IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.11.01, 15:39
Witam
pare lat temu spedzilam wakacje w Sloweni i do tej pory nie moge zapomniec
tego kraju. wspanialy klimat, zyczliwi ludzie i roznorodnosc krajobrazowa.
moze ktos sie orientuje czy jest mozliwe znalezc prace w Sloweni, gdy ma sie
ukonczone studia wyzsze ekonomiczne i dobra znajomosc angielskiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 06.11.01, 14:03
      Probuj w Lubljanie, ale cholernie ciezko - Slowency sa bardzo dobrze
      wyksztalceni, jeden jezyk obcy nie wystarczy - absolwebt wyzszej uczelni biegle
      mowi po angielsku i wlosku, czesto tez po niemiecku.
      pozdrawiam
      • Gość: Malen Re: Slowenia IP: 172.16.41.* 13.11.01, 16:21
        dzieki za informacje
        orientujesz sie, czy ciezko uzyskac pozwolenie?
        • gregor999 Re: Slowenia 13.11.01, 17:49
          Gość portalu: Malen napisał(a):

> dzieki za informacje
          > orientujesz sie, czy ciezko uzyskac pozwolenie?

nie, dosyc latwo . Sprobuj skontaktowac sie z polska ambasada - w Lubljanie -
          bardzo prezna jednostka.
          SŁOWENIA
          Ambasada RP
          XV Cesta, št. 18, 1000 Ljubljana, Slovenija
          tel. (00-3861) 423-28-82, 423-28-83; fax 423-28-81
          tlx 39199 EM POL
          e-mail: ambpol.si@siol.net
          www.poland-embassy.si
          Konsulat RP w Nowej Goricy
          Konsul Honorowy: Nedjan Brataševec (słoweński)
          Vipavska cesta 13, Rozna Dolina, 5000 - Nova Gorica
          tel. 0065-331-52-45; fax 0065-331-52-36
          Liczbe Polakow zamieszkalych na Slowenii szacuje sie na ok 200 osob, moze tobie
          tez sie uda.
          powodzenia i pozdrawiam
          • Gość: malen Re: Slowenia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 13:40
            rzeczywiscie, liczba zamieszkalych w Sloweni Polakow nie jest imponujaca, ale
            miejmy nadzieje, ze mi sie uda.
            dziekuje za informacje
            pozdrawiam
            • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 19.11.01, 11:57
              trzymam kciuki, moze sie spotkamy, choc ja czesciej bywam w Alpach Juliskich
              (Bled i okolice), a tam raczej nie ma gdzie pracowac.
              Pozdrowienia
              • Gość: malen Re: Slowenia IP: 172.16.41.* 22.11.01, 08:10
                czesc
                wlasnie napisalam do ambasady w Lublanie i czekam......
                znalazlam kiedys adres "stowarzyszenia polsko-slowenskiego", ale zgugilam.
                czy to jakas prezna instytucja???
                milego spedzania czasu w Sloweni!!!
                jezeli tych Polakow jest tak malo to istnieje szansa na spotkanie.
                wtedy gdy bylam w Sloweni na wakacjach, na kempingu spotkalam Polakow naawet z
                tego samego miasta, w ktorym mieszkam.
                pozdrawiam
                • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 22.11.01, 10:25
                  Gość portalu: malen napisał(a):

> czesc
                  > wlasnie napisalam do ambasady w Lublanie i czekam......
                  > znalazlam kiedys adres "stowarzyszenia polsko-slowenskiego", ale zgugilam.
                  > czy to jakas prezna instytucja???
                  > milego spedzania czasu w Sloweni!!!
                  > jezeli tych Polakow jest tak malo to istnieje szansa na spotkanie.
                  > wtedy gdy bylam w Sloweni na wakacjach, na kempingu spotkalam Polakow naawet z
                  > tego samego miasta, w ktorym mieszkam.
                  > pozdrawiam
                  Nie jestem pewien, ale to stowarzyszenie jest zwiazane z ww ambasada.
                  Co do Polakow - w wakacje jest ich bardzo duzo - super gory. Ja znowu bylem na
                  Slowenii w ta sobote - trudno kogos spotkac, uwierz mi.

Sprobuj kontaktowac sie tez w Warszawie:
                  Ambasada Republiki Słowenii
                  ul. Starościńska 1 m. 23-24, 02-516 Warszawa
                  tel. 849 82 82, 849 84 84; fax 848 40 90
                  e-mail: sloemb@it.com.pl
                  pozdrawiam i powodzenia
                  • Gość: malen Re: Slowenia IP: 172.16.41.* 22.11.01, 16:04
                    czesc
                    ponowne dzieki
                    jestes niezmiernie pomocny, moze naprawde mi sie uda cos zalatwic
                    studiujesz na Uniwersytecie w Triestcie?
                    pozdrawiam
                    • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 22.11.01, 18:01
                      Owszem, ale moj pobyt dobiega konca, niestety.
                      Ale bede tu czesto wracal, zawsze przejezdzajac przez Slowenie (jest
                      krocej!!!), a wakacje to na pewno Slowenia i Chorwacja - uwielbiam balkanskie
                      klimaty.
                      Najlepsze triestenskie imprezki to Slowency, Chorwaci, troche Hiszpanow i paru
                      Polakow!
                      pozdrawiam
                      • Gość: malen Re: Slowenia IP: 172.16.41.* 23.11.01, 15:44
                        czesc
                        to rzeczywiscie miales interesujace zycie studeckie. nie to co u nas, brak
                        prawdziwego miasteczka studenckiego powoduje, iz imprezy sa naprawde
                        sporadyczne.
                        zamierzasz wrocic po studiach do Polski czy zostajesz we Wloszech?
                        pozdrawiam
                        • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 27.11.01, 11:18
                          Wracam do kraju - tu tylko mialem stypendium, musze wrocic sie obronic w Polsce.
                          Co do pracy - kto wie, zalezy jak rozwinie sie sytuacja w ojczyznie...
                          • Gość: req Re: Slowenia IP: *.telia.com 27.11.01, 23:32
                            greg! ja w przyszlym roku zaczynam studia w anglii a drugi rok spedzam w italii
                            moglbys mi udzielic troche ogolnej informacji o tym kraju? bylem tam dwa razy i
                            mam wrazenie ze wlosi sa dosyc mili. moim zdaniem wloszki wcale nie sa takie
                            ladne jak np szwedki (tutaj mieszkam) czy moze mi sie tylko wydaje? jaki jest w
                            ogole stosunek wlochow do osob z zagranicy? ten kraj znam tylko ze strony
                            turysty wiec praktycznie go nie znam oprocz tego ze mi sie niesamowicie podoba
                            z gory dziekuje za info
                            pozdrowienia
                            • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 28.11.01, 13:57
                              Gość portalu: req napisał(a):

> greg! ja w przyszlym roku zaczynam studia w anglii a drugi rok spedzam w italii
                              >
                              > moglbys mi udzielic troche ogolnej informacji o tym kraju? bylem tam dwa razy i
                              >
                              > mam wrazenie ze wlosi sa dosyc mili. moim zdaniem wloszki wcale nie sa takie
                              > ladne jak np szwedki (tutaj mieszkam) czy moze mi sie tylko wydaje? jaki jest w
                              >
                              > ogole stosunek wlochow do osob z zagranicy? ten kraj znam tylko ze strony
                              > turysty wiec praktycznie go nie znam oprocz tego ze mi sie niesamowicie podoba
                              > z gory dziekuje za info
                              > pozdrowienia

Musisz uscislic, w jakim miescie chcesz zamieszkac. Ja jestem w Triescie -
                              specyfika polega na tym, ze blisko jest balkanski kociolek. Nastawienie do
                              obcokrajowcow pozytywne, ale czesto jestem traktowany jako Sloweniec lub Chorwat
                              (jezyk) - czyli potencjalna tania sila robocza.
                              Na poludniu Wloch jest multum polskich gastarbeiterow - ktorzy wyrabiaja niezbyt
                              dobra opinie. Ogolnie jednak student jest w tym kraju niezmiernie szanowany, w
                              porownaniu do Polski.
                              Przyznaje - po Anglii ciezko bedzie Ci sie przystosowac - miesiace oczekiwania na
                              wydanie podstawowych papierow uniwersyteckich, nieciekawe godziny urzedowania i
                              wszedobylski luz, ktory nie zawsze mozna tolerowac.

To tyle na razie

Pozdrawiam
                            • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 28.11.01, 13:58
                              Aha - rzeczywiscie, wbrew opiniom Wloszki nie sa zbyt ladne...nie wiem jak
                              Szwedki, dla mnie licza sie tylko Polki!!!
                              • Gość: req Re: Slowenia IP: *.sisu.se 28.11.01, 18:27
                                dzieki za info! sam jeszcze nie wiem w jakim miescie bede studiowac podobno ten
                                uniwersytet ma wymiane z 12 miastami wiec myslalem o rzymie lub wenecji sam nie
                                wiem. a to ze polacy nie maja dobrej opinii to wiadomo - wszedzie tak jest -
                                tania sila robocza, zlodzieje i ogolnie zacofani. no coz na szczescie nie kazdy
                                jest taki. mam jeszcze pytanie dotyczace jezyka czy jest sie trudno nauczyc bo
                                mi sie wloski wydaje takim latwym jezykiem ale moze sie myle?
                                pozdrowienia
                                • Gość: greg Re: Slowenia IP: *.univ.trieste.it 29.11.01, 12:49
                                  Jezyk jest bardzo prosty, a wybor miedzy Wenecja a Rzymem przemysl dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka