Gość: Bartek IP: *.trin.cam.ac.uk 25.05.01, 14:28 Czesc Czy ktos wie czy jesli dostane z uczelni dokumnety do otrzymania wizy F-1 to otrzymam ta wize? Czy jest automatyczne? Ile czasu to zajmuje? Bartek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zenek Re: wiza studencka do Stanow IP: *.ym1.on.wave.home.com 25.05.01, 15:11 A co ,w United Kingdom juz niedobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: wiza studencka do Stanow IP: *.duke-energy.com 25.05.01, 16:36 Ktos zadal to samo pytanie pt: "polscy studenci w Stanach". Ostatni post jest z 7 maja. Przegladnij tam moje posty; moze Ci troche objasnia sytuacje. Generalnie, nie jest to automatyczne, bo sa kwoty wizowe, a poza tym musisz miec potwierdzone fundusze na studia, np. wyciag z konta osoby, ktora Ci to zalatwia lub zatwierdzone stypendium z uczelni. Drobna roznica miedzy Toba i innymi - aplikujesz z UK, a to jest b.wazne dla urzednika konsulatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wiza studencka do Stanow IP: *.trin.cam.ac.uk 26.05.01, 17:22 Dzieki za informacje. Przegladalem twoje posty z 7 maja ale to mi sie wydaje tak dziwne - majac pieniadze i przyjecie ze szkoly to F-1 powinni mi dac automatycznie. Druga sprawa to czy uwazasz ze bedzie optymalniej jesli zloze podanie o F-1 w Londynie czy w Polsce (paszport mam polski a w Anglii jestem na studiach). Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Re: wiza studencka do Stanow IP: *.physik.uni-ulm.de 25.05.01, 18:14 Nie, jezeli nie jestes azylantem w kraju Unii to wizy nie dostaniesz. Legalny status rezydenta w Polsce wyklucza automatycznie, otrzymanie wizy studenckiej, poniewaz CIA zarerestrowalo przypadki uzywania statusu F1 w celu proby wymuszania polskich podatkow od polskich emigrantow w USA. Jest to tzw. pulapka podatkowo-skarbowa wynikajaca z nie legalnego uzywania umowy o podwojnym opodatkowaniu z 1971. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: wiza studencka do Stanow IP: *.duke-energy.com 25.05.01, 18:31 Gość portalu: Prawnik napisał(a): > Nie, jezeli nie jestes azylantem w kraju Unii to wizy > nie dostaniesz. > Legalny status rezydenta w Polsce wyklucza > automatycznie, > otrzymanie wizy studenckiej, poniewaz CIA > zarerestrowalo przypadki > uzywania statusu F1 w celu proby wymuszania polskich > podatkow od polskich emigrantow w USA. > Jest to tzw. pulapka podatkowo-skarbowa wynikajaca z > nie legalnego > uzywania umowy o podwojnym opodatkowaniu z 1971. Prawnik, Ciebie meczy jakas choroba. Siedz cicho w tym swoim NRD-owie, ucz sie fizyki i na temat, o ktorym nic nie wiesz, NIE ODDZYWAJ SIE. Co, starales sie o wize studencka do USA, kopneli Cie w d... i teraz ziejesz nienawiscia, czyz nie tak? Do Bartka: na tego faceta nie zwracaj uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Re: wiza studencka do Stanow IP: *.physik.uni-ulm.de 25.05.01, 18:49 Fuck, Fuck Fuck , ugly duck ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wiza studencka do Stanow IP: *.trin.cam.ac.uk 27.05.01, 18:42 Dla Mag'a Dzieki za informacje. Przegladalem twoje posty z 7 maja ale to mi sie wydaje tak dziwne - majac pieniadze i przyjecie ze szkoly to F-1 powinni mi dac automatycznie. Druga sprawa to czy uwazasz ze bedzie optymalniej jesli zloze podanie o F-1 w Londynie czy w Polsce (paszport mam polski a w Anglii jestem na studiach). pozdrowienia Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: wiza studencka do Stanow IP: *.physik.uni-ulm.de 27.05.01, 19:13 Wizy studenckiej nie dostaniesz ani w Londynie ani w Warszawie, jesli choc jeden cent pechodzi z USA i masz wazny meldunek w Polsce. Zeby sie o tym przekonac powinienes zlozyc, tak gdzie faktycznie mieszkasz fizycznie tzn. w Londynie. Wyjatkiem jest jesli sam pokrywasz absolutnie wszystkie koszty i nie masz meldunku w Polsce. Tzn. nie dostajesz centa od USA, a w formie pensji ani stypendium (w sensie prawa USA) i nie figurujesz w bazie PESEL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student1 Re: wiza studencka do Stanow IP: *.physik.uni-ulm.de 27.05.01, 19:23 Niestety masz nikle szanse na wize F-1 poniewaz w obecnym roku fiskalnym przyznano 5 praw azylu politycznego polskim obywatelom w USA (jesli nadal masz polski paszport). Mozesz zwiekszyc szanse ubiegajac sie o obywatelstwo brytyjskie. Ponadto wiza F-1 zaczela wywolywac zniszczenia finansowe uczelni, poprzez tzw. pulapke skarbowo-paszportowo-meldunkowa. Otoz w swietle prawa USA musisz placi podatki stanowe i federalne na wizie studenckiej od wszystkich dochodow uzyskanych z terytorium USA. Majac jednak status F-1 musisz ciagle udowadniac wladzom imigracyjnym, ze masz blizszy zwiazek z krajem drugim, co moze oznaczac, ze musisz miec wazny meldunek w Polsce. Naraza to w prostej linii wladze emigracyjne INS na serie procesow, o zniszczenia wywolane statusem F-1, poniewaz precedensy na szkode posiadacza F-1 moga byc uzywane na szkode obywatela polskiego z prawem stalego pobytu, ktory musi utrzymywac meldunek w celu utrzymania waznosci paszportu (zgodnie z polskim prawem paszportowych). W takeij sytuacji konsulat zadziala zawsze na korzyc agencji rzadowej USA, bo wlasnie jego celem jest jej ochrona z urzedu. W takiej sytuacji jest uniemozliwieni takiej sytuacji prawnej tzn. odmowa, jako ze status F-1 w polaczenie z polskim obywatelstwem dziala automacznie na szkode USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: wiza studencka do Stanow IP: *.duke-energy.com 29.05.01, 16:59 Ilosc wiz studenckich do USA jest ograniczona kwota roczna, ktora to kwota jest rozdzielana na wszystkie kraje swiata. Polska jest uwazana za biedny kraj, wiec ludzie sa odpowiednio traktowani, choc i tak nie jest tak zle jak Indie czy Pakistan. Szkoda, ze nie masz rezydencji w UK; musisz sie zapytac, czy wogole wolno Ci aplikowac z Wielkiej Brytanii (pewne wizy sa przydzielane tylko w krajach, gdzie jest sie rezydentem, ale niekoniecznie obywatelem). Co ten Prawnik tutaj wypisuje, to nie mam zielonego pojecia, bo znam wielu studentow z Polski, ktorzy studiowali w USA; jeden nawet u nas mieszkal przez pewien czas. W jednym mowi prawde, ze od stypendiow placi sie podatki, wiec jesli Polska wprowadzila jakies idiotyczne przepisy o podwojnym opodatkowaniu, to uczelnie moga nie przydzielac stypendiow, a musisz miec zatwierdzone finansowanie. Uczelnia, na ktorej moja bratanica studiowala, nie chciala mi wogole wydac formy na wize bez zaswiadczenia z banku o wysokosci mojego konta i mojego oswiadczenia, ze pokryje jej wszystkie koszty. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja, wiec nie wiem co Ci doradzic. Ten ow Prawnik z Ulm rowniez pisze, ze nie wolno przejsc na staly pobyt ("zielona karta") z wizy studenckiej, ale to zawsze tak dzialalo. Ale za to mozna przejsc z wizy F na H (jesli znajdzie sie prace w USA), a z H na staly pobyt. Bron Boze nie aplikuj o azyl, bo USA ma bardzo mala kwote na wizy z azylu i Polska nie jest na liscie krajow, ktore te wizy dostaja, no chyba ze bys udowodnil nie wiadomo jakie przesladowanie. Mam nadzieje, ze uda Ci sie wize dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: wiza studencka do Stanow IP: *.duke-energy.com 29.05.01, 22:43 Zapomnialam dodac, ze jest duza roznica w traktowaniu ludzi, ktorzy aplikuja o wize F, gdy jada na undergraduate czy tez graduate (master lub PHD) program. Generalnie jest latwiej dostac wize na graduate, zwlaszcza engineering lub science, bo wsrod Amerykanow brakuje kandydatow na takie studia. Czy to byl Twoj post na temat studiow w Bostonie ? Mieszkalam tam wiele lat, ale wyprowadzilam sie. Fajne miasto, ale ludzie niesympatyczni. Co do Poloni, to znalam tylko jedna osobe, choc Polakow jest tam sporo. Jesli tam sie wybierasz, to podam Ci namiary na kilka polskich miejsc (biuro podrozy, sklep, itp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: wiza studencka do Stanow IP: *.trin.cam.ac.uk 30.05.01, 14:33 czesc Mag Dzieki za tak obszerne informacje. Jestes super sympatyczna osoba. Tak ten post o Bostonie byl moj. Prosze napisz e-maila na moj adres: ostrowsb@hotmail.com Nie chce zeby cala Polonia przegladala nasz korespondencje. Bartek Gość portalu: Mag napisał(a): > Zapomnialam dodac, ze jest duza roznica w traktowaniu ludzi, ktorzy aplikuja o > wize F, gdy jada na undergraduate czy tez graduate (master lub PHD) program. > Generalnie jest latwiej dostac wize na graduate, zwlaszcza engineering lub > science, bo wsrod Amerykanow brakuje kandydatow na takie studia. Czy to byl > Twoj post na temat studiow w Bostonie ? Mieszkalam tam wiele lat, ale > wyprowadzilam sie. Fajne miasto, ale ludzie niesympatyczni. Co do Poloni, to > znalam tylko jedna osobe, choc Polakow jest tam sporo. Jesli tam sie wybierasz, > > to podam Ci namiary na kilka polskich miejsc (biuro podrozy, sklep, itp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Re: wiza studencka do Stanow IP: 134.60.10.* 28.05.01, 13:28 Jezeli chcesz wyemigrowac do USA przez F-1 to zrezygnuj teraz i zloz o azyl polityczny. W USA masz ciagle szanse. Obecny system Rzeczypospolitej stwarza w zasadzei podstwy prawne w swietle Konstytucji USA to przyznania azylu automatycznie. Jest to otwarte naruszenie prawa wlasnosci, wymuszenie ubezpieczen spolecznych i emerytalnych od osob prywatnych, i wreszczie praca niewolnicza (sluzba wojskowa i zastepcza) przy jednoczesnej technicznej niemoznosci pozbycia sie obywatelstwa (decyzja w rekach prezydenta a nie obywatela) W tym roku przyznano 5 z obywatelstwem polskim. Jezeli bedzisz placi uczelini w USA to jestes frajerem. Sytuacja jest obecnie beznadziejna. Jezeli uczelnia pokrywa czesc w postaci stypendium albo pracy na uczelni tez jest frajerem. Majac tytul naukowy USA bedziesz i tak dyskryminowany z powodu obywatelstwa. Zacznij wiec od pozbycia sie wlasnie tego. Studia byly dobra forma emigracji 10 lat temu, ale nie teraz. Czekajac 5 czy 7 lat na zmiane obywatelstwa tylko utrudnisz, sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś