mama-basi 29.07.06, 12:50 witam! prawie rok mieszakmy we wloszech z dwuletnią Basią szukamy polskich przyjaciól. pozdrawiam Mama-Basi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marafioti Re: mama we włoszech 29.07.06, 17:07 bedzie ci trudno znalezc bo polonia wloska w ogole nie jest zorganizowana. ja juz kiedys probowalam , bez rewelacji. gdzie mieszkasz we wloszech? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mama we włoszech 29.07.06, 22:41 mieszkamy w provincji Trentino, na polnocy wloch w malej miescince zwanej calliano jast bardzo ladnie tylko brak mi polskich pogawedek o dzieciach z poska mama. a do internetu nie zawsze mam dostep gdyz jeszce nie mamy koputera w domu i chodzimy do biblioteki lub u znajomych dzieki ze odpsalas a ze polonia wloska jest zle zorganizowana to juz zauwazylam, raczej na polakow trzeba uwazac-niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
marafioti Re: mama we włoszech 31.07.06, 07:56 ja jestem z Bolzano. jesli chcesz sie ze mna skontaktowac napisz na priv wowczas sie umowimy co jak i gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
neta.a Re: mama we włoszech 31.07.06, 12:19 witam dziewczyny tez jestem we wloszech a mama zostane prawdopodobnie pod koniec marca 2007.Mieszkam w Quistello provincja Mantova.Powiedzcie czy Wy rodzilyscie tu?Chcizlzbym sie bardzo dowiedziec jak to jest z tymi wszystkimi sprawami z ciążą i dalej po urodzeniu.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi od Was!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mama we włoszech 31.07.06, 14:26 ja rodzilam w polsce, potem wyjechal mąz bo dostal dobra prace, i pozniej przyjechalm ja z basia. mam jedna kolezanke w okolicach trento z rok starsza corcia eliza i ona rodzila tam -zadowolona, wiadomo ze porod w obcym kraju jesli nie znaz dobrze wloskiego jest wiekszym stresem, jesli znasz dobrze jezyk i masz dokumenty i prawo pobytu to bedzie ok. kazda provincja rzadzi sie swoimi prawami. napisz czy masz meza wlocha czy polaka, i jak ci sie zyje. jestem na forum od niedawna i sie ucze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neta.a Re: mama we włoszech 31.07.06, 14:31 hej meza mam polaka i mieszkamy tu juz 2 latka.Pracuje legalnie on tez .Tylko ze ja mam umowe do konca roku i nie wiem jak to bedzie potem jak zrobic zeby przez okres do porodu brac jakies pieniadze bo umowy mi nie przedluza.A rodzic bede w marcu.No i chcialabym sie jeszcze dowiedziec jak to jest ze zwolnieniami w czasie ciazy ?Niby przy mojej umowie nie moge byc dluzej niz tydzien bo sobie poszukaja kogos innego ale bedac w ciązy nie moga mnie zwolnic (tak wynika z prawa)i teraz juz jestem skolowana !Jak to jest z tym zwolnieniem? pozdrawiam!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mama we włoszech 31.07.06, 14:49 u nas w calliano, mamy wloszki (kolezanki z parku)ida na taki urlop jak macierzynski i sa z dziecmi w domu, potem oddaja do platnego zlobka, zwolnienia wypisuje ginekolog.ciąza to szczegolny okres wiec powinni to brac pod uwage.jak masz zwolnienie od lekaza i np. musisz lezec albo jestes w szpitalu to placa ci podstawowa pensje i jestes na tzw.chorobowym. tak jest u meza w parcy,ale kobiety w ciazy szanuja i z tego co wiem to nie ma problemow.a czym sie zajmujesz ? ja nie pracuje bo nie mam jeszcze dokumentow,jestem z basia w domu i jezdze do szkoly dla stranierow szkolic wloski(razem z basia).nie martw sie, bedzie dobrze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fede Re: mama we włoszech 07.09.06, 00:49 jeśli masz ochotę pogadac o ciazy i o porodzie we wloszech zapraszam na skaypa federica 301,ja rodziłam we wrześniu 2005,i jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mama we włoszech 31.07.06, 14:51 ja jestem tu nowa, ucze sie tego forum i napisz mi prosze jak wejsc na priv. moze to smieszne ale koputerowym geniuszem nie jestem moze podasz e-mail i tak sie umowimy] pozdrawiam i dzieki ze ktos sie odezwal Odpowiedz Link Zgłoś
marafioti Re: mama we włoszech 31.07.06, 15:05 na priv w sensie napisz na gazetowa skrzynke marafioti@gazeta.pl ile macie lat, co robilyscie w polsce skoro was wywialo az tutaj?' Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 31.07.06, 16:09 Hej Dziewczyny. Jak chcecie, to moge sie do Was dolaczyc i podpowiedziec co nie co. Mieszkam we Wloszech juz prawie 10 lat. Mam dwoje dzieci (urodzonych tutaj)i nastepne, ktore bedzie z nami za jakies 20 dni)))))) Jak chcecie to piszczcie do mnie na kiniadi@yahoo.it. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-basi Re: mama we włoszech 01.08.06, 14:21 Ciesze sie ze ktos sie chce dolaczyc.postaram sie napisac na maila jak znajde troche czasutymczasem lece w wir moich prac domowych,jesli TY masz czas zeby cos skrobnac to pisz agu17@o2.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agi-it ja również 30.08.06, 17:28 razem z mężem Polakiem żyję we Włoszech, od ponad 3 lat. W lutym tego roku urodziła nam się córeczka. Jeśli można,chciałabym do Was dołączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wu.wei1 Re: mama we włoszech 06.09.06, 22:23 Witam. Ja tez mieszkam we Włoszech od 7 miesiecy. Tutaj urodziła sie moja córeczka Sofia. Mieszkamy w Erbie provincia Como. Szukam przyjaciol polskich lub z rodzin polsko-wloskich. Odpowiedz Link Zgłoś
fede Re: mama we włoszech 07.09.06, 00:47 cześć my jesteśmy z Caccioli di Scandiano RE(REGGIO EMILIA),jA nazywam sie Monika amoj synek 11miesieczny Leonardo zapraszam na skypa mój adres federica301,lub mail fede@gazeta.pl,a wy gdzie mieszkacie? pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 07.09.06, 12:03 Ale nas troszke jest. Jak fajnie. Jak zaczynalam tu pisac jakies 5 lat temu, to udalo mi sie skontaktowac tylko z jedna Polka Najpierw sie pochwale i napisze, ze od 2 tygodni jestem szczesliwa potrojna mamusia. Adriano Nicola urodzil sie 24 sierpnia)))))))) Piszcie na kiniadi@yahoo.it, albo na skipe- na nicoladim Odpowiedz Link Zgłoś
italka2 Re: mama we włoszech 07.09.06, 19:22 A ja dziewczyny mieszkam pod Modena i mam synka Adriano,ktory urodzil sie 29.01.2004.Pozdrawiam Was serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: mama we włoszech 07.09.06, 22:56 Kiniadi gratulacje!!!!!!!!! widze, ze ciagle jestes na forum ja rzadko tutaj zagladam, ale ogolnie na necie jestem czesto witam pozostale mamy w IT.Mieszkam w Potenzy (Basilicata) od 4 lat, mam dwoje dzieci urodzonych tutaj i udalo mi sie znalezc pare Polek, ktore tutaj mieszkaja z mezami Wlochami. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
wu.wei1 Re: mama we włoszech 08.09.06, 00:53 Jesli ktoras z was mialby ochote napisac do mnie bede bardzo szczesliwa. W mojej okolicy nie znam zadnej Polki. Moj adres wu.wei@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa_kredka80 Re: mama we włoszech 08.09.06, 15:41 witam ja tak na szybcika wiec jeszcze wszystkiego nie poczytalam znalazlam was i chcialam sie przywitac mieskzmy we wloszech z mezem i synkiem maz polak synek ma 13 miesiecy ! jest wspanialy ;D we wloszech mieszkamy od.............jakis 2 moze 3 miesiecy a czy jest moze ktos z okolic pordenone ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.radice Re: mama we włoszech 08.09.06, 23:07 Witam wszystkie mamusie zyjace we Wloszech! Ja mieszkam tutaj na stale od 4 lat. Moj maz jest Wlochem, mamy 8-miesieczna coreczke. Bardzo chce nauczyc ja jezyka polskiego, ale boje sie, ze sama nie dam rady...milo by bylo poznac inne mamy Polki z okolic i nie tylko, aby porozmawiac o dzieciaczkach, Polsce, zyciu we Wloszech...i moze sie spotkac, zeby nasze maluchy sie razem pobawily po polsku... skad jestescie?ja pisze z Nova Milanese, 10 km od Mediolanu...pozdrawiam wszystkich cieplutko, a raczej upalnie i wilgotno, jak to w Mediolanie ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
borgina Re: mama we włoszech 18.09.06, 11:13 witaj Kasia..ja mieszkam w Mediolanie, ale niedlugo przeprowadzamy sie pod Mediolan...pod koniec listopada rodzę, a jak ochłonę to napewno się z Tobą skontaktuję...zresztą jezeli masz ochotę, napisz do mnie..borgina@gazeta.pl. Fajnie, że wiem o jakiejś mamie Polce która też szuka przyjaciół... Pozdrawiam Cię ,papa Odpowiedz Link Zgłoś
agi-it Re: mama we włoszech 09.09.06, 09:54 o prosze...od ponad m-ca codziennie zaglądałam tutaj by sprawdzić czy ktoś dołączył, coś tam napisał itp, ale nic...ciiiiiiszaaaaa. A teraz jak wystrzeliło!!!Hurtem Ale fajnie że trochę się nas nazbierało,może uda nam się "przetrwać" na tym forum))) My jesteśmy w regionie Marche,dokładnie Porto Sant'Elpidio Kurcze,właśnie córa mi się zbudziła,więc na tym kończę Mama nadzieję miłe panie,że częściej tu będziecie zaglądały. Papatki Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 09.09.06, 16:09 Socka2- w koncu sie odezwalas. Od ponad 2 lat jak szukam z Toba kontaktu. Napisz prosze na e-mail: kiniadi@yahoo.it, albo: kiniadi@tlen.pl Wykasowalam do Ciebie adres e-mail i desperacko szukalam, bez skutku. Jak juz przeczytalas 24 urodzilam trzecia dzidzie- tym razem sie udalo i mam synka!!! Mam nadzieje, ze bedziesz chciala do mnie napisac i podzielic sie jak Ci sie obecnie uklada. A my po 9 latach mieszkania w Bologni wynieslismy sie nd morze i obecnie mieszkamy kolo Udine (25km) w przeslicznej miejscowosci Marano Lagunare. Jak ktos bedzie przejezdzal to serdecznie zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: mama we włoszech 09.09.06, 23:20 Kiniadi, jak tylko sie spreze w sobie to napisze. Obiecuje! A teraz ide grzecznie spac ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa_kredka80 Re: mama we włoszech 13.09.06, 00:23 witam wiecie co...............jestem tu nowa i nie chciaalbym sie zadzic ale co myslicie o przeniesieniu sie na forum ? bardzo przyjazne i jak dla mnie b czytelne....................jesli nie to ok bede tu zagladac tymbardziej ze ja nad to mozrze mam jakies troszke ponad 60 km ;D www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,7253.0.html pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marafioti Re: mama we włoszech 13.09.06, 19:09 hej ja jestem w bolzano ale niedlugo chyba sie przeprowadzimy do bari. jest ktos z tycg okolic jak sie tam zyje?bo wszyscy mnie strasza ze bede musiala zamknac dom na 4 spusty i w ogole nigdy nie poczuje sie bezpiecznie jak np w bz. jesli bari nie wypali na pewno chcemy zmienic miejsce zamieszkania. bb podoba mi sie okolica trieste udine, moze ktos mogly cos napisac, jak z praca, jak tamtejsze uniwersytety, przedszkola servis itd czyli wszystko to co rodzicom jest potrzebne by wychowywac dziecko w miare porzadnie i bezpiecznie. pozdrawiam atymczasem z polski bo jestem na wakacjach moze troche za dlugi bo teskni mi sie za mezem. pa Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 15.09.06, 14:38 No to trafilas: Do Bri nigdy bym sie nie wyprowadzila. Moj maz mieszkal na Calabrii i to co mowie to prawda!!! A co do Udine i okolic, to serdecznie polecam. My przez 9 lat mieszkalismy w Bologni i wlasnie w zeszlym roku stwierdzilismy , ze musimy znalezdz miejsce, gdzie zyje sie spokojniej. I tak wlasnie znalezlismy raj na ziemi wlasnie kolo Udine Miejscowosc to male rybackie miasteczko- Marano Lagunare. Jest tu wszystko- przedszkole, szkoly (elementare i media) apteka, banki poczta super market, tak wiec zyje sie bez potrzeby za kazdym razem brania samochodu, a zeby co kolwiek zalatwic. Miejscowosc jest przeurocza, a do tego wszyscy zyja bez stresow. Domy pootwierane cale dnie a nawet noce, sasiedzi przemili i najfajniejsze to to ze mieszka tu 16 polek (panie ktore zajmuja sie starszymiludzmi) Jak chcesz wiedziec cos wiecej, to serdecznie zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
nanait Re: mama we włoszech 21.09.06, 23:42 hej fajnie, że wreszcie znalazłam mamy z Włoch; od roku mieszkamy z mężem (Polak) i dwójką synków (4,5 i 2,5 lat) w Isprze (prowincja Varese), jest tu sporo Polaków ale spotkania raz na jakś czas to trochę za mało więc chętnie dołączę do was! powiedzcie jak radzicie sobie z nauką języka? ja do tej pory ledwie go liznęłam i jest mi ciężko zwłaszcza, że mój starszy synek chodzi do włoskiego przedszkola i powinnam mu pomagać w nauce włoskigo. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa_kredka80 Re: mama we włoszech 26.09.06, 22:37 witaj nanait ....... yyyy z jezykiem u mnie lipa leniwie sie zamiast sie uczyc chyba nasz 14 miesieczny synek szybciej sie naumie niz ja kiniadi wiesz ze mieszkamy od siebie jakies 55 km !! a w niedzielke bylam calkiem bliziutko ! bo w bibione ! co slychac jak tam synek malenki i dziewczynki ? pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
teo32 Re: mama we włoszech 10.11.06, 10:06 czesc dziewczyny ja tez jestem mama i rowniez mieszkam we wloszech mam synka ktory ma 7 miesiecy moze znajdzie sie jakas mama mieszkajaca w okolicach Turynu, chetna na spotkania serdecznie was wszystkie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Do Kolorowa_kredka80 10.11.06, 14:56 To dlaczego sie nie kontaktoalas i nie przyjechalas? A dokladniej gdzie mieszkacie jak mozna spytac? Odpowiedz Link Zgłoś
teo32 Re: Do Kolorowa_kredka80 10.11.06, 15:00 a z kim ? i gdzie? cos przeoczylam? mieszkamy pod turynem Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: Do Kolorowa_kredka80 11.11.06, 13:36 Teo32 To byl post napisany do Kolorowa kredka prze ze mnie. Pisala ona, ze mieszka 55km ode mnie, wiec ja zapraszalam. Do Turynu troszke mi nie po drodze))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
garofano73 Do Teo32! 14.11.06, 15:36 Czesc Teo32! Napisalam wczoraj do Ciebie na adres gazetowy. Jesli chcesz, odezwij sie prosze do mnie na adres Yahoo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: mama we włoszech 14.11.06, 21:44 Dziewczyny, mam nadzieję,że mnie nie przegonicie za moje pytania: czy macie kontakt z rodzianmi włoskimi, które poszukują opiekunki do starszej osoby? Moja mama jest we Włoszech, obecnie Florencja do 21 grudnia i od stycznia poszukuje nowego miejsca zatrudnienia. Jak pisałyście polonia jest właściwie niezorganizowana. Mam zna język, może nie biegle ale porozumiewa się bez kłopotów. Bardzo nam zależy, bo niestet w Polsce ja szukam pracy od 3 mcy a ona też zostaniebez niczego. Za każdą wiadomość będę serdecznie wdzięczna Iza Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka28 Re: mama we włoszech 23.11.06, 15:34 Czesc dziewczyny, czy moge do Was dolaczyc? Mieszkam we Wloszech ( niedaleko Ravenna ) od 6 lat. Mam meza Wlocha i dwoje dzieci . Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 25.11.06, 21:08 Czesc Gwiazdka 28. Bardzo mile Cie wietmy, choc tutaj to dziewczyny pokazyja sie raz na rok(((((( Napisz prosze do mnie na adres: kiniadi@yahoo.it Zreszta dziewczyny wszystkie napiszcie, bo mam Wam propozycje do zlozenia))))) Wejdzcie sobie na strone www.mamydzieci.pl Wejdzcie na forum (choc kilka jest zablokowanych i wypowiedzcie sie, czy taka forma bardziej Wam sie podoba, moze byloby fajnie sie tam przniesc z naszymi wloskimi dzieciaczkkami)))))) Czekam na wiesci Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: mama we włoszech 02.12.06, 13:38 Hej dziewczyny. Dla zainteresowanych, jestesmy Tu www.mamydzieci.pl/viewtopic.php?t=2289 Odpowiedz Link Zgłoś
czijo2 Re: mama we włoszech 05.12.06, 15:02 Cześć dziewczyny. Wprawdzie nie mieszkam jeszcze we Włoszech, ale być może tam mnie zaniesie niedługo życie. Mam narzeczonego włocha, ktory mieszka w Genui, być może zamieszkamy w okolicach Mediolanu. CHciałabym wiedzieć, jak się mieszka Polkom we Włoszech, jakie macie problemy z dostosowaniem , językiem, ze znalezieniem pracy, jak dzieci znajdują sie w nowym miejscu. Mam 5 letniego syna i najbardziej martiwę się o niego. Jeśli któras z was miałaby chęć podzielić się spostrzeżeniami, byłabym wzięczna. ania Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: do Czijo2 08.01.07, 21:32 Hej Ania. znajdz nas na forum www.mamydzieci.pl, a dziewczyny na pewno Ci pomoga w kazdej kwestji. Czekamy Odpowiedz Link Zgłoś