Dodaj do ulubionych

Do mamus z USA

IP: *.* 25.03.02, 16:28
Wisi nad nami widmo emigracji do USA :) i dlatego chialabym poprosic o kilka rad jak to jest ze szczepieniami u dzieci. Moja corcia skonczyla niedawno 1,5 roku. Bedziemy mieszkac w New Jersey. Jesli ktoras z mam moglaby mi podac jakie jej szczepienia dziecko przeszlo to bylabym wdzieczna :)Pozdrawiam,Tusia
Obserwuj wątek
    • Gość: emma Re: Do mamus z USA IP: *.* 25.03.02, 17:14
      Czesc Tusia,Nie wiem czy Ci bede mogla tak calkiem pomoc, ale napisze Ci jak to bylo z nami. Ja wyjechalam z Ania z Polski jak miala dokladnie 6 miesiecy. Jak juz mialam lekarza dla Ani, to poszlam tam z jej ksiazeczka zdrowia. To znaczy, spisalalm sobie wszystkie szczepienia z datami, ktore Ania przeszla w Polsce i pokazalam to lekarzowi. Oni zupelnie bez problemu wiedzieli co trzeba nadrobic a co bedzie nowego itd. Nie tlumaczylam szczepien, bo one maja lacinskie skroty. Jak tylko chcesz, to Ci podam szczepienia Ani, ktore dostala tutaj i ktore dostala w Polsce. Jest tez ksiazka "What to expect the Toddler Years", z ktorej jestem bardzo zadowolona. Na ostatnich stronach sa szczepienia. Tak w ogole, to na przyszlosc bardzo ja polecam. Jest w niej wszystko. Jest tez jej polska wersja i tytul bodajze jest taki: "Drugi i trzeci rok zycia dziecka". Zapomnialabym o autorzesmile Jednym z nich jest Arlene Eisenberg. Jesli tylko masz jakies pytania, to pisz. Postaram sie pomoc. Serdecznie pozdrawiam,MartaPS. Kiedy wyjazd?
      • Gość: emma Re: Do mamus z USA IP: *.* 25.03.02, 17:24
        Tusia, zastanawiam sie jeszcze czy przypadkiem sprawa szczepien nie rozni sie pomiedzy stanami. Na pewno nie sa to duze roznice, a moze ich w ogole nie ma. Na Ani karcie w kazdym badz razie jest napisane Missouri Immunization Record.Nie martw sie. Ja sie troche martwilam, bo nic na ten temat nie wiedzialam i nie mialam kogo zapytac. Na forum eDziecko zagladam dopiero od tygodnia. wczesniej po prostu o nim nie wiedzialam. Od poczatku ciazy czytalam Dziecko ale jakos nie pomyslalam o internecie. Chyba tez nie mialam na to czasusmileWszystko bedzie dobrze. Jak nawet sa jakies zaleglosci, to bez problemu da sie je nadrobic. Juz wiecej marudzic nie bedesmile))))Milego tygodnia!Marta
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Do mamus z USA IP: *.* 25.03.02, 20:47
      Cześć !!!Oto zalecany kalendarz szczepień w USA na rok 2002 Hep B po urodzeniupomiędzy 1-2 miesiącem życia 6-18 m.ż.------------------------------DTaP w 2,4 i 6 m.ż. 15-18 m.ż. 4-6 rokiem życia 14-16 r.ż. tylko T------------------------------Hib w 2,4 i 6 m.ż. 12-15 m.ż.------------------------------IPV w 2 i 4 m.ż. 6-18 m.ż. 4-6 r.ż.------------------------------MMR 12-15 m.ż. 4-6 r.ż.------------------------------Varicella 12-18 m.ż.------------------------------PCV w 2,4 i 6 m.ż. 12-15 m.ż.------------------------------Hep B - zap. wątroby wirusem BDTaP - błonica, tężec, krztusiecHib - h.influenzae ( zap. m.in. zap. opon mózgowych )IPV - polioMMR - odra, świnka, różyczkaVaricella - ospa wietrznaPCV - przeciwko paciorkowcowi zap. płuc----------------------------------------------------------Możesz sprawdzić na stroniewww.cdc.gov/nipMam nadzieję że nic nie przeoczyłam. :) Wygląda na to że kalendarz jest jednakowy dla wszystkich stanów.Pozdrowienia,Agnieszka :hello:
      • Gość: Tusia Re: Do mamus z USA IP: *.* 25.03.02, 21:13
        Dziewczyny jestescie wspaniale !!! :)Bardzo dziekuje za pomocne slowa - porownalam ze szczepieniami ktore moja coreczka juz przeszla, generalnie jesli byla na cos szczepiona to w tym samym czasie jaki podaje lista Agnieszki. Niestety niektorych nam brakuje, porozmawiam z moja lekarka - czy da sie tutaj zaszczepic na to czego nam brakuje, a jak nie to dopiero na miejscu. My jeszcze do konca nie wiemy kiedy polecimy, po swietach leci maz a my pozniej (musze jeszcz skonczyc studia)wiec przez jakis czas bede samotna mamusia :(. Pozdrawiam,Tusia
        • Gość: AgnieszkaP. Re: Do mamus z USA IP: *.* 25.03.02, 21:22
          Tusiu,Z mojego podręcznika do pielęgniarstwa pediatrycznego wynika że jest też kalendarz szczepień dla dzieci które nie były szczepione w dzieciństwie tymi szczepionkami które obowiązują w USA. Tak że myślę że nie masz co się martwić na zapas, po przyjeździe do USA Twój lekarz rodzinny zorientuje się na co trzeba córeczkę doszczepić.Możesz sobie wyobrazić jak dużo ludzi przyjeżdża do USA co roku, z najróżniejszych zakątków świata, na pewno ą dzieci które nigdy nie były szczepione. Poza tym są rodzice którzy świadomie nie chcą szczepić dzieci w pierwszych latach życia, później się je doszczepia( najczęściej przed rozpoczęciem szkoły ).Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: iwo1 Re: Do mamus z USA IP: *.* 12.04.02, 17:17
      Tusia mam przyjaciółkę która mieszka w New Jersey jeśli poczujesz się samotna to napisz do niej ,ona jest polką wyszła za mąż za amerykanina ,mieszkają tam od września i jakoś czuję że przydałabysię jej bratnia dusza ,podam ci jej mailaniaswanson@goink.com
      • Gość: Tusia Re: Do mamus z USA IP: *.* 20.04.02, 06:48
        Droga Iwo,Napisalam do Twojej przyjaciolki. Jednak chyba sie nie spodobal moj mail bo nie dostalam odpowiedzi crying Ale jeszcze czekam i nie trace nadziei.Pozdrawiam,Tusia
        • Gość: iwo1 Re: Do mamus z USA IP: *.* 20.04.02, 10:08
          Może podałam Ci zły adres ?aniaswanson@goink.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka