maybelline 01.08.06, 15:20 Witam.Chciałam ostatnio przeslać pieniądze na konto i poproszono mnie o nie wiem jak to się pisze "słift cod" może ktoś z Was wie jak to się pisze i co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: Przelew do Polski. 01.08.06, 15:26 chodzi ci pewnie o "swift code" to numer banku. Kazdy bank ma uniklany numer, tak by nie mozna bylo go pomylic z jakimkolwiek innym. I nie chodzi tu tylko o nazwe, bo nawet kilka oddzialow tego samego banku moze znajdowac sie w tym samym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
basia1078 Re: Przelew do Polski. 02.08.06, 21:40 prawidlowa nazwa to kod kod BIC (SWIFT) - jest to kod banku literowy np. dla PKO BP SA JEST TO: BPKOPLPW W BANKU W POLSCE POWIEDZA, LUB MOZNA POSZUKAC NA STRONIE INTERNETOWEJ BANKU POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mak4701 Re: Przelew do Polski. 03.08.06, 08:18 Dla PKO SA ten kod jest - PKOPPLPW Odpowiedz Link Zgłoś
mak4701 Re: Przelew do Polski. 03.08.06, 08:19 A z jakiego banku robisz przelew i ile cie to kosztuje? Czy opłata za przelew jest uzalezniona od wysłanej kwoty? Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Przelew do Polski. 06.08.06, 00:38 Nie jest uzalezniona, sa standardowe. zalezy od rodzaju uslugi tylko - standard (20£ w barclays), priority (35£ tamze). W obrebie Europy standard idzie do 3 dnu roboczych, priority 1-2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
moneybookers Re: Przelew do Polski. 06.08.06, 02:52 Najlepszą alternatywą na przelewy są serwisy internetowe zajmujące się płatnościami ja korzystam z www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ i chwalę sobie po pierwsze pieniądze mam na koncie po 2-4 dniach prowizja jest normalna tj. 7PLN ))) a nie 20 - 30 euro. Są bezpieczni tani solidni i stosunkowo szybcy. kolejny plus to ten że za ich pomocę mogę regulować płatności w internecie bez stresu że ktoś niewłaściwy pozna nr. mojej karty kredytowej itp. Na stronie www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ jest wszystko dokładnie opisane zrozumiale przystępnie no i po polsku ))) co jest też istotne. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
basiadee Re: Przelew do Polski. 06.08.06, 11:17 uprzejmie proszę o bliższe wyjaśnienie: przelew do polski potrzebne są dwa konta: jedno w angielskim banku i odpowiadające mu konto w moneybookers i wpłata środków jest bezpłatna? drugie konto walutowe w polskim banku i odpowiadające mu konto w money transfer i moje zwykłe konto e-mail? jeśli w polskim banku nie mam konta walutowego to jest to przelew międzynarodowy i płacę za przewalutowanie? jeśli mam konto walutowe jest to przelew lokalny? osoba otrzumująca pieniądze płaci za transfer najwyżej 7 zł i jest to całkowity koszt transferu? czy dobrze to rozumiem acha i nie wiem w jaki sposób z e-maila trafiają pieniądze na konto? czy jest tam jakiś link? trochę dużo tych pytań ale będę wdzięczna za rozjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
moneybookers Re: Przelew do Polski. 07.08.06, 13:49 Witam ) Postaram się co nie co wyjaśnić Tak wpłaca się pieniądze na konto moneybookers które jest w prowadzone w banku angielskim jest to bezpłatne tj. moneybookers nie pobiera żadnej opłaty jedyna opłata jest za przelew z banku Twojego w anglii do banku moneybookers też w anglii ( czyli przelew krajowy) Konto musisz mieć w polskim banku ale nie musi być ono walutowe. Jesli jest walutowe moneybookers może wypłacić Ci przekaz w EUR lub USD jeśli jest zwykłe przelicza po kursie dnia ( kurs jest normalny sprawdzałem ) i wpłaci w PLN Co do adresu email to ten pod którym zarejestrowałaś się w moneybookers.Ale jeśli będzie inny to nie ma problemu Wystarczy w profilu dodać ten adres email do listy adresów, na które mogą być przekazywane pieniądze. Należy udać się do 'Moje Konto' > 'Profil' > 'Lista adresów email' i kliknąć na słowo 'Dodaj'.Można tam dodać do pięciu adresów email. Osoba otrzymująca pieniądze a dokładnie mówiąc wypłacająca płaci za transfer najwyżej 7 zł i jest to całkowity koszt transferu. Tanio czyż nie ???? Co do linku w emailu to moneybookers wysyła maila z zawiadomieniem że pieniądze wpłynęły na konto i czekają logujesz się i wypłacasz je. Jeśli nie masz konta pieniądze czekają aż je założysz czyli jakieś 5 minut )) Podzaje link do stronki www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ Jeśli masz jeszcze jakieś pytanka zobacz www.moneybookers.com/app/faq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Przelew do Polski. 07.08.06, 21:10 Warto zapoznac sie z kursem przelewu, jaki proponuje moneybookers i porownac z kursem w banku. Mozna sie niemilo zdziwic)) Odpowiedz Link Zgłoś
moneybookers Re: Przelew do Polski. 07.08.06, 21:46 mrufkaa napisała: > Warto zapoznac sie z kursem przelewu, jaki proponuje moneybookers i porownac z > kursem w banku. Mozna sie niemilo zdziwic)) Witam ) Cóż warto i to naprawdę oto przykład aktualny z dnia 6.08.2006 Przelałem euro na moje konto w moneybookers kurs średni NBP Tabela kursów średnich NBP nr 151/A/NBP/2006 ogłoszona w dniu 2006.08.04 1 EUR - 3.9080 PLN Kurs w/g którego przeliczono euro na złotówki wynosił w moneybookers 1 EUR - 3,9285 czyli )) Tak naprawde warto zapoznać się z kursem i policzyć. Oczywiście nie zawszę kurs będzie tak dobry ale wachania są niewielkie i można z pełną odpowiedzialnością powiedzieć że kurs w moneybookers jest zbliżony do kursu średniego NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
moneybookers Re: Przelew do Polski. 14.08.06, 12:28 Witam Jeszcze gwoli wyjaśnienia kursów wymiany cytuje za stroną www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ "Jaki kurs wymiany walutowej jest zastosowany w przypadku wysłania pieniędzy w innej walucie lub na konto obsługujące inną walutę? Przy transakcjach wymagających wymiany walut, korzystamy z dziennego kursu walut podawanego przez Europejski Bank Centralny - www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html . Nakładamy jednak prowizje w wysokości 0.95% w przypadku transakcji dotyczących jednej z następujących trzech walut: EUR, USD lub GBP. Przy transakcjach związanych z jakąkolwiek inną walutą prowizja wynosi 1.3%. Nie jest to ukryta opłata, ale zabezpieczenie przed ryzykiem i niestabilnością rynków walut obcych." Myślę że to wyjaśnia ostatecznie sprawę kursów walut Pozdrawiam www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ - MONEYBOOKERS www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html - DZIENNY KURS WALUT BANKU EUROPEJSKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś