Dodaj do ulubionych

Cytaty z Milosza

09.08.06, 23:09
Polska to "irytujacy obszar miedzy Niemcami i Rosja" (Prywatne Obowiazki)

"Dla Polski nie ma miejsca na Ziemi" - (Rok mysliwego" "Polska to Ciemnogrod
(Prywatne Obowiazki),
Polska to "odbytnica Swiata" (Abecadlo Milosza),
" Gdyby mi dano sposob, wysadzilbym ten kraj w powietrze" (Rodzina Europy),
"Polak musi byc swinia, poniewaz sie Polakiem urodzil" (Prywatne obowiazki)

W liscie do M. Wankowicza pisal "Jestem bardzo malo polski w sensie, jaki
temu slowu zwyklo sie nadawac; standardy obowiazujace wsrod szlachetnych
Polakow sa mi najzupejniej obce.Moj umysl jest zydowski"

Ciekawe jakie on mial o sobie wielkie wyobrazenie a jak skonczyl, pojechal do
tego kraju i siedzial w nim do koncza zycia, mimo, ze byla tam na niego
ciagla nagonka. Okazal sie typowo polskim idiota niestety.
Obserwuj wątek
    • joaquina Re: Cytaty z Milosza 10.08.06, 01:17
      jezeli nie umarlby w krakowie, to nie zostalby pochowany w Krypcie Zasluzonych
      na Skalce...facet moze jednak nie byl takim typowym polskim idiota...bo kto
      inny pochowalby go tak honorowo?...wink
      • drabiniasty Re: Cytaty z Milosza 10.08.06, 07:02
        Co to ma za znaczenie gdzie cie pochowaja? To smieszne co piszesz.
        • joaquina Re: Cytaty z Milosza 10.08.06, 09:28
          kultura osobista nakazalaby napisac "Cie", to pierwsze.
          ignorant z Ciebie za to z duzej litery, to drugie.
          brak refleksji wskazuje na czlowieka malo inteligentnego...nie kontynuuje
          dyskusji z ludzmi obdarzonymi ta cecha.
          pozdrawiam
          • drabiniasty Re: Cytaty z Milosza 10.08.06, 21:40
            Cie z duzej litery pisze sie do kogos, kogo sie zna i szanuje. Ja ciebie (znowu
            z malej) nie znam i nie mam do ciebie(znowu z malej) zadnego stosunku, bo niby
            z jakiej racji mialbym miec. Rozumiem, ze nalezysz do rodziny Milosza i
            uwazasz, ze wszyscy powinnismy sie do niego modlic i opiewac jego wspanialosc,
            jak na wieszcza przystalo, tylko dlatego, ze dzieki polskim politycznym
            zwirowaniom dostal nagrode Nobla. A w stosunku do ciebie wszyscy powinni takze
            padac na kolana, bo jestes jego rodzina. Otoz mylisz sie.
            Jego literature uwazam za wyjatkowo nudna i nigdy nie skonczylem czytac zadnego
            wiersza szanownego nudziarza. Watpie, czy komukolwiek udalo sie cos jego
            przeczytac i nie zasnac.
            Przez cale swoje zycie opluwal Polske (slusznie czy nie, to inna sprawa), po
            czym przed smiercia przyjechal dozyc w Krakowie, zeby go pochowano na Skalce
            jak wieszcza??? Coz, na bezrybiu i rak ryba, jak mowia. Jaki kraj taki wieszcz.
            Normalny honorowy czlowiek nie wraca do chlewa, ktorego smrod opiewal jako
            podly przez lata cale. Poza tym nie wazne gdzie sie umiera ale jak sie zyje.
            Chyba, ze jest sie prawdziwym, czystej wody idiota.

" brak refleksji wskazuje na czlowieka malo inteligentnego".
            To, czy jestem inteligentny czy nie tobie oceniac, bo raz nie znasz mnie i
            oceniasz. Swiadczy to niestety o braku inteligencji nie mojej ale twojej i
            zadufaniu i glupocie typowo polskiej, bo przeciez wy wszyscy wszystko wiecie
            najlepiej. Nie tylko oceniasz ludzi pochopnie ale na dodatek uwazasz, ze to ty
            masz racje a nie ja. A to niby dlaczego? Zastanawiam sie tylko dlaczego macie
            taki smieszny kraj. Za bardzo inteligentni jestescie? Takie glupoty sa ponad
            was, geniusze do wyzszych celow stworzeni?
            Najwyzszy czas obudzic sie z letargu polska smieszna inteligencjo.

A co do zydowskiej inteligencji, to jest to prawdopodobnie jedna z najlepszych
            jaka moze istniec. Zydzi sa pragmatyczni kiedy trzeba, romantyczni, kiedy
            trzeba, lojalni, kiedy trzeba i wredni, kiedy trzeba. Przez wiele lat pracy z
            zydami nauczylem sie ich bardzo cenic.
            Milosz nie mial inteligencji zydowskiej, jak mu sie wydawalo. Byl pazerny( tym
            razem na te nieszczesna Skalke), jak kazdy inny burak polski i to wlasnie jest
            z tego najsmieszniejsze i dlatego nikt go w Polsce ani poza Polska specjalnie
            nie szanowal.
    • peerelski "umysl zydowski" Milosza 10.08.06, 10:07
      to bardzo dobry przyklad na "umysl zniewolony" crying(
      • drabiniasty Re: "umysl zydowski" Milosza 10.08.06, 21:41
        Patrz wyzej.
        • mrsrobinson Re: "umysl zydowski" Milosza 10.08.06, 22:05
          Nareszcie jakis ciekawy temat.
          Ja chociaz jestem pasjonatka literacka i to glownie literatury wspolczesnej
          takze uwazam, ze Milosz byl bardzo mierny i bardzo nudny. Definitywnie nie byl
          na miare Nobla. Ale ile to osob nie skorzystalo z tego, ze o Polsce bylo glosno
          w 1980 roku? Cala masa. Polka byla nawet w tym okresie Miss World chciaz uroda
          nie grzeszyla. Taka hustawka polityczna pomogla niejednemu. Wystarczylo sie
          tylko zalapac na raid w gore a ominac raid w dol. To akurat przytrafilo sie
          Miloszowi.
          Poniewaz znam troche srodowisko profesorskie w Berkely moge powiedziec tez, ze
          Milosz mial jeden wielki talent, robienia sobie znajomosci z wlasciwymi ludzmi,
          przypodobac im sie i pozniej windowac siebie dzieki tym znajomosciom.
          Na tym prawdopodobnie polegala cala tajemnica. A jego utwory nie sa ani
          intelektualne ani ciekawe, sa po prostu nuuuuudne. Historii ze Skalka nie znam.
          Ale normalny honorowy czlowiek nie przyjezdza do kraju, ktory obraza, po to,
          aby tam umrzec i zostac tzw. wieszczem. To rzeczywiscie tchnie tandeta.
          • joaquina Re: "umysl zydowski" Milosza 10.08.06, 23:00
            zadziwia mnie tylko jedno, ze to, co Ty napisalas w drugiej czesci swojego
            postu, jest dokladnie tym samym, co ja w moim pierwszym poscie napisalam. wiem,
            nie odpisywalas na moj post, wiec to, co teraz powiem, nie odnosi sie do
            Ciebie: zadziwiajace, ze kolega mianujacy sie inteligentem, nie zauwazyl
            wielkiej porcji ironii w mojej wypowiedzi...ciekawe o czym to swiadczy...
            ale faktycznie, moze ironii bylo tak duzo, ze zaslonila moja wypowiedz. moze to
            tez moja "wina", poniewaz od dziecka nie zyje w polsce, zadko piszac po polsku
            i nie majac wczucia w "polska mentalnosc" uzywam "innego" jezyka.
            co do tworczosci i kariery Milosza, osobiscie, zgadzam sie z Toba.
            pozdrawiam
            • robinhood101 Re: "umysl zydowski" Milosza 12.08.06, 15:52
              Joaqina tylem sie wycofuje, udaje zagraniczniaka i nie bardzo wie co z tym
              fantem zrobic. A Milosz rzeczywiscie byl wyksztlaconym ale zwyklym polskim
              chlopkime roztropkiem, ktory smieszne uwazal, ze ma inteligencje zydowska. A
              zachowal sie jak prawdziwy polski burak bez honoru. Tez bardzo typowe.
          • peerelski Re: "umysl zydowski" Milosza 11.08.06, 09:41
            >Definitywnie nie byl na miare Nobla.

Jak to nie byl? Przeciez przetlumaczyl na polski z hebrajskiego Psalmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka