?? Pozdrowka noukie Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Witaj Marta! 20.09.06, 15:39 Witam nowe twarze Ja sie bardzo chetnie pisze na kawke. Mam czas jak na razie, tak gdzies do 16:00 bez dzieckow, ewentualnie z moim 3-latkiem po 16:00. Buzki! --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
liloom polscy lekarze w Austrii 20.09.06, 15:56 Znalazlam dla was cos takiego: www.polonika.at/informator.php?op=sk&pid=58 Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Witaj Marta! 20.09.06, 18:19 Hello Najpierw ortografia: "dzieki" i "niemile" !! polskiej czcionki brak Liloon - dzieki za taki szczegolowy wykaz. Rodzic bede w Wilhelminenspital, szukalam jakiegos kamaralnego i przyjemnego szpitala (maz chcial AKH - ale to za duza "fabryka" jak dla mnie), ten bardzo mi sie podoba, duzym plusem jest 15 polskich poloznych, lepiej trafic nie moglam Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Witaj Marta! 20.09.06, 20:19 ja wciaz trzymam kciuki ) Słyszałam ze jest to dobry szpital i fakt pracuje duzo polek połoznych, pani na informacji takze jest polka, i ogolnie podobno jest ok. Moja kolezanka roodziła tam na poczatku wrzesnia. Co do lekarzy to ja juz sie kiedys wypisywałam. Ogolnie tak jak dla mnie był to duzy problem. Pediatrzy sa oblegani i długo czekałam na przuyjecie. Dziecie niestety z tych co czesto choruja. Obecnie korzystam z usług polki nie pedjatry ale jak na moje doswiadczenie to ucho ma swietne a u nas głównie sa zapalenia płuc dr Horn jest na stronie o lekarzach telefon moge podac nie ma problemu i czasami kiedy sprawa jest nagła czyli weekend ewentualnie srodek nocy to korzystamy prywatnie z usług austryjaka mowiacego po polsku ten z kolei przyjmuje od reki nie czekamy. Dentyste moge takze polecic w 18 dzielnicy własnie jestesmy w trakcie korzystania z jego usług i naprawde jest dobry mowi po angielsku i przyjmuje z kasy chorych, okuliste takze moge polecic polka ma dobry sprzet i bada takze małe dzieci. Mojego synka przebadała dokładnie i okazała sie jak zreszta sie domyslałam ma astygmatyzm po mamie ). zycze wszystkim dobrej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Witaj Marta! 20.09.06, 20:21 Hej to jeszcze raz ja na moment. Mam prosbe napiszcie która jestescie dzielnica moze bedzie nam wtedy łatwiej cos wyposrodkowac i sie spotkac na kawe. Ja jestem 18 blisko 9 metro u6 i tramwaj 40 i 41 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Witaj Marta! 20.09.06, 21:48 Dobry pomysł. Ja jestem w 13. bezirku, blisko metra U4. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Witaj Marta! 20.09.06, 22:41 a ja w 2 bezirku, blisko U1, z dzieciakami moge sie spotkac ( nie daje rady wyjsc z domu wczesniej niz po 13 ( wczesniej jedzenie, spanie itp). Dobrej nocy Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Witaj Marta! 21.09.06, 10:07 Hej! Ja tez w 18-tce --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Witaj Marta! 21.09.06, 12:32 Hej, super moze okaze sie ze mieszkamy całkiem niedaleko. My przy samym Schubert parku. Wczesniej przed wakacjami wspomniałas iz zamierzasz od wrzesnia uczyc sie niemieckiego czy uczysz sie juz i czy masz ewentualnie cos na oku. Przepraszam ze tak dociekam ale ja sama szukam jakiejs oferty do nauki niemieckiego. Czegos intensywnego i tak szukam i szukam pytam i pytam i jakos narazie nic z tego nie wyszło. Na uniwerku jest kurs ale o ile zrozumiałam raz w tygodniu a to troche za mało. A zaczyna doskwierac mi nieznajomosc jezyka głównie jezeli chodzi o urzedowe sprawy a tego niestety przybywa. Co prawda jest u nas na forum baaardzo sympatyczna kolezanka która chetnie pomaga ale czas wziac sie za nauke. pozdrawiam. Pozdrawiam sympatyczna kolezanke mam nadzieje ze obiadek zjedzony. A ja nie moge sie zebrac do prac domowych....) Odpowiedz Link Zgłoś
liloom a propos kursow 22.09.06, 20:22 Najlepsze kursy byly kiedys u Goethego. Bardzo dobry jest tez Berlitz. Nie sa to tanie rzeczy, ale czasem mozna dostac dofinansowanie z Arbeitsamtu, jesli sie tam zglosicie. Warunek - maz oficjalnie pracuje. Co do obywatelstwa (jesli macie polskie) trzeba sie dowiadywac indywidualnie, kiedys nie bylo to problemem, ale potem wprowadzali jakies kontyngenty, jak jest z tym teraz nie wiem. Teraz jest Unia, moze jakies umowy sa? Goethe byl w 1. Bezirku (cos mi swita, ze go juz nie ma, dam wam wiec namiar na alpha institut) www.alpha.at/ www.berlitz.at/wien/ Berlitz jest w wielu dzielnicach - mi sie podobalo, ze robia testy klasyfikujace umietnosci w jednym i drugim przypadku. Intensywny niemiecki jest tez w tutejszych "domach kultury" , nazywa sie to Volkshochschule czyli w skrocie VHS. Oto lista: www.vhs.at/Static.do?mID=3010&nb=2&pathNavXML=1&hid=500150 Regularne kursy intensywne wiem napewno, ze sa w VHS Stöbergasse, 1050 Margareten A znajoma Japonka uczyla sie w IKI-Institut. www.ikivienna.at/en/ Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: a propos kursow 25.09.06, 08:35 Dzien dobry, baaardzo dziekuje Ci za pomoc w znalezieniu kursu. Moze uda mi sie od pazdzierniak nawet zaczac. KIedys były fajne na Uniwesytecie Wiedenskim ale niestety w takiej formie juz nie istnieja a plusem była intensywnosc nauki. Jestesmy tu od 2 lat i nie było mozliwosci wczesniej sie zaczac uczyc, poniewaz młodsze dziecko non stop chorowało. Co prawda mały znowu jest chory tzn juz konczy i w czwartek mam nadzieje ze szczesliwie pojdzie do przedszkola a ja musze sie rozejrzec za jaka pania do pomocy doraznej. Pozdrawiam i zycze wszystkim miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Witaj Marta! 25.09.06, 14:56 Zapisalam sie na niemiecki do Berlitza. Uczylam sie u nich kiedys angielskiego i bardzo mi pasuja ich metody i materialy. Na razie czekam na termin, moze od przyszlego tygodnia, bo zbieraja grupe. Bede chodzic 2 razy w tygodniu na 1,5 godziny. --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Witaj Marta! 25.09.06, 17:39 hejka a do którego Berlitz-a jesli mozna zapytac bedziesz chodzic? Ja własnie przejrzałam kursy i jutro moze uda mi sie cos załatwic ja zastanawiam sie nad pirwsza dzielnica. Chyba mam najłatwiejszy dojazd. Wiem janowa ze mieszkamy w tej samej dzielnicy zdradzisz mi tajemnice w okolicach ktorej wiekszej ulicy mieszkasz.? Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Witaj Marta! 26.09.06, 15:17 To zadna tajemnica Mieszkamy blisko Poetzleinsdorfer. Do Berlitza chodze na Mariahilfer Strasse (to jest 6-sty Bezirk). Wlasnie zaczynam lekcje we wtorek! Hurra! --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: mamy z Wiednia napiszcie 25.09.06, 18:18 Hello Troche Wam zazdroszcze, ale jeszcze grubasna jestem i nici z kursu Pozdrawiam M i Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 26.09.06, 07:50 Dzien dobry wszystkim, własnie własnie myslałam ze kolezanka nastepnym razem na forum pojawi sie z maluszkiem ale widze ze dzidzia sie nie spieszy.Trzymam kciuki ....Niemiecki jak nie teraz to pożniej ja tak sie zbieram dwa latka i jakos mi sie do tej pory nie udało. ) miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.09.06, 07:19 Hej dziewczyny, jak byscie cos potrzebowaly to pytajcie smialo, albo piszcie na mejla, a za nadchodzaca dzidzie i mame trzymam kciuki. Czy pisalam wam juz o polskiej szkole? Moja chodzila tam 4 lata (wiecej nie dalysmy rady) Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.09.06, 08:32 Hej, liloom masz na mysli polska szkołe w 13 dzielnicy. Moja corka chciała ale ja mieszkam w 18 i zajecia były w 13 strasznie daleko od nas i trudny dojazd a do tego 2 razy w tygodniu. Wiec sobie darowałysmy. W weekendy sami jej pomagamy w miare naszych skromnych mozliwosci ma w zasadzie wszystkie ksiazki co roku kupowane i w tygodniu przychodzi do niej nauczyciel tzn nie jest z wykształcenia nauczycielem ale zajmuje sie od lat korepetycjami. Odrabia z nia lekcje ma bardzo bogata wiedze historyczna wiec jej duzo opowiada i rozmawiaja i pisza po polsku i po niemiecku. Niestety w temacie niemieckiego my jej nie pomozemy i dlatego zdecydowalismy sie na takie rozwiazanie. Słyszałam jeszcze z e w 7 dzielnicy jest jakas szkoła polska ale nie sprawdzałam. Raczej corka tutaj bedzie zdawała mature i studiowała wiec zrezygnowalismy z polskiej szkoły. A co Twojej corce dała ta szkoła ? Warto sie troche pomeczys i wozic dziecko? My wyjechalismy z Polski gdy mała miała 12 lat wiec czytac umie pisac takze a historii sami ja uczymy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.09.06, 10:06 Nie, ja mam na mysli te szkole: www.szkolapolska.org/ Jest w Kalksburgu tj. 23 Bezirk, nie wyobrazam sobie jezdzic tam inaczej niz samochodem, ale duzo mam tak jezdzi, nie mowiac o nauczycielach. Trzeba jechac kolejka bodajze do Liesing i potem jeszcze chyba autobusem. Teoretycznie jest ona dla dzieci, ktore maja wrocic do Polski, wiec program jest pelen tzn. wszystkie przedmioty. Lekcje dla podstawowki odbywaja sie raz w tygodniu, wiec skondensowanie wiedzy jest duze i sporo trzeba nadrabiac w domu i cwiczyc. W nastepnych klasach dochodzi jeszcze dzien lub dwa i zajecia sa wtedy po poludniu od 15 czy 16-tej. Sa dzieci, ktore robia tam mature. Podziwiam, bo to ogromny naklad pracy. Moja tutaj sie urodzila i jez. polski z roznych przyczyn pierwszy dla niej nie jest, wiec mi zalezalo, zeby czytala i pisala. Zaczela od zerowki wiec nauczyla sie tez polskich piosenek i miala kontakt przedszkolny z polskimi dziecmi, bo to zawsze wiecej niz to co tylko my przekazemy + nawet wyjazdy do Polski. W szkole byl nacisk na pielegnowanie polskiej tradycji, nauczycielka wkladala duzo serca w to, aby dzieci zachecac. Bardzo te pania lubilismy i cenilismy, gdy zmienili nam nauczycielke sporo osob zrezygnowalo. W austriackiej szkole nie spotkalam takich nauczycieli. Zawod rozumieja inaczej. Dla mnie bylo warto, nawet 4 lata szkoly sa wartosciowe, mimo, ze brak odpoczynku w weekend dawal troche w kosc. A i kontakty towarzyskie tez byly sympatyczne. Niestety gdy zaczely sie przygotowania do tutejszego gimnazjum zrezygnowalysmy, bo corka idzie systemem calodziennej szkoly, wiec wychodzi zwykle dobrze po 17-tej. Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: mamy z Wiednia napiszcie 27.09.06, 10:19 dziekuje za informacje matura w polskiej szkole troche mnie to zainteresowało. Moje dziecie ma 14 lat ale chodzi do tutejszej 23 gimnazjum. Jak przyjechalismy we wrzesniu dwa lata temu powinna pojsc do 2 gimnazjum ale znajoma nauczycielka doradziła nam zebysmy poscili ja od pierwszej klasy poniewaz lepiej sie zaklimatyzuje i program jeszcze jest prosty. Gdy rozpoczynała rok szkolny nie mowiła nic a nic po niemiecku została rzucona na głeboka wode i wypłyneła. Obecnie nie ma wiekszych problemów jezykowych. NIe wiem jak potocza sie nasze losy i gdzie wyladujemy za jakis czas ja mam nadzieje zostac tutaj dłuzej ale nigdy nic nie wiadomo. A matura polska zawsze jest to jakis papier który umozliwi studia w Polsce. dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 28.09.06, 11:18 no to zadzwon po prostu do tej szkoly, najlepiej w sobote po 9-tej, najwyzej ci powiedza z kim i kiedy sie skontaktowac. powodzenia jak cos potrzebujecie to piszcie, a jak chcecie burze mozgow to mozemy i osobiscie Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 10:25 Hej Dziewczyny! Pierwszą wizytę u pediatry mamy właśnie za sobą. Ogólnie to było OK, chociaż... Czy Wy też czekacie u swojego pediatry minimum godzinę (od umównionej godziny wizyty), zanim Was przyjmie? Strasznie to dla mnie dziwne. Wcześniej mieszkaliśmy w Holandii i tam jak się idzie do lekarza, to rzadko jest poślizg 5-minutowy, na ogół jest się przyjętym punktualnie (przynajmniej ja mam takie doświadczenia). I punktualnie trzeba przyjść, bo mogą policzyć podwójnie za wizytę (zresztą jeśli się siedzi w gabinecie dłużej niż 10 czy 15 minut, to też się podwójnie płaci czasem). No ale nie o Holandii mowa. No więc pediatra miła, b. dobrze mówiąca po angielsku, co dla mnie jest istotne póki co (niemieckiego nie znam wcale). Trochę się zdziwiłam, bo w sumie to pierwsza wizyta, a ta ani nie sprawdziła czy mały ma zarośnięte ciemiączko (dziecko prawie 9-miesięczne), nie zajrzała do buzi (myślałam, że będzie się interesować ile jest już zębów). Synek ostatnio ciągle ciągnie się za uszy, a jedno podrapał sobie do krwi, poprosiłam więc żeby sprawdziła czy tam wszystko w porządku. A ona na to, że nie ma potrzeby, bo dzieci na tym etapie odkrywają, że mają uszy i dlatego się tak ciągną, to nie jest zwiastun żadnej infekcji (hmmm, no może i racja, ale zajrzeć nie zaszkodzi chyba? W ogóle oczekiwałam, że na pierwszej wizycie go obejrzą od stóp do głów). Na moje pytanie o szczepienia, to się dowiedziałam, że inny jest kalendarz szczepień niż w Holandii, i że standardowo się tu szczepi na pneumokoki, ale trzeba zapłacić (myślałam, że szczepienia standardowe nie są płatne; już teraz mam mętlik w głowie na co się tu szczepi standardowo, a na co ekstra, odpłatnie). Po wyjściu z gabinetu, w drodze do domu uświadomiłam sobie, że nie dali nam żadnej książeczki zdrowia (mutter-kind pass??). Pomiary wagi i "wzrostu" pani wpisała do naszej holenderskiej książeczki. No ale jak mamy tu mieszkać, to chyba muszę mieć ten mutter-kind pass czy coś w tym rodzaju? Czy to może powinno przyjść pocztą od ubezpieczyciela? Jak było w Waszym przypadku? Rozumiem, że ten mutter-kind pass dostaje się w ciąży. Ale jak jest dla dzieci urodzonych nie w Austrii? Może któraś z Was wie? Spytałam też o szczepienia na gruźlicę, skoro mamy często jeździć do PL, ale pani mnie trochę zbyła, że nie robią i już. Czy Wy szczepiłyście dzieci na gruźlicę? W Holandii się nie szczepi, ale jeśli ktoś pochodzi z kraju o wysokim ryzyku gruźlicy (a Polska jest tam za taki uważana), to może zaszczepić swoje dziecko. My tego nie zrobiliśmy, bo przed pierwszym wyjazdem małego do PL było już za późno. Potem też to nie było możliwe z różnych przyczyn. To tyle o wizycie u pediatry. Aha, faktycznie, jak jedna z Was wspomniała, mówią, żeby dawać dziecku pić wodę z kranu bez przegotowania Ale to dla mnie nie nowość, w Holandii jest podobne podejście, dużo bardziej spartańskie Chcę Was o coś zapytać. Poszukuję dobrej spacerówki - tzn. takiej, żeby była lekka, a jednocześnie wygodna dla malucha. Wiem, że te dwa pojęcia się trochę wykluczają, bo jak wózek lekki to z reguły ma żadną amortyzację i wąskie siedzisko... Ale może Wy macie jakąś dobrą spacerówkę, którą byście szczególnie polecały. No i pytanie - gdzie tu są sklepy z wózkami? Byłam wczoraj w "Kika", ale niezbyt duży wybór. W centrum widziałam sklep "Dohnal" czy jakaś podobna nazwa. Możecie wskazać jakieś inne sklepy? Będę bardzo wdzięczna za info. Pozdrawiam wszystkie wiedeńskie Forumowiczki! P.S. Liloom, dzięki za maila i propozycje. Jesteś naprawdę dobrym duchem tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 12:58 Wozki - Zajrzyj m.in do ToysRus, jesli jeszcze nie odkrylas To sa najwieksze sklepy z wszystkim dla dzieci. Czy oferta ci bedzie odpowiadala to nie wiem www.toysrus.at/index.php?PHPSESSID=c0b365ad4f89d7f30469cc83975a0033&PHPSESSID=c0b365ad4f89d7f30469cc83975a0033&suche=Kinderwagen&mapid=5&button_produktsuche.x=0&button_produktsuche.y=0 www.toysrus.at/index.php?mapid=593&resource=map24&command=search&street=&zip=1130&city=wien&country=at&result=10 Rzeczy dla dzieci w SCS i wlasciwie w kazdym wiekszym centrum handlowym. Nie wiem co jest w Auhof (kolo ciebie) bo 100 lat tam nie bylam. Nie kupuj pierwszego najtanszego wozka, non stop sa jakies oferty, warto porownac. Byl jeszcze jeden sklep w starym SCS,ale nie pamietam jak sie nazywal Mozesz tez sobie zamowic przez internet www.neckermann.at/index2.mb1?mb_f020_id=2fSrqca19JAYGN0qKAyly0jPPzLsjW8&nm=1280&nav_id=10090854&mb_v301_ch=dc540 Pediatre bym zmienila skoro nic sie nie dowiedzialas. Dziewczyny tu psioczyly na Czuk-Slodkowski, ale z nie nigdy nie mialam takich klopotow Ja bym zadzwonila do jakiegos polsko-jezycznego lekarza i pogadala po prostu przez telefon o twoich watpliwosciach odnosnie dziecka. Kazdy normalny lekarz powinien zareagowac "niech pani przyjedzie" i dac ci pelna informacje. Czuk miala zawsze te cierpliwosc, ktora ja od lekarzy wymagam. Zdaje sie ze Janowa miala jakiegos fajnego lekarza. Moze warto zrobic te "pierwsza wizyte" jeszcze raz. Nie daj sie zbyc. To co tu napisalas to jakas parodia. Sorry, ze tak pisze, ale w koncu masz jedno dziecko, trzeba miec pelen obraz i pelna informacje. Ja tam zmieniam lekarzy jak mi nie pasuja W koncu zdrowie mamy jedno. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 15:39 Hello co do sklepow z wozkami dzieciecymi to, wozki masz w XXLutz, w Leiner, w SCS - BabyOne z tym ze ceny wszedzie jednakowe. W niektorych sklepach masz szanse na 10% rabatu. W Leiner na Mariahilferstr. jest mila Polka, namiary podam na priv. My kupilsmy wozek na www.kidsroom.de oczywiscie wczesniej obejrzelismy w sklepie, na dostawe czekalismy 4 tygodnie. Z tym ze nam sie nie spieszylo, a bylisym w kazdym wiedenskim sklepie ogladajac i pytajac o to samo. Kazdy sprzedawca na co innego zwracal uwage. Obecnie najmodnijesze sa w Vienna wozki Bugaboo www.bugaboo.com , najlzejszy wozek na rynku. Z tym ze ja wybieralam wersje wozka glebokiego i spacerowego bo maly jeszcze 'siedzi mi za skora' no i bugaboo ma siedzenie kubelkowe, ktore mnie osobiscie nie odpowiada. Kupilismy Hartan Vip. Co do pediatry to nasza siostrzenica bardzo chwalila jednego lekarza chyba z 16 dzielnicy, ale nie wiem czy anglojezyczny (dla mnie to tez wazne) sprawdze pozniej i Ci podam. Pozdrawiam M i Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 16:03 Boogaboo znam, to w koncu holenderski wozek Zauwazylam, ze sa tu b. modne. Jak dla mnie, to troche za drogi. Dzieki za namiary na te sklepy, pochodze i popatrze, poprzymierzam dziecie i zobacze jak sie prowadzi wozek z "ekwipunkiem". A Ty jeszcze podwojna, Lamatha? Trzymam kciuki! (A tak na marginesie - rzadko ktora spacerowka ma siedzenie tzw. kubelkowe, wiec pewnie i tak kupie ze zwyklym, ale sa takie, co maja kubelkowe - a czemu ono Ci nie odpowiada? Pytam, bo nie bardzo wiem na co zwracac uwage przy wyborze spacerowki. Jak na razie jezdzimy spacerowka od glebokiego wozka, ale jest za ciezka. Chce cos poreczniejszego). Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 16:12 Co do siedzenia kibelkowego to tylko dlatego: - ze w przyszlym roku latem syn bedzie za duzy do glebokiego a za maly aby samodzielnie siedziec dlugo - w kubelkowym caly czas jak siedzi czy lezy to ma nozki zgiete - nie mozna polozyc dziecka na boku Jako tako wozek sam w sobie swietny, wagowo rewelacja 9,5 kg. Cena wysoka ale na te mozliwosci co on ma to chyba ok. Moj maz wariat to nawet zaklady robil ze go kupi, ale w ktorym sklepie sprzedawca zwrocil uwage na to, do czego ja sie przyczepialam i dal za wygrana. M Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 16:18 lamatha napisała: > Co do siedzenia kibelkowego to tylko dlatego: > - ze w przyszlym roku latem syn bedzie za duzy do glebokiego a za maly aby > samodzielnie siedziec dlugo > - w kubelkowym caly czas jak siedzi czy lezy to ma nozki zgiete > - nie mozna polozyc dziecka na boku > Jako tako wozek sam w sobie swietny, wagowo rewelacja 9,5 kg. Cena wysoka ale > na te mozliwosci co on ma to chyba ok. Moj maz wariat to nawet zaklady robil ze > > go kupi, ale w ktorym sklepie sprzedawca zwrocil uwage na to, do czego ja sie > przyczepialam i dal za wygrana. > M Mnie sie marzy taka spacerowka o wadze do 6 kg, ale zeby jednoczesnie miala dobra amortyzacje (w koncu 9-miesieczniak jest jeszcze delikatny), duze siedzisko rozkladane na plasko, bo synek spi na spacerach i duze kola I zeby po zlozeniu zajmowal b. malo miejsca... Ale czegos takiego to jeszcze nikt nie wymyslil )) Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 16:25 Najwiecej wiedzy o wozkach maja matki, ktore prowadzaja dzieci na spacerki Bugaboo juz jest, MacLaren-parasolka tez, troche inwencji tworczej, dobrego myslenia i mozne nowy wozek z tego wyjdzie Nowe wzory wozkow dzieciecych mile widziane. M Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 15:47 Ja tez szukalam dlugo pediatry i na twoim miejscu szukalabym dalej. Mozesz sprobowac u pana, do ktorego my chodzimy (dostalam namiary na tym forum . Mowi po polsku i angielsku, jest cierpliwy, da sie z nim pogadac. Wlasnie polecilam go znajomej, ktora miala klopot z 4-miesieczniakiem i jest wniebowzieta - Dr Michael Gleicher, tel. 0664-5483-888, Peter Jordan Str. 51/C1, 19 Bezirk. Nie czekalam u niego nawet 5 minut, co tez jest dla mnie wazne, bo moje maluchy szybko sie niecierpliwia --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 16:06 Dzieki! Dla mnie bylo wazne, zeby to byl lekarz majacy praktyke jak najblizej naszego miejsca zamieszkania (13. dzielnica) i te pania doktor znalazlam po prostu w ksiazce telef. Dwie mamy zaczepione na placu zabaw wspomnialy, ze tez do niej chodza i sa zadowolone. Ciekawe czy musze sie jakos tlumaczyc u tego pediatry, u ktorego bylam, dlaczego chce sie od nich wypisac (i czy trzeba sie wypisywac w ogole??). Jeszcze raz dziekuje Dziewczyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 19:41 Dzieki liloom za namiary na strone Poloniki, niestety nie ma tam tego czego szukam, mianowicie psychologa mowiacego po polsku. Moze ktos cos wie, o kims takim slyszal? Agiko - o jakim lekarzu pisalas? Dzis bylam z moim synkiem w Wilhelminenspital. Przyjal nas alergolog, potwierdzil, ze dziecko ma nadreaktywnosc oskrzeli, alergie na mleko, poczatek astmy. I stwierdzil, ze w zasadzie nic nie mozna zrobic. Moze homeopatia, moze bio-rezonans (tu polecil swoj prywatny gabinet). I tak zrobil na mnie lepsze wrazenie niz lekarze z AKH z oddzialu dziecej pulmonologii, ktorzy uparcie twierdzili, ze skoro w testach mleko wychodzi negatywnie, to na pewno dziecko mleko jesc moze... Teraz z innej beczki - nie wybieracie sie na grzyby? Jest nadzieja ze cos wyroslo po ostatniej burzy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 29.09.06, 20:53 Ja bym chętnie poszła, ale 1) boję się kleszczy (tak się naczytałam m.in. w przychodni u lekarza, że tu ich pełno i jeszcze, że zanim pójdę do lasu, to się mam zaszczepić p. kleszczowemu zapaleniu mózgu), 2) nie mam co zrobić z dziecięciem Chyba więc za rok dopiero, chlip, chlip ;-((... A tak swoją drogą, czy ktoś wie, czy można na Kahlenbergu zbierać grzyby, czy to jakiś park i jest zakaz? Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 30.09.06, 10:43 Hej, Ja z dzieckiem tym mladszym chodze do doktora Michaela.G. ostatnio takze nas osłuchiwał. Wyszło u nas zapalenie oskrzeli i sukces po raz pierwszy wyszedł bez antybiotyku i w piatek był w przedszkolu. Naprawde polecał tego lekarza ma duzo czasu i ratował nas czesto z opresji weekendowych nie biorac ekstra pieniedzy za siweto. A rachunki od niego zółozyłam w kasie chorych i po miesiacu zaczeły przychodzic z tego tyt. jakies niewielkie pieniadze ale dobre i 10 eur. Moje dzieci rodziły sie w Polsce wiec maja wszystkie szczepienia plus te odpłątne. Pneumokoki rozyczka ospa swinka...... Moja corka kiedys wraca ze szkoły i pyta co to za blizna widnieje na jej reku a ja na to ze to po szczepionce na gruzlice. Dzieci w klasie nadziwic sie nie mogły..... Nie wiem jak tu jest dokładnie z ksiazeczkami zdrowia ale ja nosze nasze polskie i tam dopisuja lekarze co wazniejsze rzeczy. Tutejsza ksiazeczke zdrowia dostalismy w gabinecie od naszego lekarza pierwszego kontaktu. Co do pediatrow to ja takze ciagle zmieniałam i szukałam własciwego. Niestety nie ma ideału i juz sie z tym pogodziłam. Co do zmian oskrzelowych astmatycznych to moge pisac długo. My bylismy rok na sterydach wziewnych i jakos przeszło. Nam lekarz takze zaproponował leczenie gornych drog oddechowych w komorze cisnieniowej. Znajduje sie ona w 9 dzielnicy i trzeba miec skierowanie. My w nie skorzystalismy poniewaz ilekroc bylismy zapisani na seans 9trwa 2 godziny i jest 10 wizyt) to bylismy bardzo chorzy conas wykluczało. Lekarz bardzo nas do tego namawiał podobno efekty sa rewelacyjne. My takze mamy alergie a testy no coz robilismy na 3 sposoby i nic nie wychodziło. Przepraszam za bałagaz w pisaniu ale mały dopomina sie spaceru i skacze mi po plecach. Wózek.... my od 10 miesiaca jezdzilismy spcerowka bebecara. Lekka i rozkładała sie na płasko bardzo wygodna dla dziecka. Kupiona w polsce ale czasami sledzac ogłoszenia na www.edziecko.pl czy allegro mozna kupic uzywana w zasadzie nowa.I nie drogo polecam. My obecnie mamy parasolke baby drems czy cos podobnego produkt chinski cena chyba na allegro 150 PLN troche sie rozkłada moj synek 4 skonczone jeszcze czasami z niej korzysta i czesto spi. www.allegro.pl/item131008717_baby_dream_discover_.html www.allegro.pl/item131002400_baby_dream_model_sunny.html Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Wizyta u pediatry i sklepy z wózkami 03.10.06, 23:46 Czesc dziewczyny, dawno tu nie zagladalam a widze, ze sie odzywacie. Tyle roboty w domu, ze ciezko sie zorganizowac. Maugosiu, ja kiedys pisalam o Czuk Slodkowskiej u innego pediatry nie bylam jeszcze. Czy nie przegapilam jakiegos spotkania, bo wiem , ze byly takie propozycje. Czy ktoras z Was chodzi do polskiego Kosciola w 3 bezirku? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie 01.10.06, 19:33 Znalazlam 2 psychologow mowiacych po polsku, ale to tylko z internetu, nie znam ich www.psychologen.at/go.asp?ss=ergebnis&sektion=personen&aktion=view&bereich_id=9003&sprache=de&berufsgruppe=psy&geschlecht=P&hausbesuche_berufsgruppe=t25&fremdsprache=134&land_id=1151&ort=wien& Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re:dotyczy wozków 03.10.06, 19:05 www.bobowozki.pl/ duzy wybor i ceny wydaja sie nie wygorowane pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 uszy 04.10.06, 08:44 Czesc Parole, moze Twojemu maluchowi zeby rosna i dlatego za uszy ciagnie. Moj synek ma 10 miesiecy i jest alergkiem, wiec gdy nasila mu sie alergia, to sie ciagnie a zebow jeszcze wogole nie ma, wiec cierpi biedak. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: uszy i link do strony o wozkach 04.10.06, 10:07 Hmm, to mozliwe, ma juz 5 zebow, ale co rusz sobie lapy wklada do buzi i gryzie wszystko i wszystkich gdzie popadnie, moze nastepne ida... A co do strony www.bobowozki.pl, to znam Dzieki. Nawet mialam kontakt na gg, ale i tak lepiej zobaczyc wozek na zywo, zanim sie zdecyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Lamatha??? Juz sie rozdwoilas??? 05.10.06, 17:20 dokładnie o to samo chciałam sie dopytac??? Mysle ze tak długo kolezanki cos nie ma na forum. CZekam niecierpliwie na wiadomosc chciałabym najzwyczajniej w swiecie pogratulowac ) Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Janowa :) 05.10.06, 17:22 Hej napisz jak było na pierwszej lekcji... Ja moge znowu pomarzyc moje dziecie po 5 dniach w przedszkolu znowu jest chore. Pewnie angina ale jutro sie okaze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: pomysł na 8 pazdziernika 06.10.06, 18:48 sorrki za szybko poszło www.schlosshof.at pokaz latawcy Odpowiedz Link Zgłoś
janowa Re: Janowa :) 10.10.06, 09:47 Fajnie bylo. Chociaz mam watpliwosci, czy ten poziom jest dla mnie odpowiedni, bo z gramatyka jestem calkiem na bakier. Ale moze to lepiej, wieksza mobilizacja Chociaz wlasnie zamiast odrabiac lekcje grzebie na forum Zaraz spadam --- "Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) " bonkreta Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Moj Maly Kasztanek :) 07.10.06, 20:56 juz jest na swiecie, 2 pazdziernika zechcial laskawie pokazac sie mamusi i tatusiowi) Dzisiaj wyszlismy ze szpitala, ma lekko podwyzszony poziom bilirubiny. Jestesmy bardzo szczesliwi z mezem ) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Moj Maly Kasztanek :) 08.10.06, 08:30 lamatha napisała: > juz jest na swiecie, 2 pazdziernika zechcial laskawie pokazac sie mamusi i > tatusiowi) > Dzisiaj wyszlismy ze szpitala, ma lekko podwyzszony poziom bilirubiny. > Jestesmy bardzo szczesliwi z mezem ) > > Marta Serdecznie Wam gratuluję, a Malutkowi życzę dużo zdrówka!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Moj Maly Kasztanek :) 08.10.06, 09:09 Coz za wspaniałe nowiny z samego rana. Mamie i Tacie gratuluje i zycze duzo usmiechu kazdego dnia. A dla małego obywatela zdrowia i samych pogodnych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: komunikacja miejska 12.10.06, 07:56 Hej, mam pytanie jak to jest z biletami dla dzieci. Do 6 roku zycia jezdza bezpłatnie a potem? Młozdziez uczaca sie ma znizke w tygodniu a jak to jest w weekendy podobna nie musza miec biletow? Czy orientujecie sie jaki rodzaj karty - biletu miesiecznego powinnam zakupic dla corki która bedzie teraz duzo jezdzic po Wiedniu (dojazdy na basen i koszykówke) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: komunikacja miejska 12.10.06, 08:52 czesc, nie wiem, ale dzisiaj sie zapytam Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: komunikacja miejska 12.10.06, 10:07 Najtansze sa bilety roczne na konkretna trase, ktora podajesz w urzedzie skladajac formularz. Jezeli Twoja corka ma juz bilet roczny ze szkoly to dokupujesz znaczek na dodatkowa trase w urzedzie dzielnicowym. Nie pamietam czy znasz niemiecki i w ktorym Bezirku mieszkasz zeby znalezc w sieci, gdzie to masz zlozyc. Zalatwiane jest od reki, czasem trzeba postac w kolejce, ale teraz juz nie powinnno byc. Ile kosztuje nie wiem, bo moja corka ma tylko na dojazdy do szkoly. Za ten roczny szkolny nic nie placilam bo zalatwiala szkola, formularze skladalo sie pod koniec roku szkolnego, bilet dostala teraz. Poniewaz chodzi ci o prywatne dojazdy a nie do szkoly musisz zalatwic w urzedzie sama. Czy oba dojazdy sa tym samym autobusem czy zupelnie innym? W tym urzedzie jest informacja, napewno mozna sie ewntualnie dopytac. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: komunikacja miejska 12.10.06, 10:29 progs.wiennet.at/contentfiles/schueler.pdf#search=%22wiener%20linien%20streckenkarte%20kind%22 www.wienerlinien.at/barrierefreie_informationen/Fahrscheine/schuelerstreckenkarte.html Tu sa linki na te roczna karte dojazdowa do szkoly. Kosztuje to jak widac 19,90. Dodatkowy znaczek (miesieczny)na wszystkie linie kosztuje 5,50. Mysle ze jest to najtansza wersja. Zalatwia sie to napewno na Erdbergu, ale w innych dzielnicach moze tez, zadzwon i zapytaj * Wien, 1. Bezirk: Stephansplatz * Wien, 1. Bezirk: Karlsplatz * Wien, 2. Bezirk: Praterstern * Wien, 3. Bezirk: Landstraße * Wien, 3. Bezirk: Erdberg * Wien, 9. Bezirk: Schottentor * Wien, 12. Bezirk: Philadelphiabrücke * Wien, 15. Bezirk: Westbahnhof * Wien, 21. Bezirk: Floridsdorf Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: komunikacja miejska 12.10.06, 17:12 liloom dziekuje bardzo za informacje rozwiałas moje watpliwosci i bezcenne sa informacje o karcie rocznej. O wielu udogodnieniach czy rzeczach "z urzedu " dowiaduje sie w miare potrzeby. Niestety nie znam niemieckiego ale jakos sobie poradze wiem juz czego szukac i o co pytac.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: komunikacja miejska 12.10.06, 20:37 Wlasnie doczytalam w tym pierwszym linku, ze ten dodatkowy bilet uzupelniajacy karte szkolna nie musisz brac miesiecznie, ale sa inne wersje od 2 do 10 mies. do wyboru. Dasz sobie rade? Pamietam jak sie sama musialam przez to wszystko przebijac... A najwiekszym problemem bylo urzadzenie urodzin dla dziecka, za kazdym razem w nowym atrakcyjnym miejscu Czy chodzicie na basen z maluchami? Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: komunikacja miejska 13.10.06, 08:06 Hej, jeszcze raz dziekuje jakos sobie poradze na moje szczescie wiekszosc osob które spotykam mowia po angielsku w takim stopniu jak ja wiec sie dogadujemy. Ostatnimiczasy przebrnełam nawet w urzedzie finansowym składajac druki o kinderbyhilfe co prawda do tej pory nie dostałam potwierdzenia ze takowy zasiłek bedzie lub jest mi wypłacany na 2 dzieci ale w przyszłym tygodniu sie tym zajme. Co do basenu to miałam ambitne plany zaczac we wrzesniu chodzic do dianadad www.mamilade.at/kinder/wien/1006700-1--4-1147039200-2-1155046061- 1684.html ale niestety mały zaczał mi starsznie chorowac i jak co roku musimy zrezygnowac. Ale poniewaz mały "ma" byc pływakiem wiec napewno zaczniemy uczeszczas na zajecia jak go troche podkuruje. A moze w jakis weekend sie wybierzemy wieksza grupka zi innymi mamami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
liloom baseny 13.10.06, 08:59 A wiesz Arbiku (i inne mamy), ze na Oberlaa w poniedzialki dzieci (1 dziecko na 1 doroslego) sa za darmo? 2 godz. z kabinka kosztuja wiec 10,70 (mozna wziac tylko szafke wtedy jest taniej), wiec mozna sie szarpnac chyba a dla maluchow jest fantastyczny teren zrobiony z malutkimi zjezdzalniami - super! No i woda cieplejsza niz na Dianabad. I sauny zapachowe. I bardzo fajna restauracja samoobslugowa. Dianabad jest moze ladniejszy, ale na Oberlaa jest chyba duzo wiecej atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: baseny 13.10.06, 10:27 super pomysł na spotkanie mam i maluckow tych małych i tych wiekszych. Ja jestem jak najbardziej za. Tylko musze wykurowac malucha i smigamy na basen. My w zeszłym roku chodzilismy na stadhale ale mały nie miał w tym zadnej przyjemnosci. Ja niestety mimo iz jestem w Wiedniu juz ponad dwa latka to niewiele wiem i niewiele widziłam moj swiat zaczynał sie na katarze a konczył na zapaleniu pluc ale mam silne postanowienie zmienic to od przyszłego tygodnia. A kazda nasza wycieczka do krems, Tulln czy troche dalej konczyła sie własnie ktorac z chorob. Ale czas na zmiany jak tylko wyjdziemy z zapalenia pluc to zaczynamy sie uodparniac i z przyjemnoscia chodzic na basen. Pora roku co prawda sprzyja katarowi ale moze jakos uda nam sie w wiekszej grupie spoytkac Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: baseny 23.10.06, 22:48 chetnie bym przeszla sie z Wami na basen, ale nie dam rady z dwojka maluchow, wiec moze dojdzie do skutku jakies spotkanie w innych okolicznosciach przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: baseny 25.10.06, 09:20 Hej, no i co robicie w taka piekna pogode? My jezdzimy sporo na rowerach, moja juz taka duza, ze ma wiecej kondycji niz my Ale teraz jedziemy na troche do Polski, bo sie "wyrobily" wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: baseny 17.11.06, 12:03 Czesc Bylam pare dni temu na basenie Oberlaa, jest na prawde super, polecam. Moja 3,5 latka byla zachwycona, spedzilismy tam prawie 4 godziny. Mlodszy syn 1,5 godziny spal nad basenem, rewelacja a i sauny zapachowe fajne. Moze sie kiedys umowimy. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: komunikacja miejska 19.10.06, 08:59 liloom dziekuje za pomoc w kwestii biletów wczoraj byłysmy z kolezanka i udało sie bez problemu wszystko załatwic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Integracja 27.10.06, 23:44 Hej! Zastanawialm sie od dluzszego czasu po co w tutejszym systemie edukacyjnym tak stresuje sie male dzieci... Do trzeciej klasy luz, malo wymagan, minimalna ilosc prac domowych, nigdy na weekend, zeby sie dziecko przypadkiem nie przemeczylo. Po czym przychodzi IV klasa i testy decydujace o przyjeciu do gimnazjum. Testy z matematyki i niemieckiego, ktore sa podstawa do wystawienia oceny koncowej - jesli dziecko nie ma 1 lub 2 nie ma praktycznie szans na gimnazjum, a co za tym idzie bez dalszej dodatkowej pomocy szans na liceum i studia. Chyba ze okaze sie, ze jest wybitne i wlozy wiele pracy w nadgonienie programu (ktory tylko teoretycznie jest podobny w gimnazjach i pozostalych szkolach - w rzeczywistosci poziom w Hauptschule jest nizszy). Znajoma mama opowiadala mi, ze w szkole jej corki za kazde 3 bledy popelnione w czasie testu (ktory polega na napisaniu opowiadania do podanych obrazkow) obnizana jest ocena. Czyli 0 bledow - 1; 3 bledy - 2; 6 bledow - ocena 3. Moja corka pierwszy test ma na poczatku listopada - ale pisze go w jez. angielskim, niemieckiego nie zna w ogole - jest w bilingualnej szkole, w grupie anglojezycznej. Ale wracajac do tematu - znajoma, ktora od wielu lat mieszka w Austrii, pracuje tu w swoim zawodzie, dzis mnie oswiecila - rozdzial dzieci na bardziej uzdolnione i gorzej na poziomie IV klasy swiadoma polityka panstwa, zeby oddzielic dzieci obcokrajowcow (Turkow, Polakow, Jugoslowian) od dzieci austriackich (identyczny system z tego co wiem jest w Niemczech). Wiekszosc tych dzieci pozostaje daleko w tyle za swymi rowiesnikami, przede wszystkim w sferze jezykowej. Niemiecki jest dla nich jezykiem obcym, ktory ich rodzice czesto kalecza. Efekty sa wymierne - czytalam, ze 3% dzieci tureckich trafia do gimnazjum, w przypadku dzieci polskich jest lepiej - 25 %. Cala reszta - 97% tureckich (!) kontynuuje nauke na nizszym poziomie. Nie oszukujmy sie - nikt im nie pomoze wyrwac sie z getta - beda pracownikami slabo wykwalifikowanymi i zle oplacanymi. Czyli tam, gdzie ich miejsce... Gdyby dac tym dzieciom jeszcze 2-3 lata na dalsza edukacje, byc moze ich szanse bylyby bardziej wyrownane - ale nie o to przeciez tutaj chodzi - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Integracja 06.11.06, 14:17 Maugosiu, masz racje, tak wlasnie jest. My nadganialysmy, bo w pierwszych klasach nie bylo stopni wogole, a potem oceny tak jak piszesz. Systemu nie zmienisz, trzeba samemu sie dostosowac lub znalezc jakis sposob. Czasem zanim sie zorientujest o co chodzi dziecko ma klopoty. Trzeba sie wziac na sposob, a napewno nadgonic luki. Ale uwaga! Matematyki ucza innym systemem, trzeba sprawdzic jak czego ucza, zeby dziecku wszystkiego nie pomieszac. Generalnie u rodzicow zaobserwowalam zupelnie inne ambicje niz te, do ktorych jestem przyzwyczajona z Polski. Juz w szkole podstawowej rozmawialam z rodzicami ktore dziecko idzie do gimnazjum. Odpowiedz byla zwykle ta sama "zalezy jaka bedzie opinia" - w podtekscie "jak dziecko zakwalifikuja do Hauptschule to po co je meczyc w gimnazjum?" Rozwiazaniem sa szkoly prywatne, w Teresianum, Sacre Coeur itp jest sporo dzieci Polakow z podobnymi dylematami, a teraz kupuj testy przygotowawcze do klasowek (np. w Morawie), badz w stalym kontakcie z wychowawczynia itd itp. Jednym slowem rob swoje, pchaj swoje dziecko, nie ogladaj sie na ten glupi system. Powodzenia dla Saruni. Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Integracja 07.11.06, 11:08 Hej, nie boje sie tak bardzo o Sarunie, bo radzi sobie naprawde niezle, z pierwszego testu z matematyki prawie max. liczba punktow, jutro pierwszy test z angielskiego. Przeraza mnie system, przeraza mnie rasizm (choc z drugiej strony rozumiem jego korzenie). Ostatnio czytalam artykulo mieszanych, rozwiedzionych malzenstwach w Niemczech. Ojciec (Polak) zgodnie z wyrokiem niemieckiego sadu NIE MA PRAWA rozmawiac z wlasnym dzieckiem po polsku! I nie sa to odosobnione przypadki. Nizej link do artykulu: www.wprost.pl/ar/?O=64635 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: Integracja 25.11.06, 14:26 no o intergracji w austrii to ciezko mowic, masz racje! ale nie nalezy tylko pluc na system, tylko wziasc sie za siebie i samemu starac sie podolac, wiem, ze latwo sie mowi, ale ja tez niby "zintegrowana" jestem, ale od czasu do czasu tez padam na pysk i dostaje po lbie za moje polskie korzenie... dlatego chce sie szkolic i robic DAF tzw. "weiterbildungskurse", ktorych mi AMS nie chce placic bo nie mam obywatelstwa austriackiego (ktore teoretycznie moglabym miec, ale nie chce) aby pomoc dzieciom emigrantow (mam skonczona germ. na uni wiedenskim), ktore majaproblemy jezykowe... no ale nie bede pluc, tylko sama place za kursy i bede robic to co chce, z austriackim obyw. czy bez... Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: mamy z Wiednia napiszcie 10.11.06, 19:48 Witam, lada chwila i ja bede mama z Wiednia, wiec bardzo sie ciesze, ze istnieje takie fajne forum Czuje, ze po przyjezdzie bede tu czesto zagladac. Na poczatek mam pytanie do wiedenskich Mam - czy w Wiedniu istnieje jakis polski zlobek lub przedszkole? Albo chociaz zajecia dla najmlodszych maluchow prowadzone po polsku? Mojej 1,5-rocznej corci przydalby sie jakis kontakt z polskimi rowiesnikami... Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: mamy z Wiednia napiszcie /UP! 17.11.06, 09:25 Hej Nowa Agnieszko, mysle ze dziewczyny niedluga ci napisza. Ja akurat bylam odmiennego zdania i poslalam dziecko do austriackiego przedszkola, zeby nie mialo problemu z jezykiem w szkole. Ale bylo to juz dawno. Z tego co wiem to bylo takie przedszkole kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: mamy z Wiednia napiszcie /UP! 17.11.06, 11:59 Czesc Dziewczyny Przyjechalam pol roku temu do Wiednia na dwa lata, ktora z Was jest tutaj w podobnej sytuacji, to znaczy nie na stale? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
wlgs Re: mamy z Wiednia napiszcie /UP! 17.11.06, 13:44 Hej Byłam mamą z Wiednia. Wtedy, kiedy mieszkałam w Wiedniu, szukałam kontaktu z polskimi mamami, ale wówczas nie było Was aż tyle Bardzo dobrze wspominam ten czas w życiu, spacery z dzieckiem po pięknych parkach, nad Dunaj miałam 15 min piechotą... Pozdrawiam Was i to wspaniałe miasto Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: mamy z Wiednia napiszcie /UP! 22.11.06, 11:08 Hej Agika! Ja jestem nie na stałe. Myśleliśmy, że na kilka lat, przynajmniej 5, ale ostatnio się okazało, że może być krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Dobry dentysta w Wiedniu - PILNE! 22.11.06, 11:11 Dziewczyny, poszukuję dobrego dentysty w Wiedniu i to pilnie. Troche sie przerazilam, bo mi tu 3 Polakow wspominalo, ze oni trafiali tylko na beznadziejnych i zawsze sie konczylo na tym, ze leczyc zeby jezdzili do Polski. Ja nie moge teraz wyjechac, musze pojsc tu na miejscu (( Tyle ze starsznie sie boje pojsc do przypadkowego, zeby mi przypadkeim jakiejs krzydwy nie zrobil. Moze jednak jakims cudem ktoras z Was znalazla tu takiego dentyste, na ktorym sie nie zawiodla??? Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Dobry dentysta w Wiedniu - PILNE! 22.11.06, 12:45 hej, w 18 dzielnicy jest dentysta austryjak mowiacy po angielsku moj maz do niego chodzi i jest bardzo zadowolony. jezeli powiesz ze nagly przypadek przyjmuje od reki. przyjmuje na kase chorych. ddr. andreas pinter 1180 wien, währinger str 138,14 tel 470 67 72 mobil 0669 11 44 18 33. nowy gabinet. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Wypozyczalnia strojow dla dzieci - PILNE! 22.11.06, 23:18 Na gwalt potrzebuje stroju krola! W sobote moj pieciolatek bedzie wystepowal w przeszkolu w roli jednego z Trzech Kroli. Gdzie mozna taki stroj wypozyczyc? Przeszukuje siec wpisujac kostiumverleih kinder wien i nic nie moge znalezc. A yellow pages nie mam... Poratujcie w potrzebie! Poza tym takze witam nowe Mamy w Wiedniu. My mieszkamy w Austrii od IX 2005, planujemy wyjazd na polowe roku 2008. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Wypozyczalnia strojow dla dzieci - PILNE! 23.11.06, 09:22 Tu masz link z adresami, ale z tego co ja pamietam to to nie jest tanie, moze cie kosztowac tyle co kupienie nowego taniego kostiumu. www.herold.at/servlet/at.herold.sp.servlet.SPYPRefineSearchServlet?ref=hbdheadingidnav&drillItem=INET_2035&context=YP&sd=AH5_11642698911150105&rd=GSO_2Inaczej Lambert Hofer Wien 1110 Wien, Simmeringer Hauptstr 28 ART for ART Theaterservice GmbH 1010 Wien, Goetheg 1 Babsi's Kostümverleih 1180 Wien, Gentzg 9 Elite Kleiderverleih 1070 Wien, Neustiftg 137/7 Kleiderverleih Rottenberg 1090 Wien, Porzellang 8 Atelier Maskerade Kostümverleih - Erzeugung 1030 Wien, Hetzg 31 Kostümatelier 1050 Wien, Nikolsdorfer G 27-29 Kostümboutique Franz Urbanek 1220 Wien, Bettelheimstr 37 Kostümhaus M. Lippitsch KEG 1120 Wien, Längenfeldg 27/A Kostümverleih Lambert Hofer junior GesmbH 1010 Wien, Bartensteing 3 Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Wypozyczalnia strojow dla dzieci - PILNE! 23.11.06, 15:15 wielkie dzieki - znalazlam Obdzwonilam kilka pierwszych wypozyczalni, ktore podalas - nie maja rzeczy dla dzieci, ale ktos wpomnial, ze moze beda miec w wypozyczalni kolo Naschmarket - i rzeczywiscie - maja. Moze sie komus przyda: Linke Wienzeile 16, tel. 1/5864305-0, www.witte.at , ceny pomiedzy 15-20Euro. jeszcze raz dzieki, jestes niezastapiona To kolejny raz, kiedy dzieki Tobie znajduje cos w wiedniu Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Dentysta w Wiedniu 23.11.06, 17:20 Myslalam, ze skoro Arbik juz polecila to nie bede "sie wcinac", no, ale w razie czego wam napisze. Kiedys chodzilam do Polaka w bodajze 10 Bez., podaje moze kiedys komus sie przyda: Ärzte / FACHÄRZTE UND -ÄRZTINNEN / ZAHN-, MUND- UND KIEFERHEILKUNDE / 10. Bezirk Ptaszynski Leszek, Dr, Tel. 01 / 604 81 42 Ord: Mo, Di, Do, Fr 9-13, Di, Do, Fr 15-19, alle Kassen, Laxenburger Str 12, Stg 14 1100 Wien arbik napisała: > hej, w 18 dzielnicy jest dentysta austryjak mowiacy po angielsku moj maz do > niego chodzi i jest bardzo zadowolony. jezeli powiesz ze nagly przypadek > przyjmuje od reki. przyjmuje na kase chorych. ddr. andreas pinter 1180 wien, > währinger str 138,14 tel 470 67 72 mobil 0669 11 44 18 33. nowy gabinet. > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: Dobry dentysta w Wiedniu - PILNE! 25.11.06, 14:17 www.branchenbuch-oesterreich.at/firma-home/dr--zbigniew-mol-zahnarzt-4393782.html servus! polecam bardzo!! super specjalista, ale sympatia to nie smierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Mamy z Wiednia i prosba do agiki44 25.11.06, 23:22 Wypozyczalnia strojow przy Naschmarket okazala sie byc sklepem z akcesoriami na przyjecia i strojami karnawalowymi dla dzieci i doroslych. Swoja droga bardzo polecam. Takiego wyboru peruk, kapeluszy i masek jeszcze nie widzialam Witam tez Agus05, niestety nie mam zadnych informacji na temat polskiego zlobka/przedszkola. Sa natomiast zajecia dla maluchow i starszakow prowadzone w jednym z przedszkoli, w tej chwili nie pamietam adresu; za to zdecydowanie adradzam. Zajecia sa - wyrazam wlasna opinie po jednorazowym uczestnictwie, po prostu beznadziejne. I w dodatku bardzo drogie. Jesli chcesz, poszukam namiarow. Poza tym mam propozycje do wszystkich mam wiedenskich - czy nie czas zalozyc nowy watek - deneruje mnie przedzieranie sie przez pierwsza setke postow. Co prawda trwa to dodatkowe 4 sekundy, ale i tak mnie deneruje . Zalozmy nowy zaczynajac od przedstawienia sie kto jest kim. To prosba przede wszystkim do agiki, czyli zalozycielki naszego watku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Mamy z Wiednia i prosba do agiki44 27.11.06, 12:11 Czesc Maugosiu i wszystkie dziewczyny, nie mam nic przeciwko, zalozmy nowy watek, niech sie nazywa moze na przyklad. Mamy z Wiednia 2 - do zobaczenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Dobry dentysta w Wiedniu - PILNE! 26.11.06, 18:00 Dzięki za namiary, Dziewczyny. Jak zwykle jesteście niezawodne. Pytanie do Ewelinki202 - domyślam się, że ten pan to Polak (skoro Zbigniew), czy przyjmuje też na krankenkasse? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: Dobry dentysta w Wiedniu - PILNE! 27.11.06, 13:05 servus pewnie, ze polak ale naprawde super spec, ale jako osoba- cholernie niesympatyczny... da sie wytrzymac, jak sie z nim zyc nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: wieden 2 nowe forum 30.11.06, 09:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=52952713&a=52952713 Odpowiedz Link Zgłoś