agatka123 14.11.01, 10:41 Wkrotce przeprowadzam sie do Holandii, w okolice Harlemu. Czy macie jakies szczegolne impresje z tamtych stron? aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wak Re: Holandia IP: 165.222.186.* 14.11.01, 13:08 To takie male miasteczko pod Amsterdamem?. Bomba!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 15.11.01, 14:37 agatka123 napisał(a): > Wkrotce przeprowadzam sie do Holandii, w okolice Harlemu. > Czy macie jakies szczegolne impresje z tamtych stron? > aga Ogolnie - impresje z Holandii pozytywne, polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Holandia IP: 213.192.68.* 19.11.01, 14:36 Holandia jest wspaniala! Zazdroszcze Ci, ze juz mozesz sie przeniesc. Ja jeszcze musze poczekac 1,5 - 2 lata (studia). Pozdrawiam i zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia IP: *.upc-d.chello.nl 19.11.01, 15:13 Mile, spokojne miejsce ) Zycze powodzonka z przeprowadzka i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 19.11.01, 15:19 Gość portalu: Lena napisał(a): > Mile, spokojne miejsce ) > > Zycze powodzonka z przeprowadzka i pozdrawiam Lena, a Ty gdzie dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia IP: *.upc-d.chello.nl 19.11.01, 18:34 Gość portalu: Pola napisał(a): > Gość portalu: Lena napisał(a): > > > Mile, spokojne miejsce ) > > > > Zycze powodzonka z przeprowadzka i pozdrawiam > > Lena, a Ty gdzie dokladnie? > Ja jestem z almere (flevoland) a Ty skad dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Holandia - polski pub w Arnhem. IP: 213.192.68.* 19.11.01, 18:47 Nie wiem czy wiecie, ale slyszalam ze w Arnhem jest polska restauracja/klub, w ktorym mozna zjesc polskie dania, a nawet potanczyc przy polskiej muzyce! Jeszcze tam nie bylam, ale slyszalam ze jest tam bardzo przyjemnie. Restauracja nazywa sie Krakus i miesci sie na Tullekenssteeg 8. Mozna tam spotkac wielu Polakow oraz Holendrow zakochanych w Polsce. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia - polski pub w Arnhem. IP: *.upc-d.chello.nl 19.11.01, 20:40 Zgadza sie....mozna nawet isc tam na sylwestra )) Oraz spedzic swieta jak sie nie ma gdzie. ja osobiscie tez nie bylam ale slyszalam duzo pozytywnych opinii od znajomych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia - polski pub w Arnhem. IP: *.extern.kun.nl 20.11.01, 01:35 Racja, mieszkam niedaleko bo w Nijmegen..i chyba wybieram sie do Krakusa w te sobote... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Holandia - polski pub w Arnhem. IP: *.r-195-35-131.essentkabel.com 25.11.01, 19:24 Racja,cholera piwo Lech,kosztuje tam 7 guldenow ! Nawet najebac sie nie idzie . Pozatym OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: Holandia IP: *.turboline.skynet.be 20.11.01, 13:17 czesto bywam w haarlemie ,nieduze misto ale bardzo przyjemne ,mnostwo kanalow wszedzie blisko-amsterdam,haga,leida-tylko straszne korki w tych okolicach,no i najwazniejsze nad morze polnocne dojechac mozna w 15 minut rowerem,piekna plaza w zaandwort i dla milosnikow motoryzacji tor wyscigow samochodowych.Naprawde piekne tereny,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Holandia IP: 212.162.228.* 20.11.01, 19:39 agatka123 napisał(a): > Wkrotce przeprowadzam sie do Holandii, w okolice Harlemu. > Czy macie jakies szczegolne impresje z tamtych stron? > aga Czy nauczylas sie holenderskiego, czy masz tez nadzieje poslugiwac sie tam w pracy angielskim ? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
agatka123 Re: Holandia 23.11.01, 10:54 Hej Jurek, jeszcze nie znam holenderskiego wiec mam zamiar poslugiwac sie angielskim w przyszlej pracy. Jest wiele ofert pracy gdzie ''Dutch is not required'' wiec nie powinno byc problemu. pozdr aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Holandia IP: *.uia.ac.be 23.11.01, 11:48 czesc a dlugo zamierzasz w Holandii pozostac? Bo jezeli tak to raczej trzeba znac jezyk. Ja jestem tu juz 3 lata i chyba dziwnie by bylo gdybym tak poprzestala na angielskim. Na dluzsza mete sie nie da. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 23.11.01, 12:28 Gość portalu: kasia napisał(a): > czesc > a dlugo zamierzasz w Holandii pozostac? Bo jezeli tak to raczej trzeba znac jez > yk. > Ja jestem tu juz 3 lata i chyba dziwnie by bylo gdybym tak poprzestala na angie > lskim. Na dluzsza mete sie nie > da. > powodzenia Kasiu, jestes w Holandii czy w Belgii...? Bo adres masz belgijski... Z jezykiem racja, ja jestem w sumie 1,5 roku, ucze sie niderlandzkiego, sam angielski nie wystarczy... Gdzie mieszkasz dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka123 Re: Holandia 23.11.01, 12:40 hej Kasiu, oczywiscie, ze bede uczyc sie holenderskiego, zwazywszy na to, ze wychodze za maz za obywatela Holandii. Mam juz nawet kurs do samodzielnej nauki jezyka, wiec zawsze jakis poczatek. pozdr aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Holandia IP: *.upc-b.chello.nl 23.11.01, 15:45 czesc, To bedzie troche zawile ja mieszkam w Eindhoven, pracuje w Antwerpii(Kasia to kolezanka, pisala z mojego komputera w pracy-ona mieszka w Belgii A ty co porabiasz w Holandii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 23.11.01, 19:29 Gość portalu: Ania napisał(a): > czesc, To bedzie troche zawile > ja mieszkam w Eindhoven, pracuje w Antwerpii(Kasia to kolezanka, pisala z > mojego komputera w pracy-ona mieszka w Belgii > A ty co porabiasz w Holandii ? no to rzeczywiscie zawile ) a ja mieszkam sobie, ucze sie jezyka na razie, nie pracuje jeszcze, jestem od niedawna... to tyle w wielkim skrocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia IP: *.upc-d.chello.nl 27.11.01, 12:10 Gość portalu: Pola napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > no to rzeczywiscie zawile ) > a ja mieszkam sobie, ucze sie jezyka na razie, nie > pracuje jeszcze, jestem od niedawna... > to tyle w wielkim skrocie Pola czy Ty czasem nie bywasz na polen.pagina.nl?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 27.11.01, 15:49 > Pola czy Ty czasem nie bywasz na polen.pagina.nl?? > > Pozdrawiam Czesc Lena, Bywam tam, a jakze, a Ty? Pzdr rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia IP: *.upc-d.chello.nl 27.11.01, 18:55 Gość portalu: Pola napisał(a): > Czesc Lena, > Bywam tam, a jakze, a Ty? > Pzdr rowniez > Ja rowniez...ale tylko czasami )) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 28.11.01, 13:57 > Ja rowniez...ale tylko czasami )) > Pozdrowionka no to pogadalysmy )))) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjs Re: Holandia IP: *.MIATFLAD.covad.net 28.11.01, 14:50 Czy Dutch, Niederlandzki i Holenderski sa tymi samymi jezykami? Jesli nie, to gdzie kazdy z nich dominuje i jak wpasc na to, ktory jezyk jest najbardziej przydatny w Belgii lub Holandii? Ja tez mam zamiar wyladowac w okolicach Belgii lub Holandii za okolo 2 lata i dosc pocieszajaca byla informacja, ze jednak na sam poczatek angielski wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apia Re: Holandia IP: *.turboline.skynet.be 28.11.01, 15:45 Gość portalu: kjs napisał(a): > Czy Dutch, Niederlandzki i Holenderski sa tymi samymi jezykami? Jesli nie, to > gdzie kazdy z nich dominuje i jak wpasc na to, ktory jezyk jest najbardziej > przydatny w Belgii lub Holandii? Dutch,niderlandzki i holenderski to zasadniczo jeden jezyk. W Belgii niektorzy uzywaja czasami okreslenia "flamandzki"(poniewaz mowi sie nim we flamandzkiej czesci Belgii). Poza niewielkimi roznicami, niderlandzki i flamandzki to ten sam jezyk, wiec rownie dobrze mozna sie nim porozumiewac w Belgii jak i w Holandii. W Belgii dobrze jest znac francuski(prawie niezbedny gdy sie chce robic jakas kariere zawodowa). W Belgii wiele osob mowi tez dialektem(rozne w roznych czesciach Belgii);prawie nie do nauczenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjs Re: Holandia IP: *.MIATFLAD.covad.net 28.11.01, 16:35 Dzieki, Apia, wreszcie mam jasnosc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 28.11.01, 16:48 Gość portalu: kjs napisał(a): > Czy Dutch, Niederlandzki i Holenderski sa tymi samymi jezykami? Jesli nie, to > gdzie kazdy z nich dominuje i jak wpasc na to, ktory jezyk jest najbardziej > przydatny w Belgii lub Holandii? > Ja tez mam zamiar wyladowac w okolicach Belgii lub Holandii za okolo 2 lata i > dosc pocieszajaca byla informacja, ze jednak na sam poczatek angielski > wystarczy. w Holandii, zeby sie dogadac angielski Ci wystarczy, ale kariery z samym angielskim nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Holandia IP: *.upc-d.chello.nl 30.11.01, 10:25 Fakt, z samym angielskim jest nie wiele pracy do znalezienia. Ale jak sie czlowiek uprze to moze. Jak ktos chce szukac pracy tylko w jez. angielskim polecam strony : www.dutchisnotrequired.nl/. No a jezyka holenderskiego przeciez tez mozna uczyc sie online. Jak to mowia ""dla chcacego nic trudnego" Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 30.11.01, 13:03 Gość portalu: Lena napisał(a): > Fakt, z samym angielskim jest nie wiele pracy do znalezienia. Ale jak sie > czlowiek uprze to moze. Jak ktos chce szukac pracy tylko w jez. angielskim > polecam strony : <a href="http://www.dutchisnotrequired.nl/.">www.dutchisnotreq > uired.nl/.</a> No a jezyka holenderskiego > przeciez tez mozna uczyc sie online. Jak to mowia ""dla chcacego nic trudnego" > Pozdrowionka teoretycznie mozna nauczyc sie samemu, ale mysle, ze najlepiej jest zapisac sie na kurs, nie ma to jak nauka w grupie, ja na razie ucze sie sama i ciezko to idzie a i tak obstaje przy tym, ze to niderlandzkie gaworzenie powinno sie znac, jesli chce sie tu zyc (nawet, jesli w pracy jedynie angielski wystarczy...chociazby po to, zeby zorientowac sie, co o Tobie gadaja hehe Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Holandia IP: 213.192.68.* 03.12.01, 08:49 W tym tygodniu wypada Sinterklaas. Niektorzy Holendrzy swietuja go bardziej niz Boze Narodzenie. A jak Wy obchodzicie go w swoich domach? Czy sa jakies specjalne zwyczaje zwiazane z Sinterklaas? Pozdrowienia! Ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 03.12.01, 13:47 Gość portalu: Ada napisał(a): Ja uwazam, ze przeginaja troche z obchodzeniem Sinterklaasa...przyplywa on bowiem z Hiszpanii (? )) juz w listopadzie i przez caly miesiac o niczym innym sie nie slyszy tylko o Sinterklasje, a wlasciwie prezentach, ktore dzieciaki dostaja nie tylko 5-go, ale i wczesniej, kilka razy...Jedna wielka paranoja Na szczescie nie mam do czynienia z dziecmi Jesli chodzi o zwyczaje, to Sinterklaas przynosi prezenty wlasnie piatego, ma swoich pomocnikow Czarnych Piotrusiow, jak jest sie grzecznym i zaspiewa mu sie piosenki to przynosi prezent i wiersz specjalnie dla Ciebie Wogole atmosfera jest bardziej Swiateczna niz w Boze Narodzenie... Mysle, ze mi w tym roku Sinterklaas nic nie przyniesie, bo go o nic nie prosilam...a moze sie zdziwie...Nie mam kominka, wiec niby gdzie ma mi zostawic ten prezent? Ech, zaczekam do gwiazdki w Polsce Pozdrawiam PS. ... i czekam na priva Adrianno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Holandia IP: 213.192.68.* 03.12.01, 14:49 Czesc! Dzieki za odpowiedz Slyszalam, ze jak sie nie ma kominka to biedne dzieci musza spiewac piosenke dla Mikolaja do kaloryfera) To musi dopiero zabawnie wygladac) Wiec nie matrw sie, Mikolaj pewnie o Tobie nie zapomni. Pozdrawiam i juz wyslalam Ci odpowiedz na priva) Ada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Holandia IP: *.extern.kun.nl 03.12.01, 17:48 Gość portalu: Ada napisał(a): > Czesc! > > Dzieki za odpowiedz > > Slyszalam, ze jak sie nie ma kominka to biedne dzieci musza spiewac piosenke > dla Mikolaja do kaloryfera) To musi dopiero zabawnie wygladac) Wiec nie > matrw sie, Mikolaj pewnie o Tobie nie zapomni. > hehe, oszczedze sobie spiewow do kaloryfera, a Sinterklasowi watpliwej przyjemnosci wysluchiwania mojego zawodzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Holandia - Sinterklaas IP: 213.192.68.* 05.12.01, 11:53 Wszystkim Polakom mieszkajacym w Holandii zycze milego Sinterklaasa a jutro milych Mikolajek Pozdrowienia! Ada Odpowiedz Link Zgłoś